Автор Тема: По света и у нас с Мими ;)  (Прочетена 473595 пъти)

toti4ka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 184
Re: По света и у нас с Мими ;)
« Отговор #225 -: 29 Юни 2007, 11:51:37 »
Миме, много благодаря за отговора  :smile1: В най-скоро време смятам да се пробвам и ще докладвам. Изобщо не се съмнявам, че е страшно вкусна - толкова шоколадова :P

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: По света и у нас с Мими ;)
« Отговор #226 -: 29 Юни 2007, 17:50:41 »
Млечни палачинки
(Buttermilk Pancakes)

1 ч.ч прясно мляко (или сметана)
............


Аз също правих скоро тези палачинки от Мишел, и понеже се чудех какво е buttermilk, сложих кисело мляко, при това разредено с вода - пак станаха много хубави. А buttermilk, доколкото разбрах, в оригинал означава суроватка, но в днешно време вместо нея в американските магазини продавали нещо като мляко със закваска, по-течно от нашето кисело мляко, но пак накиселяващо. Затова реших, че киселото мляко е най-добрия заместител за нашите условия. Е, не че с прясно няма да стане, де. :D

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Мими ;)
« Отговор #227 -: 29 Юни 2007, 18:24:31 »
Млечни палачинки
(Buttermilk Pancakes)

1 ч.ч прясно мляко (или сметана)
............


Аз също правих скоро тези палачинки от Мишел, и понеже се чудех какво е buttermilk, сложих кисело мляко, при това разредено с вода - пак станаха много хубави. А buttermilk, доколкото разбрах, в оригинал означава суроватка, но в днешно време вместо нея в американските магазини продавали нещо като мляко със закваска, по-течно от нашето кисело мляко, но пак накиселяващо. Затова реших, че киселото мляко е най-добрия заместител за нашите условия. Е, не че с прясно няма да стане, де. :D

Може, не споря, въпреки, че ми е странно, защото butter e масло, а суроватката не  е мазна. Майка ми прави палачинките с кисело мляко, но стават по пръхкави, отколкото с прясно, а със сметана са най-хубави.  Както и да ги направим палачинките, настина са вкусни  ;D

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Мими ;)
« Отговор #228 -: 30 Юни 2007, 11:22:24 »
Крем Пастисера
crema pasticcera



продукти:
4 жълтъка
1/2 литър прясно мляко
150г захар (може и пудра захар)
30г брашно
1 пръчка ванилия (пръчка ванилия и кората на 1 лимон)
1 щипка сол

В дълбок съд подварете млякото до кипване и ароматизирайте с ванилията и щипка сол. Оставете ванилията около 15-20 мин за да поеме добре аромата. В отделелен съд разбийте жълтъците с захарта на гъста пяна на водна баня.
Внимателно добавете брашното. Объркайте с лъжица. Извадете ванилията от млякото.
Прибавете млякото към жълтъците, като бъркате непрекъснато (на водна баня)
докато се сгъсти крема.

Използвайте за торта Мимоза , еклери и други.

източник: Marble
снимка: Marble

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: По света и у нас с Мими ;)
« Отговор #229 -: 02 Юли 2007, 11:17:40 »
Може, не споря, въпреки, че ми е странно, защото butter e масло, а суроватката не  е мазна.

Ами аз поне си го превеждам буквално като "мляко от масло", т.е. течността, която се получава, когато се добива масло.  :smile1: Както и да е, стават много вкусни, вчера пак ги правих и си облизахме пръстите. И понеже бързо се изядоха, нямам снимков материал. Само една забележка имам към рецептата - май една доза е много малко. :D
П.П. В руския форум са луднали по тези палачинки.
« Последна редакция: 02 Юли 2007, 11:21:39 от marine »

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: По света и у нас с Мими ;)
« Отговор #230 -: 02 Юли 2007, 11:27:19 »
Buttermilk наистина би трябвало да е суроватката от производството на масло. Но понеже никоя от нас не си прави маслото в домашни условия, в далечните страни Buttermilk се продава пакетирано. Аз съм си играла да гледам съдържанието на такива опаковки - имат най-често "Skim Milk, Non Fat Milk Solids, Culture and Salt" или "Cultured Pasteurized Milk, Cream, Modified Food Stratch и пр."  - основно прясно мляко и нишесте + подобрители, стабилизатори и пр.

По съвет на Танита, замествам Buttermilk в рецептите със смес от прясно с кисело мляко 1:1.

Сори за офф-а, Мими, но понеже стана дума, а и аз доста съм се чудила за тая тъпа суроватка...

ultraviolet

  • Гост
Re: По света и у нас с Мими ;)
« Отговор #231 -: 02 Юли 2007, 22:56:42 »
Аз пък се чудя какво е набухвател - за палачинките става дума. Нали има сода?

marabu

  • Гост
Re: По света и у нас с Мими ;)
« Отговор #232 -: 02 Юли 2007, 22:58:36 »
ultraviolet предполагам, че Мими е използвала бакпулвер, поне мойте ги правих с бакпулвер  :smile1:

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Мими ;)
« Отговор #233 -: 03 Юли 2007, 09:35:48 »
Роси, благодаря за разяснението  :-*

Под набухвател винаги имам предвид бакпулвер, освен ако не пише нещо друго. Съжалявам, че не съм уточнила. Юле, благодаря на теб за разяснението  :-*

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Мими ;)
« Отговор #234 -: 03 Юли 2007, 11:24:37 »
Кодрит Кадир
Много вкусна карамелова торта от арабската кухня.

Разтваряме 5с.л. захар по дъното на тавата, като се карамелизира разпределяме равномерно по дъното. След минутка тя застива като стъкло. 

За крем карамела:
2 ч.ч сухо мляко( 200гр)
200г захар
3 яйца
1-2 ч.л. ванилия
650 мл вода
Разбиваме всички компоненти с миксера за няколко секунди. Получава се консистенция като прясно мляко. Изливаме върху карамела, ще се чуе звук като чупене на стъкло.

За кекса:
1 яйце
100г захар
100 мл прясно мляко
100 мл растително масло
1 непълна ч.л. бакпулвер
100-150г брашно
2 ч. л какао

Всичко се омесва като за кекс. Изливаме го на тънка струя в ЦЕНТЪРА на крем карамела. Не се притеснвяйте, във фурната кексовото тесто се надига и разпределя ВЪРХУ крем карамела. В това се състои тайната на тортата.
А сега как се пече. Кипнете съд с вода. Сложете формата с карамела в друга малко по-голяма по размер тава. Сипете кипналата вода във външната тава, т.е да се получи водна баня. Печете на 180 С до готовност на кекса, но не по малко то 45-50мин.
Като поизстине извадете от фурната и оставете добре да изстине заедно с водната баня. Най-добре да го сложите за няколко часа до една нощ в хладилника покрит с фолио. Като извадите от хладилника с нож освободете страните и обърнете в поднос.

Форма е 21см с 8см височина. Използвана е основната рецепта, но са променени пропорциите за да стане повече карамел и по-малко кекс.
Страшно вкусна и много лесна за изпълнение торта. Доста се чудих как кекса ще изплува над карамела и няма да се смесят ( зле съм с физичните закони), но се получи. Горещо препоръчвам!


Риммчик feat. Sany

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Мими ;)
« Отговор #235 -: 03 Юли 2007, 11:31:54 »
Кюфтенца с каперси и картофи в сос Бешамел

за 4 порции:
1 глава лук
2 резена хляб
500г кайма
1 яйце
3с.л. магданоз
2с.л. каперси
2с.л. масло
300г праз лук
750г картофи сварени
50г краве масло
200мл сметана
1с.л. брашно
½ л. бульон

Омесете каймата с лука, яйцето, магданоза, каперсите и хляба. Оформете малки кюфтенца и ги изпържете. Праза нарежете на кръгчета. Картофите нарежете на кубчета.  Запържете в масло за 5 мин праза и  картофите. Извадете ги. В същото масло запържете брашно и направете бешамел. Накрая добавете сметаната и подправете. Добавете картофите, праза и варете на слаб огън 10 мин. Добавете фрикаделките. Подправете и наръсете с магданоз.

*Тъй като използвах пресни картофи ги запържих в дълбока тенджера в мазнината от кюфтенцата и задуших до полуготовност. Обърках с кюфтенцата, сипах в тавичка и залях с бешамела. Настъргах малко кашкавал и запекох. Праз не съм слагала. Много вкусна запеканка се получи.

източник: Лиза 2007

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Мими ;)
« Отговор #236 -: 03 Юли 2007, 11:34:18 »
Печено свинско по Колумбийски


1 - 1,5 кг свинско месо
За маринатата:
300 мл бира
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
½ ч.л. мащерка
1 малка глава лук
3-4 скилидки чесън
1 киви
1 малка червена пиперка
няколко стръка магданоз, копър и кориандър.
½ ч.ч олио

В блендера на високи обороти объркайте всички продукти освен подправките и маслото. Смесете с олиото и залейте месото. Оставете на стайна температура поне 1 час и след това сложете в хладилника за 1 нощ ( минимум 4-5 часа). Изпечете месото, като периодично го поливате с маринатата.

Съвет на автора:
Тази марината прави месото удивително меко и сочно. Това е благодарение на кивито, което освен много витамин С, съдържа и вещества, които разграждат влакната на месото. Добавянето на олиото предотвратява изсушаването на месото по време на печенето и не му позволява да изгори.
Кивито може да замените с ананас или сока от ананаса, който съдържа същите свойства.

източник: Sany

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 236
Re: По света и у нас с Мими ;)
« Отговор #237 -: 03 Юли 2007, 12:11:24 »
Мими :thumbup:, кога успявяш да сготвиш всички тия вкусотии :-* не мога да си избера кое първо да пробвам.  ::)

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Мими ;)
« Отговор #238 -: 03 Юли 2007, 13:26:54 »
stertje, ми кога... луда работа  :( един ден като почивам и вместо да си почивам готвя за армията гладници  :yahoo:
Хайде пробвай и докладвай  :air_kiss:

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: По света и у нас с Мими ;)
« Отговор #239 -: 03 Юли 2007, 13:49:57 »
Пиперки бюрек

10-12 пиперки
5-6 яйца
400г сирене
сол
черен пипер
магданоз
галета

Пипера се изпича, обелва и отцежда малко. За рецептата избирам здрави печени пиперки, т.е да не са накъсани.  2-3 яйца се разбиват със сиренето на хомогенна смес. Овкусява се със сол и пипер. Може да се сложи и магданоз. Напълват се пиперките със сместа. Горе долу на стандартна по размер пиперка слагам 2-3ч.л. от сместа. Сплесквам ги леко и ги овалвам в галета, предварително разбитите 3 яйца с малко водичка, пак галета и оставям да стегнат малко. Ако нямам време не ги чакам да стягат.  ;D Загрявам около 1- 1/2 см олио в голям дълбок тиган. Потапям отново в яйцето пиперките и пържа до златисто , като периодично обръщам 2-3 пъти да се изпържи добре от двете страни. Тогава се надуват така.  Това е, да ви е сладко!  :-*

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]


Re: Гювечета от tomislava
[23 Ноември 2017, 12:40:34 ]


Re: Фурна за вграждане от cvetozara123
[21 Ноември 2017, 23:42:01 ]


Re: Фурна за вграждане от jeneta
[21 Ноември 2017, 16:09:49 ]


Фурна за вграждане от cvetozara123
[21 Ноември 2017, 00:33:10 ]


Re: Гювечета от cvetozara123
[20 Ноември 2017, 16:25:53 ]


Гювечета от tomislava
[19 Ноември 2017, 23:22:55 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[14 Ноември 2017, 17:21:58 ]


Магазин за обувки от tomislava
[13 Ноември 2017, 22:37:54 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[11 Ноември 2017, 13:22:10 ]


Сервиз за таблети? от cvetozara123
[10 Ноември 2017, 19:01:06 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[05 Ноември 2017, 14:07:42 ]


Заместител на вредни храни от tomislava
[03 Ноември 2017, 12:11:51 ]


Re: Кредит за нова кухня от tomislava
[31 Октомври 2017, 12:41:21 ]


Re: Машина за правене на сладолед от 4sales.bg от tomislava
[31 Октомври 2017, 01:26:40 ]


Re: Машина за правене на сладолед от 4sales.bg от cvetozara123
[29 Октомври 2017, 21:55:42 ]


Re: Кредит за нова кухня от cvetozara123
[29 Октомври 2017, 17:06:39 ]


Re: Сервиз за телефони от cvetozara123
[29 Октомври 2017, 16:20:40 ]


Мнения за мобо сервиз? от tomislava
[29 Октомври 2017, 14:41:21 ]