Автор Тема: Сушене на домати  (Прочетена 33554 пъти)

Станислава

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Сушене на домати
« -: 26 Август 2006, 20:29:40 »
Здравейте,
можете ли да ми кажите как да си изсуша домати и как после да ги съхранявам.
предварително ви благодаря ;D

marabu

  • Гост
Re: Сушене на домати
« Отговор #1 -: 26 Август 2006, 22:55:37 »
Станислава четох една рецепта, но не съм я правила... А и ми е по лесно да купя в магазина сушени домати или сушен домати в зехтин  :-[


Сушени домати

* Съхраняват се в закрит плик в хладилник 2 месеца или във фризера 6 месеца. Получават се 24 броя



12 домата (1,3 кг)
2 с л зехтин
1/2 ч л сух босилек
1/2 ч л суха мащерка
1/2 ч л сол
1/24 ч л едро смлян черен пипер



. Фурната се нагрява до 130 С.
. Доматите се почиставя от кожата.
. Всеки доамта се разрязва на две и се махат семена.
. Смесват се с останалите подправки.
. Поставят се разреза надолу върху скара, под която е поставена тавичка.
. Пекат се 5 1/2 ч или докато не се набръчкат и малко по изсъхнат.
. Оставят се да изстинат напълно.

Източник : Le Cordon Blue

Станислава

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Re: Сушене на домати
« Отговор #2 -: 27 Август 2006, 12:02:17 »
Много ти благодаря. Май наистина е по-лесно да си ги купя   :-\

zoja77

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 52
Re: Сушене на домати
« Отговор #3 -: 23 Октомври 2006, 15:30:04 »
Сушени домати за зимата
Чудесно мезе за зимата и съставка за приготвянето на по-изискани сосове
за сушените домати:
1 кг полски домати
1/4 връзка магданоз
10-15 листа босилек
2 стръка розмарин
2 ч. л. сол
1-2 ч. л. захар

за маринатата:
4-6 листа босилек
2-3 клонки розмарин
2-3 стръка магданоз
2-3 скилидки чесън
зехтин за заливане
Начин на приготвяне:


 1. Доматите се нарязват на четвъртинки, посоляват се и се оставят да престоят 30 минути.
 
 
 2. След това се нареждат в тава, поръсват се със захар и с наситнените зелени подправки. Слагат се в предварително загрята на 100 градуса фурна, сушат се 1 1/2 часа, след това се обръщат и се пекат още около 3 часа.
 
 
 3. Когато са готови, доматите се разпределят в 2-3 малки бурканчета, поставя се по една скилидка чесън, магданоз, 1-2 листа босилек, 1 клонка розмарин, притиска се добре и се залива със зехтин. Съхранява се на хладно.
 
Тази рецепта е на Иван Звездев
bonapeti.tv.
 
« Последна редакция: 27 Октомври 2006, 15:40:54 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: Сушене на домати
« Отговор #4 -: 23 Октомври 2006, 16:57:47 »
добре, че Зоя повдигна темата нагоре и се сетих че наскоро четох пак за как  се сушат доматите:)

Сушени домати

. Добре узрели домати се измиват исе нарязват на кръгчета с дебелина около 0,5 см.
. Кръгчетата леко се посоляват и се нареждат върху наклонени дъски.
. Оставят се да съхнат на силно слънце, покрити с мрежа или стъкло.
. След около 15 дни са готови.
. Напълно изсушените домати се нанизват на конец и се окачват на сухо място.
. Преди употребата се накисват за малко в хладка вода.

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 236
Re: Сушене на домати
« Отговор #5 -: 23 Октомври 2006, 20:43:47 »
Благодаря ти Марибу, а знаеш ли случайно как бих могла после да си запазя в бурканче с олио? :flower:

marabu

  • Гост
Re: Сушене на домати
« Отговор #6 -: 23 Октомври 2006, 21:55:31 »
stertje би могла да погледнеш рецептата на Руми  Сушени домати на фурна ...но според мен 12 часа на фурна...много не практичен метод а и скъп за тукашни условия.. излиза по евтино да купиш бурканчето в магазина.

Мисля, че може би горната рецепта която писах ..след изсушаването мога да бъдат поставени в буркан и залети със зехтин (олио) и пак подправени с розмарин примерно.

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 236
Re: Сушене на домати
« Отговор #7 -: 24 Октомври 2006, 10:23:49 »
Благодаря ти Марабу, и аз така си помислих. Предпочитам да пробвам твоята рецепта. Дори си мислех да прибавя и няколко скилидки чесън впри зехтина. :flower: :)

Freya

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 17
Re: Сушене на домати
« Отговор #8 -: 24 Октомври 2006, 14:56:11 »
Когато се сушат в предварително загрятата фурна (обикновено на около 115 °С) се оставят да съхнат около 3 часа  като вратата на фурната трябва да е леко отворена, за да излиза влагата. След това се обръщат и отново се сушат. Общо сушенето е някъде около 6 до 12 часа, като това зависи и от доматите и от фурната. Важно е също така да не се пресушат или пък да не се изсушат достатъчно, затова трябва да се проверяват от време на време.

rumirenard

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 242
Re: Сушене на домати
« Отговор #9 -: 24 Октомври 2006, 18:19:30 »
Аз предложих вариант за бързо и по-хигиенично приготвяне във фурната( все пак по добре 12 часа отколкото една седмица сушене с мухи и прочие)... :flirt:
Аз лично  си  купувам сушени домати, скъпи са, но както разбирате за малко количество са необходими доста домати и оттам цената е висока. Тук в US едно малко бурканче е 8 $.   :schmoll:
Rumi Renard

dioslov

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
  • Милото теленце стана на мезенце!
Re: Сушене на домати
« Отговор #10 -: 06 Октомври 2009, 11:46:04 »
Ето тук има 2 начина http://www.farmer.bg/news_view.php?id=20916

dioslov

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
  • Милото теленце стана на мезенце!
Изпeчете доматите, като не забравяте и подправките
« Отговор #11 -: 06 Октомври 2009, 11:49:53 »
Ако фурната ви не може да работи на по-малко от 80°С, бавното изпичане е метод, който ще доведе до почти същия резултат. За разлика от сушенето във фурна, изпичането на доматите изисква бавна топлинна обработка с по-високи температури, докато соковете им се карамелизират. За сметка на по-краткото време за приготвяне и времето за съхранение е по-ограничено (може да се съхранява за около 1 седмица в хладилник и до 6 месеца във фризер). За да започнете печенето затоплете фурната до 110°С и наредете доматите с отрязаната страна нагоре върху тава, покрита с пергаментово фолио. За допълнителен вкус леко подправете доматите със зехтин и ги поръсете с подправки като босилек, майорана, мащерка, розмарин, чесън, сол и черен пипер. Бавното печене отнема от 2 до 4 часа, като плодовете остават много по-меки и по-влажни. Охладете ги напълно преди да ги пакетирате в чисти, херметически затварящи се кутии и ги поставете в хладилник или фризер. Печените домати са вкусни в сандвичи, различни видове паста, както и пасирани в супи, и като добавка към картофи.

aimi

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 241
Re: Сушене на домати
« Отговор #12 -: 06 Октомври 2009, 12:30:26 »
Хора, какви ги говорите! Кой има време 12 часа да се занимава да суши домати? Пък и както някой преди мен отбеляза - доста скъпичко ти излиза. А те вече се продават и на килограм в големите магазини - аз лично видях в халите и в Била. Мен май ме устройва повече като вариант. Май не ми достига ентусиазъм за сушене.

DUC D'O

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 657
Re: Сушене на домати
« Отговор #13 -: 06 Октомври 2009, 18:40:10 »
Тази есен и аз си изсуших във фурната 7-8 тави с чери доматчета и напълних  7-8 бурканчета от лютеница.Сложих  им още чесън ,розмарин,магданоз,босилек и ги залях със зехтин.Съхранявам ги в хладилника.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]