Автор Тема: Коминче  (Прочетена 7964 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Коминче
« -: 05 Февруари 2014, 16:20:00 »
Ето тази вкусотия ядях всяка вечер тази година на морето, след изобилна вечеря, разбира се ;D
Натурално, с мед, с шоколад, с кокос, със захарни пръчици и т.н. вкусни все :yahoo:
Спорно е какъв произход има рецептата - турска, чешка, унгарска и т.н., но девойката каза, че не я знае, готово и карат тестото.
Много от вас сигурно са опитвали, може и рецепта да имате, то е тип козуначено, но проблема е по-скоро в уреда за изпичане, някой знае ли дали може да се приготви без такъв :innocent:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Коминче
« Отговор #1 -: 05 Февруари 2014, 16:28:01 »
Весе, да не би да го пекат върху метална, нещо като тръба..на открит огън?.. Прилича ми на чешкия ТРДЕЛНИК
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Коминче
« Отговор #2 -: 05 Февруари 2014, 16:46:19 »
Не на тръба, но на нещо като точилка, дървено, но се вкарва в някакъв уред, на газ е май той и се мести от долу на горе, на няколко нива.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Коминче
« Отговор #3 -: 05 Февруари 2014, 16:47:16 »
Продавало се в Чехия със сигурност, но как се нарича там не знам :smile1:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Коминче
« Отговор #4 -: 05 Февруари 2014, 16:58:29 »
Продавало се в Чехия със сигурност, но как се нарича там не знам :smile1:

В Прага го продават на всеки ъгъл и се върти на нещо такова..тръба ли е, точилка ли е и го пекат на открит огън.. нарича се ТРДЕЛНИК.. когато се опече направо горещ го овалят в канела, захар и мляни ядки...вкусничко е..особено много се продава по коледните празници :smile1:
Это  една снимка от домашния архив и живота в Прага..
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Коминче
« Отговор #5 -: 05 Февруари 2014, 17:01:58 »
Пекът ги и на метални и на дървени точилки..
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Коминче
« Отговор #6 -: 05 Февруари 2014, 17:03:42 »
Как качих два пъти една и съща снимка не знам...ако може някой да изтрие втората...
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Коминче
« Отговор #7 -: 05 Февруари 2014, 17:29:17 »
нищо, повторението е майка на знанието  ;D
Тук ги пекат на ток.

Веси, някой прави.  Май беше козуначено тесто.
Опаковаш си с фолио ролката от кухненска хартия  и на нея залагаш тестото. Слагаш ролката на шиш (може и дървена дълга клечка,) който да се подпре в двата края на ръба на тава, а коминчето да е във въздуха. Печеш на вентилатор, да се изпича от всякъде.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Коминче
« Отговор #8 -: 05 Февруари 2014, 17:33:59 »
Веси , ето тук Мими е правила такова нещо http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1582.msg32180.html#msg32180
« Последна редакция: 05 Февруари 2014, 17:40:54 от pep-4o »

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: Коминче
« Отговор #9 -: 05 Февруари 2014, 17:58:44 »
Весе, ето ти начини по които можеш да си го изпечеш и у дома и на пикник.

https://www.google.bg/search?hl=bg&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1024&bih=668&q=k%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs+s%C3%BCt%C5%91&oq=k%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs+s%C3%BCt%C5%91&gs_l=img.3...1324.1324.0.1880.1.1.0.0.0.0.134.134.0j1.1.0....0...1ac.2.34.img..1.0.0.woZwS_EN9zk

В Унгария го наричат kürtőskalács, в превод е точно коминче и традиционно се пече над жар от дървени въглища, като се полива/маже постоянно с разтопено масло докато получи красив загар. Тестото е маено, обогатено с мляко и яйца (някъде и със сметана). Преди печене се маже с масло и се отъркаля в голям съд с някаква поръска - кристална захар, ядки, кокос, мак, смесени и каквото ти дойде на ум. Поднася се горещо, като преди това може да се поръси с пудра захар, да се поднесе натурално изпечено или да се полее с мед.
Най-вкусно е да си го приготвиш на пикник. За целта взимаш от магазина едно мердене (но от тези дето се въртят на метален шиш в средата), казваш на половинката ти да му откачи само едната дръжка и на мястото й да закрепи една дълга точилка (с бормашина и тънка видия да пробие точилката, за да я наниже на шиша). После, преди да отидете на пикник си замесваш тестото, слагаш го  в някакъв голям съд, взимаш повечко захар или там с каквото ще  поръсваш и тръгвате към мястото на развлечението. Там, на място вече си заформяш на ръка тънки фитили, които навиваш плътно на подготвеният уред за печене, като преди това го намасляваш добре, за да не се залепи коминчето и по-лесно да го извадиш, когато е готово. Сто пъти е по-вкусно, ако сама си го приготвиш и то на чист въздух, сред природата. Сега можеш да направиш един-два теста и да печеш във фурната на 200°, a на пролет, хайде на Витоша!  :smile1:


bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: Коминче
« Отговор #10 -: 05 Февруари 2014, 18:05:09 »
Ето тук съм пуснала и рецептата за коминчетата. Да ти е сладко, Весе!  :smile1:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Коминче
« Отговор #11 -: 05 Февруари 2014, 20:07:41 »
Мерси момичета, сега, като чета се сещам, че и Мими и Ирма са давали рецепти, но тогава много не съм обърнала внимание, ала сега, като опитах... :yahoo:Ще видя как и кога ще го мисля и правя, най-вероятно с ролки в тава, по предложението на Пепчо, но ще се похваля, ако стане, дори и след време ;D
Весе, ето ти начини по които можеш да си го изпечеш и у дома и на пикник.
....
Най-вкусно е да си го приготвиш на пикник. За целта взимаш от магазина едно мердене (но от тези дето се въртят на метален шиш в средата), казваш на половинката ти да му откачи само едната дръжка и на мястото й да закрепи една дълга точилка (с бормашина и тънка видия да пробие точилката, за да я наниже на шиша). После, преди да отидете на пикник си замесваш тестото, слагаш го  в някакъв голям съд, взимаш повечко захар или там с каквото ще  поръсваш и тръгвате към мястото на развлечението. Там, на място вече си заформяш на ръка тънки фитили, които навиваш плътно на подготвеният уред за печене, като преди това го намасляваш добре, за да не се залепи коминчето и по-лесно да го извадиш, когато е готово. Сто пъти е по-вкусно, ако сама си го приготвиш и то на чист въздух, сред природата. Сега можеш да направиш един-два теста и да печеш във фурната на 200°, a на пролет, хайде на Витоша!  :smile1:

Леле..., ето тука не позна :swoon:
Аз и пикник :swoon:, ти се шегуваш, пък даже и да готвя там ;D
А на Витоша съм стъпила последно преди точно 12 години :swoon:, ако има друг такъв идиот ;D да се обади, и то се качихме само с лифта до Алеко(изобщо не знам още съществува ли :exclaim:), хапнахме едни огромни кебапчета и се прибрахме :innocent:.
Сега ще ми текат лигите с тия коминчета, що ги няма и в София :'(, а съм запланувала и на Аля баклавата първо да правя :thumbup:

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1483
Re: Коминче
« Отговор #12 -: 05 Февруари 2014, 20:40:57 »
Веси,и аз пролетта бях полудяла по тези " коминчета".И то,защото децата купуваха и вече се прехласнаха,но бяха много скъпи" около 3 лв. едно коминче/,така че не се ядосвай от липсата им в София.В Плевен  просъществуваха за много кратко.Луничката ти е дала линк на оригинална рецепта.Дано си по сериозна от мен и ги направиш ;D
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2131
Re: Коминче
« Отговор #13 -: 06 Февруари 2014, 21:42:22 »
Весе, миналата година имаше коминчета в МОЛ-а на Стамболийски.

KrokozabYl

  • главен пакостник
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2206
  • http://vbox7.com/play:d6ad5958
Re: Коминче
« Отговор #14 -: 07 Февруари 2014, 11:16:08 »
Весе, миналата година имаше коминчета в МОЛ-а на Стамболийски.
Къде точно, че ми стана любопитно да ги пробвам и аз ?
Хайде на пакостите

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]