Автор Тема: По света и у нас с Мими ;)  (Прочетена 470815 пъти)

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Mikkey ;)
« Отговор #15 -: 05 Септември 2006, 09:15:54 »
Мус от пъпеш

1 малък пъпеш (400 г)
2 жълтъка
1 ч. ч. прясно мляко
1 пакетче суха сметана и 150 мл прясно мляко
2-3 с. л. мед
2 с. л. захар
1 пакетче желатин
1 с. л. настъргана лимонова кора

Пъпешът се измива, разрязва се на две и се почиства от семето. С помощта на нож се обелва кората и той се реже на по-малки парчета, които се пюрират заедно с накълцаната лимонова кора. Добавя се медът и се разбърква.
Жълтъците се разбиват със захарта, докато удвоят обема си и леко побелеят. Кипва се млякото и веднага се прибавя към разбитите жълтъци. Сместа се разбърква и се прехвърля в тенджерка. Кипва се при непрекъснато бъркане и щом започне да се уплътнява, се сваля от котлона. Изчаква се да се охлади.
Сухата сметана се разбива на сняг с млякото според указанието върху опаковката.
Желатинът се разтваря в студена вода и щом набъбне, се слага на слаб огън. Бърка се непрекъснато, докато се разтвори напълно, като много се внимава да не кипне, за да не се пресече.
Охладената млечно-жълтъчна смес се пресипва към пюрирания пъпеш и се разбърква с шпакла. Получената смес се прибавя към разбитата на сняг сметана и се бърка внимателно с шпакла в една посока. Когато сметаната поеме пъпешовото пюре, се добавя разтопеният желатин и отново се бърка. Мусът се разпределя в подходящи купички и се оставя в хладилник, за да се охлади.

източник: бон апети


Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Mikkey ;)
« Отговор #16 -: 05 Септември 2006, 09:26:41 »
Питки Изненада

За 6 порции:

3 големи питки (10-15см диаметър)
6 яйца,
120г шунка,
1 маринована краставичка,
90г маргарин,
3с.л. мляко,
3с.л. майонеза,
1ч.л. горчица,
Черен пипер, магданоз, копър

Питките срежете на 2 през средата ( трябва да се използват по-дебели питки), издълбайте меката част и я смесете с маслото и млякото.
За плънката шунката и краставичката нарежете на кубчета или жулиени,  млечната смес, добавете майонезата смесена с горчицата и объркайте.
Напълнете половината питка с плънката и поръсете с зелените подправки и черния пипер. Отгоре чукнете по едно яйце. Запечете на 200С,  докато побелее белтъка. Поднесете наръсени с магданоз.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: По света и у нас с Mikkey ;)
« Отговор #17 -: 05 Септември 2006, 12:26:03 »
Ябълковият пай  е страхотен сладкиш ! :clapping:Тъкмо се бях сетила за него и мислех да търся рецептата , че идва сезона на ябълките  ;D

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: По света и у нас с Mikkey ;)
« Отговор #18 -: 05 Септември 2006, 12:44:41 »
Аз пък си преписах рецептата за "Киш с тиквички". Така ми се искаше да пробвам нещо по-различно с тиквички (които вече почти залежават и са ми омраъзали в познатите вариянти)и ето една симпатична рецептичка с една мноого апетитничка снимчица    :)
Разполагам с необходимите продукти (хем и малко халдилника да се поопразни) и веднага след работа ще го спретна.
Благодарство, mikkey!    :flower:

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Mikkey ;)
« Отговор #19 -: 05 Септември 2006, 13:15:45 »
ПЪЛНЕНИ КОШНИЧКИ

тесто за пица
3-4 пилешки филенца
200г гъби
200г кашкавал

Месото се овкусява със сол, черен пипер и горчица и се оставя за няколко часа. В тиган с малко зехтин се задушава добре, прибавят се и гъбите нарязани на филийки, задушават се и се овкусява с магданоз или риган.
Тестото се разделя на топки, които се разточват на тънко – 5мм и се слагат плътно по стените и дъното на гювечета предварително намазани с мазнина. Идеята е като се изпече да  се образува кошничка. Пекат до леко розово, вадят се от гювечетата и се пълнят с месото и гъбите. Отгоре се настъргва кашкавала и се запича леко.



Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Mikkey ;)
« Отговор #20 -: 10 Септември 2006, 17:08:36 »
Керемида   

2 правоъгълника бутер тесто
200г шунка
200г моцарела
1 опаковка гъби ( 300г)
1 опаковка домати белени ( 400-500г)
1 яйце за глазурата
риган-сол-пипер-олио
за украса - сусам

От доматите , гъбите и ригана приготвяме гъст сос
В правоъгълна тавичка слагаме единия пласт бутер тесто леко разточено. Върху него нареждаме резените шунка.След нея гъбената плънка се разстила по цялата дължина.
Отгоре тънки резени моцарела. След това още един пласт шунка (по-желание),
слагаме втория пласт тесто и завиваме краищата навътре.
Намазваме с яйце и поръсваме с сусам. Печем в предварително загрята на 200 С фурна около 30 мин на 200-220С

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Mikkey ;)
« Отговор #21 -: 10 Септември 2006, 17:15:45 »
Праскови

За тестото:
2 яйца
2к.ч. захар
2к.ч свинска мас ( претоплена)
1к.ч прясно мляко
1 ванилия
½ ч.л. амонячна сода

За крема:
2 ч.ч мляко
2 с.л. брашно
2 ч.л. какао
150г краве масло
1 ванилия

Приготвя се рядко тесто. Оставя се да почине 90 мин. Сле дтова се прибавя още брашно. Замесва се отново като за курабии.( не бива много дълго да се меси , защото тестото става жилаво и при печене се напуква.) Правят се топчета с големина по желание и изпичате, но внимавайте да не се зачервят много. Още топли ги издълбайте с остро ножче, напълнете ги с крем 2х2. Потопете ги подсладено и оцветено мляко и оваляйте в кристална захар.

От млякото, брашното и какаото сваряваме крем, докато изстине бъркайте, за да не хване коричка.
Разбийте на пяна 150г краве масло.Прибавете лъжичка по лъжичка млечния крем към масления крем. Ароматизирайте с ванилия. Стритите на ситно трохи от издълбаните сладки добавете към крема.
Сладките могат да се приготвят до 10 дни по рано, а 2 дни преди поднасянето да се напълнят с крем и оцветят. Украсяват се с листенца от чемшир.
* Рецептата е на жената на един колега. Това са най-вкусните прасковки, които някога съм яла! ::)

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Mikkey ;)
« Отговор #22 -: 10 Септември 2006, 17:42:50 »
Ябълков щрудел

Тесто:
500г брашно
1 яйце
2ч.л. оцет
щипка сол
5с.л. растително масло
100мл топла вода

Плънка:
6 ябълки
1с.л. канела
1ч.л. какао
150г орехи
100г стафиди
1/2 ч.ч захар
100г сладко от дюли
пудра захар за наръсване

Посолете брашното и го пресейте. Направете в центъра яма и излейте в нея разбитото с оцета яйце. Сипете олиото. Объркайте.
В тестото излейте топлата вода. Около 10 мин месете на ръка докато не стане еластично. След това няколко пъти ударете тестото в работния плот, така ще извадите от тестото въздуха.
Направете от тестото топка и я намажете с олио. Сложете я за 30 мин на топло.
На посипана с брашно повърхност, разточете тестото във формата на правоъгълник. Сложете го върху плота, намажете с масло и започнете да разточвате в двете посоки. Продължете докато стане много тънко почти прозрачен лист тесто.
От продуктите за обърква плънката, като орехите се счукват на ситно а ябълките на тънки филийки.
Плънката за щрудела се нанася на тънък слой равномерно по цялата дължина като оставите 2 см в краищата.
Внимателно отлепете тестото от плота, внимателно завийте на руло и сложете в намаслена тавичка за печене.
Намажете щрудела с яйце и печете на умерена фурна 35 мин докато стане златиста коричка, като периодично поливате с мляко.
Като извадите от фурната наръсете обилно с пудра захар.

 



Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Mikkey ;)
« Отговор #23 -: 14 Септември 2006, 16:00:57 »
Праскови с шоколад
Pesche al cioccolato

за 4 порции:

6 големи праскови
6 амарети (бисквити с вкус на бадем)*
50г захар
масло
бадемов ликьор или есенция
1 яйце
1-2 лъжици сметана или кондензирано мляко
70г шоколад
10 ядки шам-фъстък

Прасковите се срязват на две, махат се костилките и се обелват внимателно. В съд се омесват натрошените бисквити, ликьора и 1 ситно нарязана праскова. Оставете да преседят около 20 мин. Добавете жълтъка, захарта и 30г масло разтопено на стайна температура. Разбийте всичко с миксер, докато се получи кремообразна смес. Наредете прасковите в тавичка. С малка лъжичка сипете крема във всяка праскова. Печете във фурната около 15 мин.
На водна баня разтворете шоколада с 20 г масло. Добавете сметаната и 2 лъжици ликьор.
Извадете прасковите от фурната и сипете на дъното на тавата от шоколадовия сос. Украсете със ситно нарязани шам-фъстък.

* Заменят се идеално с нашите ореховки. А бадемовата есенция замених с ром. Домашните пожелаха да не пасирам сместа за да се усещал вкуса на продуктите.

източник: Poco tempo, tante idée

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Mikkey ;)
« Отговор #24 -: 14 Септември 2006, 16:10:12 »
Гратин с малини

Продукти:
4 яйца,
400г извара,
200г сметана заквасена
11/2 ч.ч захар
1 ванилия/коняк
300г малини / праскови или кайсии
100г бял шоколад
масло
пудра захар

Смесваме изварата със сметаната, захарта и жълтъците. Разбиваме с миксер добре. Отделно разбиваме белтъците на сняг с малко захар и добавяме към изварения крем. Ароматизира се. Сипва се в тавичка намазана с масло. Заглажда се. Отгоре се покрива с избрания плод. Запича се на 180С около 30-40 мин. докато почне да образува коричка по краищата. Оставя се да поизстине във фурната.
Отделно на водна баня се разтваря шоколада със малко масло. Като изстине сладкиша се залива със шоколадовия сос.
Получава се много въздушен и лек десерт.

източник: Poco tempo, tante idée

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Mikkey ;)
« Отговор #25 -: 15 Септември 2006, 15:41:39 »
Пълнени патладжани

Melanzane ripiene 

за 4 порции:
500 г патладжани
100 г извара/сирене
40 г пармезан
3 с. л. зехтин
2 стръкчета майорана
1 стръкче босилек
1 с. л. сухари
сол, черен пипер

Калорийност (1 порция ): 150 ккал

Приготовление:
Патладжаните се измиват, разрязват по дължина и меката част се отделя. Посоляват се отвътре за да излезе горчивината.
В тиган налейте маслко, сложете меката част на патладжаните и пържете 5 минути.
Изпържената част нарежете на ситно или пасирайте и смесете с изварата и подправките. Добавете пармезана и сухарите. Смесете добре.
Патладжаните бланшрайте във вода и подсушете на салфетка. Напълнете с плънката. Загрейте фурната до 200°С. Сложете ги в намазана тавичка и печете 25 мин. Сервират се топли.

Източник: cucinaitaliana.ru
« Последна редакция: 15 Септември 2006, 16:17:59 от mikkey »

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Mikkey ;)
« Отговор #26 -: 15 Септември 2006, 16:16:47 »
Мини пици с патладжан

Pizzette di melanzane

За 4 порции:
2 патладжана среден размер
1 опаковка топено пушено сирене ( моцарела)
1-2 домата белени
зехтин
няколко зелени маслини за украса
риган
галета
1 яйце

Патладжаните се измиват, нарязват на кръгчета дебели около 1 см. Посоляват се и се оставят да се отцедят добре. След това се овалват в галета, яйца и пак галета и се пържат до златисто. Нареждат се в тавичка, върху всяко се слага парченце домат, маслинките и резен топено сирене. Запичат се леко на грил да се разтопи сиренето и се поръсват с ригана.

* Следващия път ще сложа и по резен шунка, защото постния вариант не бе одобрен.


Източник: Fritti frittelle e bocconcini

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Mikkey ;)
« Отговор #27 -: 18 Септември 2006, 15:56:39 »
Козуначени кифли

за тестото:
1 кг брашно
300 г захар
40 г мая
80 г краве масло
250 мл прясно мляко
80 мл олио
5 яйца
кората на 1 лимон
1-2 пакетчета ванилия
1 ч. л. сол

за плънката:
250г сладко от дюли
канела
50 г стафиди
100 г орехови ядки
2 с. л. коняк

Брашното се пресява и в него се оформя кладенче. Маята се разтваря с 50г топло прясно мляко, 1ч.л. сол и 1 ч. л. захар, сипва се в кладенчето и се оставя да втасва 15 минути.
Яйцата се разбиват на пяна ( 1 жълтък се отделя за намазване) и се сипват върху брашното,  добавя се разтопеното топло масло  + олиото. Сипва се и захарта, като около 30 г се запазват, за да се поръси козунакът преди печене. Сместа се ароматизира с ванилия и лимоновите кори и се замесва, като се забърква само в една посока. Полученото гладко тесто се покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва. Стафидите се накисват в рома.
Втасалото тесто се премесва още един път. Разделя се на 3-4 еднакви по големина топки, които се разточват на кръг с дебелина около 0,5 см. Поръсват се със стафиди, и се реже на 12 или 16 парчета като торта. В дебелата част на всяко слагаме по малко плънка. Аз използвах смлени орехи, сладко от дюли(настъргани), малко канела и коняка, който остана от накиснатите стафиди. Навиват се на рулца, като кроасани и се нареждат в тавичка, като се оставя място помежду им, защото бухват още. Намазват се с жълтък + 1 с.л. прясно мляко и се наръсват със захар. Пекат се на 200С до зачервяване.



Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Mikkey ;)
« Отговор #28 -: 18 Септември 2006, 16:14:30 »
Фокача рипиена

1 пакет бутер тесто
300г ловджийски наденички/ винервурст
300г кашкавал
горчица
жълтък за намазване
сусам за наръсване

Тестото се разделя на два правоъгълника, като единия е поне с 4-5 см по голям във всеки край от другия. По големия се слага върху оризова хартия, нареждат се нарязаните на тънки лентички кашкавала, а отгоре наденичките срязани по дължина и намазани с горчица. Слагат се с намазаното надолу. Завиват се с другия пласт тесто и се подвиват краищата навътре да се „запечата”. Намазва се с жълтък и се наръсва със сусама. Пече се на 220С докато се зачерви добре.

* Може да се направи и с нормално тесто с мая.

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Mikkey ;)
« Отговор #29 -: 21 Септември 2006, 18:02:35 »
Ризото с пиле и гъби
Risotto Supremo

300г ориз
½ глава лук
100г бяло вино
300г пилешки гърди
200г гъби
100г ементал
3с.л. олио
60г масло
магданоз
пилешки булон
сол, пипер

Гъбите се нарязват на много ситно. Задушават се в мъничко водичка и олио около 10 мин. Накрая се посоляват и се наръсват с магданоз.
В отделен съд с 20г масло се запържват пилешките гърди от двете страни до готовност.
Като поизстинат ги нарязвате много на ситно.
В друг съд запържвате ситно нарязания лук с малко масло. Наливате виното. Като изври добавяте горещия бульон ( около 1 литър) и варите на бавен огън докато ориза е готов.
Изсипвате готовия ориз в намаслена тавичка, прибавяте месото и гъбите и обърквате добре. Посипвате с настъргания кашкавал и запичате.

*Получава се невероятно вкусно ястие. На вид изгледжа съвсем традиционно, но начина, по който се приготвя т.е всяко по отделно си пуска своя аромат, което придава на ястието чаромат. :wub:  Приготвяла съм го много пъти и е едно от любимите ми ястия.
Обещавам скоро да пусна и снимков материал.

Източник: Il meglio vien dal forno

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]