albena
Помощник-готвач
Публикации: 432
това съм аз
Внес, страхотни вкусотиики. Ние зимата бяхме на гости на едни познати в Смолян и останах очарована от родопската кухня. Катми и патаници ни правеха всеки ден и не ни омръзнаха.
« Последна редакция: 18 Юли 2007, 13:43:52 от albena »
vens, много мерси за рецептата за пататник. Отдавна исках да пробвам, а и да направя после в къщи пататник. В съботата бях в Хаджидрагановите къщи и с огромно удоволстие си поръчах пататник, но се разочаровх - картофите бяха просто нарязани на парчета с малко лук, задушени и настърган кашкавал отгоре. Нищо особенно.
albena , marchela , благодаря ! albena , и на мен много ми харесва родопската кухня , обаче ми се отразява зле на фигурата и затова сега си хапвам предимно овесени ядки и плодове..... marchela , много се надявам този пататник да ти хареса . Можеш да опиташ за проба първо да го приготвиш в тефлонов тиган без кори.Аз обаче си го харесвам повече приготвен във фурната с кори , но това вече е въпрос на предпочитание.Очаквам да споделиш резултата.
Яйца със сирене и мляко , запечени във фурна / много бързо и лесно ястие / Продукти : 4 бр. яйца 2 с.л. брашно 250 мл. прясно мляко 250 гр. кисело мляко 250 мл. вода около 200 гр. бяло саламурено сирене около 20 гр. краве масло 1 - 2 с.л. олио 1 ч.л. червен пипер сол и черен пипер на вкус около 50 гр. кашкавал Приготвяне : Брашното се запържва в кравето масло и олиото до златисто.Прибавя се червения пипер.Прясното , киселото мляко и водата се смесват и се прибавят към брашното , като се разбъркват постоянно.Яйцата се разбиват и се прибавят към врящата млечна смес . След 2 - 3 минути се добавят натрошеното сирене и се овкусява със сол и черен пипер.Получената гъста каша се излива в подходящ съд , поръсва се с настърган кашкавал и се запича около 10 минути.
Скумрия със зеленчуци във фолио Продукти : 4 бр. едри скумрии зеленчуци по избор / пресни или замразени / - броколи , карфиол , моркови , зелен боб , грах , царевица , лук около 40 гр. краве масло 2 с.л. олио около 50 мл бяло вино магданоз и копър сол и черен пипер на вкус Приготвяне :Скумрията се измива , почиства и се разрязва напречно на две части . Овкусява се със сол и черен пипер. Зеленчуците се нарязват на парчета.Задушават се леко за около 5 минути.Прибавят се нарязаните на дребно магданоз и копър , сол и черен пипер. Върху лист алуминиево фолио се поставя парченце краве масло.Върху него се слага парче риба . Прибавя се около 2 с.л. от зеленчуковата смес. Фолиото се завива като пакет , като преди да се затвори напълно се налива около 1 - 2 с.л. бяло вино . Рибата се пече в предварително загрята фурна , при температура 200 - 220 градуса около 45 минути.
Да , това е бързо и лесно за приготвяне ястие.Когато се приготвя със замразени зеленчуци , които не изискват продължителна термична обработка , като броколи , карфиол , моркови може да се избегне предварителното задушаване.Правила съм скумрия само с лук / без да се задушава предварително / и също става много вкусно.Надявам се да се хареса и у вас .
Венс, направих пататника снощи и стана страхотен.Облизахме си пръстите и чак преядохме от лакомия Направих го във варианта с корите и го пекох, както си написала с обръщането.Уви нямам фотоапарат в момента и не можах да го снимам, но скоро ще го правя пак и ще го щракна Много е сполучлива рецептата и много ти благодаря, че я сподели
Варени гевречета със сусам Продукти : 200 гр. кисело мляко 200 мл. прясно мляко или вода 20 гр. мая за хляб 1 и 1/2 ч.л.сол 1 ч.л. захар 3 с . л. олио 1 белтък около 600 гр. брашно освен това : 1 жълтък 1 ч.л. олио 1 ч.л. вода сусам за поръсване Приготвяне :От изброените продукти се замесва еластично тесто. Оставя се да втаса около 30 минути. В съд на котлона се слага да заври около 500 мл. вода .От втасалото тесто се правят малки топки , с пръст се оформя по средата им дупка , като се придава форма на геврече. Така оформените гевречета се поставят във врящата вода за около 4 минути / по около 2 минути от всяка страна / . Изваждат се и се поставят в намаслена тава . Намазват се със смес от разбитият с олио и вода жълтък , поръсват се със сусам и се пекат в предварително затоплена фурна при температура 180 - 200 градуса . Забележка : Получиха се много вкусни гевречета , които изчезнаха за отрицателно време .
Мила приятелко, след хубавата вечер виждам ,че не си се уморила ,а си написала прилежно рецептата за гевречетата.Е, признавам - запали ме-утре ще се опитам да ги направя.Дано да станат хубави като твоите....От нас-
Ето ги и моите варени гевречета със сусам.На вкус са разкошни,но на вид някои не се получиха.Незнам каква е причината за това.Много добре се надуха като ги варих,но след това някои се " спаружиха" Може би при втория си опит ще се специализирам....
Вен , радвам се , че гевречетата са ви харесали на вкус . Не знам защо се е получило така при някои и много се надявам , следващия път всички да бъдат сполучливи.
Тутманик Продукти : за тестото : 400 мл. топла вода 1 белтък 7 с.л. олио 30 гр. мая за хляб 1 и 1/2 ч.л. сол 1 ч.л. захар около 650 гр. брашно за плънката : 2 бр. яйца 250 гр. бяло саламурено сирене 3 с.л. кисело мляко освен това : около 150 гр. мазнина / равни части олио и разстопено краве масло / 1 жълтък / за намазване / Приготвяне :От изброените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се да втаса около 30 минути.След това тестото се разделя на 9 топки . Те се разточват на дебели кори , които се съединяват по три , като се намазват с мазнина.Така се оформят три кори , които се разточват според големината на тавата , в която ще се пече тутманика.В добре намаслена тава се слага първата кора.Поръсва се с мазнина и слага част от плънката.Върху нея се поставя втората кора.Отново се ръси с мазнина и се слага от плънката.Завършва се с третата кора .Оставя се да втаса отново около 20 минути.Тутманикът се намазва с останалата мазнина и разбит жълтък и се пече в предварително загрята фурна . След като се изпече се поръсва с вода и се завива с чиста кърпа , за да се задуши .
Трицветен крем Продукти : І крем : 1 л сварено прясно мляко 80 гр. нишесте " Ванилия " 1 - 2 бр. яйца 1 ч.ч.захар ванилия за ІІ крем : 500 мл.сварено прясно мляко 3 с.л.пшеничен грис 3/4 ч.ч. захар ванилия освен това : 1 с.л. какао 1 - 2 с.л. течен шоколад сладкарска сметана / за украса / Приготвяне :За приготвянето на първия крем в съд на котлона се слага 1 л. прясно мляко . Към него се прибавя 1 ч.ч. захар.Нишестето се разтваря в 100 мл. вода и към него се прибавя разбитото яйце . Сместта се налива постепенно към врящото мляко , като се разбърква непрекъснато . Вари се около 5 минути , оттегля се от котлона и се ароматизира с ванилията.Кремът се разделя на две части , като към едната се прибавя 1 с.л. какао и 1 - 2 с.л. течен шоколад / разбърква се добре /. За вторият крем в съд се карамелизира З/4 ч.ч. захар.Наливат се 500 мл. прясно мляко .След като заври с непрекъснато разбъркване се прибавят 3 с.л. пшеничен грис . Вари се около 4 минути , сваля се от котлона и се разбива около 5 минути с миксер , за да стане пухкав крем. В подходящи чаши се слага първо от крема с течен шоколад . Върху него внимателно се изсипва крема от грис . Следва жълтия крем.Украсява се със разбита сметана .