Автор Тема: Рецепти от vens  (Прочетена 576122 пъти)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2028
Re: Рецепти от vens
« Отговор #225 -: 22 Септември 2007, 22:48:32 »
Сладкиш с мед и крем от грис
Продукти :
за блатовете :
2 бр. яйца
4 с.л. прясно мляко
4 с.л. пчелен мед
1 и 1 /2 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. кисело мляко
80 гр. меко масло
около 500 гр. брашно
ванилия , канела
за крема :
І - крем от грис
650 мл. прясно мляко
6 равни супени лъжици
150 гр. захар
ванилия
ІІ - маслен крем
180 гр. меко масло
150 гр. пудра захар
освен това :
около 250 гр. мармалад от сливи / или от шипки /
пудра захар за поръсване
Приготвяне : От изброените продукти за блатовете се замесва меко тесто.Разделя на 3 части.Всяка топка се разточва колкото размера на тавата  , в която ще се пече.Блатът се слага в застлана с намаслена хартия тава.Пече се в предварително затоплена фурна при температура 200 градуса .След изпичане веднага се изважда от тавата.Изпичат се три блата.
За І  крем гриса се сварява в подсладеното мляко.Ароматизира се с ванилия и се маха от котлона. С помощта на миксер се разбива около 5 минути до получаване на пухкава пяна.Оставя се да изстине напълно.
За ІІ крем се разбива маслото с пудрата захар.Внимателно се смесват двата крема.
Сглобяване на сладкиша : Първо се поставя блат.Намазва се с мармалад.Следва отново блат и върху него се поставя крема.Завършва се с блат. Готовият сладкиш се поръсва с пудра захар.Препоръчително е да престои 24 часа преди консумация.
Забележка : Рецептата за този сладкиш имам от моя колежка. Не е труден за приготвяне  , а е много вкусен и ароматен.За да омекнат добре блатовете е много важно сладкиша да престои определено време преди консумация. При нас  , обаче не стана точно така.... ;D
« Последна редакция: 23 Септември 2007, 00:16:00 от vens »

janice_bs

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 86
Re: Рецепти от vens
« Отговор #226 -: 22 Септември 2007, 23:59:57 »
vens, сладкиша изглежда страхотно! Ще бъде изпробван в най-скоро време. Мъжа ми много обича мляко с грис и искрено се надявам този сладкиш да му хареса. :-*

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2028
Re: Рецепти от vens
« Отговор #227 -: 23 Септември 2007, 15:58:26 »
janice_bs , много се надявам този вкусен сладкиш да се хареса и у вас . :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2028
Re: Рецепти от vens
« Отговор #228 -: 23 Септември 2007, 23:57:12 »
Сладкиш с ябълки
Продукти :
2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
3 /4 ч.ч.олио / или равни части краве масло и олио /
10 гр. бакпулвер
2 ч.ч. брашно
1 ч.л.канела
2 ч.ч. нарязани на дребно ябълки
ванилия
пудра захар / за поръсване /
Приготвяне :Яйцата се разбиват добре със захарта.Прибавят се постепенно олиото  , канелата , ванилията  , бакпулвера и брашното.Накрая се прибавят ябълките. Тестото се изсипва в намаслена тавичка. Сладкишът се пече в предварително загрята фурна при температура 180 градуса.След изпичане се поръсва с пудра захар.
Забележка : Тестото на този сладкиш е по - гъсто от кексовото.Много бърз и лесен за приготвяне сладкиш. :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2028
Re: Рецепти от vens
« Отговор #229 -: 30 Септември 2007, 23:23:21 »
Запеканка от патладжани , тиквички и чушки
Продукти :
3 бр. патладжани
1 - 2 тиквички
10 - 15 бр. печени чушки
1 бр. глава стар лук
3 - 4 скилидки чесън
около 600 гр. домати
около 250 гр. кашкавал
около 200 гр. бяло саламурено сирене
щипка захар
сол на вкус
олио , магданоз , босилек , черен пипер
за заливката :
3 бр. яйца
400 гр. кисело мляко
Приготвяне :Патладжаните и тиквичките се измиват , обелват и се нарязват на резени.Посоляват се на вкус и се изпичат на скара. Доматите се настъргват на едро ренде , като 3 бр.от тях се нарязват на шайби.Отделно лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в олио .Прибавят се настърганите домати.Сместта се се вари около 10 - 15 минути  , прибавят се нарязаните на ситно зелени подправки , щипка захар , сол и черен пипер на вкус. В намаслена тавичка се слага малко от соса.Отгоре се нарежда пласт патладжани.Следва отново доматен сос . Поръсва се с настърган кашкавал.Върху него се нареждат изпечени и обелени чушки.Следва доматен сос и настъргано на едро ренде сирене.Върху него ред тиквички , доматен сос и кашкавал.Завършва се с ред от патладжани . Върху тях се нареждат нарязаните на шайби домати.Ястието се поставя в предварително затоплена фурна при температура 220 градуса.След около 45 минути се слага заливка от разбитите с киселото мляко яйца и отново се връща във фурната.Малко преди да бъде напълно готова запеканката се поръсва с настърган кашкавал и се запича зо златисто.

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Рецепти от vens
« Отговор #230 -: 07 Октомври 2007, 16:01:54 »
Веси, много благодаря за рецептата за реването! Направих го преди два часа  и вече почти не остана... :swoon:  :air_kiss: :air_kiss: :air_kiss:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2028
Re: Рецепти от vens
« Отговор #231 -: 07 Октомври 2007, 22:07:58 »
ilrai  , реването изглежда много сочно и апетитно ! Много се радвам , че ви е харесало.Да ви е сладко . :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2028
Re: Рецепти от vens
« Отговор #232 -: 07 Октомври 2007, 22:37:40 »
Кашник
/ рецепта от родопския край /
Продукти :
4 бр. яйца
30 мл. топла вода
10 гр. мая за хляб
2- 3 с.л. разстопено краве масло
около 100 гр. бяло саламурено сирене
320 гр. брашно
около 1 ч.л.сол
1 ч.л. захар
Приготвяне : В съд се натрошава маята  , слага се солта , захарта и топлата вода.Разбърква се добре.Към маята се прибавят разбитите яйца , маслото и настърганото сирене.С непрекъснато разбъркване постепенно се прибавя брашното.Получената гладка каша се оставя да втаса около 30 минути.След това се изсипва в предварително намаслена тавичка и се оставя отново да втаса около 15 минути.Кашникът се пече в предварително загрята фурна при температура 180 -200 градуса.
Забележка :Много вкусна и бърза за приготвяне питка. Приготвя се лесно и не изисква месене.У нас много се хареса и свърши за отрицателно време.

« Последна редакция: 07 Октомври 2007, 23:15:43 от vens »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2028
Re: Рецепти от vens
« Отговор #233 -: 07 Октомври 2007, 23:30:21 »
Десерт с петмез
/ от тефтерите на баба ми /
Продукти :
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч грис
около 50 гр.краве масло
1и 1/3  ч.ч. петмез
3 и 1/2 ч.ч. вода
50 гр. стафиди
Приготвяне :Сварява се сироп от петмеза и водата.В отделен съд на котлона се разстопява маслото.Прибавят се брашното и гриса и се бъркат до получаване на златист цвят.При непрекъснато разбъркване се излива горещия сироп.Сместта се вари до получаване на гъста каша.Накрая се прибавят стафидите.

Margi_1

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 86
Re: Рецепти от vens
« Отговор #234 -: 08 Октомври 2007, 11:29:17 »
Откъде го купуваш петмеза, vens? Много го обичам, но не съм го яла от детските си години,баба ми го купуваше от някъде по селата.С царевични аладушки много върви.

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Рецепти от vens
« Отговор #235 -: 08 Октомври 2007, 11:35:03 »
Откъде го купуваш петмеза, vens? Много го обичам, но не съм го яла от детските си години

И аз... >:( А десерта как изглежда само... :swoon:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Рецепти от vens
« Отговор #236 -: 08 Октомври 2007, 12:32:40 »
Ако кажа, че не знам какво е петмез, ще ми се смеете ли :wub:

Tonito

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 675
Re: Рецепти от vens
« Отговор #237 -: 08 Октомври 2007, 12:40:59 »
Ако кажа, че не знам какво е петмез, ще ми се смеете ли :wub:

Да!  :rofl:

Иви

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 485
Re: Рецепти от vens
« Отговор #238 -: 08 Октомври 2007, 13:25:02 »
Ако кажа, че не знам какво е петмез, ще ми се смеете ли :wub:

Да!  :rofl:


Aз също не знам :) Ще ми е интересно да разбера

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Рецепти от vens
« Отговор #239 -: 08 Октомври 2007, 13:46:49 »
Тони, точно ти ли :'(

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума