Автор Тема: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)  (Прочетена 135041 пъти)

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #30 -: 18 Юни 2014, 08:47:12 »
В Азербайджанската кухня почти във всяко едно ястие се използва топено краве масло. Такова масло можете да си купите от магазина, но най-хубавото масло е когато си го приготвите сами. Маслото е много ароматно и чисто. Ястията с него стават невероятно вкусни. Това е една от тайните на азербайджанската кухня. Рецептата е на свекърва ми - Фирангиз Ханум.

Топено краве масло





Продукти:
1,500 кг безсолно краве масло(ако е домашно е най-добре)
щипка куркума

Начин на приготвяне:
Маслото се слага в тенджерата на много слаб котлон и се оставя да се разтопи и да почне да ври.



По време на варенето цялата вода ще се изпари и нашето масло ще започне да се пържи. Когато придобие жълт цвят(както е на снимката) и на дъното ще видите бели люспи, махате тенджерата от котлона на страни. Маслото ще продължи да се пържи още няколко секунди. Слагате куркумата, внимателно разбърквате. Щом маслото спре да се пържи, прецезждате внимателно през ситен гевгир в тенждерата в която ще го съхранявате или малко бидонче с капак. От това количество масло се получават 1,200кг готов продукт. Разбира се всичко зависи какво масло ще ползвате и какво количество вода и други съставки съдържа.





Може да го сложите в хладилника или на някое по-хладно място, но и ако го оставите в някое долно шкафче, никога няма да се развали, така ще ви е по-лесно да си взимате с лъжицата количеството което ви трябва, за да приготвите някоя вкусотия.



Добър Апетит!
« Последна редакция: 30 Юли 2014, 14:08:10 от Aura »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #31 -: 19 Юни 2014, 09:09:03 »
Една страхотна бобена чорба по рецепта на свекърва ми - Фирангиз Ханум. Единственото условие е да бъде приготвена от кафяв боб. Ако я приготвите на село, както бяхме ние, резултата ще е отличен. Тази сме приготвили от боб от тази година, съвсем пресен. Опитайте, убедена съм, че ще ви хареса.

Бобена чорба"Туршу"- Turşu



Продукти:
500 гр. кафяв боб
3 гл. стар лук
3 домата
2 с.л. ориз
1 с.л. топено краве масло(рецептата ще намерите ТУК)
млян черен пипер на вкус
сол

Начин на приготвяне:
Най-добре да накисните боба предната вечер, така ще се свари по-бързо.Боба прецеждаме, заливаме със студена вода около 3 литра и варим докато напълно не омекне. Може да ви се стори водата много, но по време на варенето ще изври достатъчно количество и ще остане толкова колкото ни трябва. Ако водата ви изври в повече  може да добавите вряла вода малко. Трябва да се получи средна на гъстота чорба.



През това време лука се нарязва на ситни кубчета и се запържва в топено краве масло, след като добие златист цвят слагаме обелените и нарязани на ситно домати. Задушаваме около 15-20 минутки на много слаб котлон.



Когато нашия боб е готов, вадим половината от боба в купичка и с помощта на вилица намачкваме го, след което връщаме  към супата. Слагаме 2 с.л.ориз. Сипваме и доматената смес, черния пипер, солта - разбъркваме и готвим още 10  минутки. След като изключим нашата чорба, оставяме я поне за 20 минутки да си отпочине.

Докато  чорбата отпочива затопляте няколко къса хляб направо на котлона и сервирате.



Добър Апетит!
« Последна редакция: 30 Юли 2014, 14:08:49 от Aura »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #32 -: 19 Юни 2014, 20:50:29 »
Сърмите са ми любимо ястие от дете. Дали са със зеле, лозови листа или други зелнии не е от значение, особено ги обичам на следващия ден, студени. Всеки си е с бръмбарите ;D .
Ето една лесна и евтина рецепта за съхраняване на лозови листа.

Лозови листа


Продукти:
Лозови листа
пластмасово шише от минерална вода(в случая)
една дървена лъжица с дълга тънка дръжка

Начин на приготвяне:
Отивате на лозето или във вашата градина, ако имате такава. Може и при комшията ;D. Накъсвате си листа според вашето предпочитание. Аз взимам средните и малките, те са по сочни и няма да са жилави, когато ги сготвя. Взимате по няколко листа и ги завивате на рулце и пъхате в шишето(желателно да е сухо). Моето се испоти докато слагах листата, при нас е голяма жега. С помоща на дръжката на дървена лъжица ги натъпквате вътре и така докато не се напълни. Затваряте с капачката и слагате на хладно.
Когато дойде зимата, отрязвате дъното, вадите листата, попарвате ги с вряла и вода и си правите сърми с пресен лозов лист. Те това е!

Добър Апетит!
« Последна редакция: 30 Юли 2014, 14:09:35 от Aura »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #33 -: 20 Юни 2014, 19:40:45 »
Трябва да си призная, че понякога хапваме и от фастфуда... Мъжа ми предпочита хамбургерите на макдонадс, аз харесвам KFC. Винаги се чудех, как ги правят тези крилца и месенцата в тази панировка. Днес искам да ви предложа една лесна рецепта за хрупкави бутчета( може да ползвате и крилца). Преди да се хванете с готвенето им, сложете за мъжете 5-6 бири да се изстудяват и като седнат да гледат поредния мач от световното в Бразилия, вие ще им поднесете изненадата.

Хрупкави пилешки бутчета ала KFC



Продукти:
10 пилешки бутчета(долната част)
2 яйца
1/2 пакет корнфлейкс обикновен
500 гр.олио
брашно
млян черен пипер
сол

За соса към бутчетата:
100 гр. майонеза
100 гр. кетчуп
чили сос на вкус
млян черен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Бутчетата ги измиваме и подсушаваме съвсем леко. Поръсваме с черен пипер и сол. С ръце хубаво разбъркваме. Оставяме на страна. През това време взимаме една чиста кърпа, сипваме по средата корнфлейкса, завиваме и с помоща на кухненски чук или точилка начукваме го на ситно, но да не стане съвсем на сол. Овалваме нашите бутчета в брашното. След това в разбитите яйца и веднага в счукания корнфлейкс.



През това време загряваме в по-дълбок съд олиото. Оваляните бутчета запържваме съвсем леко от всички страни в олиото. Вадим и веднага подреждаме в тава застлана с хартия за печене. Така подредените бутчета допичаме във фурната на 160*-180* за около 30-40 минутки.



Соса: Всички продукти смесваме и леко разбиваме с тел или вилица и нашия сос е готов.

На вкус толкова хрупкави, а вътре месото се топи.

Добър Апетит!
« Последна редакция: 30 Юли 2014, 14:10:21 от Aura »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #34 -: 20 Юни 2014, 20:16:53 »
Aura, разковничето е в предварителното запържване  :thumbup:

Де да имаше кой сега да ми направи една такава разкошнотия :yahoo:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #35 -: 23 Юни 2014, 19:44:34 »
Aura, разковничето е в предварителното запържване  :thumbup:

Де да имаше кой сега да ми направи една такава разкошнотия :yahoo:

 ;D
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #36 -: 23 Юни 2014, 19:51:56 »
Обичате ли патладжан? Аз да и то много.

Тука в Баку се запознах с едно българско девойче на име Христина. Докато бяхме на кафе, в центъра награда, на сладка приказка, тя ми сподели една вкусна рецепта на запеканка с патладжани, която е опитвала в България. Рецецепта ми се стори много интересна, затова два дена по късно я направих и бях възхитена от лекотата на приготвянето и уникалния вкус. Христинче, много ти благодаря за рецептата, както и обещах публикувам я.

Патладжанена запеканка



Продукти:
1,5 кг патладжан
4-5 домата
2 пакетчета топено сирене Хохланд
100 гр. кашкавал
зехтин
брашно
сол

Начин на пригтвяне:
Патладжана се нарязва на колелца с дебелина 1см. Осолява се и се оставя за около 30 минути на страна, за да си пусне горчивината, след което се измива под течаща студена вода. Овалва се в брашно и се нарежда в тава с хартия за печене. Поръсва се със зехтин и се запича във фурната до златисто. Доматите се нарязват на шайби, също като патладжана, с дебелина около 1 см. Тавичка с диаметър 30 см леко поръсваме със зехтин. Подреждаме един ред от патладжана, втори ред домати, отгоре топеното сирене.



Втория ред е същия. Трети ред подредих само патладжан и отгоре доматите. Всеки ред с доматите леко осоляваме. Цялата тази красота поръсваме с настърган кашкавал и с малко зехтин отгоре.



Печем във фурната на 180* около 45-50 минути.

Сервираме с кисело мляко и нарязан на ситно пресен босилек.



P.S. В оригиналната рецепта патлаждана предварително се запържва в олиото, този процес замених със запичането му във фурната. Сметнах, че ще е много мазен поради това, че патладжана по време на пържене поема много мазнина. Замених олиото със зехтин. Патладжана трябваше да бъде обелен, оставих го с кората, тъй като моят патладжан беше с  много тънка кора.
Но не зависимо от някой промени в рецептата, ястието стана много вкусно и леко.

Добър Апетит!
« Последна редакция: 30 Юли 2014, 14:11:04 от Aura »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #37 -: 23 Юни 2014, 23:02:11 »
Вкусно. И на мен ми харесва със запечен патладжан.
Тази рецепта ще приложа обезателно.  :smile1:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #38 -: 24 Юни 2014, 06:36:29 »
Вкусно. И на мен ми харесва със запечен патладжан.
Тази рецепта ще приложа обезателно.  :smile1:

elidrag
, благодаря   :air_kiss:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #39 -: 24 Юни 2014, 08:33:57 »
На всеки му се е случвало в къщи да има риба с много кости. Ни да я изпържиш, ни чорба да приготвиш. Но така ни се иска да я употребим и да можеме после да си я хапнем, без да се ровим из нея в търсене на малки костички. В камерата си имах две големи риби, но с толкова кости, че изобщо не може да се яде. Справих се със задачата. Затова ако и вие имате такъв проблем, тази рецепта е за вас.

Рибени кюфтаци



Продукти:
800 гр. риба(готовото месо за кайма)
1 яйце
2 гл.стар лук
1 ч.ч. сварен ориз
4 с.л. нишесте
4 с.л. брашно
2 с.л. майонеза
щипка млян черен пипер
сол
олио за пържене

Сос ала Тартар:
200 гр.майонеза
1 тв.сварено яйце
5 кисели краставички
3 стръка зелен лук
1 с.л. лимонов сок
4 клончета магданоз
щипка млян черен пипер
щипка сол

Начин на приготвяне:
Рибата се обезкостява. Махаме главата, перките, гръбнака и по-едрите кости от коремчетата. Смиламе нашата рибка 3 пъти през ситната цедка на месомелачката, третия път заедно с лука. Към получената кайма слагаме всички останали продукти. Разбъркваме хубаво с лъжица или омесваме на ръка. Загряваме олиото и с помоща на лъжица слагаме по малко от каймата и леко оформяме във формата на кюфте. Изпържваме до златисто от двете страни.



Рибените кюфтенца много добре си пасват със сос в стила на тартар.

Соса:
Краставичките, яйцето, магданоза се нарязват на много ситно. Към тях прибавяме останалите продукти, разбъркваме и нашия сос готов. Рецептата за соса е идея от интернет.

P.S. Когато смелите каймата поне 3 пъти, всички кости стават много ситни, по време на пърженето те допълнително ще се поразтопят и така ще можете спокойно да си хапнете рибка без да се страхувате, че ще се задавите с някоя кост.
Надявам се моята рецепта да ви допадне, поне като идея за костеливите рибки.

Добър Апетит!
« Последна редакция: 30 Юли 2014, 14:11:38 от Aura »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

ceckavd

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 955
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #40 -: 24 Юни 2014, 09:35:05 »
Здравей. Приготвих твоята Буглама. Много вкусно беше. Благодаря за рецептата. :air_kiss:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #41 -: 24 Юни 2014, 09:38:27 »
Здравей. Приготвих твоята Буглама. Много вкусно беше. Благодаря за рецептата. :air_kiss:

Радвам се, че ти е харесала.  :smile1: Поздрави от горещия Баку  :air_kiss:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #42 -: 27 Юни 2014, 09:38:01 »
Комбинацията от  пиле, гъби и течна сметана винаги е печеливша.  Много леко и ароматно ястие. Може да го направите порционно или да го запечете в една тавичка, резултата винаги ще е отличен. Изненадайте вашето семейство с едно по-различно пиле.
Пилешки жулиен II



Продукти:
Бялото месо без кожата
Месото от двете бутчета без кожата
300 гр. печурки
1 гл. стар лук
1 с.л. топено краве масло
400 мл. течна сметана 20%
2 с.л. брашно без връх
150 гр. кашкавал "Гауда"
щипка млян черен пипер
 сол на вкус



Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се сварява за около 30 минути и се нарязва на средни ивички. Лука се нарязва на ситни кубчета. Гъбите на филийки. Зеленчуците се запържват в маслото до златисто, след което слагаме към тях месото и на два пъти обръщаме. Брашното запържваме до леко златисто в сух тиган, махаме от котлона и веднага сипваме сметаната и хубаво разбъркваме за да няма бучки. Към месото сипваме сметаната, разбъркваме и чакаме да кипне. Щом кипне махаме от котлона. Във порциони формички(може и в гюведжета) слагаме 1/3 ч.л. топено краве масло, слагаме нашето месо със сметаната, отгоре поръсваме с рендосан кашкавал.


Печем около 20 минутки  на 180* до златисто.

P.S. Аз използвам винаги кашкавал "Гауда" заради неговия мек и маслен вкус. Може да ползвате какъвто имате в къщи.
За мазнина може да се използва и обикновено краве масло или олио. Но с олиото  вкуса вече ще е друг.

Добър Апетит!
« Последна редакция: 30 Юли 2014, 14:12:07 от Aura »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #43 -: 27 Юни 2014, 11:14:04 »
Чудесно, Аля!

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)
« Отговор #44 -: 27 Юни 2014, 11:42:56 »
Чудесно, Аля!
Весе,  :air_kiss: :air_kiss: :air_kiss:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]