Автор Тема: Козунак на конци с помоща на хлебопекарна  (Прочетена 71890 пъти)

denyo

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 31
  • с козуначена зависимост
Ще прощавате, че нямам време да преработя поста си за тази тема и го копирам 1:1, но мисля, че би бил полезен. Иначе оригинала и доста интересни неща за козунаците, както и за хляба с квас, могат да се прочетат ТУК

Сладък козунак в машина за хляб, без използване на подсладител:

Пак съм аз, дето съм си наумил козунак в хлебопекарна да правя. Та с ваша помощ и няколко опита успях (до колкото е възможно, но има си ясно изразени конци, плетката си личи) и рекох да споделя. Намерих главната причина да не ми бухва козунака в електрическия ми "чувен" SilverCrest. Оказа се, че първите две втасвания на програмите, са всъщност по-скоро някакви почивки, понеже като проверих температурата и се оказа  доста хладно. Не знам дали въобще си включва реотана. Лятото може и да стане втасването но зимата си трябва подгряване. Иначе докато меси си включва реотана и явно разчита на топлината акумулирана в тестото за втасването. А защо се придържам към някаква програма? Ами просто така ми е по-лесно, машината да ми брои времето. Иначе това, че втасванията са кратки не го считам за особен проблем, понеже Мърфи беше споделил, че при козунаците дългото втасване е противопоказно. Така че сега, втасвам във фурната и се получава приличен резултат без заместване на захарта с подсладител. Не забелязах различното количество мазнина да влияе съществено на втасването. Също правих опити и с различна хидратация, и наистина 55% е минимума, който всъщност е заложен в класическите рецепти за козунак, ако сте забелязали. Иначе аз, понеже нали машината ми меси, сякаш предпочитам 60%, при 55% не бухва достатъчно. Намерих и оптималната доза при която хем машината все още меси някак материала, хем като втаса и се изпече да не слагам кибритени кутийки (се събира в машината) и това е рецепта с 300 грама брашно (общо около 600 грама козунак) при машина събираща 1250 гр. хляб. Всъщност като количество, за да се събере наистина добре, максимума е 250 гр. обаче тогава качва тестото на едната бъркалка и си го върти във въздуха. Особено ако хидратацията е на минимума от 55%. - за да се омеси, трябва да помагам с дървена бъркалка. С 300 гр. след опичане почти докосва капака, но пък все още го меси добре. Сега като отработих технологията и вероятността за провал е минимална, смятам да слагам 500 грама брашно и после сместа да деля на две. Не знам само, ако запазя тестото в хладилник, дали после ще получа същия резултат. Из интернет има някакви версии, че ако се остави за една нощ тестото в хладилник, козунака даже ставал по-хубав.
 
Ето и точната рецепта с която приготвям БЕЗ подсладители СЛАДЪК козунак с помощта на машина за хляб SilverCrest SBB 850 EDS A1
 
- 300 гр. брашно пресято 2-3 пъти
- 2 яйца, отделям минимално количество белтък за намазване
- 180 минус теглото на яйцата гр. прясно мляко
- 90 гр. захар
- щипка сол
- 37 гр. краве масло
- 27 гр. олио
- 14 гр. пресована жива мая
- 1 пакетче ванилия
- 1 ч.л. ром (или ракия и аромат на ром)
 
Слагам маслото в канче на топъл котлон да се разтопи.
Разбивам претеглените вече яйца със захарта, солта, ванилията и рома докато се разтвори захарта (да не ми къса глутена).
В чаша разтварям маята в млякото, добавям малко захар и брашно да се получи нещо като боза.
Завъртам бавно и внимателно терморегулатора на фурната (обикновен механичен) докато цъкне и включвам долния реотан. Леко затоплената фурна ще ползвам за втасване.
Слагам бъркалките в кошничката да сочат в една посока. Това, поне при моята машина, не е обяснено в упътването.
Поливам бъркалките с разтопеното масло.
В канчето слагам на котлона олиото да се стопля.
Изсипвам в кошничката яйчената смес.
Насипвам брашното, като оформям кладенче.
Маята вече леко се е активирала, стои като кисело мляко, но без мехурчета - сипвам я в кладенчето.
Слагам кошничката в машината и подгрявам на програма "печене" само за 1 минута!
Избирам програма N3 "Пълнозърнест хляб", мисля тя е най-подходяща, въпреки, че разликите са минимални.
Избирам 750 гр. и най-светло препичане. Стартирам машината.
Програмата представлява следното:
- 15 минути подгряване на продуктите (което в оригинал не е особено интензивно, за това беше 1-та минута печене). През това време маята бухва значително.
- 12 минути месене - като забърка равномерна смес, постепенно на малки порции добавям олиото. Не се впечатлявам че маже под бъркалките - нормално е (да му мислят месещите на ръка ;)
- 30 минути втасване тип почивка (не ползвам) - изваждам кошничката, покривам я с кърпа и я слагам в топлата фурна. След втасването тестото изглежда нараснало на обем около 2 пъти.
- 13 минути месене - връщам кошничката в машината, ако се притеснявате да не започне да меси точно тогава, може да дадете "пауза" докато я връщате. По време на това месене, машината постепенно оформя макар доста мека, но стабилна топка и прибира почти всичкото тесто в нея. Също, противно на очакванията, тестото почти не спада, запазва си обема.
- 38 минути втасване тип почивка с леко разбъркване към края (които също не ползвам) - вадя кошничката, вадя тестото от нея (бъркалките отделям настрани) и го разделям на 3 или 4 части от които разтеглям с усукване фитилите. За да стане симетрична плитката, на клипчетата в интернет видях, че плетат плитката от средата към единия край и после от средата към другия край но в обратен ред. В краищата смачкват малко фитилите, за да не се разплитат. Смачканото се подпъхва под козунака. Слагам оплетения козунак обратно в кошничката (какво кощунство) и го мятам в затоплената фурна покрит с кърпа да втасва. Тук козуначето едва покрива дъното на кошничката, да се чуди човек как ще я изпълни цялата :)
- 35 минути истинско втасване, тук машината вече включва лек подгрев. В рамките на тия 35 минути връщам кошничката от фурната в хлебопечката, като мажа с белтък и ръся захар. Козуначето вече е около 1/3 до 1/2 от кошничката.
- 56 минути печене. През първите 20 минути козуначето интензивно увеличава обема си достигайки желания. Ако ви се струва, че вашето не е втасало достатъчно, тук около 5-тата минута можете да дадете пауза, за да има време да нарасне повече. Печенето прекъсвам на 40-тата минута, понеже такива обогатени теста, особено със захар, бързо прегарят, независимо че в началото сме избрали светла коричка. Понеже на моята хлебопечка реотана и е ниско и от горе почти не пече, като изкарам козуначето го пускам за малко на горен реотан във фурната, за да се опече и отгоре. Ако вашата машина за хляб е с два реотана или пък с един, но сложен малко по-високо, вероятно няма да ви се налага това последното.
« Последна редакция: 27 Януари 2014, 12:18:07 от denyo »

alys

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 40
Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО
« Отговор #16 -: 25 Февруари 2014, 21:17:01 »
Изпробвах почти същата рецепта в моята Силвър Крест (до 900 г), като в началото затоплих казанчето, а в края на програмата изключих 8 мин. по-рано. Получи се много добре! Не съм затопляла продуктите, не съм активирала маята. Не съм местила казанчето във фурната. Нямах масло и сложих само олио (50-60 мл) и направих козунака с 1 яйце плюс мляко. Втаса си, изпече се. Остана доста по-светъл отгоре, но  все пак си има лек загар. :)

П.П. Ако преди печенето тестото не е втасало достатъчно, машината се изключва за 15 мин., примерно и после се пуска печене за 50 мин. (зависи от машината). При предишния си опит оставих тестото да втасва допълнително 30 мин., но превтаса.
« Последна редакция: 26 Февруари 2014, 13:54:37 от alys »

stodalcho

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО
« Отговор #17 -: 27 Февруари 2014, 11:56:39 »
Определено ще опитам тази рецепта защото последни пъти не ми се получи :)

denyo

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 31
  • с козуначена зависимост
Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО
« Отговор #18 -: 04 Март 2014, 23:40:04 »
Ами да, моя сякаш става прекалено бухнал и му се губят конците, втасват. Следващия път ще пробвам втасване в самата хлебопекарна, може пък и да се получи. Коя програма ползваш Алис?

Аз след доста четене и експерименти постигнах нещо, което много се доближава до това което търся и рекох да го споделя. Който има нерви и стигне до края, ще се радвам да коментира. Единствено се чудя, дали бухнал козунак и козунак със силно изразени конци са несъвместими неща. За тези които не са чели предишните ми постове, става дума за правенето на козунак в хлебопекарна. Та на първо място е нужно силно брашно и такова се намира май само в големите торби по 25 и повече килограма. Това брашно драстично промени свойствата на изделията ми. Решението е да се кооперират няколко човека и да си купят една торба. Конкретно това което ползвам е на Топаз Мел, но не вярвам някоя от другите мелници да се изложи и да пусне за професионални цели боклук. Ширпотребата по магазините е главно нискокачествено брашно.

Също, мазнините е важно да нямат мирис или той да е приятен, защото след опичане този мирис многократно се засилва. Кравето масло аз предпочитам да е по-меко. С по-твърдо, козунака малко заприличва на бутер закуска. Яйцата и млякото е добре да са домашни, а не купешки воднисти имитации, но ако няма домашни и с купешки става. Също, наистина се оказа, че тия ванилийки в книжните пакетчета по 0.2гр. при печенето нещо им се изпарява аромата, добре че намерих една в пластмасови патрончета, която си запзва аромата. А тая прехвалената подправка махлеп (махлепи) дето уж без нея козунак не ставало, хич не ми допадна. Пробвах няколко пъти намалявайки количеството докато съвсем спрях да я употребявам.

Купих си и един козунак "Селена 10" които ми бяха любими. И определено на вид е по-добър от моя. И плитките му са много добре изразени, щото не е печен в хлебопекарна, и конците му... ами по-добри няма на къде. Но с това се изчерпват предимствата му. По-безвкусен е от моя, доста клисавичък, а "аромата" му е главно на олио с едва доловима нишка ванилия. Цвета му също е доста блед спрямо моя, пък в моя има едва яйце и половина.

Първо правех варианта с 500гр. брашно с разделянето на две порции, обаче при всичките тези приготовления ми се прииска да са ми по-големи произведенията и за това от известно време правя с 600гр. и даже се замислям дали няма да събере и повече, ако не го втасвам много.

РЕЦЕПТАТА (за две козуначета по около 600гр. всяко):
До почти всеки продукт ще се постарая да сложа в скоби коефициент с който да можете да преизчислите количеството за вашия размер хлебопекарна. Брашното трябва да е малко под половината капацитет на вашата машинка и го приемам с коефициент 1-ца, останалите продукти са другата половина.

- хлебопекарна побираща 1250гр. хляб
- електронна везна
- 600 гр. (1) силно брашно, това което ползвам последно, няма нужда от пресяване
- 30 гр. (0.05) слабо брашно (може и силно, ако нямате слабо)
- 3 яйца (~0.005) - претеглям ги, по около 55гр. са обикновено
- 347~378 + 10 (0.55~0.60 + 0.017) минус теглото на яйцата гр. прясно мляко*
- 180 гр. (0.30) захар
- половин ч.л. с връх или цяла но равна, сол
- 75 гр. (0.125) краве масло
- 34 + 20 гр. (0.057 + 0.033) олио**
- 21~28 гр. (0.035~0.047) пресована жива мая***
- 1 патронче 0.3гр. ванилия
- 1~2 с.л. (5~10гр.) ракия
- 1 ампула 2мл. аромат на ром
- 1/3 ампула (0.7мл.) аромат на лимон
- 200мг. витамин Ц
__________________
* Колко течни съставки (яйца, мляко, евентуално кисело мляко) ще сложите много зависи от качеството на брашното. Колкото е по-силно, толкова повече течни съставки се слагат. При много течности слабото брашно му се разпада глутена, докато силното с по-малко течности ще ви потроши бъркалките. 0.55~0.60 са границите в които се движат течните съставки, а 0.017 е добавка която ще се ползва за намазване. 15% от прясното мляко може да се замени с кисело, при което козунака се запазвал по-дълго свеж. Аз обаче такова нещо не забелязах.
** 0.057 слагам в самото начало, да смажа бъркалките, а 0.033/2 ползвам на два пъти при оформянето преди последното втасване
*** в зависимост колко е активна конкретната мая, а и дали не искате да втаса по-бързо тестото

===
Последователност на операциите:
Слагам по-голямата част (0.057) от олиото на слаб котлон да се позатопли.
Разбивам претеглените вече яйца на хомогенна смес и едва след това добавям захарта.
В чаша разтварям маята в млякото, като си запазвам малка част от него. Добавям малко захар и брашно да се получи нещо като боза.
Разбивам захарта да се разтвори в яйцата. Отделям 20 грама (0.033) от яйчно-захарната смес, които ще ползвам на два пъти за намазване.
Натрошавам на прах две таблетки витамин Ц и го сипвам в брашното.
Слагам бъркалките, поливам ги с 34-те гр. (0.057) олио и ги развъртам, да влезе олио в осите ако има хлабини и ги оставям да сочат в една посока.
В канчето слагам на котлона маслото да се топи.
Добавям в яйчно-захарната смес солта и ароматите: ванилия, ром, лимон и ракия и ги разбърквам.
Изсипвам в кошничката яйчената смес.
Измивам съдинката с малкото запазено мляко и го изсипвам и него в кошничката.
Насипвам брашното, като оформям кладенче.
Маята вече леко се е активирала, стои като кисело мляко, но без мехурчета - сипвам я в кладенчето.
Слагам кошничката в машината и подгрявам на програма "печене" за 1~2 минути в зависимост от сезона.

Тук трябва да разучите как се държи вашата машинка при различните програми. Моята сякаш само променя продължителността на различните цикли на един и същ алгоритъм. Единствено на "сладък хляб" пуска леко подгряване в почивките, но и то не е достатъчно за втасване. В крайна сметка ползвам първите 4 етапа на някоя програма, които представляват следното:
- 10~15 минути подгряване на продуктите (което в оригинал не е особено интензивно, за това беше печенето за 1~2 минути). През това време маята бухва значително.
- 10~15 минути месене - прави доста лепкава смес, не се впечатлявам че маже под бъркалките - нормално е
- 20~30 минути втасване тип почивка (не ползвам) - изваждам кошничката, покривам я с кърпа и я слагам в топлата фурна. По време на втасванията трябва кошничката да е доста топла, но все още да можете спокойно да я държите с ръка, без да ви пари. Аз я проверявам периодично, че терморегулатора на фурната ми е малко допотопен. След втасването тестото изглежда нараснало на обем около 2 пъти. Ако брашното е силно и сте сложили повече течни съставки, може да втаса и за 20 минути, но ако е слабо и сложите по-малко течност, то изчакайте 30 минути.
- 10~15 минути месене - връщам кошничката в машината, ако се притеснявате да не започне да меси точно тогава, може да дадете "пауза" докато я връщате. По време на това месене ръся по малко слабо брашно, и като се оваля хубаво в брашно тестото (няма по дъното) сипвам на тънка струйка малко от разтопеното масло. Маслото също не бива да образува локвички по дъното. Това повтарям многократно докато свършат слабото брашно и маслото, с които се цели да се раздели развития глутен на пластове.

След като свърши месенето, прекъсвам програмата, вадя кошничката, вадя тестото от нея (бъркалките отделям настрани) и го късам на две равни части с везната. При тези операции трябва да се следи, тестото винаги да се разтегля в една и съща посока, така щото да се образуват конци. Едната половина завивам в намазнена торбичка и прибирам в хладилника. Другата половина усуквам, разтеглям и късам на 3 или 4 части от които с натискане върху намазнен с 10 грама олио плот правя правоъгълници. Тази процедура (усукването и изстискването на тестото, както и "натискането" на правоъгълниците върху намазнения плот) е особено важна за втората половина от тестото, защото при него се налага много старателно да спукате всички мехури които са се образували по време на съхранението му. Няколко пъти обръщам правоъгълниците да се омазнят хубавко от двете страни. После внимателно, плътно, без да остава въздух, навивате правоъгълниците на руло. При това може да се навие някаква плънка в тях, примерно стафиди предварително накиснати в алкохол. После разтегляте и усуквате около оста му всяко руло. За да се запази максимално плитката, трябва тестото да се отпусне и да направите достатъчно дълги фитили. Ако е нужно, изчаквайте да се отпусне, това важи особено за втората половина съхранявана в хладилника. Плетенето трябва да е хлабаво. За да стане симетрична, плитката се плете от средата към единия край и после от средата към другия край но в обратен ред. В краищата смачкват малко фитилите, за да не се разплитат. Смачканото се подпъхва под козунака. Намазвам осите на бъркалките с мазните си ръце. Слагам оплетения козунак обратно в кошничката и го мятам в затоплената фурна покрит с кърпа да втасва.

Тук ако го правя след работа, и часовника показва около 21 часа, значи долу-горе съм по график (началото е около 18:30h). Периодично следя с ръка температурата на кошничката. Козуначето втасва за час - час и половина. Трябва да достигне 2/3 от обема на кошничката, аз следя това по едни вертикални улеи на моята които свършват долу-горе на тази височина. Не е добре да превтасва, защото при печенето се "излива" от ръба на кошничката, а после като се опече и поизстине започва да се свива и като слиза надолу в кошничката, заради тия ръбове и превтасването, горната кора се набръчква на хармоника, а сечението на козуначето става триъгълно. Иначе на вкус не виждам разлика аз, само във външния вид. Та като втаса, го връщам в хлебопекарната и го пека 40 минути на светла коричка. Ако нещо не е втасало до 2/3, на 5-тата минута давам за 5 минути пауза на печенето и така се навдига още малко. При слабо брашно замесено с по-малко течности втасва по-бавно. 5 минути преди края на печенето, включвам фурната на горен реотан и 150 градуса - ще я ползвам вече за препичане отгоре. Изключвам хлебопекарната на 40-тата минута и я оставям (както си е затворена) за 5 минути да поизстине и да се отдели от стените печивото. После вадя кошничката, правя няколко оборота на осите да ги отделя от тестото и внимателно вадя козуначето. Мажа го с половината от заделената яйчно-захарна смес, поръсвам го с едра захар и го слагам във фурната да се запече отгоре за около 10 минути (наблюдавам го разбира се).

За втората половина от тестото имам няколко варианта. Ако го правя след работа, вече е към полунощ и второто козуначе като го оплета го оставям да втасва през нощта в хлебопекарната, като включвам печенето на отложен старт, така че като се събудя да мога да го спра на 40-тата минута и да продължа от там на сутринта. Ако температурата в кухнята е 20 градуса номера долу-горе се получава, но ако е по-ниска е необходимо леко да го втасате във фурната или да подгреете за 2~3 минути хлабопекарната преди да я настроите на отложено печене. Но, лятото май няма да се получава, ще превтасва. Както и да е, нощните козуначета са винаги изненада - я недовтасали, по-често превтасали, и с характерните за бавното втасване шупли тук-таме, но пак са някакъв вариант. Иначе ако е петък, другото тесто направо си го оставям за съботна занимавка, или пък ако съм свободен целия ден, направо си ги правя едно след друго. Който ми е чел предишните излияния, вижда, че вече мажа след печенето в хлебопекарната. Така по-лесно вадя козуначето, пък и иначе кошничката се клепа излишно със захар която трудно чистя. И размених местата на двете мазнини, защото мисля че така ще опазя силиконовите уплътнения по-дълго. Иначе може да изглежда голяма занимавката, но всъщност не е. В началото за около половин час се зарежда машинката, и другото е да наглеждам и управлявам процеса. Само плетенето е някаква по-голяма занимавка.

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО
« Отговор #19 -: 04 Март 2014, 23:51:08 »
denyo радвам се че си намерил твойта рецепта за козунак.
Аз лично не виждам смисъл от всичко това.Най лесния вариант е да месиш в машината (или миксер) ,втасваш във фурната и пак печеш във фурната.
И какво значи силно и слабо брашно,как го познаваш?
Конците на козунака идват от многото месене.
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

denyo

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 31
  • с козуначена зависимост
Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО
« Отговор #20 -: 05 Март 2014, 10:59:10 »
Ами вероятно всичко е въпрос на лични предпочитания. Една приятелка която се смята за голяма майсторка на козунаците, като и опитах нейните... ами приличат на сладка мазна баничка... не ми допаднаха съвсем, а тя си ги хапва с апетит. Търсих определена консистенция и вкус и почти я постигнах, с изключение на конците. Имам конци, но са някак втасали, имат мехурчета в тях. Купешкия "Селена 10" примерно, беше с много яки конци, но и супер клисав спрямо моя - може би това е част от тайната. Исках да става лесно, ама за сега по-лесно от това не съм намерил. Евентуално мога да опитам без плетене как ще се получи. Иначе, фурната ми е кофти и не мисля че в нея ще се получи. Отделно, че ще изгори много повече ток от хлебопечката. Но за пробата, ще опитам някой ден, да съм сигурен как се получава. Силно и слабо брашно ще рече с повече или с по-малко глутен. Трудно ми е да го позная предварително, но сякаш силното стои малко на топчета (но пък на топчета би стояло и слабо което е влажно) и сякаш розовее. Слабото е чисто бяло и си минава директно през ситото, докато силното някак се маже по ситото. Най-сигурно се разбира при месенето, а още по-сигурно при късането на късовете - силното става жилаво и се къса по-трудно. При едни и същи условия (рецепта) силното си запазва формата, докато слабото се разтича и става на кекс.

alys

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 40
Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО
« Отговор #21 -: 05 Март 2014, 11:18:45 »
Програмата е Пълнозърнест хляб. Няма нужда от всичкото това суетене. Щом толкова държиш да активираш маята, това можеш да направиш в самото казанче. За да ти втаса добре преди печенето, изключи машината, изчакай и пускай печене. Няма нужда да се разбиват яйцата, да се изважда казанчето... Като толкова държиш на конците, пусни да меси повече, като спреш програмата и я пуснеш отново. Поне ще е наистина козунак в машина.
Не е интересно да се въртя няколко часа около машината. Хлебопекарната ми служи за печене на хляб без да заема цялото ми внимание през това време. Упоритостта, която влагаш за печене на козунак в машина, я насочи към фурната. И аз имам една Раховец, която не е като Бош, но спокойно може да се изпече козунак. И още нещо - при мене се изпече за 50 мин. без да е необходимо да допичам където и да било.
« Последна редакция: 05 Март 2014, 12:10:42 от alys »

denyo

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 31
  • с козуначена зависимост
Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО
« Отговор #22 -: 05 Март 2014, 12:36:09 »
Остана доста по-светъл отгоре, но  все пак си има лек загар. :)
Точно заради това аз допичам в Раховеца.
Започвам да се навивам още тази вечер да изпробвам твоя вариант :)
Ако поне на вкус се получава същото, наистина не си струва играчката.

denyo

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 31
  • с козуначена зависимост
Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО
« Отговор #23 -: 06 Март 2014, 14:59:38 »
Еми... пробвах. Насипах със свито сърце всичко в кошничката, подгрях за 2 минути и пуснах пълнозърнест. Като омеси, извадих половината тесто и бъркалките. Изваденото тесто оплетох и метнах в Раховеца да втасва на слабо притопляне. Като повтаса вдигнах терморегулатора на 150 градуса да се пече и се получи нещо подобно на това което правя друг път, но с по-слабо изразени конци и някак по-мазна консистенция. Сложих го най-долу и малко изгоря отдолу. В същото време наблюдавах какво прави хлебопечката с другата половина. Като дойде време за печене, още не беше втасало, за това като подгря 5 минути, натиснах пауза, като я оставих сама да продължи, т.е. 10 минути довтасване на по-висока температура. Явно не беше достатъчно, получи се нещо като сладък тутманик. Не знам защо при мен не се получава, може би ти слагаш повече и/или по-силна мая. Твоя колко си увеличава обема? За формичката ти побираща 900 грама, рецепта с колко грама брашно ползваш в смисъл на едно козуначе в тая формичка колко брашно се пада (прощавай ако си писала и не съм забелязъл)? Конци някакви получават ли се по тоя начин?

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО
« Отговор #24 -: 06 Март 2014, 15:16:36 »
denyo, нямах търпение да изчета тези дълги обяснения горе :P, то за това време козунака ще стане ;D, но доколкото разбрах нещо не ти се получават конците. Както пишеш под хубав козунак всеки различно разбира, това наистина е така. Аз мисля, че конците се получават и зависят от две неща(между които твърдо не е дългото месене), това са постепенното добавяне на мазнина в края на месенето и усукването на тестото след втасване и преди печене. Аз слагам всичко в хлебопекарната, като омеси включвам втори път да меси, добавям мазнина и оставям там да втаса. Вадя, усуквам и разтеглям, пак усуквам и сплитам, слагам в дълбока форма и пека в печката.

ROSPOP

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 475
Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО
« Отговор #25 -: 06 Март 2014, 18:00:51 »
Козунак на конци в хлебопекарната - това някакъв виц ли е?
Конците с заради усукването а не месенето.
Последните 2 години козунака ми става прекрасен по рецепта на Еликсир/ адашката.
Месене в хлебопекарната, оформяне/усукване/плетене/рула
всичко на ръка и печене във фурната!
В хлебопекарната става прекрасен на вкус и никакви конци!
Нооооооооооо 6ца за упоритостта!  :thumbup:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО
« Отговор #26 -: 06 Март 2014, 18:15:43 »
Мда, Роси, напълно така действам и аз :thumbup:, и също съм много доволна от на другото Роси рецептите. :thumbup:

denyo

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 31
  • с козуначена зависимост
Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО
« Отговор #27 -: 06 Март 2014, 19:07:36 »
Благодаря за отговорите, щото тъкмо се навивах тая вечер да пускам многократно месене, но се колебаех много, понеже точно първите ми опити бяха с неколкократно месене. За сега версията ми е, че трябва да си го правя както описах по-горе (с постепенно добавяне на мазнина във вече добре замесеното тесто и последващо разтегляне и усукване) НО да не го втасвам толкова много, защото точно купешкия със супер яките конци беше и супер клисав. А моя правен по горната процедура пак си има конци, само дето са с балончета, т.е. втасали конци. Иначе си мисля, че няма невъзможни неща и това че аз не успявам да направя дадено нещо, не означава че е невъзможно. Отделно, всеки път като съм пробвал алгоритъм в който мазнината се добавя още в самото начало, не само че няма конци, ами се получава и доста тежък на вкус, като хляб пропит с мазнина, т.е. нещо като тутманик. Така че следващия опит (може би уикенда) ще е с по-малко втасване. Друг вариант е да намаля течностите, но тогава имам спомен, че двигателя почваше да се мъчи при месенето.

alys

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 40
Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО... почти
« Отговор #28 -: 06 Март 2014, 20:43:22 »
Конците никога не са ме интересували. Важното за мене е да е втасало тестото добре и да е изпечено. Тогава ми е вкусно.
Ползвах рецептата с 300 г брашно, 14 г прясна мая и течности 60% от брашното, мазнината беше общо 50 г, половин ч. л. сол, 90 г захар. Печенето е 50 мин., в противен случай леко прегаря (задължително на малък хляб и светла кора). Не си играя с плитки, усукване и мазане, когато ще правя всичко в машината. Рецептата е почти като твоята и реших да пробвам. Да, получава се, но може да се наложи спиране на програмата Пълнозърнест хляб преди печенето, за да втаса, ако не е успяло. Този момент е много важен и понеже обикновено не се интересувам от това какво прави машината, не съм спец докъде точно трябва да е втасало тестото. Правилото го знам, да е увеличило 2-3 пъти обема си. Но нямам нерви да го следя в машината. Ако е втасало малко повече, после рискувам да се залепи за капака при печенето. Вкусът на козунака в машина съществено се различава от този, изпечен във фурната. За мене две мнения няма. И понеже на пълна програма ми прегарят сладките теста, замествам с подсладител част от захарта, пускам си пълна програма и оставям машината да си действа докрай.
Когато искаш да печеш във фурната, трябва тестото да е втасало добре след сплитането. Иначе няма да се изпече добре. Трябва да измислиш начин да следиш температурата във фурната да не минава 45-50 градуса по време на втасването. В Раховеца слагам решетката на фурната на дъното. Ползвам обикновена тава или форма за кекс (тавичката на хлебопекарната не е подходяща, защото е висока). Като втаса, изваждам формата с тестото извън фурната и превключвам копчетата на степен 4 отгоре и отдолу. Като мине 150 градуса, горния реотан включвам на степен 2, а долния на 3. Тогава слагам козунака да се пече. След 15 мин. може да се наложи отгоре да се включи на 1. Ако е необходимо, може да се покрие отгоре с парче алуминиево фолио и да си остане на 2.
Ако пека в Боша, нещата са други. Както си е втасал козунакът, изваждам да намажа, наръсвам със захар, връщам формата и превключвам на 180 градуса без вентилатор. Така остава до края.
« Последна редакция: 06 Март 2014, 21:00:34 от alys »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО... почти
« Отговор #29 -: 06 Март 2014, 21:09:29 »
Купихме си хлебопекарна най-вече , за да ми меси козунаците.
Процедирам и аз като Весето. Само че прибавям по малко мазнина периодично .
После вадя тестото, засуквам, втасва във формите и пека.
Иначе не съм пекла в нея. Предполагам, че ще се получи сладък хляб.
А и моите хора искат руло , с не знам си какво, с не знам си що, както и кифлички. Накратко - претенции до небето. Ама като има луди хора да им уйдисва на акълите...
В "митичния" магазин на ул. "Кадемлия" № 6 в София продават картонени форми за кекс за еднократна употреба. В тях се пекат козунаци идеално.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[Днес в 12:49:54]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[Днес в 10:55:59]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]