Автор Тема: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)  (Прочетена 130428 пъти)

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #165 -: 15 Декември 2014, 11:42:41 »
Много удачен вариант с тези зелентии - само вареното телешко не ми харесва, и аз си я предпочитам с шунка или някакъв варено-пушен колбас  ;D

Да ти кажа и аз се съмнявах и спорех, но като опитах ми хареса. Е, разбира се със шунчица си ми е фаворит..  :smile1:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #166 -: 16 Декември 2014, 10:52:24 »
За Никулден имахме гости. Исках за десерт да направя нещо вкусно и това трябваше да е тортичка. Но ми се искаше да е някаква по така. Намерих една рецептичка, от която се получи много вкусна тортичка, която съчетава в себе си трите вкуса. Поради това, че нямах достатъчно време, не можах да снимам цялата торта. Останаха само две парченца, които успях да щракна на бързо. :)))..
Иначе си е обикновена кръгла тортичка.


Торта "Трите вкуса"



Продукти за всеки блат:
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1/2 ч.ч.  захар
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. брашно

Към всеки блат допълнително:
1 блат  + 1/2 ч.ч. стафиди(предварително накиснати)
2 блат + 1/2 ч.ч. маково семе
3 блат + 1/2 ч.ч. счукани орехи

За крема:
1кутия кондензирано подсладено мляко
300 гр. краве масло
1 с.л. какао



Начин на приготвяне:
Забъркват се три еднакви блата, но с различни съставки. Изпичаме всеки блат във форма с диаметър 26 см, предварително застлана с хартия за печене. Проверяваме блата с дървена клечка за готовност. Докато блатовете изстиват, забъркваме крема. Разбиваме маслото с кондензираното мляко до пухкав крем, без да прекаляваме за да не се пресече крема. Всеки блат се намазва с крем и отгоре се слага следващия. В остатъка на крема може да се сложи 1 с.л. какао. С този крем намазваме цялата ни тортичка. Поръсваме със счукани орехи от всякъде. Отгоре може да се поръси с настърган шоколад. Оставяме в хладилника за 2-3 часа и сервираме.



P.S. Върху първия блат, освен крема, сложих и няколко лъжици домашно сладко от къпини и стана много вкусно. Блатовете не са сухи, въпреки, че не са сиропирани предварително.

Рецептата е от руски блог Алекс- повар.

Добър Апетит!

Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #167 -: 16 Декември 2014, 13:53:33 »
Тортата е чудесна. Много ми харесва.
Аз одобрявам телешкото в Столичната салата. Звучи ми много апетитно.
Браво, Аля. Поздрави.

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #168 -: 16 Декември 2014, 14:06:53 »
Тортата е чудесна. Много ми харесва.
Аз одобрявам телешкото в Столичната салата. Звучи ми много апетитно.
Браво, Аля. Поздрави.

Благодаря!  :air_kiss:..

Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #169 -: 16 Декември 2014, 23:29:17 »
Аля, и салатка ще си хапна, а от тортата двете парчета няма да ми стигнат :swoon:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #170 -: 17 Декември 2014, 08:42:12 »
Аля, и салатка ще си хапна, а от тортата двете парчета няма да ми стигнат :swoon:

Нали знаеш, че у нас торта не се задържа. Щом се появи се исплюсква до край  ;D
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Poni 69

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 154
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #171 -: 17 Декември 2014, 16:37:06 »
Къде ли се задържа! И моята никулденска торта замина още вечерта - но това пък значи, че е харесвана!

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #172 -: 05 Януари 2015, 10:36:59 »
Първото ми предложение за новата година една лека салата, след празнично преяждане.  ::)
Моят мил съпруг донесе цяла торба с зелении в къщи. Гледах гледах и реших да спретна една много вкусна салатка - Зелена салатка.
Хапнете я с препечени филийки или сухар.

Зелена салата



Продукти:
1 вр. зелен лук
1 вр. магданоз
1 вр. копър
1 вр. пресен кориандър
1 вр. репички
4-5 с.л. кисело мляко
сол на вкус



Начин на приготвяне:
Всичко хубаво се измива на течаща вода. Зеленията се нарязва на ситно. Репичките на кръгчета. Всичко се обърква, слагаме киселото мляко и солта. Нашата салата е готова.



Добър Апетит!
« Последна редакция: 05 Януари 2015, 10:46:39 от Aura »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #173 -: 05 Януари 2015, 10:45:55 »
Традицията повелява на новогодишната трапеза да присъства кралицата на печивата - Баница с късмети. Обикновено това е класическия вариант на баница с плънка от сирене. Аз реших малко да наруши традицията, защото не бях сигурна, че присъстващи на празничната трапеза ще им хареса класическия вариант. Но знаех, че всички хапват зеленииите. Затова реших да разнообразя малко традиционата баница. За моя радост открих кори за баница - турски. Малко са по дебелички от българските, но като няма други... Пък и нямаше време да точа.

Баница с късмети



Продукти:
1 пакет кори за баница
250 гр. краве сирене
1 вр. зелен лук
1вр. пресен копър
1 вр. пресен магданоз
1 вр. спанак(200 гр)
5 яйца
1/2 коф. кисело мляко
100гр. краве масло
сол на вкус
тавичка с диаметър 26 см



Начин на приготвяне:
Маслото разтопяваме на слаб котлон или в микровълновата фурна.



Зелениите хубаво се измиват и се нарязват на ситно. След което се задушават в 20-30 гр. масло до омекване. Сиренето се настъргва на едро ренде. Към него слагаме задушените и поизстинали зелении, 3 предварително леко разбити яйца, 2-3 с.л. кисело мляко. Разбъркваме хубаво с вилица. Започваме подреждането на нашата баница. Всяка кора намазваме, с помощта на четка, с разтопено масло.



Отгоре намазваме с нашата плънка. Да не забравяме от време на време да пъхнеме и по някой късмет и разбира се парата. Завиваме на руло и подреждаме в предварително намаслена тава във формата на охлювче.



В купичката в която е била плънката чукваме останалите 2 яйца, останалото кисело мляко - разбиваме с тел. Заливаме отгоре нашата баничка. Поръсваме с останалото разтопено масло и печем на 160* с винтелатор( може и без) до готовност. Проверявам с дървено шишче. Щом излезе сухо, баничката е готова.



Добър Апетит!
« Последна редакция: 09 Януари 2015, 16:19:17 от Aura »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #174 -: 05 Януари 2015, 11:13:13 »
Аля, страхотна зеленчукова баница :thumbup:
Несъмнено и вкусна ;D
Падам си по подобни експерименти

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #175 -: 05 Януари 2015, 16:26:36 »
Аля, страхотна зеленчукова баница :thumbup:
Несъмнено и вкусна ;D
Падам си по подобни експерименти

И ние си обичаме такива вкусотии  :smile1:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #176 -: 05 Януари 2015, 21:27:02 »
Една от най-разпространените торти в бившия Съветски Съюз и може би една от най-любимите - Торта "Приказка" или както е на руски торта "Сказка". Също така най-любима торта на моя съпруг. Дълго търсех  точната рецепта. Купихме тука от една сладкарница такава торта, но се оказа, че само името й се е запазило. На вкус нищо подобно. Точно един ден преди Нова Година попаднах на една рецепта в интернета, която когато прочетох реших, че това ще е тя. И не съм сбъркала - истинската "Сказка", както едно време.

Торта "Сказка"(Приказка")



1 ч.ч. = 250 мл
правоъгълна тава = 28 х 38см
10-12 порции

Продукти за блата:
4 бр. едри яйца
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч. брашно

Продукти за кремовата заварка:
2  жълтъка
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч.  кристална захар

Продукти за сиропа:
1/2 ч.ч. кристална захар
1/2 ч.ч. вода
1 с.л. коняк

Продукти за крема:
350 гр. краве масло
1 пакетче ванилия
1 1/2 с.л. какао



Начин на приготвяне на блата:
Отделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците се разбиват с 1/2 ч.ч кристална захар до побеляване. Белтъците се разбиват на твърд сняг, като по време на разбиването постепенно слагаме 1/2 ч.ч кристална захар. Разбитите белтъци внимателно, на порции, слагаме към разбитите жълтъците и внимателно с лъжица или лопатка бавно разбъркваме. По малко слагаме и пресятото брашно към яйчната смес. Бавно и хубаво разбъркваме. В тавата слагаме хартията за печене. Изсипваме блата, внимателно разпределяме и слагаме в предварително загрята на 160* фурна. Печем до златисто. Проверяваме нашия блат с дървен шиш. След като блата е готов, изключваме фурната и оставяме така блата за около 2 минути вътре и чак тогава го изваждаме. Оставяме на страна да изстине.
 
Начин на приготвяне на кремовата заварка:
Разбъркваме 2 жълтъка с 1/2 ч.ч. прясно мляко. Слагаме 1 ч.ч кристална захар - разбъркваме с тел и слагаме на най-слабата степен на котлона, като непрекъснато разбъркваме, докато не придобие консистенцията на кондензирано мляко или боза. Оставяме на страна да изстине.



Начин на приготвяне на сиропа:
Водата слагаме да заври. Щом заври водата слагаме захар - разбъркваме, дърпаме от котлона и слагаме коняка. Оставяме нашия сироп да изстине.

Начин на приготвяне на крема:
Маслото трябва да е достатъчно меко. Разбиваме го с ванилията на пухкав крем около 5 минутки. По малко сипваме от кремовата заварка и продължаваме да разбиваме. Трябва да се получи пухкав крем.

Събирането на тортата:
Готовия и изстиналия блат внимателно се остъргва с нож отгоре. Цялата коричка се остъргва до меката чест, но само горната му страна. Това е най-пипкавото нещо в тази торта. Остърганото тесто се запазва  в една купичка. Блата се нарязва на 3 равни парчета. Подложка за тортата направих от твърдо картонче. Увито в алуминиево фолио. Слагаме първия блат, хубаво сиропираме. Отгоре намазваме с крема. Слагаме втория блат - сиропираме хубаво. Намазваме с крем и слагаме третия блат. Отново сиропираме.
Към остатъка от крема слагаме какаото и разбиваме с миксер. С какаовия крем намазваме хубаво цялата торта от всичките й страни. Отстрани и малко отгоре , по ръбчетата посипваме с нашите трохи от блата. Отгоре може да украсим с помощта на сладкарски шприц. Оставяме в хладилника поне за една нощ.



P.S. Мой съвет е да направите с още половин доза в повече сиропа, ако обичате по-сочна торта.

В хладилника тортата ще стегне и ще ви се стори малко твърда. Затова от мен съвет да я извадите 20 минути преди сервиране, за да може вашата тортичка да се отпусне и да се насладите на нейния неповторим вкус.

Преди да сложите какаото, отделете си малко от светлия крем. Оцвете го със сладкарски бои и направете украсата. Крема е достатъчно гъст за да не се развали декорацията.



Истинска съветска торта - ароматна и много вкусна с чаша кафе или за тези студени дни, чаша топъл чай.

Рецептата е от азербайджански сайт "Цветята на Баку"

Добър Апетит!
« Последна редакция: 06 Януари 2015, 08:17:24 от Aura »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #177 -: 05 Януари 2015, 22:34:07 »
Прекрасна е тортичката, Аля! :smile1: Помня и вкуса ::)
Благодаря за рецептата! :smile1:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #178 -: 06 Януари 2015, 08:18:07 »
Прекрасна е тортичката, Аля! :smile1: Помня и вкуса ::)
Благодаря за рецептата! :smile1:

Благодаря, Марианка!  :air_kiss:

Вкусна е ...ммм....
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #179 -: 06 Януари 2015, 08:40:21 »
Пилешката супа е една от най-разпространените супи. Когато в къщи се готви пиле, някой части остават защото никой не ги яде. Всичко това събирам и слагам в камерата, докато не събера достатъчно за хубаво бульонче. Този път имах 2 гръбчета, кокалчета след обекостяването на месото, шийки и няколко крилца. Вие може да ползвате 1/4 пиле. Получи се много вкусна и ароматна златна супа.

Гъста пилешка супа



Продукти:
1/4 пиле
4 картофа
1 морков
1 гл. стар лук
1 шепа спанак
1/2 вр. пресен магданоз
1/2 вр. пресен копър
шепа фиде
сол на вкус
25 гр. краве масло
3 с.л. олио
4-5 бр. дафинов лист
10 зърна черен пипер



Начин на приготвяне:
Пилето се сварява с дафиновия лист и черния пипер в около 2-3 л вода. Бульона се прецежда през ситен гевгир. Моркова се настъргва на едро ренде и се запържва в мазнината, слагаме към него и лука. Задушаваме зеленчуците до леко златисто. Слагаме картофите на средни кубчета и обръщаме два пъти.



Сипваме прецедения бульон. Оставяме на слаб котлон да поври докато картофите не омекнат на половина. Месото се обезкостява. Нарязва се на ситни кубчета и се слага в супата. Слагаме фидето. Щом картофите и фидето омекнат, слагаме зелените подправки, нарязани на ситно и изключваме котлона. Оставяме нашата супичка под капак за около 30 минутки да си отпочине.



P.S. Винаги сервирам супата с лъжица заквасена сметана или кисело мляко, така ям супичките от дете. :)

Добър Апетит!
« Последна редакция: 06 Януари 2015, 16:13:29 от Aura »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]