Автор Тема: Алтъагадж или едно кратко бягство от Баку...  (Прочетена 4225 пъти)

Aura

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2380
 • Обичам живота...:)
Това е една моя по-стара публикация от август месяц, реших да ви я покажа приятели.
Надявам се да ви се хареса  :smile1:

Сега е разгара на лятото и жегите тука са невероятни. Хората от градовете се стараят поне за малко да избягат от градската суматоха и отиват там, където има прохлада, много дървета и където с настъпването на вечерта така се захлажда, че трява да си сложите яке, та макар и тънко. Ето че и ние решихме да предприемем едно такова малко пътуване до планините Хъзъ Алтъагаджски национален парк, който се намира на 120 км от град Баку. Основан е през 2004 година, намира се на около 1 км от селото Алтъагадж.В комплекса има най-различни развлечения за малки и големи.Има и малък зоопарк с представителите на тукашните планини.Навсякъде растат много красиви цветя и треви...След като се настанихме в хотела, който ще ви покажа по късно...:)))..Решихме да се изкачим до кулата, която се извисяваше над гората и целия комплекс, и там да пийнем чай от изворна вода и да се насладим на Хъзъ планините от високо. Най-вкусния чай,  който някога съм пила.Но първо ни чакаха ей тези стълбички. До горе стигнахме за около 30 минути...В Азербайджан чая на всякъде се приготвя в самовар, който е на дърва, а не на ток.Тука горе, където духаше вятъра и се чуваха само виковете на орлите, се чувстваш толкова щастлив и свободен, и в същото време разбираш колко си дребен и незначителен. Защото утре, когато нас вече няма да ни има, други хора ще стоят на това място и ще се наслаждават на тази гледка. До някъде е мъчно, но от другата страна се радваме, че живота ще продължи въпреки всичко...Тази красота наблюдавах ме докато седяхме на терасата на кулата.И вечерта...Ето я и нашата къщичка, огрята от първите лъчи на сутрешното слънце...Събужда се слънцето над Хъзъ планините, леко плъзват слънчевите езичета по върховете и света се събужда...А ето едно приятелче в компанията на сладко от бели череши, забравено на терасата, след бурната нощ в ресторанта. Малка почивка за него, докато клиентите спинкат...Знамето на Азербайджан. Синия цвят е символ на тюркските народи, към които и принадлежат азербайджанците. Червения цвят е символ на демокрацията, а зеления е символ на Ислама. Във всяко едно село или град ще видите развяващото се национално знаме. Азербайджанците имат високо национално самочуствие и само заради това започваш да ги уважаваш още повече.Веднага след закуската решихме да се повозим с въжения лифт и да се насладим на красотите от високо.И докато пътувахме към върха, имахме уникалната възможност да се насладим на гледката долу...А долу, по стръмните ръбове на планината, се разхождаха свободни или както ги наричат в Европа щастливи кравички, даващи щастливо мляко...Невероятното преливане от цветове - ту зелено, ту сиво, ту синьо, ту синькаворозово.... Стръмни скали, все едно са майсторски изрязани от някой талантлив скулптор. И всичко това е създадено от майката-природа, а не от човека-разрушител.

Преминахме над  река Ağçay-Агчай, в превод Бялата река. От горе виждаме само един широк път, посипан с огромно количество камъни и тънка влажна ивица, която се тегли между тях, тя почти е пресъхнала от адското слънце. Но дойде ли пролетта и започне да се топи снега по върховете, това изсъхнало корито ще се превърне в една огромна и  тежка река, носеща кална вода и камъни.Щом ни остави, нашата кабинка замина за следващи туристи. Ако можеше да не се връща никога, за да останим тука завинаги. Насаме с майката природа, далеч от всекидневната суета...Щом слезнахме от кабинката и се обърнахме, това видяхме...Огромни простори, необятни ширини...Идеалното съчетание на  цветовете, толкова различни и в такъв синхрон се сменят един друг- зеленината с пустинята, тишината със силния и пронизващ вятър...На върха имаше ей такива цветя, за някой те са обинокновени бодили, които като открием помеж доматите в градината и ги късаме, но тука на върха, те толкова идеално се вписват в цялата картина, че изобщо не ти и минава през главата да го откъснеш..А само гледаш и се възхищаваш на създателя, който и да е той, на цялото това съвършенство ....

Почивката свърши много бързо и трябваше да се връщаме в Баку. На връщане се спряхме за малко в селото Altıağac -Алтъагадж в превод означава "Шест дървета". Някога тука са живяли малокане "руснаци-староверъ". Така ги наричат, защо те се прекръстват с два пръста , а не като нас с три.  Малки стари къщи, прашни улици, защото дъжд скоро не е имало..А какво става с дъжда?..Дъжда ще дойде през есента, а до тогава изгарящото слънце.. и слънце..и слънце..и слънце..Толкова ярко и силно слънце не съм виждала през живота си.Старите къщи на малоканците имат невероятни прозорци, боядисани в толкова ярък син цвят, че ти се струва, че това са едни малки парчета от небето. А небето тука е толкова синьо, никога досега не съм виждала толкова синьо небе. Това е едно много бедно и малко село, скрито из меж планините Хъзъ. Хората бягат на по-добри места, където имат по-добра възможност да изхранват семействата си. Живота по лека си отива от такива китни селца и не само тука в Азербайджан, но и в нашата родна България. Колко си приличаме, а уж сме различни. Цивилизацията ни изяжда от вътре, загробва ни културата, нациите и традициите ни. Жертваме най-съкровеното си, за да сме цивилизовани...Болка...И ето,че стъпихме на цивилизован път и моя милост..
Седя на пътя на живота си и както каза едно мое много, много близко другарче -
"Дано, да е на правилния!"Пътя се сливаше с невероятния цвят на планините.

Все едно някой е разхвърлил раираните кексчета навсякъде...Все едно някой е взел и ги е нарисувал с четка на раета, но това е направено, както казват тука "От самия него, от Господа".На върха на една от планините имаше направен национален азербайджански музикален инструмент "Тар". Интересното е това, че той изглеждаше досущ като планините, същия цвят...Един огромен, раиран в бяло и розово кекс, с тар отгоре.По пътя спряхме в един малък музей, посветен на млад азербайджански поет Mikayıl Müşviq -Микаил Мушвиг, загинал за свободата на своето отечество. Бил  е убит от комунистите в началото на минилия век."Живота е работа и борба, живота е свобода, щастие, труд.
Ако е така, какъв е проблема тогава? Ние не трябва да губим нито минута.
Нима е възможно в нашия свят да остаряваме преди уреченото време?"Надписа на плочата са думите на този млад талант, който така и не е успял да се наслади на този живот:
"Ах, как съм могъл да си замина от този красив и светъл свят
От земята и небето, приятелите си и близките ми хора?!"Точно до музея, има една малка асма с две маси, под която човек може да си отпочине от дългия път и да пийне чаша чай за разхлаждане. Вече споменах, че чай в Азербайджан се приготвя само в самовар на дърва, и всеки път вкуса му ще е различен. Защото всеки си има свой начин за приготвяне на тази ароматна напитка, националната напитка на Азербайджан.

Има и малка масичка под сенчесто дърво за някой самотен пътник, с изглед към розовите планини..

Масата е сервирана - Заповядайте!

Имали по вкусен чай, налят от любимия човек, в тази пустош..И сладко от ароматни и вкусни ягодки- тазгодишна реколта...
Едно прекрасно допълнение към чая... Черпя Ви мили приятели чаша ароматен азербайджански чай, в необичайната за нас чаша "армуду" в превод "круша". Насладете се на красотите и ароматите на Азербайджан. Надявам се, че поне за малко сте усетили това което и аз, докато траеше нашето кратко пътешествие. Исках да усетите величието на Кавказа, красотата на Азербайджан, неговия вкус и аромат...
Благодаря на моя съпруг затова, че успява да ми подари такива малки радости, като това пътуване.

Пътешествието за мен е живот!До скоро пътешествие, приятели!
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

GolemDZVER

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 4386
 • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Алтъагадж или едно кратко бягство от Баку...
« Отговор #1 -: 24 Октомври 2014, 23:53:16 »
Аля, приказката няма край.
 :air_kiss:
« Последна редакция: 25 Октомври 2014, 09:34:00 от GolemDZVER »

Aura

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2380
 • Обичам живота...:)
Re: Алтъагадж или едно кратко бягство от Баку...
« Отговор #2 -: 25 Октомври 2014, 06:51:57 »
Аля, приказкат нама край.
 :air_kiss:

това й е хубавото на приказката.. :smile1:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

MiladY_İST34

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 1417
Re: Алтъагадж или едно кратко бягство от Баку...
« Отговор #3 -: 27 Октомври 2014, 14:37:36 »
 :thumbup: :thumbup: :thumbup:

KrokozabYl

 • главен пакостник
 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2201
 • http://vbox7.com/play:d6ad5958
Re: Алтъагадж или едно кратко бягство от Баку...
« Отговор #4 -: 27 Октомври 2014, 15:15:58 »
Красива страна с красива пътешественичка  :air_kiss:
Хайде на пакостите

Aura

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2380
 • Обичам живота...:)
Re: Алтъагадж или едно кратко бягство от Баку...
« Отговор #5 -: 27 Октомври 2014, 17:07:48 »
KrokozabYl, MiladY_İST34 благодаря момичета! Благодаря за коментариите ви, за мен това е една подкрепа да продължа напред. Обичам Ви!  :air_kiss: :air_kiss: :air_kiss:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

 


* Търсене* Говорилня

Refresh History
 • pavlety: Париж
  11 Февруари 2018, 12:16:00
 • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
  18 Ноември 2017, 16:32:42
 • vladofidera: Здравейте
  18 Ноември 2017, 16:31:10
 • MilkaA40: MilkaA40
  06 Август 2017, 01:51:27
 • pavlova321: люти чушки
  01 Август 2017, 18:42:54
 • valet: Пилаф ориз с фиде
  06 Юли 2017, 15:19:48
 • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
  03 Юни 2017, 19:05:27
 • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
  26 Ноември 2016, 16:40:11
 • fanita: пост
  14 Ноември 2016, 18:55:13
 • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
  28 Октомври 2016, 13:24:08
 • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
  26 Октомври 2016, 17:54:17
 • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
  26 Октомври 2016, 10:24:12
 • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
  26 Октомври 2016, 10:21:28
 • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
  24 Октомври 2016, 11:49:51
 • val_di16: джолан
  21 Октомври 2016, 15:58:22
 • galka56: тиквеник
  13 Октомври 2016, 18:26:18
 • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
  07 Март 2016, 12:58:38
 • boriana _grigorova: Здравейте
  07 Март 2016, 12:56:47
 • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
  07 Март 2016, 06:16:00
 • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
  20 Февруари 2016, 21:21:47
 • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
  01 Януари 2016, 12:26:48
 • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
  30 Декември 2015, 18:14:59
 • stplam: Хляб
  26 Декември 2015, 15:52:26
 • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
  13 Декември 2015, 11:48:46
 • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
  11 Декември 2015, 12:39:22
 • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
  07 Декември 2015, 19:23:47
 • Valentina Petrova: май сайта умря
  05 Декември 2015, 00:01:32
 • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
  30 Ноември 2015, 10:55:12
 • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
  30 Ноември 2015, 09:47:43
 • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
  28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: ново лаптопче от mariqna44
[08 Декември 2019, 17:57:45 ]


Re: Сайт на фирмата от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:59:25 ]


Re: Сайт за онлайн новини от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:40:08 ]


Re: Къде да продам колата от jeneta
[08 Декември 2019, 14:57:40 ]


Re: Онлайн казино от jeneta
[08 Декември 2019, 10:17:07 ]


Re: Сайт на фирмата от jeneta
[07 Декември 2019, 23:26:50 ]


Re: Сайт за онлайн новини от jeneta
[07 Декември 2019, 22:38:32 ]


Сайт на фирмата от mariqna44
[07 Декември 2019, 15:48:29 ]


Сайт за онлайн новини от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:44:05 ]


Онлайн казино от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:31:01 ]


Re: Къде да продам колата от mariqna44
[06 Декември 2019, 08:34:36 ]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]


Re: Нова кола от roseto
[27 Ноември 2019, 00:12:37 ]