Автор Тема: Рецепти от vens  (Прочетена 571260 пъти)

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 444
  • това съм аз
Re: Рецепти от vens
« Отговор #180 -: 18 Юли 2007, 14:42:07 »
Внес, страхотни вкусотиики. Ние зимата бяхме на гости на едни познати в Смолян и останах очарована от родопската кухня.  Катми и патаници ни правеха всеки ден и не ни омръзнаха.  :-*
« Последна редакция: 18 Юли 2007, 14:43:52 от albena »
това съм аз

marchela

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 362
Re: Рецепти от vens
« Отговор #181 -: 18 Юли 2007, 15:39:03 »
vens, много мерси за рецептата за пататник. Отдавна исках да пробвам, а и да направя после в къщи пататник. В съботата бях в Хаджидрагановите къщи и с огромно удоволстие си поръчах пататник, но се разочаровх - картофите бяха просто нарязани на парчета с малко лук, задушени и настърган кашкавал отгоре. Нищо особенно.

Така, че точно на време се появи  :thankyou:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens
« Отговор #182 -: 18 Юли 2007, 17:28:56 »
albena , marchela , благодаря  :smile1: !
albena  , и на мен много ми харесва родопската кухня , обаче ми се отразява зле на фигурата и затова сега си хапвам предимно овесени ядки и плодове..... :'(
marchela , много се надявам този пататник да ти хареса . Можеш да опиташ за проба първо да го приготвиш в тефлонов тиган без кори.Аз обаче си го харесвам повече приготвен във фурната с кори , но това вече е въпрос на предпочитание.Очаквам да споделиш резултата.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens
« Отговор #183 -: 25 Юли 2007, 22:31:49 »
Яйца със сирене и мляко  , запечени във фурна
/ много бързо и лесно ястие /
Продукти :
4 бр. яйца
2 с.л. брашно
250 мл. прясно мляко
250 гр. кисело мляко
250 мл. вода
около 200 гр. бяло саламурено сирене
около 20 гр. краве масло
1 - 2 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
около 50 гр. кашкавал
Приготвяне : Брашното се запържва в кравето масло и олиото до златисто.Прибавя се червения пипер.Прясното  , киселото мляко и водата се смесват  и се прибавят към брашното  , като се разбъркват постоянно.Яйцата се разбиват и се прибавят към врящата млечна смес . След 2 - 3 минути  се добавят натрошеното сирене и се овкусява със сол и черен пипер.Получената гъста каша се излива в подходящ съд , поръсва се с настърган кашкавал и се запича около 10 минути.
« Последна редакция: 25 Юли 2007, 22:36:07 от vens »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens
« Отговор #184 -: 30 Юли 2007, 22:37:02 »
Скумрия със зеленчуци във фолио
Продукти :
4 бр. едри скумрии
зеленчуци по избор / пресни или замразени / - броколи , карфиол , моркови , зелен боб , грах , царевица , лук
около 40 гр. краве масло
2 с.л. олио
около 50 мл бяло вино
магданоз и копър
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне :Скумрията се измива , почиства и се разрязва напречно на две части . Овкусява се със сол и черен пипер. Зеленчуците се нарязват на парчета.Задушават се леко за около 5 минути.Прибавят се нарязаните на дребно магданоз и копър , сол и черен пипер. Върху лист алуминиево фолио се поставя парченце краве масло.Върху него се слага парче риба . Прибавя се около 2 с.л. от зеленчуковата смес. Фолиото се завива като пакет , като преди да се затвори напълно се налива около 1 - 2 с.л. бяло вино . Рибата се пече в предварително загрята фурна  , при температура 200 - 220 градуса около 45 минути.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Рецепти от vens
« Отговор #185 -: 31 Юли 2007, 10:35:31 »
vens - Веси, адаш, благодаря, много лесно и бързо изглежда, а сигурно е и вкусно и диетично.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens
« Отговор #186 -: 31 Юли 2007, 15:57:22 »
Да , това е бързо и лесно за приготвяне ястие.Когато се приготвя със замразени зеленчуци , които не изискват продължителна термична обработка  , като броколи , карфиол , моркови може да се избегне предварителното задушаване.Правила съм скумрия само с лук / без да се задушава предварително / и също става много вкусно.Надявам се да се хареса и у вас . :smile1:

kamery

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Рецепти от vens
« Отговор #187 -: 06 Август 2007, 10:51:08 »
Венс, направих пататника снощи и стана страхотен.Облизахме си пръстите и чак преядохме от лакомия  ::)Направих го във варианта с корите и го пекох, както си написала с обръщането.Уви нямам фотоапарат в момента и не можах да го снимам, но скоро ще го правя пак и ще го щракна  :P Много е сполучлива рецептата и много ти благодаря, че я сподели  :air_kiss: :air_kiss:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens
« Отговор #188 -: 06 Август 2007, 17:56:35 »
kamery , много се радвам , че пататника ви е харесал ! Очаквам следващия път снимков материал. :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens
« Отговор #189 -: 08 Август 2007, 23:11:31 »
Варени гевречета със сусам
Продукти :
200 гр. кисело мляко
200 мл. прясно мляко или вода
20 гр. мая за хляб
1 и 1/2 ч.л.сол
1 ч.л. захар
3 с . л. олио
1 белтък
около 600 гр. брашно
освен това :
1 жълтък
1 ч.л. олио
1 ч.л. вода
сусам за поръсване
Приготвяне :От изброените продукти се замесва еластично тесто. Оставя се да втаса около 30 минути. В съд на котлона се слага да заври около 500 мл. вода .От втасалото тесто се правят малки топки , с пръст се оформя по средата им дупка , като се придава форма на геврече. Така оформените гевречета се поставят във врящата вода  за около 4 минути / по около 2 минути от всяка страна / . Изваждат се и се поставят в намаслена тава . Намазват се със смес от разбитият с олио и вода жълтък , поръсват се със сусам и се пекат в предварително затоплена фурна при температура 180 - 200 градуса .
Забележка : Получиха се много вкусни гевречета , които изчезнаха  :smile1: за отрицателно време .

venkanak

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 21
Re: Рецепти от vens
« Отговор #190 -: 08 Август 2007, 23:35:04 »
Мила приятелко,
след хубавата вечер виждам ,че не си се уморила ,а си написала прилежно рецептата за гевречетата.Е, признавам - запали ме-утре ще се опитам да ги направя.Дано да станат хубави като твоите....От нас-  :-*

venkanak

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 21
Re: Рецепти от vens
« Отговор #191 -: 09 Август 2007, 16:27:42 »
Ето ги и моите варени гевречета със сусам.На вкус са разкошни,но на вид някои не се получиха.Незнам каква е причината за това.Много добре се надуха като ги варих,но след това някои се " спаружиха" :scratch_one-s_head:  >:( Може би при втория си опит ще се специализирам....

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens
« Отговор #192 -: 09 Август 2007, 18:51:25 »
Вен , радвам се  , че гевречетата са ви харесали на вкус . Не знам защо се  е получило така при някои и много се надявам   , следващия път всички да бъдат сполучливи. :thumbup:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens
« Отговор #193 -: 15 Август 2007, 22:40:06 »
Тутманик
Продукти :
за тестото :

400 мл. топла вода
1 белтък
7 с.л. олио
30 гр. мая за хляб
1 и 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
около 650 гр. брашно
за плънката :
2 бр. яйца
250 гр. бяло саламурено сирене
3 с.л. кисело мляко
освен това :
около 150 гр. мазнина / равни части олио и разстопено краве масло /
1 жълтък  / за намазване /
Приготвяне :От изброените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се да втаса около 30 минути.След това тестото се разделя на 9 топки . Те се разточват на дебели кори , които се съединяват по три , като се намазват с мазнина.Така се оформят три кори , които се разточват според големината на тавата , в която ще се пече тутманика.В добре намаслена тава се слага първата кора.Поръсва се с мазнина и слага част от плънката.Върху нея се поставя втората кора.Отново се ръси с мазнина и се слага от плънката.Завършва се с третата кора  .Оставя се да втаса отново около 20 минути.Тутманикът се намазва с останалата мазнина и разбит жълтък и се пече в предварително загрята фурна . След като се изпече  се поръсва с вода  и се завива с чиста кърпа , за да се задуши .
« Последна редакция: 16 Август 2007, 00:29:51 от vens »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens
« Отговор #194 -: 16 Август 2007, 23:03:50 »
Трицветен крем
Продукти :
І крем :
1 л сварено прясно мляко
80 гр. нишесте " Ванилия "
1 - 2 бр. яйца
1 ч.ч.захар
ванилия
за ІІ крем :
500 мл.сварено прясно мляко
3 с.л.пшеничен грис
3/4 ч.ч. захар
ванилия
освен това :
1 с.л. какао
1 - 2 с.л. течен шоколад
сладкарска сметана / за украса /
Приготвяне :За приготвянето на първия крем в съд на котлона се слага 1 л. прясно мляко . Към него се прибавя 1 ч.ч. захар.Нишестето се разтваря в 100 мл. вода и към него се прибавя разбитото яйце . Сместта се налива постепенно към врящото мляко , като се разбърква непрекъснато . Вари се около 5 минути  , оттегля се от котлона  и се ароматизира с ванилията.Кремът се разделя на две части , като към едната се прибавя 1 с.л. какао и  1 - 2 с.л. течен шоколад / разбърква се добре /.
  За вторият крем в съд се карамелизира  З/4 ч.ч. захар.Наливат се 500 мл. прясно мляко .След като заври с непрекъснато разбъркване се прибавят 3 с.л. пшеничен грис . Вари се около 4 минути  ,  сваля се от котлона и се разбива около 5 минути с миксер , за да стане пухкав крем.
 В подходящи чаши се слага първо от крема с течен шоколад . Върху него внимателно се изсипва крема от грис . Следва жълтия крем.Украсява се със разбита сметана .

 

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Фритюрник? от pepinad
[16 Май 2019, 16:38:23 ]


Re: Килими от pepinad
[16 Май 2019, 16:36:54 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от pepinad
[16 Май 2019, 16:35:24 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от pepinad
[16 Май 2019, 16:33:35 ]


Re: Готварски книги от pepinad
[16 Май 2019, 16:31:49 ]


Re: Спрей за готвене от pepinad
[16 Май 2019, 16:30:24 ]


Re: Мебели за баня? от pepinad
[16 Май 2019, 16:29:35 ]


Re: Спрей за готвене от pepinad
[16 Май 2019, 16:28:26 ]


Re: Кетъринг от pepinad
[16 Май 2019, 16:27:23 ]


Re: Видеонаблюдение от pepinad
[16 Май 2019, 16:25:58 ]


Re: Как прогонвате комарите? от pepinad
[16 Май 2019, 16:24:02 ]


Re: Макси мода и дамски дрехи в големи размери от pepinad
[16 Май 2019, 16:21:48 ]


Re: Колаген, Инулин, Растителен протеин от georgieva88
[15 Май 2019, 17:34:23 ]


Re: Мъжки дънки? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:32:37 ]


Re: Степер от georgieva88
[15 Май 2019, 17:31:44 ]


Re: Ъглов диван? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:30:37 ]


Re: С какво пържите храната? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:29:24 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:27:58 ]


Re: Как прогонвате комарите? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:24:58 ]


Макси мода и дамски дрехи в големи размери от georgieva88
[15 Май 2019, 17:23:13 ]