Автор Тема: Кулинарни Дневници  (Прочетена 75799 пъти)

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #120 -: 29 Септември 2014, 16:49:45 »
Ще ги наблюдавам! :thumbup:

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #121 -: 16 Октомври 2014, 14:58:53 »

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #122 -: 19 Октомври 2014, 16:10:49 »
„Традиционна супа на невестата”(турска кухня)

Всяка булка приготвя тази супа преди сватбата си ,за да бъде семейният и живот щастлив.

Небходими продукти за 3 порции:


100 гр.червена леща
100 гр.булгур
1 глава лук
1,50 литра зеленчуков бульон
2 с.л доматено пюре
½ ч.л суха мента
Сол на вкус(или универсална домашна подправка)
Черен пипер на вкус
Аз сложих и малко лют червен пипер и стана чудесна


Начин на приготвяне:


Запържете лука в малко мазнина,добавете доматеното пюре,лещата,булгура и леко задушете.Залейте с бульона и добавете ментата,лютия пипер,сол и черен пипер.Когато всичко кипне,намалете огъня до минимум и оставете да къкри ,докато булгурът и лещата не омекнат напълно.Сервирайте със лъжица заквасена сметана.


pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #123 -: 19 Октомври 2014, 23:34:07 »
ааа, ето тук виждам защо е супата на невястата  :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #124 -: 31 Октомври 2014, 23:19:27 »
Бъркана фритата


Необходими продукти:


120 гр.замразени зеленчуци
1 наденица нарязана на кубчета
4 средно големи картофа(настъргани)
4 яйца
125 гр.заквасена сметана
сол,черен пипер,магданоз,подправка за картофи

Начин на приготвяне:


Зеленчуците и наденицата се запържват до готовност.Добавят се картофите
 и се долива малко вода.Вари се докато омекнат картофите.Добавят се подправките.
Яйцата се смесват със сметаната и се добавят към ястието.Разбърква се непрекъснато,докато напълно се
абсорбират.Пожелание,може да се поръси с настърган кашкавал.


blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #125 -: 07 Ноември 2014, 15:28:38 »
Сладки с тиква и мармалад

за тестото:

200 г брашно
140 г кафява захар „Демерара“
120 г краве масло (на стайна температура)
400 г тиква „Цигулка“
1 яйце
1 1/2 ч. л. бакпулвер
1 ванилия
1 щипка сол
1/2 ч. л. канела
1/2 ч. л. сух джинджифил
1/4 ч. л. кардамон

за слепване:

гъст мармалад

Начин на приготвяне:

Тиквата се почиства, нарязва се на малки кубчета и се готви на пара, докато омекне. След това се охлажда и се отцежда. Маслото се разбива със захарта, докато се получи крем.Добавят се яйцето и намачканата тиква и отново се разбива.Сипват се кардамонът, канелата, джинджифилът и ванилията и се разбърква.   
Добавят се брашното, бакпулверът и солта и отново се разбърква.
с помощта на пош се оформят кръгчета от тиквеното тесто.Пекат се в загрята на 170 градуса фурна, до готовност – около 10 минути, след което се охлаждат.Сладките се слепват с мармалад.   

Адаптироно от Бон Апети(Лора и Стоян)




blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #126 -: 16 Декември 2014, 15:03:54 »
Маслен сладкиш с бадеми

Необходими продукти:

300 гр.брашно
1 ч.л бакпулвер
2 яйца
130 гр.захар
1 пакет ванилена захар
120 гр.разтопено масло
7 с.л мармалад
100 гр.захар
150 гр.масло
4 с.л вода
1 ванилия
100 гр.смлени бадеми
шоколад за намазване

Начин на приготвяне:


Смесват се брашното,бакпулвера,ванилената захар,яйцата,маслото.Замесва се
тесто.Прехвърля се в тава.Разпределя се колкото е възможно по -тънко .Отгоре се намазва със сладкото.В касерола се слага захарта,маслото,водата,ванилията и ядките.След като се сгъсти сместа се изсипва върху сладкото.Пече се в загрята на 180 гр.за 30-40 минути.След това се намазва с разтопен или течен шоколад.

« Последна редакция: 22 Януари 2015, 21:54:03 от blqsak »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #127 -: 16 Декември 2014, 23:12:45 »
Боби, и от двете ти последни предложения си взимам с удоволствие :air_kiss:

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #128 -: 14 Януари 2015, 13:01:01 »
Веси  :air_kiss:

Моето първо предложение за 2015 година.Надявам се,че тази година ще са повече от миналата... :smile1:.Започвам с десерт :)

Мъфини с ябълки и стафиди

Необходими продукти:

120-130 мл. олио
1 яйце
1 ч.чаша захар (200 мл.)
200 мл.пр.мляко
2 и половина чаени чаши брашно тип 500(може едната чаша да е пълнозърнесто)
1 ч.л бакпулвер
щипка сол
1 ч.л канела
2 ябълки" Грени смит" (нарязани на малки кубчета)
шепа и половина стафиди
кафява захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В една купа се смесват течните съставки,в друга сухите.Двете смеси се свързват.В предварително намазнени и с хартийки формички за мъфини се изсипва кексовата смес.При мен се получиха 12.Формичките не се препълват много,поръсват се с кафявата захар.Пекат се на 180 градуса за 20-30 минути.




blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Турска питка с два вида брашно
« Отговор #129 -: 07 Февруари 2015, 18:00:20 »
Искам да Ви споделя една рецепта с подправката сумак.Много интересна питка стана с ориенталски вкус:

Турска питка с два вида брашно и черен кимион

Необходими продукти:

1 ч.чаша бяло брашно
1 ч.чаша царевично брашно
25 гр.прясна мая
1 ч.ч хладка вода
100 мл.олио
1 жълтък
50 гр.сметана
1 ч.л кимион
1 ч.л сол   
черен кимион за поръсване

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в половината вода и оставете да шупне.Пресейте двата вида брашно заедно със  солта.Направете кладенче и сложете маята,олиото и кимионаКато прибавяте останалата вода замесете еластично тесто и го сложете в намаслена купа.Покрийте и оставете да втаса.Върху набрашнена повърхност премесете и разточете на тънка питка.Сложете в намаслена тава ,намажете с разбит жълтък и сметана,отгоре поръсете с  черния кимион.Печете в предварително загрята умерена  фурна до готовност.





« Последна редакция: 08 Февруари 2015, 15:17:37 от blqsak »

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Понички със сухо мляко и зехтин
« Отговор #130 -: 25 Февруари 2015, 06:41:25 »
Предлагам Ви една рецепта за вкусни понички!

Понички със сухо мляко и зехтин

Необходими продукти:

500 гр.брашно
50 гр.сухо мляко
300 мл.вода
1 яйце
1 супена лъжица захар
Щипка сол
7 гр.суха мая
2 супени лъжици зехтин
Настъргана кора от лимон
Олио за пържене
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Разтворете сухото мляко във водата и го стоплете.Добавете яйцето, зехтина ,маята,захарта,солта,лимоновата кора.Постепенно сипете  пресятото брашно .Омесете тестото добре.Сложете в намаслена купа ,покрийте с кърпа и оставете да втаса.Върху посипaна с  брашно повърхност разточете тестото на лист с дебелина 1 см,изрежете кръгове.Покрийте за повторно втасване.Пържете в маслена баня до златисто.Поръсете с пудра захар.


blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #131 -: 18 Март 2015, 09:55:35 »
Кекс с профитероли

Необходими продукти :

12 -14 мини профитероли
5 яйца
10 с,л захар
10 с.л брашно
2 с.л какао
1 бакпулвер
2 пакетчета ванилия
4-5 с.л олио
1ч.чаша пр.мляко
Масло и грис за формата
За глазурата:
100 гр.млечен шоколад
2 с.л кр.масло

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта,добавете олиото ,прясното мляко,пресятото какаото и бакпулвера,брашното ванилията.Разбийте до гладка смес.Изсипете в кексова форма,намазана с краве масло и поръсена с грис,1/3 от сместа.Върху нея подредете профитеролите и ги залейте с останалата смес.Печете кекса  в предварително загрята умерена фурна до готовност .Разтопете шоколада с крaвето масло на водна баня и полейте охладения кекс.



blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #132 -: 10 Април 2015, 15:23:08 »
Аз ще споделя една рецепта за Великден .Мама ми я даде ...станаха много вкусни

Курабии

 Необходимите продукти:

4 яйца
1 ч.чаша леко разтопена свинска мас
1/2 ч.чаша захар
1 ч.чаша кисело мляко+1 ч.л сода
ванилия
брашно до меко тесто (около 4 чаени чаши)

Начин на приготвяне:

Всички продукти се омесват в посочения ред до меко тесто.От тесто се правят топчета с големина колкото орех и се потапят в захар от едната страна .Пекът се на загрята до 180 градуса фурна до леко пожълтяване.


blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Крем „Брюле”с шоколад
« Отговор #133 -: 07 Май 2015, 16:33:53 »
Не съм писала скоро тук и за да се реванширам ще Ви предложа нещо лесно шоколадово

Крем „Брюле”с шоколад

Необходими продукти:

6 жълтъка
500 мл.течна сметана
50 гр.шоколад
3-4 с.л захар
5-6 капки ванилия

Начин на приготвяне:

Сметаната се смесва с натрошения шоколад.Поставя се на котлона и с непрекъснато бъркане се изчаква шоколад да се разтопи и сметаната да кипне.Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване.Към тях се налива кипналата сметана с шоколада .
Прехвърля се сместа в подходящи купички за печене..Брюлето се пече на водна баня при температура 150 градуса за около 50 минути..Оставя се да се охлади .Преди поднасяне се посипва със Захар и леко се запича.



blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #134 -: 25 Май 2015, 15:25:27 »

Пиле с кашкавал и гъби

Необходими продукти:

1 пиле (2 бутчета)
1 пилешки бульон
100 гр.масло
4 с.л брашно
черен пипер
300 гр.гъби
3 триъгълника топено сирене
150 гр.настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Сваряваме пилето(бутчетата) във вода, в която  сме разтворили  бульона.Варим ,докато месото омекне хубаво,след което го обезкостяваме.Разтопяваме маслото в дълбок тиган,запържваме брашното с черния пипер.Добавяме малко от прецедения бульони оствяме да къкри 5 минути,като разбъркваме за да не се получат бучки.Добавяме нарязаните гъби ,топеното сирене,отново сипваме малко бульон и бъркаме докато се развори сиренето и гъбите омекнат.Накрая слагаме накъсаното месо и настъргания кашкавал,ако е необходимо добавяме сол и пожелание моье да се запече 10-15 минути.


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Уреди на марката Miele от tomislava
[Днес в 11:57:01]


Re: Коледни подаръци от tomislava
[16 Декември 2017, 11:10:12 ]


Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]