Автор Тема: Кулинарни Дневници  (Прочетена 73049 пъти)

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #60 -: 22 Ноември 2013, 01:12:50 »
Пай с ябълки,сливи и овесени ядки

Необходими продукти:

350 гр.брашно
1 пакетче бакпулвер(10 гр.)
125 гр.масло
1 яйце
5 с.л захар
4 с.л пр.мляко
За плънката:
200 гр.сини сливи
4 ябълки
4 с.л царевично нишесте
100 гр.захар
1 ч.л канела
5 с.л овесени ядки
1 с.л масло

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното с бакпулвера.
Прибавете нарязаното на парчета масло
и яйцето,разбито със захарта.Замесете тесто,като постопенно добавяте пр.мляко.
Завийте тестото във фолио и го оставете за 1 час в хладиълник.Обелете  и рендосайте ябълките,добавете нишестето,захарта и канелата.Разбъркайте добре.Разточете тестото с диаметър колкото формата и го сложете в нея.Отгоре поръсете със овесени ядки.Изсипете ябълковата плънка и заравнете.Върху нея подредете сини сливи,поръсете с захарта и маслото(на малки бучици)и с малко овесени ядки.Печете на предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.

Източник:"сп.Кулинарен Журнал"
« Последна редакция: 24 Ноември 2013, 21:42:42 от blqsak »

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Пюре от моркови
« Отговор #61 -: 30 Ноември 2013, 15:13:26 »
Пюре от моркови

Необходими продукти:

7-8 моркова
Половин чаена чаша сметана (течна неподсладена)
Сол,черен пипер на вкус
1 шепа ситно нарязан магданоз
Пожелание може да се добави  1 с.л соев сос

Начин на приготвяне:
 
Сваряваме морковите в леко подсолена  вода  до готовност.Слагаме ги в блендер,добавяме магданоза,сметаната.Блендираме ,докато се смесят всички компоненти.Накрая овкусяваме със сол,черен пипер.
   

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Казахстанска питка
« Отговор #62 -: 02 Декември 2013, 00:12:21 »
Казахстанска питка

Рецептата е за две  по-малки питки

Необходими продукти:

500 гр.брашно
4 ч.л суха мая
170 мл.хладка вода
170 мл.хладко прясно мляко
4 с.л олио
1 ч.л сол
микс семена за поръсване
1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното,направете кладенче в средата.Сложете маята,солта и добавете 2 с.л олио.Като прибавяте постепенно водата и млякото,омесете гладко тесто.Прехвърлете го в намазнена купа,покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.След това върху набрашнена повърхност премесете отново,като добавите останалите 2 с.л олио.Разделете тестото на две и го покрийте отново за повторно втасване.Разточете топките на питки,направете вдлъбнатини .Разположете питките в намазнена тава,намажете ги с разбито яйце и поръсете със микс от семена.Печете на 180 градусова фурна до готовност.



Източник:Книгата:Пърленки,чеснови хлебчета,фокачи-Невяна Кънчев

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #63 -: 09 Декември 2013, 01:06:01 »
Макарони на фурна със сметана

Продукти:


300 гр.макарони(фисули)
1 глава лук
2 скилидки чесън
300 гр.гъби печурки
Олио за пържене
250 гр.домати от консерва
5 яйца
150 мл.течна сметана за готвене
125 гр.крема сирене(може и със зелени подправки)
75 гр.настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса.Обелете и нарежете лука,чесъна и гъбите.Запържете ги за около 5 минути.Добавете доматите,варете за около 2 минути.Подправете със сол и черен пипер.Готовата смес се разбърква в предварително сварените макарони.В купа се разбиват яйцата и сметана.Овкусете със малко сол и черен пипер.Разпределете макароните върху тавичка.Изсипете яйчената смес отгоре.Разпределете крема сиренето на топки навсякъде и отгоре поръсете със настърган кашкавал.Печете на 200 градуса за около 20 минути.


blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #64 -: 17 Декември 2013, 10:44:29 »
Коледен шоколадов сюрприз

Продукти:

150 гр.масло
150 мл.пр.мляко
250 гр.черен шоколад с 74 % какао
100 гр. канелени бисквити
60 гр.череши от компот(добре  изцедени)
60 гр.нарязан дребно  обикновен кекс
70 гр.стафиди
За украса:
 60 гр.Зелен захарен фондан
80 гр.Червен захарен фондан
Череши

Начин на приготвяне:

Режем на дребно черешите.Канелените бисквити  начупваме в пакета с помощта на точилка.Кекса режем на  малки парчета.На водна баня разтопяваме шоколада. Добавяме млякото и маслото.Разбъркваме добре.Добавяме кекса,стафидите,черешите  и бисквитите.Трябва да се получи много гъста смес,която трудно да се разбърква.Ако е необходимо добавете още  бисквити.В предварително постлани с  домакинско фолио купички за крем карамел се изсипва готовата смес.Оставя се във фризер за няколко часа.С помощта на фолиото се изважда купичките.
За Украсата
Разточваме зеления фондан  и изрязваме от него листенца.За червените капачета,разточваме червения фондан и с помощта на купичките изрязваме кръгове.Над всяка купичка поставяме капаче ,разпределяме листенцата и поставяме по една черешка.До поднасяне съхраняваме в хладиълник.


pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #65 -: 17 Декември 2013, 11:40:35 »
Много са хубави, Боби!  :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #66 -: 17 Декември 2013, 14:13:23 »
Боби, направо очите ми останаха в тях, ама ми се вижда нещо голяма играчка ...

MiladY_İST34

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1425
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #67 -: 17 Декември 2013, 16:15:42 »
брaво и от мен Блясъче...

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #68 -: 22 Декември 2013, 00:53:55 »
Много са хубави, Боби!  :thumbup:
Благодаря!
Боби, направо очите ми останаха в тях, ама ми се вижда нещо голяма играчка ...
Еми.......,малко по-сложничко е... ;D Но не много... :P

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #69 -: 22 Декември 2013, 00:56:05 »
Супа „Зеленчуков букет”

Необходими продукти:

1 глава лук
1 морков
4 с.л. олио
1 тиквичка
200 гр. замразен спанак
100 гр. замразен грах
150 гр.замразени броколи
70 гр.овесени ядки
1 литър зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Лукът и моркова се режат на дребно и се запържват в олиото.Добавят се ситно нарязаните тиквичка и грах.Задушават се до полуготовност.Накрая се добавят броколите и спанака.Излива се бульона и се добавят  овесените ядки.Оставя се да къкри на тих огън за около 10 минути.


blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #70 -: 23 Декември 2013, 00:58:34 »
И аз се зареждам с Коледно настроение и в този дух сътворих следното: :smile1:

Мини щрудели с ябълки и тиква

Необходими продукти:


За  4 бр.
6 бр.точени кори
3 средно големи ябълки(нарязани на малки кубчета)
200 гр.настъргана тиква
1 ч.л джинджифил
1 ч.л канела
2 -3 с.л захар
100 гр.Сусамов тахан (за намазване)
1-2 с.л масло
Пудра захар за поръсване
Ванилена захар

Начин на приготвяне:

Вземете 3 бр. От корите.Сложете ги една върху друга и ги изравнете.Срежете в средата с нож.Намажете със сусамов тахан и поръсете с  пудра захар обилно.Отгоре сложете плънката,която се приготвя по следния начин:В маслото запържете ябълките и тиквата.Овкусете с джинджифила,канелата и захарта.Разпределете половината от  плънката отгоре (върху двете парчета кори),загърнете леко страните(да не изтича плънката)и навийте на руло.По същия начин направете с останалите  3 кори .Намажете с  олио  отгоре и отстрани.Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.След като изстине поръсете с пудра  и ванилена захар.


blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #71 -: 17 Януари 2014, 23:27:44 »
Ще започна новата година с една питка.Много красива и вкусна се получи.Надявам се,че ще я харесате. :smile1:

Плетен венец


   
550 гр.бяло брашно
100 гр.типово брашно
1 с.л сол
1 ч.л захар
7 гр.суха мая
3 с.л олио
Масло за намазване
Микс от семена
Около 200 гр.сирене
Жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Пресяваме двата вида брашно.Добавяме маята,захарта и солта.В средата правим кладенче и изливаме 350 мл.топла вода.Омесваме малко и добавяме 3 с.л. олио.Месим до меко тесто.Оставяме го да бухне.Разделяме го на 6 топки.Всяка се разточва на правоъгълник.Намазва се с масло и се поръсва с натрошено сирене и се навива на фитил.Следващата се намазва с масло  и се поръсва с микс от семена.Така се процедира с останалите топки,като се редуват сирене и семена.Всичките фитили се нареждат един до друг,като се редуват плънките.Прикрепват се един за друг и се сплитат три по три.В намазнена и набрашнена  форма за кекс с дупка се завива като венец.Оставя се да бухне повторно.Намазва се с разбит жълтък ,няколко капки олио и няколко капки пр.мляко.

За по-голямо улеснение давам  и две снимки в процес на работа



blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Пълнени кюфтенца със сос в Крок-Пот
« Отговор #72 -: 22 Януари 2014, 00:54:12 »
За Коледа си подарих Крок-Пот и сега започвам да експериментирам с рецепти.Ето и първата такава ;D

Пълнени кюфтенца със сос в Крок-Пота

Продукти:

1 яйце твърдо сварено(нарязано на осминки)
1/3 ч.ч ориз напоен с топла вода
1 среда на филия хляб напоена с малко пр.мляко
½ гл.лук
Сол,черен пипер ,чубрица и кимион на вкус
500 гр.кайма
1 глава лук
Универсална подправка на вкус
400 гр.домати от консерва белени и нарязани на кубчета
1 яйце за каймата
2 средно големи картофа
1 тиквичка
Брашно за сгъстяване на соса

Начин на приготвяне:

Накиснатия хляб се изцежда,смесва се с каймата,добавят се подправките,суровото яйце, половината глава лук,изсипва се изцедения ориз.Оставя се за 30-40 минути в хладиълник.Лука,тиквичката и катофите се режат на дребно(на кубчета).Слагат се в Крок пота добавят се доматите,1-2 с.л олио и ¼ ч.чаша вода.Уреда се пуска на режим High .От каймата се оформят кюфтета,във всяко се слага четвъртинка от свареното яйце.Овалват се в брашно.Слагат се след като доматите заврат .Оставят се още за 3 часа.Накрая се овкусява с универсалната подправка.1 с.л брашно размийте в малко вода ,за да сгъстите соса.Пожелание може да добавите ситно нарязан магданоз.

« Последна редакция: 22 Януари 2014, 01:26:27 от blqsak »

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Редени макарони в крок –пота
« Отговор #73 -: 12 Февруари 2014, 02:07:36 »
Редени макарони в крок –пота(3.5 литра)

Необходими продукти:

400 гр. макарони(фисули)варени  и изцедени
250 гр.кайма
500 гр.домати от консерва нарязани на кубчета
1 малко бурканче гъби нарязани на дребно
2 топки моцарела
1 глава лук
3 чушки нарязани на дребно
Риган,босилек,чесън пожелание
Настърган кашкавал или пармезан

Начин на приготвяне:

В тиган запържете ситно нарязания лук,кайма,чушки.Накрая добавете доматите,овкусете с подправките и оставете да по-къкри(около 10 минути).Оставя се да поизстине.В съда на бавния уред поставете слой сос после паста,моцарела ,гъби и така до изчерпване на
съставките.Най-отгоре поръсете с босилек и настърган кашкавал.Пуснете уреда на степен LOW за 5 часа..


blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Пуешко с розмарин и картофи(Крок-пот)
« Отговор #74 -: 15 Февруари 2014, 23:35:51 »
Пуешко с розмарин и картофи(Крок-пот)

Необходими продукти:

600 гр.пуешко филе

400 гр.картофи

3 супени лъжици пресен ситно нарязан розмарин

чесън на гранули

сол,черен,червен пипер

500 гр.домати белени и нарязани на дребно (от консерва)

200 гр.печурки нарязани ( от буркан-стерилизирани)

1/2 ч.чаша бяло вино

2 с.л брашно

3 с.л универсална подправка

Начин на приготвяне:

Нарязваме пуешкото на порционни парчета.Овкусява ме го със сол,черен пипер,червен пипер,розмарин,чесън на гранули.Запържваме месото в тиган заедно със 3-4 супени лъжици зехтин до полуготовност.В съда на уреда за бавно готвене слагаме( картофите нарязани на колелца с дебелина около 2 см.),месото,доматите,виното,гъбите,универсалната подправка.Добавяме още половин чаша вода.Пускаме уреда на режим HIGH за 4 часа.15 минути преди готовност добавяме размитото в малко вода брашно.Ястието се разпределя в порционни чинии и се украсява със ситно нарязан розмарин.

П.С Може да замените пуешкото месо с пилешко.:)
« Последна редакция: 15 Февруари 2014, 23:51:48 от blqsak »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]