Солена торта с ливански питки Продукти : 8 бр. ливански питки около 200 гр. шунка 250 гр. кашкавал 50 гр. топено сирене 1 - 2 бр. домати / нарязани на шайби / за соса : 3 с.л. брашно 3 - 4 с.л. олио или разстопено краве масло около 500 мл. прясно мляко 50 гр. синьо сирене сол и черен пипер на вкус босилек Приготвяне : За приготвянето на соса в съд на котлона се слага мазнината.Прибавят се 3 с.л. брашно и се сместта се разбърква до получаване на златист цвят.Налива се прясното мляко при непрекъснато разбъркване , до получаване на гладък сос.Прибавя се синьото сирене.Сосът се оставя на котлона още 3 минути , след което се прибавя босилек и се подправя със сол и черен пипер. В намаслена тавичка / аз използвах йенска тенджера /се слага ливанска питка.Върху нея се налива сос.Слага се част от нарязаната на кубчета шунка.Поръсва се със кашкавал.Следва друга питка и сос.Слага се топено сирене.Отново питка и сос.Поставят се ред от нарязани на шайби домати.Поръсва се с настърган кашкавал.Следва отново питка , сос , шунка или топено сирене и така до изчерпване на продуктите.Завършва се с ливанска питка , сос и настърган кашкавал.Поставя се във фурната и се запича до златисто. Забележка : Тортата може да се приготви и от палачинки.В плънката може да се прибавят гъби , царевица , сварени яйца... - въпрос на вкус.
vens, много благодаря за Питката със сирене и кашкавал, която направих тази вечер! На всички ни хареса. Ще я правя и друг път. Само дето не разбрах точно каква е ролята на картофа в тестото, мисля, че може и без него. Нямам в момента снимков материал , защото ми се изхабиха батериите на апарата. Ако утре купим нови - ще приложа и доказателство.
« Последна редакция: 06 Септември 2007, 22:07:32 от marine »
marine , радвам се , че питката със сирене и кашкавал се е харесала и у вас . Колкото до прибавянето на картоф в тестото си права , че може и без него , но аз слагам , защото според мен също допринася за вкуса на питката .
Шоколадов крем Продукти : 3 бр. яйца 3/4 ч.ч. захар 100 гр. разстопено краве масло 5 с.л. какао 4 с.л. прясно мляко 50 мл сладкарска сметана ванилия Приготвяне : Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.Постепенно се прибавя кравето масло , какаото и прясното мляко. Сместта се поставя на котлона и се вари на водна баня около 10 минути при непрекъснато разбъркване.Ароматизира се с ванилията.Оставя се да поизстине и постепенно се налива течната сметана. Разбива с миксер около 5 минути до получаване на пухкав крем.Готовият крем се поставя в хладилника да се изстуди и стегне. Забележка : При липса на течна сметана може да се прибавят 2 с.л. сухо мляко.Те се слагат преди сваряването на крема.
Vens здравей , досега само четях и се радвах на това което правите ,но ето че най - накрая реших и аз да пиша . По точно днес направих бързите питки ,но не се подуха като твоите , на вкус не бяха лоши ,но както моя мъж каза ядем стотинки .
sysonka ! Съжалявам , че бързите питки не са се получили според очакванията ти . Да не би ди пропуснала бакпулвера ?Тези питки стават с хрупкава коричка , а пухкави във вътрешността .Ако решиш да ги направиш отново , се надявам следващият път да бъдат сполучливи и да се харесат и на твоето семейство , както се харесват и у нас.
Ами всъщност сложих малко пове4е мляко , а оттам отиде и повече брашно та незнам да не би набухвателя да е дошъл малко , ама скоро ще ги пробвам пак , няма да се откажа така лесно
vens, възхитена съм от всичките ти рецепти и започнах наред да си ги записвам, а когато имам време смятам и да ги пробвам. Тази вечер направих запеканката със сирене, яйца и мляко и също е много вкусна. Дъщеря ми, която е на 3 год. и има доста претенции към яденето, я хареса също (даже в момента яде от нея). Следващото, което мисля да пробвам, е пататника (за него само съм чувала, но никога не съм яла). Само да имам повечко време...
« Последна редакция: 10 Септември 2007, 20:12:48 от marine »
marine , много се радвам , че предложените от мен рецепти са ти харесали и дъщеричката ти е доволна. Моите деца също са капризни по отношение на храната и понякога ми е трудно да им угодя . Успех с пататника .
vens, благодарности за рецептата за пататника. От доста време се каня да го направя и днес успях. Стана много вкусен, но нещо във външния му вид куца и затова не прилагам снимка.Още веднъж благодаря!
janice_bs , много се радвам , че пататника се е харесал и у вас. Надявам се , че сте си го хапнали с удоволствие , въпреки външния му вид . На мен лично това е едно от любимите ми родопски ястия.
Руло от смляно месо и ориз Продукти : 500 гр. смляно месо 1 ч.ч. ориз 2 бр. яйца около 300 гр. лапад / или спанак / 150 гр. бяло саламурено сирене 1 - 2 бр. червени чушки 1 глава стар лук / или 2 стръка пресен / 1 домат 2 с.л. доматено пюре няколко обезкостени маслини магданоз подправки : черен пипер ,чубрица , къри , кимион сол на вкус Приготвяне : Оризът се сварява в подсолена вода .Облива се със студена вода и се отцежда.Към ориза се прибавя 1/2 глава лук и червена чушка, нарязани на ситно , 1 яйце , магданоз и черен пипер на вкус.Сместта се обърква добре.Отделно в съд се поставя смляното месо.Към него се прибавя 1/2 глава лук , 2 с.л. доматено пюре , 1 яйце и подправки. Лападът се нарязва на ситно и задушава в масло.Прибавя се натрошено сирене , магданоз и черен пипер. На дъното на намаслен огнеупорен съд се подрежда нарязани на пръстени червена чушка.Отгоре внимателно се разпределя 1 /3 от смляното месо.Следва зелената смес.Върху нея се разпределя част от ориза.Върху него се подреждат обезкостени маслини.Следва отново смляно месо , след това ориз.Върху него се подрежда нарязан на шайби домат , който се поръсва с нарязан на дребно магданоз.Завършва се с пласт кайма.Поръсва се с олио и се пече на водна баня при температура 200 градуса около 1 ч и 15 минути.