Автор Тема: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)  (Прочетена 130555 пъти)

zoica

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1300
  • Живка
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #105 -: 19 Август 2014, 17:09:35 »
И питката ми харесва,но понеже имам праскови от градината ,ще направя сладкиша...
"Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш напълно"!
http://receptitenazoii.blogspot.com/

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #106 -: 19 Август 2014, 18:19:09 »
И питката ми харесва,но понеже имам праскови от градината ,ще направя сладкиша...
Те и мойте си бяха домашни и стана чуден..Ще чакам отчет.. ;D
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #107 -: 28 Август 2014, 10:24:43 »
Тази салатка я знам от свекито. Много вкусна и лека, стига да обичате цвекло. Идеална за мезе.

Салата с цвекло и орехи



Продукти:
2 големи глави цвекло
4-5 скилидки чесън
100 гр. майонеза
шепа орехи
щипка сол



Начин на приготвяне:
Цвеклото хубаво се измива и се сварява. Обикновено го варя предната вечер. След напълно изстине обелваме го и рендосваме на ситно. Орехите се смилат или счукват на ситно, но да не е на брашно. Чесъна се пресова. Всичко се обърква, слага се майонезата, солта на вкус.



Оставяме нашата салатка поне за 1 час в хладинлника. Може да сервира с парче сухар или препечена филийка черен хляб.



Добър Апетит!
« Последна редакция: 28 Август 2014, 14:25:31 от Aura »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #108 -: 31 Август 2014, 08:18:12 »
В руската кухня оладите са като блини(палачинки), много се харесват и има много видове рецепти. Всяка домакиня има своя рецепта. Някой ги правят на основата на кисело мляко за пиене, други с обикновено кисело мляко. Има и постни олади, варианти много. Аз харесвам с прясното мляко и мая. След като се изпържат те си остават пухкави и топят се в устата. Горещо ви ги препоръчвам. Дори на следващия ден, ако разбирасе ви останат :))), са все така мекички и нежни.

Олади с мая



Продукти:
1 ч.л. суха мая
2 с.л. захар
1 ч.ч. мляко
1,5 ч.ч. брашно
1 яйце
1 ванилия
щипка сол
олио

Начин на приготвяне:
Маята се размива в малко топло мляко, 1 ч.л. захар, 1-2 с.л. брашно, покриваме с домакинско фолио и оставяме на страни да шупне. Брашното се пресява в голяма купа, сипваме топлото мляко, солта, останалата захар. Всичко се хубаво се разбива с тел. Добавяме жълтъка и шупналата мая, разбъркваме, посипваме с брашно, затваряме купата с кърпа и оставяме нашето тесто да удвои обема си. Белтъка през това време си остава в хладилника. След като тестото се надигне, разбиваме белтъка на сняг и внимателно добавяме го към тестото, разбъркваме. Загряваме олиото в тиганче, на среден котлон, и с помоща на лъжица слагаме едно по едно нашите олади. Пържим до златисто.



Сервираме със заквасена сметана, сладко, мед или кой с какво обича.
А ако ви се намира бурканче сладко от бели череши, непременно опитайте с него.

Приказка!

Добър Апетит!

Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #109 -: 07 Септември 2014, 18:59:44 »
След няколко дена отсътствие, понеже си бяхме на село :)))...завръщам се с една рецепта от свекърва ми за зелена супа. Много е лесна и много вкусна, стига да обичате зелените подправки.

Зелена супа



Продукти:
1 връзка копър
1 връзка киселец
1 връзка кевер
1 връзка пресен кориндър
3-4 с.л. кръгъл ориз
3 глави  стар лук
1 картоф
1 -2 с.л. топено краве масло
щипка млян черен пипер
щипка сол



Начин на приготвяне:
Зелените подправки се измиват и се нарязват на ситно. Тази част от приготвянето на супата беше поръчена на  мъжа ми :))).



Лука се нарязва на ситни кубчета и се запържва до златисто, след което  към него се сипва около 2,5л вряла вода. Аз имах телешки бульон и го използвах него. Веднага слагаме измития ориз. Щом ориза бъде почти готов, добавяме нарязания на средни кубчета картоф. След като картофа омекне, изсипваме цялата зеления. Слагаме сол, млян черен пипер. Оставяме да ври 5 минутки и изключваме котлона.
Оставяме около 20 минутки нашата супа под капак да си отпочине.
Сервираме с кисело мляко, бучка сиренце и парче топъл хлебец.



P.S. В тази супа може да се използват зелении по ваш избор и вкус.

Добър Апетит!
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #110 -: 07 Септември 2014, 19:59:25 »
вече те отрязах за снимката ... :yahoo:

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #111 -: 09 Септември 2014, 01:26:48 »
Аура супата изглежда чудесно!Какво е кевер?
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #112 -: 09 Септември 2014, 06:48:45 »
Аура супата изглежда чудесно!Какво е кевер?

Кевера на вид прилича на пера от зелен чесън, на вкус е и като зеления чесън и зеления лук заедно. Много приятен вкус има. Използват го в супи, в приготвяне на месни ястия. :smile1:
Но за  тази супа може да се използват и други зелении, и спанак.
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #113 -: 13 Септември 2014, 06:38:00 »
Лещата винаги присъства на нашата трапеза. Да си направим днес вксуна постна супичка.

Леща



Продукти:
1,5 ч.ч. леща
1 голям морков
1 голяма глава стар лук
5 скилидки чесън
2 дафинови листа
1 с.л. с връх доматено пюре
5-6 с.л. олио
2-3 стръка пресен магданоз
сол



Начин на приготвяне:
Лещата се почиства, измива се и се залива със студена вода. Винаги сипвам водата на око, горе долу да е 4 пръста над лещата. Ако изври, винаги може да се долее вряла водичка допълнително. Щом заври, намалявам котлона на слаб и я оставям да къкри под капак.  Моркова се нарязва на ситни кубчета и се запържва в олиото. Запържвам докато стане олиото оранжево, слагам на ситни кубчета лука и до златисто. След което се прибавя  доматеното пюре, за още 5 минутки запържваме. Сипваме едно черпаче от водичката на лещата. Оставяме да покъкри около 5-7 минутки. Щом лещата бъде на половина готова, добавяме запържените зеленчуци, дафиновия лист. Когато лещата е напълно готово, изключваме котлона. слагаме ситния магданоз и пресования( но по-добре счукан с малко сол) чесън. Осоляваме и оставяме под капак за около 30 минутки да поеме от всичките миризми.



P.S. Гъстотата на супата зависи от вашите предпочитания. Понякога я правя по-гъста, понякога по-рядка.

Добър Апетит!
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

ceckavd

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 955
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #114 -: 13 Септември 2014, 17:09:39 »
Аз също много обичам леща. Понеже имам проблем със стомаха напоследък действам по следния начин. Сварявам лещата. Изсипвам в гювеч и прибавям всички останали продукти (без дафинов лист не го обичаме) Слагам във фурната и след като заври го оставям около 20 мин. Вкуса е страхотен и не се усеща, че няма запръжка.
А твоята леща изглежда чудесно!

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #115 -: 13 Септември 2014, 17:33:46 »
Аз също много обичам леща. Понеже имам проблем със стомаха напоследък действам по следния начин. Сварявам лещата. Изсипвам в гювеч и прибавям всички останали продукти (без дафинов лист не го обичаме) Слагам във фурната и след като заври го оставям около 20 мин. Вкуса е страхотен и не се усеща, че няма запръжка.
А твоята леща изглежда чудесно!

Хубава идея, ще се възползвам за другия път, благодаря!
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #116 -: 14 Септември 2014, 23:07:47 »
Малка предистория на това десертче. Тези дни получавам съобщение от мъжа ми :" Яде ми се нещо сладко. Основата да е шоколадова, след което да е изварен пълнеж и отгоре да е шоколадов крем".
А сега де!..
Това мъжете са като малките деца :))))...
Нямах време да пека нещо, затова скалъпих без печене една шоколадова "Цветна полянка". Получи се много нежен десерт, подходящ  за чаша чай или кафе.

Шоколадов чийзкейк -
"Цветната полянка"




Продукти:

Основния блат:
1 1/2 опаковки какаови бисквити( при мен с дупка)
160 гр. масло

Средния блат:
400 гр. маскарпоне
100 мл готварска сметана
2 с.л. пудра захар
3 студени белтъка

Шоколадовия крем:
250 гр. шоколад
100 мл течна готварска сметана 33%
100 гр. краве масло
2 с.л. пудра захар



Начин на приготвяне:

Какаовия блат:
Бисквитите се смилат в блендер на ситно. Объркват със 120 гр разтопено краве масло. Изсипват се във форма 26 см( с падащо дъно) и се притискат хубаво на блат. Оставяме формата за един час във хладилника, за да стегне.



Средния блат:
През това време разбиваме сметаната с 2 с.л. пудра захар. Студените белтъците се разбиват на твърд сняг със щипка сол. Слагаме всичко към маскарпонето и разбъркваме. Щом бисквитения блат стегне, слагаме маскарпонето. Със шпатулка или лъжица разпределяме да е равно. Пъхаме в хладилника за още един час.



Шоколадовия крем:
Шоколада се разтопява на водна баня, слагаме маслото и хубаво разбъркваме. Сметана се разбива с 2 с.л. пудра захар. Когато шоколадово-маслената смес изстине, добавяме разбитата сметана и внимателно разбъркваме. Разпределяме върху маскарпонето. Украсяваме според вашето желание. Аз използвах готови цветчета, които придобиват вкуса на десерта върху който са поставени. :))) Оставяме в хладилника за няколко часа. Внимателно сваляме ринга и нашия чийзкейк е готов.



 Толкова е приятно да изпълниш на някой желанието, особено на любимия човек. :)))

P.S. Белтъците може да пропуснете и да увеличите сметаната. Пълнежа в средата е мек, но не се разкашква по време на разрязването. Ако искате да е по стегнат, добавете желатин.



Добър Апетит!
« Последна редакция: 17 Септември 2014, 06:59:58 от Aura »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #117 -: 15 Септември 2014, 08:38:33 »
Страхотно изглежда,Аура!

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #118 -: 15 Септември 2014, 08:50:53 »
Страхотно изглежда,Аура!

Благодаря! :air_kiss:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #119 -: 15 Септември 2014, 12:47:50 »
Вдъхновена от снимката на Пепи (Храна за мойте канибали)... Реших да приготвя тази вкусотия. Не спазих точната рецепта на Таня от  блога "Рецепти прелитащи през океана". Импровизирах и се получи страхотно мексиканско ястие( дори мексиканците не подозират за това) :))))))...

Ала фахита



Продукти:
2 пилешки филета
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 малка консерва червен боб
1 малка консерва царевица
1 опаковка топено сирене "Чедър" на плочки
50 гр.краве масло
лют червен пипер на люспи
млян червен чили пипер
сол
олио

10 бр. кръгъл лаваш/ 4-5 бр.тортии

За соса:
3-4 домата
2-3 червени чушки
1 гл. стар лук
3 скл. чесън
сол
олио



Начин на приготвяне:

Първо приготвяме соса. Запържваме в олиото на ситно нарязания лук. Добавяме смлените заедно в блендера домати, чушките и чесъна, солта. И така задушаваме до пълното изпаряване на течноста.

 Месото се нарязва на ивички и се запържва до леко златисто в олиото. Прибавяме чушките на ивици. На по-силен котлон пържим до златисто. Изсипваме боба и царевицата, объркваме 2-3 пъти и махаме от котлона. Изсипваме месото и зеленчуците към соса. Добавяме двата вида пипер на вкус, солта.  Ние обичаме да е леко люто. Внимателно разбъркваме да не стане на каша.



Загряваме сух тиган. Слагаме малко от маслото и веднага слагаме 2 броя заедно лаваш( аз исползвах по два, защото е много тънък). На едната полвина на лаваша слагаме 2 парчета от сиренето, върху него разпределяме месото със зеленчуците. Отгоре пак 2 парчета сирене и прегъваме с другата полвина. Така запържваме до златисто. С помоща на широка шпатула внимателно обръщаме, пак до златисто. Изваждаме в чиния и внимателно разрязвваме на три парчета с остър нож.

Сервираме с чили сос или кой с каквото му харесва.



Добър Апетит!
« Последна редакция: 17 Септември 2014, 06:57:52 от Aura »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]