Автор Тема: Арабска кухня  (Прочетена 186131 пъти)

marabu

  • Гост
Арабска кухня
« -: 30 Август 2006, 17:50:34 »
Арабската кухня богата, ароматна и разнообразна. Дюнерът и локумите се похапват с удоволствие от много хора. Много характерен е арабския хляб, питки и „джобове”. Арабите предпочитат агнешкото и пилешкото месо, както и пикантните подправки. От ориза те приготвят сарми и едно от любимите си ястия пилаф(ориз с масло). Зеленчуците, особено патладжаните присъстват често на трапезата в салати или основни ястия като гювечи. Арабската кухня е известна и с многото печени на шиш меса, кебапи и др. Най-известните десерти са сутляша, халвата, кадаифа, баклавите и др.

КАТАЛОГ

стр.1

Хумус - marabu  :icon_idea:

Хумус от Ayn   :icon_idea:

Арабски питки - marabu :icon_idea:

Крем-супа от червена леща -kotentseto

КЮФТЕТА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА И БУЛГУР -sladka hapka  :icon_idea:

Леща с кайма и ориз -Emili:icon_idea:

Чатал-sladka hapka:icon_idea:

ЛИВАНСКИ КИШ -Emili

АРАБСКИ ПИЦИ-Emili

стр.2

Зелен фасул по ливански - Emili

Турски погачи със сирене и копър (Dereotlu Peynirli Poğaça) -sladka hapka :icon_idea:

Фалафели -Emili

Как се прави истински сос за дюнери - Мими

Баклава-САРАЛИЯ -yosif

Пиле с кус-кус по марокански - vesi_127 :icon_idea:

Телешко задушено по афганистански - Emili

АРАБСКО РЕВАНЕ С ГРИС - kanela

Лозови сърми по ливански - petrina  :icon_idea:

Арабски джобчета със сирене - di_ani :icon_idea:

Пълнозърнести питки с леща - di_ani :icon_idea:

Салата от нахут с кускус - marabu :icon_idea:

Пилешки люля-кебап - marabu :icon_idea:

стр.3

Кускус с мента и кедрови ядки - marabu :icon_idea:

Мароканска пастия с пиле - nadja_sp :icon_idea:

Пиле по Марокански - petrina :icon_idea:

Пилешки шишчета с мароканска марината - petrina :icon_idea:

Пиле по марокански с кускус - marabu :icon_idea:

Мароканска баница с кайма и бадеми - vesela

КОФТА ТАГИНЕ - daksi :icon_idea:

Арабски десерт от грис със сос - ivanp :icon_idea:

Марокански питки с грис - petrina :icon_idea:

стр.4

Ориенталски кюфтета в доматен сос - petrina :icon_idea:

Габа Гануш -  ivanp :icon_idea:

Погача с мас, сирене и магданоз - petrina :icon_idea:

Телешко по марокански - petrina :icon_idea:

САМОСАС - Did_ka :icon_idea:

Кюфтенца по тунизийски - Hristinaaaaa :icon_idea:

Яхния от нахут с телешко - aqua_marin_blue

Арабска баклава - barbie93 :icon_idea:

стр.5

Фрике с гъби - aqua_marin_blue :icon_idea:

Маклюбе - aqua_marin_blue :icon_idea:

Харира -aqua_marin_blue :icon_idea:

Калбурабастъ - elimm :icon_idea:

Баба Гануш - aqua_marin_blue :icon_idea:

Маклюбе - ivanp :icon_idea:

Алжирски кус- кус - Belbey-t

стр.6

Басбуса - petrina :icon_idea:

Късър - petrina :icon_idea:

Турско пиде - petrina :icon_idea:

Мини кюфтенца от нахут и лапад - rainbow  :icon_idea:



 



Хумус

240 мл консервиран нахут
60 мл сусамов тахан
60 мл зехтин
2-3 скилидки чесън
200 мл лимонов сок
щипка захар
1 ч л сол

. Нахута се отцежда.
. Всички продукти се поставят в блендър.
. Поставя се в хладилника за 30 минути да отлежи преди сервирането.



**Този сос върви много добре със сурови зеленчуци или арабски питки.


« Последна редакция: 04 Май 2014, 15:10:38 от Захарно петле »

marabu

  • Гост
Хумус от Ayn
« Отговор #1 -: 02 Септември 2006, 22:56:20 »
Хумус от Ayn



80 мл зехтин
4 скилидки чесън
2 ч л смлян кимион
2 консерви (по 450 г) консервиран нахут
или 800 г сварен нахут
3 с л тахини
сок от един лимон
1 с л соев сос
1/2 ч л сол
55 мл студена вода


. Зехтина се нагрява в тенджерата за 1 минута.
. Прибавя се чесъна, нарязан на филийки и кимиона.
. Когато около чесъна се появят балончета се изключва огъня.
. Чесъна не трябва да сменя цвета си.
. Отцеден и измит нахут се поставя в блендър.
. Прибавя се тахини, лимонов сок, соев сос и сол.
. С помощта на вилица се изважда чесъна от зехтина и се поставя в блендъра.
. Прави се пюре.
. Прибавя се охладен зехтин с кимиона.
. Доразбива се до еднородна смес.
. Прибавя се водата и се разбърква добре.
. Хумуса се прехвърля в купа и се покрива.
. Оставя се да "почине" на стайна температура. за да може да се смесят добре ароматите, или може да се приготви предварително и да
се поставя в хладилника.
. Сервира се в арабски питки, полято отгоре със зехтин и по желание подправе с заатар.
. Хумуса може да се съхрани една седмица в хладилника.

източник : aynmark.blogspot.com


** Този вариант на мен ми харесва повече от горния, може би заради соевия сос и кимиона  :sigh:
« Последна редакция: 02 Септември 2006, 22:59:15 от marabu »

zima

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 81
Re: Хумус
« Отговор #2 -: 15 Февруари 2007, 20:51:06 »
Опитах рецептата за хумус на marabu. Резултатът беше много вкусен. Благодаря, че сте я публикували в сайта. :yahoo:

marabu

  • Гост
Re: Арабска кухня
« Отговор #3 -: 24 Февруари 2007, 23:07:44 »
zima радвам се, че Ви допаднал :)

marabu

  • Гост
Re: Арабска кухня
« Отговор #4 -: 24 Февруари 2007, 23:15:55 »

zima

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 81
Re: Арабска кухня
« Отговор #5 -: 25 Февруари 2007, 01:49:29 »
тъкмо си мислех как утре ще направя отново хумус и се оказва, че ще ми се отвори още работа, защото ще пека и питки  :bigsmile:
marabu сигурна съм, че утрешният хумус ще бъде още по-вкусен :flower:

kotentseto

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 28
Re: Арабска кухня
« Отговор #6 -: 25 Февруари 2007, 12:11:39 »
Крем-супа от червена леща


2 бр. кромид лук
2 бр. домати
2 бр. моркови
2 бр. картофи
2 ч.л. смлян чесън
кимион
2 ч.ч. червена леща

Зеленчуците се нарязват на малки парченца и се слагат да се варят ( без лещата, понеже тя увир амного бързо). Малко преди да са готови се прибавя лещата + сол на вкус. през тов време в малко олио се запържва чесънът и след като се зачерви се прибавя кимонът и се прибавя към супата .Трябва да се пасира в блендер (като изстине).

Сервира се с крутони.

Това е една от любимите ми супички, става много бързо , а и е много красива на вид.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Арабска кухня
« Отговор #7 -: 26 Февруари 2007, 23:49:29 »
КЮФТЕТА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА И БУЛГУР (Mercimekli Köfte)
адаптирано от Yogurtland

Кюфтетата от червена леща и булгур са популярно ястие в Турция. За приготвянето им ще ви е необходим булгур от най-финия. Ако не можете да се снабдите с такъв, моята препоръка е предварително да го сварите до полуготовност.

Традиционно тези кюфтета се поднасят със салата от лук и магданоз, но аз лично не съм й фен, така че бих ги сложила редом до една голяма зелена салата.

Основната трудност при приготвянето на тези кюфтета е свързана с преценката за точното количество вода. Ако водата е твърде много, не е никак лесно да ги оформите, а и при пърженето се разпадат. Ако водата е недостатъчно, булгурът остава суров.


Необходимите продукти са:
1 чаша червена леща
1,5 чаша ситен булгур
1 връзка магданоз (наразян на ситно, да излезе 1,5 чаша)
4 - 5 стръка зелен лук (около 1 чаша нарязан)
1/3 чаша зехтин (олио)
1 средноголяма глава лук
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. пюре от чушки
1 яйце
сол
брашно за овалване
за овкусяване - лимонов сок на вкус

Сложете лещата, заедно с 1 1/2 чаша вода на котлона, покрийте тенджерата и оставете да се свари на бавен огън, докато водата се изпари напълно. Ако е необходимо, доливайте по малко вода, но внимавайте да не добавите прекалено много.

Когато лещата се свари, отстранете от огъня и добавете булгура. Затворете плътно с капак или с домакинско фолио и оставете влагата от лещата да попие в булгура.

Почистете магданоза и перата лук и ги нарежете на ситно.

Нарежете на ситно и лука и го задушете до омекване в мазнината. Добавете доматеното пюре и пюрето от чушки.

Прибавете зелениите към булгура и лещата, а след като изстине лука - и него.

С ръце внимателно оформете кюфтетата, като размерът им трябва да е като на малко по-голям орех - в противен случай при пърженето могат да се разкъсат. Внимателно ги оваляйте в брашно и изпържете в сгорещена мазнина.

В оригиналната рецепта липсват яйцето и брашното за овалване, но установих, че с тяхна помощ кюфтетата по-добре запазват целостта си. Другото важно нещо е, при пърженето да не се обръщат, преди да са се запържили добре отдолу.

Аз лично пропуснах главата лук при приготвянето на кюфтетата, защото у нас лукът не е на почит. Нямах пюре от чушки, затова сложих една лъжица чили сос на Хайнц и малко червен пипер.


tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Re: Арабска кухня
« Отговор #8 -: 27 Февруари 2007, 00:10:35 »
Аз мисля да ги направя обаче печени, пържено не могя да ям, мислиш ли че ще станат?

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Арабска кухня
« Отговор #9 -: 27 Февруари 2007, 00:15:56 »
Сместа беше много вкусна преди да я опържа. Като почнаха да се разпадат в тигана, направо ме хвана яд. Тогава сложих яйцето, да ги "хване".

На скара сигурно няма да станат, защото се изпадат между ребрата, но върху тавичка може и да се получи. В краен случай винаги може да се опече не като кюфтета, а с малко сос отгоре - нещо като огретен, но не с картофи... Пробвай, и на мен ще ми е интересно, че не ми се ще да приготвям все пържено.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Арабска кухня
« Отговор #10 -: 10 Март 2007, 14:14:59 »
Здравейте,
Като съвсем нова, ще Ви разкажа една историйка.
Имам си приятелка омъжена за иранец. И той като всеки уважаващ себе си арабин, харесва по-пълните жени, които има къде да ги хванеш. Та поради тази причина
той полага особени грижи за теглото на жена си. Веднъж им бяхме на гости и трябваше да похапнем пиленце, но естествено така се заплеснахме, че го забравихме във фурната. Така се появи на бял свят "прочутата" рецепта Пиле- негърче.  ;D Тя е от проста по-проста: слага се пилето/ добре овкусено/ в предварително загрята 
фурна и се оставя там, докато получи необходимия негърски загар.
А сега и РЕЦЕПТАТА.

Леща с кайма и ориз

Около 250 г кайма се запържва в дълбока тенджера в сгорещена мазнина, заедно със ситно нарязан лук и няколко скилидки чесън.
Като стане на трохи, към него се добавя 1/2 малка купичка леща и ситно рендосан морков. Разбърква се добре и се налива зеленчуков бульон, докато покрие лещата.
Оставя се да къкри, докато лещата понабъбне. При комбиниране на леща с кайма се получава един специфичен аромат, когато се появи по време на готвенето, това е знак, че е време в тенджерата да се сипят 50г ракийка. Като лещата е набъбнала се добавят 1- 1/2 малка купичка ориз, разбърква се и се налива пропорционално количество бульон за ориза + още една мярка- за лещата. Оставя се да къкри на тих огън до готовност, като към края на готвенето се добавят ситно нарязани магданоз и копър.
Да Ви е сладко.
     П.П. В оригинал, това е рецепта за супа, но когато бяха малки децата ми, в бързината обърках пропорциите и се получи гъста манджичка.
            А количествата на основните продукти, магат да се променят според индивидуалните предпочитания на всеки.

 


« Последна редакция: 08 Май 2007, 23:11:47 от pep-4o »

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Чатал
« Отговор #11 -: 11 Март 2007, 20:02:19 »
ЧАТАЛ

от Binnur's Turkish Cookbook

Изключително вкусно печиво за закуска!

За 12 броя:
200 г. масло
2 1/2 с.л. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
3 ч. брашно
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. махлеп (махалеп) - по желание. Това е някаква подправка, която не успях да преведа, съответно - да използвам. Ако някой разбере какво всъщност е, ще съм много благодарна!

За отгоре: 1 жълтък и 2 с.л. черен сусам (аз използвах белен сусам).


В голяма купа смесете с ръце маслото, захарта, киселото мляко и олиото. Добавете брашното, бакпулвера, солта и подправката "махлеп" и омесете. Разделете тестото на 12 части и го оформете като тънко рулце, а след това съберете двата края и оформете нещо подобно на кану.

Готовите "канута" поставете върху хартия за печене, намажете с жълтък и наръсете със сусам.

Печете в предварително загрята на 180*С фурна за около 30 минути или до получаване на златист цвят. За стандартна тавичка с размерите на фурната се пекат на два пъти.


Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Арабска кухня
« Отговор #12 -: 16 Март 2007, 21:29:30 »
ЛИВАНСКИ КИШ

           Взима се готово тесто за пица и се разстила на тънко в тава. Покрива се с алуминиево фолио, за да не бухне и се изпича. Отделно в сгорещена мазнина се запържват няколко филета сьомга* / количеството е колкото да покрие тестото/, подправени със сол и чер пипер и се нареждат върху готовото тесто. В отделен
съд се задушава около 200 г спанак и се разстила върху рибата. Разбиват се 500 мл прясно мляко с 2 яйца и 100 мл сметана и с получената смес се залива цялото ястие. Пече се в загрята до 150 градуса фурна за около 20 минути.

        * Сьомгата може да се замени с друга тлъстичка рибка.
« Последна редакция: 16 Март 2007, 23:06:20 от Emili »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Арабска кухня
« Отговор #13 -: 16 Март 2007, 23:18:18 »
АРАБСКИ ПИЦИ

          Това е една от любимите рецепти на моите деца, бърза, лесна и много вкусна. Дано Ви хареса.

Продукти: 300 гр. телешка кайма, 1 гл. кромид лук, 1 по- голям домат, 3-4 скилидки чесън,
               1/2 ч.л. червен пипер, 1/2 връзка магданоз, черен пипер, арабски хляб, олио за намазване.

               Към каймата се прибавят настърганите лук и домат, счуканият чесън, накълцания магданоз и подправките. Ако каймата е безсолна се посолява.Развесва се добре с вилица и се оставя да почине 10- 15 мин. Арабският хлаб се намазва леко с олио, отгоре се разстила не много дебел слой от каймата, като се ставя около
0.5 см от края на питката, прегъва се на две и се пече около 15 мин. в затворен тост. Сервира се със салата.
 
                      * Пицата може да се пече и отворена.
                      ** Времето за печене зависи от това, колко препечена я искате.

       

         

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Чатал
« Отговор #14 -: 17 Март 2007, 13:27:38 »
ЧАТАЛ


Много вкусни, потвърждавам (и отивам да скрия 2 за мъжо, че тийновете след малко ще се събудят :) и ще стане като с катмите


Роси, благодарско за рецептата  :flower: :flower:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]