Автор Тема: Баку, ул. "Советская" или завръщане в СССР  (Прочетена 6603 пъти)

Aura

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2390
 • Обичам живота...:)
Има едно местенце в Баку, където имаш чувството, че времето е спряло. Когато стъпваш по тези улици усещането е неописуемо, все едно си  попаднал в Съветския Съюз. Сградите, къщите, улиците, дори хората все са си същите от онова време. Само модерните коли, които преминават от време на време или някой звънал джиесем ти напомнят, че сега сме 2014 година...Когато за първи път попаднах в този район бях поразена от живота там. Това е първия квартал, след като града започна да се разширява  извън границите на крепоста, на стария град. Не ме стреснаха старите или полуразрушените къщи, обратното е - бях възхитена от всичко това. Помолих мъжа ми да ме заведе там отново, за да мога да снимам всичко това. Баку много бързо се променя. Огромното строителство, което направо кипи в града, скоро ще заличи и този квартал.  Дори вече започна събарянето на старите къщи и застрояване с нови модерни сгради. Исках да запазя със своя фотоапарат поне малката част от тази история. Мястото е ул. "Советская". Някога това е било доста криминално районче на града, но сега вече не е така и може спокойно да се разходите из неговите улици.
Е, какво сега? Ела приятелю да се разходим. Отново тръгваме на път. Ела да се завърнем в страната на чудесата, страната наречена някога СССР.

Тука времето е спряло. И както на времето тази жигулка е стояла тука, така и сега стои и чака своя хазаин да отидат, да се разходят из улиците на прекрасния Баку.Вдигнах погледа си и видях едно китно балконче. Нещо има в него, не мислиш ли? Все едно някой е хвърлил театралната завеса върху него.А ето и прозореца на един художник. Вижда се една от картините му и четките с които сигурно рисува своите шедьоври. Да, точно така шедьоври. Защото всеки от нас е уникален.Вървим по улицата на горе и на един от тротуарите, сиди групичка възрастни мъже. Те играят табла и нещо си приказват, и се смеят. Толкова мила гледка. В западна Европа не съм виждала такова, жалко...От два дена жегата в Баку спадна, задуха приятен хладен ветрец. Дори и това котаче не пропусна да се настани на леко течение на прозореца, и да се наслади на хладинката, която всичко живо е чакало цяло лято.Ето ги улиците на Баку. Единствено модерните коли ни пречат, да се потопим в тази атмосфера на миналото, и за миг да усетим някоя 1975 година.За миг си представих, тичащи по тези стълби деца или може би някоя старица се качва по стълбите, държейки в ръцете си шише мляко и нещо си говори или проклина архитекта, измислил толкова стъпала.Погледнете колко  близо са били балконите преди. Съседите можеха да си разменят чиниите или просто да си приказват вечер на чаша чай, седейки всеки на своето балконче.Когато видях тази женица, бях направо смаяна. Все едно е слязва от екрана на някой съветски филм. Тя винаги е била там, до тази врата, на този стол. Та аз сънувам за Бога! Нима възможно е в нашия  модерен и забързан живот да има такива кадри, не на филм, а на живо! Признавам си, не ми стигна смелостта да застана до нея и да я снимам от близо. Помислих си, че ако я доближа, ще се събудя и всичко това ще се окаже сън.Сигурно ще си помислите, че зад тази врата отдавна никой не живее, ала грешите. Ако погледнете внимателно, отдясно ще забележите малък звънец с камера. Вижда се, че вратата е ръчно изработена, от кой и кога ще си остане завинаги тайна. Но тя още служи на хората, които не се погрижиха за нея.Вървейки по улицата случайно се натъкнахме на тази гледка. На тротуара бяха грижливо сложени различни вещи, покъщнина, цветя в саксии, стар бюфет, грамада стари книги от които личеше, че са четени не веднъж и сигурно не само от един човек. Стари плочи и някакви грамофони. Всичко това се продаваше за стотинки. Върху старата шевната машина, от тази купчина вещи, седеше котаче. Ето я "Продавачката на нейчий живот". Все едно тя продаваше тези вещи, продаваше нечий отминал вече живот.

Започнах да я снимам, помислих, че  ще избяга, но тя все е дно знаеше, че тези кадри ми трябват и кротко седеше, дори ми позираше. Имах чуството, че от този отминал живот остана само тя.Котките са невероятни същества. Когато те гледат, имаш чуството, че те знает за теб повече от колкото ти самият.Оставихме нашата красавица и продължихме, като разбирасе й благодарих за фотосесията.:))))Какво ще кажеш сега, приятелю? Позна ли го?..О да, това е "Москвич" - 1950 година. Продава се. В този момент съжълих, че нямам достатъчно средства да го купя. Бих опитала да седна зад волана му. Какво ли е усещането?...

И отново улиците...Старите улици, старите сгради, старите къщи, старите тераси, покриви...Стълби, стълби, стълби. В края на всяка стълба винаги има врата. Какво ни чака зад тази врата любов или омраза, живот или неговия край.?..Тук таме още се срещат малки тесни улички. Така ми пречиха сателитните чинии...Но цивизацията настъпва, какво да се прави.Модерния Flame Tower се извисява над старите къщички. Прилича на извънземен кораб, завладяващ земята. Съвсем малко време е останало и тук на това място ще се издигне поредния модерен бизнес център или може би хотел, или модерна жилищна сграда. Хората ще се пренесат на друго място и ще заживеят нов живот и само снимките ще ни напомнят, какво е било и как...Ако има още такъв луд като мене да снима тази необикновена красота.

Строи се ново, модерно, по-красиво и все повече навлиза в стария квартал. Не можеш да избягаш от съвремеността. Където и да си, тя те настига.От този дом хората вече са си тръгнали, само стените са останали и едно стълбище, което води до по-добро бъдеще бившите си обитатели.И тази малка къщичка ще се превърне в детска площадка или градинка, за да могат живущите в новия блок, да си отпочиват вечер след работа. И никой никога няма да се сети за тази къщичка, където също имаше някога живот, раждаха се и умираха хора, посрещаха празниците си и се радваха на живота.Още една порта от стотиците в този квартал, но тази порта има една малка история, свързана с родителите на моя съпруг.За първи път в живота си моят съпруг минава през тази порта и влиза в дворче, където са живяли неговите родители, веднага щом са се оженили. Такива дворчета между хората се наричаха "италианско дворче". Там са живяли няколко семейства и целия им живот е преминавал заедно. Заедно празнуваха ражденето на нечие дете, заедно тъгуваха, помага си безвъзмездно. Вратите не се заключваха. Живяха като едно голямо семейство. Има на какво да се научим. Не мислиш ли? Такива дворчета ще останат в старите азербайджански филми и на снимки на такива любители-фотографи, като мен.
От свадбата на родителите му са минали над 40 години, но портата все си  е същата, тогава улицата се казваше ул. Островского №37.  Беше затаил дъх, крачейки навътре. Какво е усещал в този момент, мога само да предположа, съдейки по погледа му.
За съжъление баща му  вече не е сред нас - Бог да го прости.
Но дворчето не се е променило, то още живее. До кога ли?...Няма да повдигам завесата на това кътче. Това вече не е нашата тайна и нямаме право да споделяме. За последно ще се обърнем и ще си кажем - С богом!Ами това е, приятелю.
Сигурно се питаш защо цялата ми история е черно-бяла, защото това е завръщане в '70-'80те, а може би и в по-рани години. Когато се разхождах из тези улици, цветовете изведнъж изчезнаха и пред очите ми премина черно-бял филм. Не знам защо, но това ми напомни старите български филми. За кой ли път се убеждавам, че колкото и да сме различни, толкова и си приличаме.

А сега усмихни се!Благодаря! И довиждане, до следващия път!

Sağ olun, dostlar! Gələn görüşlərədək!
« Последна редакция: 07 Септември 2014, 16:12:26 от Aura »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

GolemDZVER

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 4418
 • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Баку, ул. "Советская" или завръщане в СССР
« Отговор #1 -: 07 Септември 2014, 17:02:32 »
Аля, пиши ми колко струва Москвича - след като си съжалила, че не можеш да го купиш ... давай цената ... Сериозно :innocent:

GolemDZVER

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 4418
 • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Баку, ул. "Советская" или завръщане в СССР
« Отговор #2 -: 07 Септември 2014, 17:04:05 »
Невероятен фоторепортаж ... Ще си го изгледам няколко пъти! Черно-бялото е точно за това и ни връща във времето.
Освен - Поздравления  :air_kiss: друго не мога да кажа в момента ...

Aura

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2390
 • Обичам живота...:)
Re: Баку, ул. "Советская" или завръщане в СССР
« Отговор #3 -: 07 Септември 2014, 17:06:53 »
Аля, пиши ми колко струва Москвича - след като си съжалила, че не можеш да го купиш ... давай цената ... Сериозно :innocent:

Обещавам още днес да се обадим и да питаме. Не се шегувам  :smile1: Страхотен е, нали?
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2390
 • Обичам живота...:)
Re: Баку, ул. "Советская" или завръщане в СССР
« Отговор #4 -: 07 Септември 2014, 17:09:05 »
Невероятен фоторепортаж ... Ще си го изгледам няколко пъти! Черно-бялото е точно за това и ни връща във времето.
Освен - Поздравления  :air_kiss: друго не мога да кажа в момента ...

Благодаря!
Много се радвам се, че моите  скромни фоторепортажи раждат такива емоции. Това може само да ме радва  :smile1:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

elidrag

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2601
Re: Баку, ул. "Советская" или завръщане в СССР
« Отговор #5 -: 07 Септември 2014, 17:25:27 »
Аля, всичко е невероятно и много емоционално.
Има кътчета на тази стара улица, които ми напомнят за моя роден град. Такъв, какъвто беше в далечното ми детство.
Благодаря ти от сърце за прекрасните снимки и разказ.  :flowers:

Aura

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2390
 • Обичам живота...:)
Re: Баку, ул. "Советская" или завръщане в СССР
« Отговор #6 -: 07 Септември 2014, 17:31:50 »
Аля, всичко е невероятно и много емоционално.
Има кътчета на тази стара улица, които ми напомнят за моя роден град. Такъв, какъвто беше в далечното ми детство.
Благодаря ти от сърце за прекрасните снимки и разказ.  :flowers:

Благодаря много  :air_kiss:
Оказа се, че за 3000 км от България аз намерих същите улици, същите кътчета...Толкова сме различни и в същото време толкова си приличаме.
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

ceckavd

 • Главен Готвач
 • ****
 • Публикации: 955
Re: Баку, ул. "Советская" или завръщане в СССР
« Отговор #7 -: 07 Септември 2014, 19:16:00 »
Aura, страхотни фоторепортажи! И описанията към снимките също! На твое място бих издала книга или нещо като сборник с пътеписи и снимки. Сигурна съм, че ще имаш успех и ще се купуват като топъл хляб.

Aura

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2390
 • Обичам живота...:)
Re: Баку, ул. "Советская" или завръщане в СССР
« Отговор #8 -: 07 Септември 2014, 19:25:38 »
Aura, страхотни фоторепортажи! И описанията към снимките също! На твое място бих издала книга или нещо като сборник с пътеписи и снимки. Сигурна съм, че ще имаш успех и ще се купуват като топъл хляб.

Благодаря много!
Много силни думи. Ти не си първия човек който ми го казва. Ще взема да се замисля по този въпрос. Много се радвам, че моите малки разкази ви допадат и ги усещате точно така, както и аз. Благодаря още веднъж!  :air_kiss:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

vesela

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 8912
 • Ах, морето...
Re: Баку, ул. "Советская" или завръщане в СССР
« Отговор #9 -: 07 Септември 2014, 22:38:46 »
Аля, радвам се, че пусна и тук този фото (и несамо) разказ! Да могат да му се насладят всички, влезли случайно или не! И аз ще си го гледам пак и пак...невероятен е!

Aura

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2390
 • Обичам живота...:)
Re: Баку, ул. "Советская" или завръщане в СССР
« Отговор #10 -: 08 Септември 2014, 06:48:31 »
Аля, радвам се, че пусна и тук този фото (и несамо) разказ! Да могат да му се насладят всички, влезли случайно или не! И аз ще си го гледам пак и пак...невероятен е!

Весе, благодаря!
Благодаря мило приятелче! :air_kiss: :air_kiss: :air_kiss:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

chopper_queen

 • Помощник-готвач
 • ***
 • Публикации: 454
Re: Баку, ул. "Советская" или завръщане в СССР
« Отговор #11 -: 08 Септември 2014, 11:02:47 »
Аля, прекрасно е! За пореден път ме омагьоса...Рядко се случва да зяпна монитора с отворена уста и да изключа за света, но твоите разкази и фото-репортажи правят точно това с мен! С нетърпение очаквам следващото ти пътешествие!  :-*

Aura

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2390
 • Обичам живота...:)
Re: Баку, ул. "Советская" или завръщане в СССР
« Отговор #12 -: 08 Септември 2014, 11:12:32 »
Аля, прекрасно е! За пореден път ме омагьоса...Рядко се случва да зяпна монитора с отворена уста и да изключа за света, но твоите разкази и фото-репортажи правят точно това с мен! С нетърпение очаквам следващото ти пътешествие!  :-*

Благодаря!
Ще има и още обещавам!  :air_kiss:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

MiladY_İST34

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 1425
Re: Баку, ул. "Советская" или завръщане в СССР
« Отговор #13 -: 08 Септември 2014, 14:19:27 »
Поздравления чудни фотоси са се получили..върна ни към черно белите ленти... :P :P ::) ::)

KrokozabYl

 • главен пакостник
 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2206
 • http://vbox7.com/play:d6ad5958
Re: Баку, ул. "Советская" или завръщане в СССР
« Отговор #14 -: 08 Септември 2014, 16:22:49 »
 :yahoo: :thumbup:
направо уникални снимки!
Това ми напомня и нашия център с тез дворчета в средата на постройката, тревата, просторите  :swoon:
Колко си приличат постройките все едно гледаш твоя град. И при нас малко останаха старите кооперации и дворове, всеки гледа да бута и да строи космополитни общежития /блокове/  :(
Хайде на пакостите

 


* Търсене* Говорилня

Refresh History
 • pavlety: Париж
  11 Февруари 2018, 12:16:00
 • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
  18 Ноември 2017, 16:32:42
 • vladofidera: Здравейте
  18 Ноември 2017, 16:31:10
 • MilkaA40: MilkaA40
  06 Август 2017, 01:51:27
 • pavlova321: люти чушки
  01 Август 2017, 18:42:54
 • valet: Пилаф ориз с фиде
  06 Юли 2017, 15:19:48
 • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
  03 Юни 2017, 19:05:27
 • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
  26 Ноември 2016, 16:40:11
 • fanita: пост
  14 Ноември 2016, 18:55:13
 • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
  28 Октомври 2016, 13:24:08
 • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
  26 Октомври 2016, 17:54:17
 • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
  26 Октомври 2016, 10:24:12
 • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
  26 Октомври 2016, 10:21:28
 • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
  24 Октомври 2016, 11:49:51
 • val_di16: джолан
  21 Октомври 2016, 15:58:22
 • galka56: тиквеник
  13 Октомври 2016, 18:26:18
 • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
  07 Март 2016, 12:58:38
 • boriana _grigorova: Здравейте
  07 Март 2016, 12:56:47
 • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
  07 Март 2016, 06:16:00
 • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
  20 Февруари 2016, 21:21:47
 • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
  01 Януари 2016, 12:26:48
 • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
  30 Декември 2015, 18:14:59
 • stplam: Хляб
  26 Декември 2015, 15:52:26
 • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
  13 Декември 2015, 11:48:46
 • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
  11 Декември 2015, 12:39:22
 • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
  07 Декември 2015, 19:23:47
 • Valentina Petrova: май сайта умря
  05 Декември 2015, 00:01:32
 • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
  30 Ноември 2015, 10:55:12
 • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
  30 Ноември 2015, 09:47:43
 • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
  28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Ъглов диван? от mariqna44
[15 Юли 2018, 16:24:41 ]


Ъглов диван? от beauty
[14 Юли 2018, 15:21:01 ]


Re: Как прогонвате комарите? от beauty
[21 Юни 2018, 11:29:40 ]


Как прогонвате комарите? от jeneta
[20 Юни 2018, 13:46:16 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:41:02 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:40:02 ]


Re: Идеи за пролетни обувки от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:36:44 ]


Как се справяте с мухъла? от radkaa
[01 Май 2018, 20:32:34 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от radkaa
[01 Май 2018, 20:30:03 ]


Машина за фреш? от radkaa
[01 Май 2018, 20:25:26 ]


Re: Пари за нов фризер от mariqna44
[29 Април 2018, 17:21:14 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от jeneta
[29 Април 2018, 16:13:38 ]


Re: Шевна машина? от jeneta
[29 Април 2018, 14:51:23 ]


Re: Идеи за пролетни обувки от cvetozara123
[29 Април 2018, 14:45:09 ]


Re: Стая за момче? от mariqna44
[29 Април 2018, 12:02:04 ]


Re: Рецепти за риба от jeneta
[29 Април 2018, 11:54:24 ]


Re: Флашки на герои от SW? от mariqna44
[29 Април 2018, 11:15:04 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от jeneta
[29 Април 2018, 10:56:05 ]


Re: Флашки на герои от SW? от jeneta
[28 Април 2018, 22:54:33 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от mariqna44
[28 Април 2018, 22:36:18 ]