Автор Тема: Конфитюри, мармалади  (Прочетена 195403 пъти)

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Конфитюри, мармалади
« Отговор #75 -: 16 Ноември 2009, 15:24:31 »
Гале, интересува ме. Благодаря ти.

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2705
Re: Конфитюри, мармалади
« Отговор #76 -: 16 Ноември 2009, 15:26:43 »
Гале, интересува ме. Благодаря ти.


 :thumbup:ок, ще го пусна, но без снимка.... тя ще е от теб :smile1:

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2705
Re: Конфитюри, мармалади
« Отговор #77 -: 16 Ноември 2009, 15:48:29 »
Конфитюр от портокали

Продукти:

5 хубави портокала
750 гр захар
150 мл коняк
вода

Приготвяне:

Портокалите се изрязват отгоре и отдолу, обелват се с нож и се отстранява бялата ципа. Кората се реже на лентички, а портокалите – на кръгчета.
Корите се слагат в студена вода и се оставят да заврят, след което се прецеждат. Втори път се слагат в студена вода да заврят и пак се прецеждат.
В 1 ½ литър вода се сипват коричките, оставя се да заври леко и така около 1 час, докато остане близо 1 ч.ч. течност. След това се слагат нарязаните на кръгчета портокали и захарта. Бърка се докато заври силно. След това огънят се намалява и се оставя да ври 15 мин.
Когато леко поизстине, се добавя конякът. Слага се в буркани и се затваря.

В рецептата няма лимонтузу

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Конфитюри, мармалади
« Отговор #78 -: 16 Ноември 2009, 15:51:46 »
Благодаря за рецептата.  :air_kiss: Но не се знае кога ще го направя. Разбира се, че ще покажа снимка.

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2705
Re: Конфитюри, мармалади
« Отговор #79 -: 16 Ноември 2009, 15:52:26 »
Благодаря за рецептата.  :air_kiss: Но не се знае кога ще го направя. Разбира се, че ще покажа снимка.




 :thumbup: :yahoo: :air_kiss:Благодаря предварително :P

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: Конфитюри, мармалади
« Отговор #80 -: 16 Ноември 2009, 16:14:42 »
Благодаря ви elidrag и dove!  :-*
Аз също ще чакам рецептата за портокаловото сладко, което е на резени - такова не съм виждала и определено ще бъде изпробвано от мен! Иначе рецепта за портокалов мармалад нямам- защото не правя.
Основното при цитросовите сладка е еднакво за всички.
Е поне това, на което съм се научила от тукашните хора - в общи линии следното:
Плодовете се измиват и се обелват (така както се бели портокал  - получават се 4 или 6 продълговати парчета със триъгълни краища). Най горния слой на кората на цитросувия плод се остъргва финно на ситното на рендето. Така пада най-горчивото от кората.  Всяка коричка се навива на руло, което се забучва с клечка за зъби. Това се прави, за да не се развият при варенето. След като се приключи със всички се заливат със студена вода и се слагат на огъня. Когато водата заври -  се изхвърля веднага. Залива се отново със студена вода и така се повтаря процедурата 3-4 пъти, като последния път (ако е нужно) оставяме плодовете да поврят, докато като ги набучим и се опитаме да ги вдигнем с голама игла за шиене да падат от нея.
Изхвърля се и последната вода, изваждат се клечките за зъби и плодовете зе заръсват със захарта. Така престояват една нощ. На другия ден се дабавя вода и се вари до нужната гъстота на сиропа.
Има най-различни рецепти, но през годините на мен най-много ми добадна простичкия начин, по-възрастните жени тук, който е универсален почти за всички сладка: на 30 парчета плод (зелени орехчета, цели кайсии, патлажанчета, цитрусови сладка и т.н.) се слага 1 кг. захар и 1 ч.ч. вода тук вместо лимонтозу ползват лимонов сок, което е логично - имат ги в изобилие... аз обаче лимонтозу слагам за 1 кг. захар 1ч.л. с куп.

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: Конфитюри, мармалади
« Отговор #81 -: 16 Ноември 2009, 16:18:51 »
Ама много си бърза..... аз съм зле с писането и все изяждам буквите или си губя мисълта ама като правя все по 1-2 неща едновременно е така  :-*  Благодаря ти! Аз обаче още утре мога да я изпробвам просто защото портокалите ми са във двора....... до сряда ще имаш снимка, освен ако не се случи нещо непрредвидено!

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Портокалови Кръгчета в Захарен Сироп
« Отговор #82 -: 19 Ноември 2009, 19:30:43 »
(по предложената от dove рецепта за „Конфитюр от Мармалад” - аз си промених името така, че да се сещам по-лесно за кое сладкото става въпрос)
Dove непростимо престъпление е, че досега не беше споделила тази рецепта с нас, но пък от друга страна веднага ти прощавам, защото ако беше я побликувала по-рано може би щеше да ми убегне... в предвид че съм сравнително нова във форума. За това ще започна с благдарности към теб:
БЛАГОДАРЯ ТИ ОТ СЪРЦЕ МИЛА!!! А колко ароматни стават портоклите – неустоими!!!
Не можеш да си представиш колко идеи за уползотворяването им се заблъскаха в главата ми!!! Така обработени портокалите могат да се използват за какво ли не в правенето на сладости..... 

Веднага си представям един чийз кейк с тях – направо невероятно!
Или пък млякото с ориз дето вече го направих - докато си го помислих бях сложила тенжерата.... На едното бурканче му видях сметката в комбинация с мляко с ориз. Всички домашни се озъртат да грабнат някоя чашка от хладилника преди още да се е стегнало... Ще пусна рецептата му, но утре понеже искам да се стегне, за да може да се обърне в чинийка.....

Определено ще правя поне още няколко дози. Тази, която направих днес вече се разполови....
От 5-те портокала излиза един голям и един малък буркан.
Наложиха се някои промени по препоръка на съпружето... Помолих го да ми откъсне 5 портокала, за да изпробвам рецептата. Портокалите в момента зреят и аз за толкова години май само сладката им се научих да правя в Кипър, а по брането на плодовете хич ме няма. По време на зреенето не мога да преценя кой плод да късам и кой не. За да стане ясно само ще кажа, че в момента кожата от зелено преминава в оранжево и цветът на всеки един по-оранжев портокал съвсем не е гаранция за това с колко сок се е напълнил и колко е сладък....  А мъжът ми е разбирач по тази тема и по принцип по-често той бере плодовете за садката ми, освен ако сезона на даден плод не е в разгара си – тогава и баба знае.... Разгара на сезона за портокалите е от  към края на декември и януяри.
Поради това, че още е рано (за сорта портокали, който аз имам в градината си) съпружето препоръча да остържа външния слой на портокала или да го обеля на тънко. Каза, че в момента кожата е по-горчива. От това произтекоха промените в рецептата – отпадна варенето на портокаловите корички и се промени времето на варене.

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Портокалови Кръгчета в Захарен Сироп
« Отговор #83 -: 19 Ноември 2009, 19:32:36 »
И така измих и обелих на тънко кожатана 5-те портокала, като внимавах бялото да не го отрязвам, а просто най-горния оранжев слой. Нарязах портокалите на кръгчета и започнах да ги нареждам на редове в тенжера. Помежду им поръсвах обилно от захарта (750 гр.). Оставих така портокалите за 1-2 часа да пуснат сока си, след което добавих 1 ч.ч. вода и сложих на котлона. Небърках а само разклащах тенжерата. От момента на завирането им засякох 5-6 минути и добавих коняка 150 гр. – все пак исках да се пойзпари алкохола нали и децата ще ядът... Оставих да ври на силен огън още 6 минути, след което свалих от огъня. Наредих портокаловите шайби в бурканчета и върнах сиропа на котлона. Варих го докато стане почти на половина и се посгъсти леко. Залях портокалите в бурканите

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: Конфитюри, мармалади
« Отговор #84 -: 19 Ноември 2009, 19:34:52 »
абравих да кажа, че рецептата я има стъпка по стъпка  в блога ми http://maria-miteva-christou.blogspot.com/2009/11/blog-post_19.html

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: Конфитюри, мармалади
« Отговор #85 -: 26 Ноември 2009, 20:48:39 »
Няма да ме повярвате какво ядох днес!?  ;D
Сладко от мслини ей това даже не си го бях и представяла и в най-смелите си мечти до днес!  :swoon:
Сладкото ни беше донесено от приятели, който го купили в региона на Пафос и казаха че имало сладко от каквито зеленчуци можеш да си представиш! Беше много хубаво!
Рових из нета и в един гръцки сайт намерих рецепта на такова! Направо е изумително - а някой беше писал в темата да не би да има и сладко от чушки- ами след днес не бих се очудила!
Сезона на маслините отмина вече ги пообраха, но ако свекър ми намери якоя друга останала определено ще пробвам по рецептта от гръцкия сайт.... Не знам дали в БГ докарват прясни маслини - не ми се вярва но мисля че ще е интересно поне да бъде видяно! Стискам полци да имам късмет и да ми намерят поне 1/2 килце маслинки из дърветата!

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Сладко от Зелени Доматчета
« Отговор #86 -: 04 Декември 2009, 18:54:00 »
(от „Голямата Книга на Домашното Консервиране”)

Най-напред ще започна с това, че сладкото от зелени доматчета трябва да отлежи поне месец преди да се консумира, за да поемат доматчетата захарния сироп и ароматите.

1 кг. зелени доматчета
1 кг. захар
1 ½ ч.ч. вода
2 ч.л. лимонтозу
ванилия
бергамонова есенция
 
 Подберете добре развити, дребни зелени доматчета. Измийте ги и отстранете дръжките. С помаща на остро ножче обрежете зелената част на която са закрепени дръжките. Изварете доматчетата 3-4 пъти (да врят 5 минути за всяко изваряване), за да се отстрани горчивината. След всяко изваряане ги измивайте със студена вода. Кожичката им се напуква и лесно се обелват.
От водата и захарта пригответе захарен сироп, сложете доматчетата в него и сварете сладкото на силен огън. Накрая прибавете лимонтозуто и ароматизирайте.
Налейте сладкото още топло във буркани, затворете ги и ги обърнете с върху капачката. Оставете ги така докато истинат.



elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Конфитюри, мармалади
« Отговор #87 -: 15 Декември 2009, 10:37:24 »
Мармалад от портокали



Успях да получа мармалад с много финна консистенция и без горчива жилка.
На ред е конфитюрът на Галето.
От корите си направих кандирани корички за коледния щолен.



Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 862
Желе от "кървави" портокали
« Отговор #88 -: 28 Март 2010, 11:44:41 »
ЖЕЛЕ ОТ КЪРВАВИ ПОРТОКАЛИ

(Др. Йотгер, "Косервиране от A-Z", 2009)




Продукти:

900 мл. сок от кървави портокали (от около 17 плода)

1 пакетче "Екстра желираща захар 2:1" от Др. Йоткер (500гр.)



Начин на приготвяне:

1. Разрязваме портокалите на половина и изцеждаме сока. Ако случайно не стигне не се паникьосваме, а добавяме малко водичка.

2. Изсипваме го в една тенджера заедно със захарта за желиране и на много силен огън бъркаме сръчно докато кипне. Продължаваме така в същият дух още 3 минути и го сваляме от котлона.

3. Махаме сега отгоре пяната, ако се е събрала и пълним веднага с това течно слънце бурканчетата до горе. Затваряме ги с Twist-off-капачки, обръщаме ги и ги оставяме да постоят около 5 минутки с дупенцетата нагоре.   :smile1:

Това е.   :chef:



Забележка:

При възможност използвайте обезателно "кървави портокали"!

Желето добива с тях един особено свеж вкус, който никак и с нищо не се натрапва.

Аз не бях ги опитвал до сега, но ако трябва обезателно някак си да ги опиша, то бих ги сравнил предпазливо с една смесица от грейпфрут и нормални портокали.

Който не може да ги намери, може би би могъл да опита и с такава комбинация за която обаче не гарантирам, защото ние опитахме вече с нормални и резултата не беше така впечатляващ.
« Последна редакция: 01 Януари 2011, 23:56:20 от pep-4o »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Конфитюри, мармалади
« Отговор #89 -: 28 Март 2010, 13:33:17 »
Цитат
Ако случайно не стигне не се паникьосваме, а добавяме малко водичка.


И тук да кажа .... страшно се забавлявам да те чета. Много свежо и приятно е винаги. Както и самата рецепта - свежа и приятна. Тук няма такива портокали,но наистина може да пробвам с комбинация от грейпфрут и портокал. Чудесно предложение.  :thumbup:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32

* Последното от форума

Не дорогие препараты от MariaNonee
[30 Март 2020, 23:18:43 ]


Не дорогие препараты от MariaNonee
[03 Март 2020, 15:45:01 ]


Аренда частного самолета с экипажем от skyreverymit
[29 Февруари 2020, 03:26:12 ]


Лекарства с доставкой на дом от MariaNonee
[27 Февруари 2020, 21:53:57 ]


Re: Марков мъжки бански на добра цена от jeneta
[24 Февруари 2020, 21:49:40 ]


Марков мъжки бански на добра цена от mariqna44
[24 Февруари 2020, 14:20:01 ]


Re: Заем от mariqna44
[23 Февруари 2020, 19:42:09 ]


Re: Гражданска на нов автомобил от mariqna44
[23 Февруари 2020, 19:04:16 ]


Re: Без работа, без пари от mariqna44
[23 Февруари 2020, 18:50:53 ]


Препараты для лечения дешевле не найти от MariaNonee
[22 Февруари 2020, 02:20:01 ]


Заем от jeneta
[21 Февруари 2020, 13:31:54 ]


Гражданска на нов автомобил от jeneta
[21 Февруари 2020, 12:59:00 ]


Без работа, без пари от jeneta
[21 Февруари 2020, 12:46:44 ]


Re: Дрехи за работа от jeneta
[18 Февруари 2020, 19:42:21 ]


Re: Дрехи за работа от mariqna44
[18 Февруари 2020, 19:24:33 ]


Re: Спешна нужда от пари от mariqna44
[18 Февруари 2020, 10:03:51 ]


Дрехи за работа от jeneta
[18 Февруари 2020, 09:53:16 ]


Re: Спешна нужда от пари от jeneta
[17 Февруари 2020, 14:00:53 ]


Re: Коледни и Новогодишни кулинарни трепети от kokochka
[16 Февруари 2020, 14:00:44 ]


Спешна нужда от пари от mariqna44
[16 Февруари 2020, 13:59:34 ]