Автор Тема: ГРИЛ ТИГАН  (Прочетена 23709 пъти)

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
ГРИЛ ТИГАН
« -: 02 Февруари 2014, 23:00:54 »
Каква марка и вид (чугунен, тефлон или керамика) ще ми препоръчате мили съфорумци ? Миналата година си купих грил тиган - и не беше от най-евтините - около 38 лева (ако не греша). Изглеждаше много добре, ама сдаде багажа (почна да се люпи) още при първия тест върху немски сурови наденички от Лидл.
Какво да избера - хем да не е прекалено скъпо, хем да е издържливо.
И още може ли  грил-тиган да се замени с електрическа скара  или тостер (от немските) ?
Щях да върна злополучния тиган, ама бях изгубила бележката.
Cveteto3101= 1 jena

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #1 -: 02 Февруари 2014, 23:17:29 »
не знам моя какъв - малко от покритието падна, но  и аз в един момент търках с абразивната част на гъбата. От Метро, ок 38 лв беше. Но ми е по-добър от плочите и тостерите - като включа котлона на мах и Т*, на която пече тигана е повече, отколкото тези и съответно по-добре пече; не суши мръвката.  (само със скара с откритите реотани не сравнявам) -
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Poni 69

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 154
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #2 -: 03 Февруари 2014, 00:07:10 »
Не ви ли става цялата печка в мазнина от тия тигани? И аз имах голям мерак за грил-тиган и си го купих от Метро, пак с някакви точки беше, уж много реномирана марка. Като реших да направя пържоли на него цялата печка ми стана в мазнина, едвам я изчистих. И оттогава не съм го ползвала, въпреки, че много ви се ще да си направя и зеленчуци  на грил, но не ми се чисти цялата кухня от мазни пръски

zoica

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1300
  • Живка
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #3 -: 03 Февруари 2014, 00:23:33 »
Че пръска мазнина,пръска,но си и чистя след това.От време на време го ползвам.
"Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш напълно"!
http://receptitenazoii.blogspot.com/

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #4 -: 03 Февруари 2014, 00:28:39 »
 :thumbup: и аз пръскам с препарат винаги след ползването му, но пък лесно се почиства.
Poni 69, ако искаш пробвай да сложиш парче картон, изрязано от двата края малко по-малко от тигана - така, че това което се пече вътре да диша, но пък да покрива, да не пръска ужасно много. И за да си по-сигурна, че картона е чист, облепи го с хартия за печене от долната страна, към храната
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Poni 69

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 154
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #5 -: 03 Февруари 2014, 01:56:14 »
Благодаря, Пепчо! Наистина хитра идея, ще го пробвам. Сега се сетих, че имам и един кръг с мрежа, който ми бяха подарили, точно с цел да не пръска мазнина, когато пържиш. Нещо не повярвах и така си стои, може би и той ще свърши работа.

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #6 -: 03 Февруари 2014, 02:01:05 »
И аз като Пепи малко си надрах с абразивната част на гъбата моят грил тиган, та много ме е яд. А за пръскането се справям с този капак от снимката. Дупките, които виждате са направени хоризонтално, така че материалът над всяка една от тях пази точно от пръски, а пък понеже има достатъчно дупки, пара не се задържа - в зависимост от това дали е над мазнина или над грил тигана, под него се пържи или пече, не се задушава. Много е голям и става за различни големини тигани. Преди време виждах подобен в Кауфланд и Метро.
Иначе ми допадат най-много чугунените грил тигани. Като качествена марка бих споменала STAUB, ама и цената му е чудесна  :smile1:

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #7 -: 03 Февруари 2014, 03:26:14 »
Май наистина старите чугунени тигани са най-добри. Въпреки, че и те трябва да се съхраняват добре - имах един такъв кръгъл, но свекърва ми на времето го замъкна на село и го беше оставила явно на влажно място - та се появи нещо като ръжда и беше неспасяемо. В Билата миналата година бяха пуснали с точки някакви грил-тигани 70-80 лв, ама бях наплашена вече и реших да не рискувам с тази сума. Може би сгреших ...?
А за пръскането - то става от всеки тиган (без този за палачинки).
Слагам вестници на другите котлони, освен на този който ползвам. На капака на печката също вестници закрепени с магнитчета. След като приключа готвенето - изхвърлям вестниците - така поспестявам част от чистенето.
А отгоре понякога слагам и един кръг с мрежа и дръжка (от китайските магазинчета - под 2 лв). Така пак се запазва от пръските. :smile1:
Cveteto3101= 1 jena

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #8 -: 03 Февруари 2014, 03:31:20 »
Иначе ми допадат най-много чугунените грил тигани. Като качествена марка бих споменала STAUB, ама и цената му е чудесна  :smile1:


 :smile1: :thumbup:Чудесен е ! Но ми е непосилна сега тази цена. Благодаря ти !  :smile1:Ползвала ли си такъв и имаш ли впечатления за издържливост?
Cveteto3101= 1 jena

marabu

  • Гост
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #9 -: 03 Февруари 2014, 08:07:32 »
всеки чугунен тиган може да се почисти като се изпече в силно загрята фурна. Има си технология и след това всяка ръжда и покритие от завода пада, но въпреки това тиганът става като чисто нов и не залепва.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #10 -: 03 Февруари 2014, 11:34:29 »
bluemoon, а този капак лесно ли се мие после с тези отворчета? Не се ли наблъскват с мазнина?  Бях си взела от тези капаци /мрежестите/ ама това е като попивателна за всичката мазнина и след 3-4 ползвания замина на боклука
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ROSPOP

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 475
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #11 -: 03 Февруари 2014, 12:07:13 »
И аз като Пепи малко си надрах с абразивната част на гъбата моят грил тиган, та много ме е яд
Същата я свърших и аз! С абразивната част на гъбата - ужне е тел ама смъкна част от покритиети на ребрата. Пръска мазнина само ако е по-мазно месото, напримвр вратни пържоли. Аз имам нави след печене / пържене удрям по една гъба на плоскостите около печката и на котлоните, даже ако е доста мазно пръсвам малко от препарат обезмаслител и всичко е ОК. Тсзи кръгове с дръжките не ми допадат, събират мазнината и даже ми се е случвало да покапе отстрани. Иначе тигана ми е от Кауфланд - огромен - става и за 3те ми зони на котлона.

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 769
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #12 -: 03 Февруари 2014, 13:53:55 »
При пържене/печене на месо и аз ползвам мрежите от китайските магазини. Мрежата пропуска водната пара, но задържа маслените капки - това са най-добрите филтри за професионалните абсорбери. Почиства се с препарат за съдове и четка. Около и по-скоро на стената зад котлоните поставям фолио, което после изхвърлям.
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #13 -: 03 Февруари 2014, 18:10:25 »
Пепи, не се наблъскват с мазнина, но наистина много мазен става целия капак отдолу, даже и съвсем леко отгоре.  С гореща вода и веро го почиствам. Случвало ми се е един-два пъти, когато е бил по-зацапан, а аз бързам, да го почистя с Медикс за фурна. Но действах бързичко, за да няма време препарата да направи поразии по материала (ако си го ползвала, знаеш колко е мощен). Аз не ползвам фритюрник и когато момчетата се сетят за пържена цаца  :swoon:, тогава съм му най-благодарна на капачето.

Нищо не застилам около и на печката, но след всяко готвене, независимо какво е, я почиствам прилежно. От тези мрежестите никога не съм ползвала, че вече си имах този, но си мисля, че и те биха се почистили добре с гореща вода, веро и четка (естествено, по-скоро след употребата им).

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #14 -: 04 Март 2014, 01:28:24 »
всеки чугунен тиган може да се почисти като се изпече в силно загрята фурна. Има си технология и след това всяка ръжда и покритие от завода пада, но въпреки това тиганът става като чисто нов и не залепва.

Юле, много ме заинтригува с тази технология. Ще обясниш ли малко по-подробно! Благодаря! ;D
Cveteto3101= 1 jena

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10
  • dove: Ами защото я няма ха ха ха :)
    11 Ноември 2015, 16:02:58
  • FATE: Хора, не мога да намеря темата за ноември :(
    11 Ноември 2015, 08:37:38

* Последното от форума

Re: Сушилня за прибори от cvetozara123
[24 Май 2017, 18:27:40 ]


Re: Какво да правя? от tomislava
[23 Май 2017, 20:56:00 ]


Re: БЕБЕШКО И ДЕТСКО МЕНЮ от tomislava
[23 Май 2017, 14:39:55 ]


Re: Машина за смилане на месо от tomislava
[23 Май 2017, 14:01:10 ]


Re: Търся рецепта за едновремешните пасти от pepimili
[19 Май 2017, 14:39:40 ]


Re: Кокосови кремки от pepimili
[19 Май 2017, 14:34:23 ]


Re: Украси и декорации за торти от pepimili
[18 Май 2017, 11:25:02 ]


Re: Защо винаги кекса ми става спласкен? от pepimili
[18 Май 2017, 11:16:21 ]


Re: Видеонаблюдение от tomislava
[10 Май 2017, 12:49:30 ]


Re: Огромен мъфин , вътре с 400 , 500 грама течен шоколад. от kristofa
[10 Май 2017, 12:24:30 ]


Re: За съдържанието на сладките - домашни или от магазина от kristofa
[10 Май 2017, 12:22:08 ]


Re: Италиански ресторант във Варна от mariqna44
[10 Май 2017, 09:38:58 ]


Re: Какво да правя? от mariqna44
[10 Май 2017, 09:36:11 ]


Видеонаблюдение от mariqna44
[09 Май 2017, 23:51:24 ]


Какво да правя? от tomislava
[09 Май 2017, 22:45:03 ]


Re: Сушилня за прибори от tomislava
[09 Май 2017, 22:27:41 ]


Re: Машина за смилане на месо от cvetozara123
[09 Май 2017, 22:19:30 ]


Re: Салати - III от pepimili
[09 Май 2017, 14:57:10 ]


Re: Какво ядем - оцветители, стабилизатори и прочие от pepimili
[09 Май 2017, 14:40:24 ]


Re: Отглеждате ли си подправки? от pepimili
[09 Май 2017, 14:34:32 ]