Автор Тема: БАНИЦА с патладжан  (Прочетена 6479 пъти)

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
БАНИЦА с патладжан
« -: 24 Август 2013, 19:06:16 »
БАНИЦА с патладжан


Тези дни в къщи има предостатъчно патладжани и то все домашно производство. Правя най-различни неща с тях, но ми хрумна и да пробвам баница.
Няма претенции за оригиналност, ще изложа моята си рецепта, а сетне накрая ще направя и кратък коментар.
Продукти:
1 пакет фини кори и олио за намазване на корите;
5-6 скилидки чесън; 1 голяма глава лук - нарязани на ситно; 1 с.л.ориз; 4 средни патладжана - обелени и нарязани на кубчета; 2 средно домата - обелени и нарязани на ситно; 1/2 ч.л. кимион; по 1 ч.л. черен и червен пипер и сух риган; 1 ч.л. сол (на вкус) и 3-4 с.л. зехтин
300 гр. натрошено сирене;
и още 2 яйца, 150 мл прясно мляко и 100 мл газирана вода, и 50-70 гр настърган кашкавал.
Приготвяне:
в зехтина се запържват последователно чесъна, лука, ориза, червения пипер, патладжаните и накрая се добавят доматите и малко след това останалите подправки. Задушавах ги докато изври течността.
Зеленчуковата смес се оставя да изстине добре и към нея се добавят 2/3 от натрошеното сирене.
Тава с d-30 sm се намазнява и се нареждат пет реда кори (които също се намазняват). Върху корите се слага половината плънка и оставената 1/3 от натрошеното сирене.

Нареждат се пак пет реда кори и се слага останалата плънка и пак корите.
Нарязва се на квадрати и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 180 С.
В това време се приготвя заливката - разбиват се яйцата, млякото, газираната вода и се разбъркват с настъргания кашкавал
След около 25 мин тавата се вади, баницата се залива с готовата смес и се допича до готовност. В последните няколко минути се наложи да я покрия с фолио (но то зависи от фурната).
Вади се и се покрива с кърпа.
Като изстине добре, се нарязва и се сервира.


Забележки:
Оказа се, че е по-вкусна студена.
При приготвяне на зеленчуковата смес се отделя доста течност, колкото и да я вариш. Затова зеленчуците ги поставих в цедка, а отцеденото добавих в заливката.
Идеята за печене нарязана и заливката с добавка на кашкавал я "откраднах" от Пепи - от нейната баница с патладжан с кайма.
Нейният вариант ми хареса, но лично аз асоциирам баницата задължително със сирене.
Пък и комбинацията патладжан със сирене си я бива.





pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #1 -: 24 Август 2013, 19:31:21 »
Цитат
Нейният вариант ми хареса, но лично аз асоциирам баницата задължително със сирене.

нямаше да се разсърдим, ако имаше И сирене, И кайма  ;D

за зеленчуците и отцеждането  - да споделя нещо си.  Такива за манджи, нарязани на кубчета и настъргани, могат да се посолят и след известно време да се поставят в тензух и изстискат. Така остава по-малко вода за "изпаряване". Или пък ако имате преса за картофи - през нея да минат.

Ама и в заливката може   :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #2 -: 24 Август 2013, 20:19:27 »
Благодаря Пепи! Очаквах критика - все пак си първопроходец в баниците с патладжан ...Освен твоята, чичо Жугльо, не показва други подобни

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #3 -: 24 Август 2013, 20:34:44 »
това не е критика, само е напътствие  към вложените продукти   :wink1: 
Той Гуглев може само мен да знае, но аз за пръв път я ядох у едно форумско другарче, което заряза форума  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #4 -: 24 Август 2013, 21:05:20 »
Благодаря Пепи! Очаквах критика - все пак си първопроходец в баниците с патладжан ...Освен твоята, чичо Жугльо, не показва други подобни
Моля, моля, мойта си е първа :P ;D - нещо не мога да дам линк, че това май е първата рецепта, която съм публикувала тук и нещо не е както трябва ;D, но е на първата страница в мойта тема. Аз лично по вкусна баница не съм яла :blush2:, подправките са малко и вкуса е деликатен, не бие на манджа, рецептата е арменска и ми е от колежка, чийто мъж е арменец :thumbup:
Ще пробвам и със сирене, Дзвер :thumbup:
Пеп, ти да не яде в Таня 70 :icon_question:, липсва тук, или пък Хапка ::)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #5 -: 24 Август 2013, 21:35:58 »
тц, Веси.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #6 -: 25 Август 2013, 12:32:10 »
Весе, кой е първи е важно някъде другаде...Тука ми се струва, че е по-важно да е вкусно и да си хапваш с кеф.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #7 -: 26 Август 2013, 16:55:26 »
Разбира се, ама не се впрягай, де :P, и моята е вкусна - пробвай :P

tarzako

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #8 -: 18 Февруари 2014, 13:23:59 »
Никога не бях чувал за подобно нещо :) Но изглежда страхотно :)

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #9 -: 25 Февруари 2014, 12:34:23 »
Никога не бях чувал за подобно нещо :) Но изглежда страхотно :)

Пробвай! И няма да съжаляваш  :thumbup:

maksunat

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #10 -: 25 Февруари 2014, 14:33:09 »
Аз също мисля да опитам. Изглежда ми много вкусно :)

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]