Автор Тема: Квас за хляб по Dan Lepard  (Прочетена 5076 пъти)

marabu

  • Гост
Квас за хляб по Dan Lepard
« -: 12 Октомври 2014, 09:18:47 »



През 2010 г си купих невероятна книга на Дан Лепард "The homemade loaf".
Рецептите му които съм пробвала можете да намерите на сайта ето тук Dan Lepard http://www.gotvetesmen.com/search.php?str=Dan+Lepard&t=all
Книгата "The homemade loaf" за мен беше като роман, който и до ден днешен чета или просто разглеждам картинки (не знам дали сте така, но при мен явно професионално вече отклонение :-) ) А като добавим моята страст да пека хляб и тесто с мая..та любима книга за правене на хляб.
Веднага щом я купих реших да пробвам и кваса, който е на първите страници на книгата. Като цяло рецептата е много проста и лесна за приготвяне, НО изисква много време и търпение. И след това за да печете този хляб без изкуствена мая ще трябва да отделите ден, за да приготвите хляба. ММ.. точно така един ден (от 8 до 17 :-) ), но ви уверявам, че резутатът си заслужава (макар на вкус и цвет товарищей нет :-)). Снимките са от 2010 г не ме питайте защо не ги пуснах тогава zаедно с рецептата.. така или иначе след известно време моята любов и търпение свършиха към кваса. А наскоро една позната ме покани на събитие на което месиха хляб с квас и раздаваха квас за тези които искаха. Аз не си взех, защото се сетих, че имам рецептата и искам сама да замеся кваса и да приготвя тесто с него и след това да изпека хляб с този квас (е ако станеше :-) )

Обаче мисля, че прекалено много писах за мен си и моите чувства направо на блог си заприлича :-) затова спирам и ще споделя рецептата с моите допълнения и снимки от 2010 г, които (ура !) ги открих днес.

За целта ви трябват буркан (500 мл) с плътно затварящ се капак. Аз използвам тези на Икеа (http://ikea.bg/DefaultM.aspx?page=productview&iID=82261) цена му е 3,29 лв. Стафидите си купих от кафето до нас първите които видях (толкова бях загубена този ден, че питах имате ли сурови стафиди :-) Продавачаката ми е приятелка ме изгледа ДОСТА учудено и пита "Сурови??" :-) мда случва се, нали ;-) .. Брашното което използвам е на София Мел Екстра. Виж за ръженото да си призная предпочитам да си купя от Биомагазина.


marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #1 -: 12 Октомври 2014, 09:21:28 »
ДЕН 1

50 мл вода (20 С)
2 равни ч. л. ръжено брашно
2 ч. л. бяло брашно тип 500
2 равни ч. л. стафиди
2 равни ч. л. кисело мляко (1,5 %)

Всички продукти се смесват в буркан с обем 500 мл.
Бурканът се затваря и квасът се оставя за 24 часа при стайна Т (приблизително 20 С).


marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #2 -: 12 Октомври 2014, 09:28:18 »
ДЕН 2



50 г вода (20 С)
2 равни ч. л. ръжено брашно
2 ч. л. бяло брашно тип 500


На този ден няма да има видими промени в кваса, макар вече някои дрожди ще започнат да се развиват.
Първо се сипва водата и добре се разбърква.
След това се добавят и двата вида брашно и отново всичко се разбърква добре (аз бъркам в метална вилица).
Бурканът се затваря и се оставя при стайна Т (приблизително 20 С) за 24 часа.



marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #3 -: 12 Октомври 2014, 09:31:07 »
ДЕН 3



100 г вода (20 С)
4 равни ч. л. бяло брашно тип 500
4 равни ч. л. ръжено брашно


На този ден стафидите ще започнат да падат на дъното и се забелязва оцветен в кафяво кръг около тях.
На повърхността вече ще има балончета (признак за протичането на процеса).
Сипва се водата и квасът се разбърква добре, след което се прибавят двата вида брашно.
Квасът се разбърква и отново бурканът се затваря.
Оставя се при стайна Т (приблизително 20 С) за 24 часа.



marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #4 -: 12 Октомври 2014, 09:38:01 »
ДЕН 4




100 г вода (20 С)
125 г бяло брашно тип 500


На този ден вече ще се появи лек характерен мирис на ферментация.
2/3 от кваса се изважда и се изхвърля.
В буркана се налива 100 г вода и квасът се разбърква добре.
Квасът се прецежда през ситно сито и се махат стафидите.
Прецеденият квас (без стафиди!) се връща в буркана.
Прибавя се брашното и квасът се разбърква добре отново.
Бурканът се затваря и се оставя при стайна Т (приблизително 20 С) за 24 часа.



marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #5 -: 12 Октомври 2014, 09:43:41 »
ДЕН 5



100 г вода (20 С)
125 г бяло брашно тип 500


На този ден вече се вижда ясно балончета и самият процес на кваса, както и миризмата се усилва (кисел мирис типичен за кваса).
Отново се маха 2/3 от кваса и се изхвърля.
Сипва се водата и всичко се разбърква добре.
Добавя се брашното и квасът се разбърква до получаване на еднородна смес.
Бурканът се затваря и се оставя отново при стайна Т (приблизително 20 С) за 24 часа.



marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #6 -: 12 Октомври 2014, 09:47:41 »
ДЕН 6 и нататък



При отварянето на капака се вижда квасът препълнен с балони и готово за употреба.
Всеки ден се взима колкото е нужно за рецептата, като в буркана се прибавя еднакво количество брашно и вода.
Ароматът на кваса ще става по силен и по кисел.


marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #7 -: 12 Октомври 2014, 09:48:48 »
СЪХРАНЯВАНЕТО

Ако решите да съхраните кваса, но без да печете, то затворете буркана и го поставете в хладилник (4 С).
След известно време на повърхността ще се отделя течност с характерен цвят на кафе, а на дъното ще се образува сива, гъста маса.

СЪЖИВЯВАНЕ

За да се съживи квасът от хладилника трябва внимателно да се вземат 1-2 с. л. от сивата гъста маса на дъното на буркана.
В чист буркан се поставят 1-2 с. л. от кваса и се прибавят 100 г вода и 125 г брашно.
Сместа се разбърква добрее и се оставя за 24 часа (затова време сместа трябва да ферментира отново и дрождите да се събудят :-))
Добавят се отново 100 г вода и 125 г брашно и квасът се разбърква.
Оставя се за 24 часа при стайна Т (приблизително 20 С).
След 24 часа квасът е готов за употреба.

РЪЖЕН КВАС

За ръжен квас трябва да замените бялото брашно с ръжено във всяка стъпка от приготвянето на кваса.
« Последна редакция: 12 Октомври 2014, 09:50:25 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #8 -: 12 Октомври 2014, 09:53:50 »
Също така препоръчвам и този квас от Nancy Silverton's Grape Starter

marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #9 -: 12 Октомври 2014, 10:15:41 »
Рецепта за хляб

Бял хляб с квас


vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #10 -: 17 Октомври 2014, 11:41:04 »
Юле, и тук да ти благодаря за времето отделено да напишеш и онагледиш рецептата :air_kiss:, но ще си призная, след като прочетох, че това май никога няма да ми е възможно да го направя. Първо самата подготовка на кваса... и после цял един ден да отделя за хляба - наистина ми е невъзможно...за съжаление, може би си заслужава, но все пак - трябва да може човек да се вмести и във времето...Ще отложа за пенсионирането си - след има няма 20 години ;D :swoon:(живот и здраве) и то засега, може дотогава да ги увеличат и още :swoon:.
Съжалявам, ако само съм ти загубила времето с настояването си, но все си мислех че е малко по-времеемко. Дано има други желаещи, които да съумеят да се възползват от рецептата на този прекрасен несъмнено хляб!

marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #11 -: 28 Октомври 2014, 08:21:58 »
въобще няма за какво да се извиняваш  :smile1: Както споменах снимките са от 2010 г  :blush2: ама така е хубавите работа стават бавно, както и този хляб  :smile1:


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]