Автор Тема: Украси и декорации за торти  (Прочетена 454910 пъти)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Украси и декорации за торти
« -: 17 Март 2006, 22:58:52 »
В тази тема ще се опитам да обясня някои начини за украсяване на торти. Ще започна с няколко основни глазури, фондан, марципан и покрития за торти!

Жълтъчена глазура:

2 жълтъка, 100-120г пудра захар, 1 суп. лъжица ром(може вода + ромова есеннция)

Пресяваме пудрата захар и постепенно я разбиваме с жълтъците и рома, докато стане гладка и лъскава.


Бяла ледена глазура:

200г. пудра захар, 3-4 лъжици топла вода, и лъжица разтопено масло

Пудрата захар се пресява и се смесва с водата и маслото. Бърка се до гладкост и лъскавина.

Вариации:

Ако до сместа накапем малко ром или ромова,ананасова, кайсиева, пуншова или ванилена есенция, ще се получи съответният вкус.

Може, вместо есенция да ползвате карамел, или някакъв плодов сироп 2-3 лъжици - ягода, малина, боровинки.

С няколко капки лимон, мандарина или грейпфрут, ще получите цитрусов вариант.


Белтъчена глазура:

1 белтък, 100-120г пресята пудра захар и няколко капки лимон.

Всичко се бърка до гладка и лъскава глазура.

Шоколадова глазура I:

100г твърд шоколад, 80г масло или твърд маргарин

Бъркаме на водна баня, докато не се получи еднородна маса.

Шоколадова глазура II от какао:

80г твърд маргарин или масло, 80г пудра захар, 1 с.л. какао, 1 с.л. нишесте (най-добре какаово), 1-2 с.л. прясно мляко

Всички суровини бъркаме на водна баня, докато се споят.

Портокалова глазура:

2 супени лъжици пудра захар
сока на 1/2 портокал


Глазура с кондензирано мляко:

Подсладено кондензирано мляко и сладкарски бои


Глазура с прясно мляко:
прясно мляко
 пудра захар
сладкарски бои(прави се като ледената глазура, но с мляко и става по-плътна)


Полезни трикове и съвети при приготвяне на глазурите:

Винаги пресявайте пудрата захар, преди прибавянето и до глазурата, за да не се получават бучици.

Глазурата не трябва да е много гъста, за да не образува дебел слой и за да се разтича равномерно. Наопак, рядката глазура не покрива добре сладкишите или много бързо се разтича.

Ако глазурата е рядка, прибавете малко пудра захар, ако е гъста, прибавете според вида - белтък или течност.

Когато заливате торта с глазура, налейте я първо в средата и с тъпото на ножа,равномерно разпределете, до покриването на блата. Работете бързо, за да не засъхва или да се разтича.
« Последна редакция: 10 Декември 2006, 09:37:04 от natalyna »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Подходящи смеси за покриване на торти и прaвене на фигурки:

Марципан:

100г пудра захар
100г ситно смляни бадеми
 белтък за спойка


Белтъка разбиваме на пяна с вилица, прибавяме захарта и бадемите(ако е рядко, прибавяме захар, ако е гъсто – белтък). Трябва да се получи гладка маса, удобна за моделиране.


Сварен марципан:

3 части пудра захар, 1 част вода, 4 части ситно смляни бадеми

Сварявате захарта с водата, докато се разтопи напълно, прибавяте бадемите и бъркайте, докато масата се отлепя от тенджерката – след това махаме от огъня. Продължаваме да месиме с дървена лъжица, докато достигне топлината на ръката, най-добре на мраморна подставка(мисля че и на стъклена ще стане). Месиме докато масата е гладка и напълно изстинала. Съхраняваме в найлонова торбичка в хладилника.



Фалшив марципан:

300г пудра захар, 100г. сухо мляко, 1 белтък ( може да се замени с 80г масло или твърд маргарин), няколко капки бадемова есенция.

Всичко се смесва добре, ако не е достатъчно, се прибавя още мазнина. На добре посипана с пудра захар дъска се разточва кора 3-5 милиметра дебела и се полага на тортата, или се изрязват фигурки.


Фондан

1 с.л. желатин
1 с.л. олио
2 с.л. твърд маргарин
1 килограм пудра захар
100 мл глюкоза

Желатина загрейте в 100мл вода. В купа разбъркайте с миксера всички останали продукти и добавете разтворения желатин и месете до получаването на гладка маса. Ако нямате глюкоза, може да прибавите още маргарин(или палмово масло). Съхранявайте в найлоново фолио в хладилника.

Захарен фондан II
около 1 килограм пудра захар
1 пак. желатин (моят беше др.йоткер), разтваря се в около каф. ч. вода
1 супена маргарин
120 милилитра глюкоза
ванилия


Захарта се пресява и се изсипва в дълбок съд. В средата се прави кладенче.
Желатина се накисва в хладка вода за 5мин, след това се доразтваря на водна баня. Добавя се маргарина и глюкозата и всичко се изсипва в кладенчето + ванилията. Слдва голямо месене докато тестото се получи горе долу като пластелин. Каквото от него остане неизползвано се прибира в пликче в хладилника.

Захарен фондан за моделиране

1 суп. л. желатин
около 1/3 ч.ч. вода(доста се чудех дали да не сложа мляко, но си я спазих рецептата)
4 ч.ч. пресята пудра захар- до ръба на чашата
1/2 ч. ч. нишесте(в рецептата пишеше царевично, но аз имах само картофено)
Щипка винена киселина(може и без нея) - аз не сложих

Оставих желатина в указаното количество вода да набъбне за около 5 мин. и след това го загрях на котлон колкото да се разтопи. В купа се смесват пресятите пудра захар, нишесте и по желание винената киселина. Прави се кладенче  в което се налива леко охладения желатин и започва здраво месене. Ако е сухо тестото - няколко капки вода, ако лепне, още пудра захар. Когато се омеси добре, ръцете се намазват с малко масло и се оформя руло(по-лесно е за по-нанатъшна подготовка). Добре е да се завие два пъти в прозрачно, домакинско фолио и да се сложи в добре затваряща се кутия. Така почива около час и вече може да се работи - съхне доста бързо, но е добре ако се правят по-сложни орнаменти(като обувките), да се приготвят поне ден-два преди това, за да изсъхнат добре. Фондана може да се запази по гореописаният начин около 1 седмица в хладилника, като при изкарването му, ако е твърд може да се пусне за няколко секунди в МВ.

Шоколадов фондан(за покриване на торти и за рози)

50мл вода
50г захар(кристал)
150г глюкоза
500г шоколад с поне 60% съдържание на какао

Сваряваме водата със захарта(докато заври), прибавяме глюкозата и махаме от огъня, като непрекъснато бъркаме, докато глюкозата се разтвори напълно. Охлаждаме на около 40°[C].
През това време разтопяваме шоколада на водна баня също до около 40-45°[C], сваляме от огъня и към него прибавяме захарната смес с глюкозата. Бъркаме до получаването на гладка смес. Сместа наливаме в съд, който предварително сме подложили с прозрачно домакинско фолио и оставяме на стайна температура да се втвърди. След това омесваме добре с ръце. На фолио(най-добре) слагаме необходимото количество смес и разточваме до желаният диаметър. Покриваме тортата, като хубаво изглаждаме(за да се изкара въздуха) и изрязваме излишният чаршаф.

От тази смес могат да е моделират и рози!

Покритие от marshmallows бонбони
В рецептата количеството е голямо, защото е за покритие на триетажна торта, но на около 450г бонбони са слага около 900 г пудра захар, така че може да се намали поне на половина. Слагаме бонбоните с 2 лъжици лимонов сок, да  се разтопят в микровълновата печка(ако нямате - на водна баня), като преди това намаслявате съда в който ще ги разтопявате. Слагате в дъбока купа половината от захарта(много добре пресята) и внимателно наливате разтопените бонбони. Може да си помогнете с миксер или робот но с приставка за месене на тесто, защото е доста гъсто. Постепенно прибавяте и останалата захар, като вече месим с ръце. става доста твърдо тесто. От него може да правите също фигурки или да го сложите на много добре посипана с пудра захар дъска и да го разточите на тънка кора(не забравяйте постоянно да посипвате с пудра захар - като брашно при точене). Тортата трябва да е намазана с маслен крем отгоре и отстрани(където ще слагате покритието) - други кремове не са подходящи, защото разводняват покритието. Може да се намаже и с кайсиев мармалад, който да се остеви да изсъхне добре.


Парено тесто за моделиране(марципан Варна):

 150 мл вода
70гр масло
150 гр брашно
около 0,500 кг пудра захар


 Водата се слага в някакъв съд на котлона. Добавя се маслото и се чака сместа да заври. После се изсипва брашното /на веднъж/ и се бърка , докато се отдели от стените на съда. Изважда се и се разстила на плот, за да изстине по-бързо. Когато е студено се замесва с пудра захар.

Ето още един вариант на това покритие:

Слагаме  200 мл. вода заедно с щипка сол и 100 грама  масло на котлона да заврят. Когато заврят, изсипваме се наведнъж 200 грама брашно и започваме да бъркаме енергично до отделянето на тестото от съда. След това оставяме тестото да изстине и го замесваме с пудра захар /към 400 гр./за да стане гладко тестото. Оставяме тестото в хладилника за да се стегне за около 40-50 мин.

Рецептата на М_е_г_и за марципан Варна:

Марципан Варна рецептата е от БонАпети
400 гр. пудра захар
100 гр. брашно
50 гр. маргарин
100 мл вода
сладкарска боя

Прави се като парено тесто. Слагат се да заврат водата и маргарина. После се прибавя брашното и се бърка. Изважда се върху мраморна плоча да изстине до 18 С. После се меси с пудрата захар. Като я поеме всичката, се прави на топка и се слага в найлонова торбичка, изкарва се въздуха, за да не стане коричка и се оставя в хладилника.


Руска мастика I вид

160  гр. сухо мляко
160 гр. пудра захар
200 гр. кондензирано мляко
2 ч.л. сок от лимон

Захарно покритие от michel

500 г пудра захар 
5 с.л. вода
3 ч.л. желатин ( два желатина)
желатинът се оставя да набъбне във водата и се разтваря внимателно на водна баня (не трябва да кипва, само да се разтвори)

2 с.л. масло
2 с.л. течна глюкоза 
стапят се маслото и глюкозата и се смесват
1 белтък

Всичко това се смесва в затоплена купа и се бие с миксера, докато стане бяло и на конци. Слага се в найлонова торбичка, после в съд с капак. Оставя се в хладилника поне 12 часа.
След това се замесва с пудра захар и се моделира като с пластелин. За цвят се добавят хранителни оцветители . После се оставя да изсъхне.


Млечен марципан(natalyna):

1 консерва подсладено кондензирано мляко - 397 гр, което се равнява на 200 мл - стандартни са консервите навсякъде(поне в Европа)
400г сухо мляко
1ч.л. олио
около 30 мл. вода
и пудра захар за доомесване(Ако не прибавите вода, почти няма нужда от захар, но не е много сладко)
Омесва се еластично тесто с консистенцията на пластелин, което да не лепи. Оставя се в хладилника, като преди употреба се пуска за около 2-3 секунди в МВ на най-висока степен, докато леко се размекне. Може да се доомеси ако е нужно със захар.


Обърнете внимание, че тестата съдържащи желатин са по-капризни, защото съхнат много бързо и трябва да се работи бързо с тях. Ако нямате много опит по-добре опитайте Варна или Млечен марципан
« Последна редакция: 03 Октомври 2007, 07:54:54 от natalyna »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Украси и декорации за торти
« Отговор #2 -: 17 Март 2006, 23:10:29 »
Ето и нагледно как може да се  процедира със шоколад:


1. изрязване на фигурки от шоколад


2.правене на стърготини или по-точно свитъци от шоколад

3.рисуване на шоколадови орнаменти

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Украси и декорации за торти
« Отговор #3 -: 12 Юни 2006, 20:23:42 »
Ето една много ефектна украса за торта:

Захаросани градински цветя(не бих препоръчвала да се използват цветя, закупени от цветарски магазин, защото са пръскани за издръжливост):

Целите цветовете или отделни листчета от цвета се намазват с четчица с разбит белък. След това внимателно ги поръсваме със захар - можете да използвате и кристална захар(по-едра или по-ситна) или пудра захар - зависи от големината на цвета и от ефекта, който искате да получите. Излишната захар просто изтръскайте. Така приготвените цветове оставете добре да изсъхнат(но не на слънце, за да не увяхват). Така приготвени са не само красива, но и уханна украса за торти. Ядът се по желание!

Цветя, които стават за ядене:

Теменужка - горска и градинска, карамфил, роза, шипков цвят, пеларгония, лавандула, фрезия, маргаритка, невен, гладиола, иглика, латинка.

Важно:

Използвайте цветове, за които сте сигурни, че не са пръскани.

Най-добре е да се берат сутрин рано, да се изплакнат със студена вода и да се оставят да окапят. Ако смятате да ги използвате по-късно през деня, ги сложете в купичка със студена вода и в хладилника.

Не е нужно да берете само разцъфнали цветове - пъпки или само отделни лисчета са също много красиви.

Не слагайте цветята в найлонови торбички - по-добре при брането ползвайте кошничка или кутийка.


За тези които се притесняват да използват суров белтък - спокойно меже да замените белтъка с желатин!
Страхотни стават и захаросани по този начин дребни плодове!
« Последна редакция: 22 Ноември 2006, 14:18:05 от natalyna »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Украси и декорации за торти
« Отговор #4 -: 12 Юни 2006, 20:26:24 »
Продължавам  :)

zoia

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 157
Re: Украси и декорации за торти
« Отговор #5 -: 12 Юни 2006, 20:46:23 »
Наталина, направо ме изумяваш.Ако не бях видяла, нямаше да повярвам. :o
Страхотно е. Ще се жертвам да направя торта само заради тези красоти. ;D

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Украси и декорации за торти
« Отговор #6 -: 12 Юни 2006, 20:59:59 »
Зоя и аз ги правих за торта, ама етърва ми си беше купила готови марципанови рози(даже не ми харесаха), та си и сложих нейните - аз затова и не снимах тортата, която правих за нея.

Няколко съвета от мен при правенето на цветята. Аз ги сложих в хладилника в купичка с вода за да се стегнат. Много е важно обаче преди захаросването да са сухи, защото иначе трудно съхнат. Добре е, да си ги приготвиш ден преди да ги сложиш на тортата, защото захарта по тях трябва да изсъхне. На мен най-много ми харесаха как станаха розите. Теменужките ми не се получиха много добре, но това е може би точно, защото не бяха добре изсъхнали от водата.

Успех и да се похвалиш!

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
розички
« Отговор #7 -: 22 Ноември 2006, 14:34:10 »
Това е  една добра идея за лесно правене на розички. Бях я пуснала преди време.

Значи, от вече оцветеното тесто на обилно посипана с пудра захар дъска, се разточва много тънка кора - 2-3 милиметра. След това с чаша или формичка (кръгла)се изрязват кръгчета(големината по желание) - за всяка розичка 5-6. Подреждат се в отвесна изравнена колонка, но така че да се застъпват.Т.е. кръгче, върху най-горната му част застъпено следващото и т.н. След това, внимателно отдолу-нагоре с пръст започвате да навивате на руло, като внимавате, да не натискате много, за да не се слепят листенцата на розичката. Когато стигнете до края, от едната страна притискате(може да срежете долната част след притискането, за да е по-лесно за поставяне), а от другата разделяте листенцата и оформяте розичка! Листата (зелените), може да направите с крем или отново да изрежете с формичка или нож!

1. Разточваме тестото и изрязваме с чаша или кръгла формичка


2.Редим със застъпване 5-7 кръгчета и започваме да ги навиваме на тръбичка от последното назад


3.Когато завием тръбичката, притискаме в средата и разрязване с нож


4. По този начин получаваме 2 розички


Снимки :  www.kuharka.ru
« Последна редакция: 22 Ноември 2006, 14:51:52 от marabu »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Украси и декорации за торти
« Отговор #8 -: 22 Ноември 2006, 20:11:10 »
Ето как се прави трансфер: http://community.webshots.com/album/111071540UEhrpE

Маслен крем - подходящ за трансфер:

1/2 чаша твърд маргарин
1/2 чаша масло
1с.л ванилия
4 чаши пресята пудра захар
2 с.л. прясно мляко

С миксер се разбиват маслото и маргарина. Прибавя се ванилията и постепенно се прибавя захарта - чаша по чаша. Бие се на средна степен, като е добре да разбърквате покрай стените и на дъното. Когато захарта е добре разтворена, сместа изглежда доста суха. Тогава прибавяме 2 лъжици мляко и отново разбиване докато стане пухкава и гладка сместа. Покрива се с навлажнена кърпа, до използването. Ако няма да използвате веднага, съхранявайте в хледилник(макс. 2 седмици). Преди използване разбийте отново. Може да се оцвети по желание.
Това е рецептата за основен маслен крем взета от Cake central!

Това обаче което използват тук е глазура, която се прави от еднакво количество крем и царевичен сироп(мисля че може да се замести с течна глюкоза). Разбърква се внимателно и консистенцията, трябва да е подобна на мед. след това се пълни фунийка и се използва.

Човека пише, че е необходимо много малко количество. За червените части е използвал около 2 с. лъжици.

Трансфер може да се направи за по-лесно и само с шоколад. Като при разтапянето на тъмният  шоколад прибавете малко масло, но при белия само топло прясно мляко.

Ето по-подробно описано за трансфера:

Копирате си картинка от Интернет(най-добре черно-бяла и в подходяща големина), принтирате, пъхвате я в канцеларски джоб. Мазвате му малко масло или маргарин(колкото да не залепне шоколада) и с разтопен на водна баня тъмен шоколад + малко масло, правите контурите. Те не трябва да са много тънки, нито много дебели. Пълните фунийка от хартия за печене и внимателно обкантвате всички черни линии на картинката(колкото е по-малко детайлна картинката, толкова по-добре). Гледайте да не прекъсвате линията и да остава плътна линия. Слагате в хладилника за да се стегне и си подготвяте белия шоколад за запълване на картинката. Аз разтопявам на най-ниската степен на микровълновата, като от време на време разбърквам, докато се получи гладка глазура. Не използвайте гелови бои(при тях няма наситеност на цветовете, когато се смесят с шоколада), а само на прах, които сте разтворили в няколко капки топло мляко. След това пълните пак фунийка, но ако детайлите са по-големи няма нужда от малко отворче, режете направо около 1 см. Внимателно изпълвате всички детайли на картинката с различните цветове оцветен шоколад, като внимавате да е равномерно и не много тънко и да не остават незапълнени дупчици.( Не се притеснявайте ако зацапате тъмния шоколад - картинката от другата страна си остава хубава, вие гледате работната страна) След това оставяте в хладилника да  се стегне(най-добре поне 4-5 часа). Правите си тортата и я покривате или с крем, или с някакво захарно покритие и когато е готова или внимателно отлепяте картинката и я обръщате върху тортата(забележете, трябва да е нагоре страната, която е била залепена за фолиото) или направо с фолиото обръщате, махате и готово. После доукрасявате както искате.

Ето и линкове с картинки подходящи за трансфер:

http://www.peppitext.de/WiCo1/index.html

http://www.coloring-page.com/

http://www.coloring.ws/coloring.html

« Последна редакция: 03 Октомври 2007, 07:50:33 от natalyna »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Украси и декорации за торти
« Отговор #9 -: 22 Ноември 2006, 22:40:27 »
Полезни линкове за декорация на торти:

http://www.artcake.ru/kitchen.htm (Rus)
http://www.kuharka.ru/viewtopic.php?t=102 (Rus)
http://www.good-cook.ru/forum/index.php?showtopic=1193 - изработка на цветя  (Rus)
http://www.wilton.com/decorating/basic/index.cfm (En)
http://odense.com/marzipanrecipes.cfm - изработка на фигурки и работа с марципан  (En)
http://www.ladycakes.com/fondant_rose.htm - изработка на розичка (En)
http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/gat_st_valentin_ill.html (Fr)
http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/rose_ill.html (Fr)- как се правят рози
http://www.cakecentral.com/article47-How-to-Make-and%20Decorate-with-Marshmallow-fondant-MMF.html - стъпка по стъпка правене и покриване с чаршаф от marshmallows  (En)
http://www.mazpek.ru/dekor/dek1.html - шоколадови орнаменти  (Rus)
http://avulun.fotoplenka.ru/album79136/ - идеи за украса  (Rus)
http://www.good-cook.ru/forum/index.php?s=d411611038d406bb10a4724dff34ae0d&showtopic=1193&st=30 - шоколадови листа и пеперуди (Rus)
http://www.russiantaste.com/forums/showthread.php?t=539 - пеперуди (Rus)
http://www.good-cook.ru/forum/index.php?showtopic=2883 - рози от шоколад (Rus)
http://www.wilton.com/decorating/basic/rose_video_56.cfm - видео за правене на розички от маслен крем (Rus)
http://pastrywiz.com/cakes/index.html - идеи за украса (En)
http://www.imaginativeicing.demon.co.uk/homepageframes.html (En)
http://www.culpitt.com/how-to.php  (En)
http://www.sugarcraft.com ( lessons) - (En)
http://www.cook-talk.com/forum/index.php?showtopic=2458&st=0&p=37333&#entry37333 - листенца на лилия  (трябва регистрация) (Rus)
http://joyofbaking.com (En)
http://www.atecousa.net/learn/satin_ice_1.shtm видео за покриване на торти (En)

За много от тези линкове, както и за някои идеи за фондани и глазури, трябвa да благодаря на мамите от BG-mamma!  :flower:

Тук може да намерите препратки към темата от която могат да се свалят книжки! Обърнете внимание на раздел Иностранные журналы - пълен е с книжки и списания за украса на торти!
http://www.kuharka.ru/viewtopic.php?p=49018#49018

А особенно в тази тема има много английски книжки за декорация: 
http://www.kuharka.ru/viewtopic.php?t=3510&postdays=0&postorder=asc&start=105


Имайте предвид, че темата постоянно се обновява и има нови линкове за сваляне!


Ето и албуми, които няма нужда да се теглят - разглеждайте директно от Нета(с милото съдействие на Bambinkamalinka от BG-Mamma):

http://picasaweb.google.com/materialcursos.sandra
http://picasaweb.google.com/licettevelin
http://picasaweb.google.com/monicaalejandra1967
http://picasaweb.google.com/misenvios
http://picasaweb.google.com/thewitchofOZ1985

http://picasaweb.google.com/geraldinarevisdetortas
http://picasaweb.google.com/totabulls
http://picasaweb.google.com/ALBUMSTRAWBERRY
http://picasaweb.google.com/silviabaez
http://picasaweb.google.com/belchiors

http://picasaweb.google.com/marycocina1
http://picasaweb.google.com/lunavaldivia
http://picasaweb.google.com/pandecoahguila
http://picasaweb.google.com/maribelcoromoto
http://picasaweb.google.com/animevi

http://picasaweb.google.com/minerva7am
http://picasaweb.google.com/seorial2003
http://picasaweb.google.com/sicri15
http://picasaweb.google.com/pilarcira2007
http://picasaweb.google.com/amayabm

http://picasaweb.google.com/alfadeco.alejandra
http://picasaweb.google.com/lunavaldivia
http://picasaweb.google.com/MAROANMRA
http://picasaweb.google.com/cecy541
http://picasaweb.google.com/asile18
http://picasaweb.google.com/revistasdepilarin/AlbumSenzaTitolo

http://picasaweb.google.com/Traast/Reposteria_PastelesRapidosFaciles
http://picasaweb.google.com/Traast/_cocinaChocolate
http://picasaweb.google.com/gladysfg
http://picasaweb.google.com/elbazel
http://picasaweb.google.com/raulillo.ok
http://picasaweb.google.com/Regiane.Ikenaga



« Последна редакция: 18 Септември 2007, 16:53:44 от natalyna »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Украси и декорации за торти
« Отговор #10 -: 06 Декември 2006, 17:37:17 »
Тъй като много хора ми  задават въпроси за това как украсявам меднките, ето един полезен линк където стъпка по стъпка е показано как се прави фунийка, как се пълни и как се украсяват :  http://www.n-vcelari.cz/clanek-medove-perniky.htm

Unk

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Украси и декорации за торти
« Отговор #11 -: 13 Декември 2006, 11:09:45 »
Да питам за една глазура - в повечето сладкарници на шоколадовите торти я слагат - много гъста лепкава и лъскава шоколадова глазура. Това тази с глюкозата ли е или е друга и ако е друга може ли да я напишеш ако я знаеш?

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Украси и декорации за торти
« Отговор #12 -: 13 Декември 2006, 11:29:38 »
Не знам - не съм опитвала българска торта много отдавна. Много вероятно е да е шоколадов фондан, но може и да е пареното захарно тесто (марципан Варна) замесен с какао. Опитай да направиш  малки количества и от двете, за да видиш на кое повече ти прилича.

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 83
Re: Украси и декорации за торти
« Отговор #13 -: 19 Февруари 2007, 15:37:10 »
Натали ! Браво мила - почти всичко си събрала - много, ама мнотго полезна тема !  :yahoo:
Благодаря !!! :) :) :)
Cveteto3101= 1 jena

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Украси и декорации за торти
« Отговор #14 -: 13 Март 2007, 16:14:44 »
Някой има ли снимков материал за приготвянето на Марципан Варна,стъпка по стъпка.
Аз реших да пробвам но тестото стои нацепено и се троши като го меся с пудрата захар.
Незнам къде съм згрешила,че не се получава резултат като вашия.
Омесих с около 200 гр. пудра захар и се отказах,явно няма да се получи.

А после как добавяте боите,ако са от тези за яйца в прахообразно състояние или се разрежда с.........

Благодаря предварително.

 Ето как изглежда:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • forumsofia: Има ли някой тук :)
    30 Август 2014, 23:31:10
  • pep-4o: здрасти, Диде!
    27 Август 2014, 16:52:54
  • Did_ka: здравейте  :hi:
    27 Август 2014, 09:23:33
  • pep-4o: Кроки, бързо да се оправяш. Така преди отпуска не е добре да попадаш в разни дупки
    06 Август 2014, 11:43:37
  • Dyke: къде да ги търся тези бургоски милинки по трасето магистрала-Созопол? Аз зная само това заведение дето прави брауниз и къпана баница на гаровия площад/вдясно в пряката/....
    06 Август 2014, 10:40:22
  • KrokozabYl: мани, вкарах се в някаква черна серия и домашните почти ми забраниха да излизам в отпуск  :swoon:
    05 Август 2014, 10:29:13
  • GolemDZVER: ъхъ, тъкмо решиш да си починеш и все нещо ще се случи :innocent:
    04 Август 2014, 15:53:43
  • KrokozabYl: Туй щот ми наближава отпуската, звер! То първо са потроших ся и ша ни наводни...
    04 Август 2014, 13:53:03
  • GolemDZVER: При небето се продъни- излива се като водопада Ниагара
    01 Август 2014, 18:36:52
  • pep-4o: в Бургас, Кроки :)
    01 Август 2014, 11:48:34
  • KrokozabYl: къде? идвам за една веднагически :)
    01 Август 2014, 08:38:23
  • tinkerbell: бургаски милинки
    31 Юли 2014, 13:25:38
  • pep-4o: и центъра на магистралата да не забравите
    23 Юли 2014, 17:02:28
  • pep-4o: ;D
    23 Юли 2014, 17:02:17
  • vesela: Както и ти, ако идваш в София!
    23 Юли 2014, 10:22:33
  • ceckavd: Който има път насам да се обажда за среща  съм винаги готова
    22 Юли 2014, 10:17:38
  • vesela: Ех, да ме бяха пратили с нея, можеше и среща да си спретнем, Цецка!
    21 Юли 2014, 09:39:30
  • vesela: Утре една колежка ще е в командировка във Видин
    21 Юли 2014, 09:38:48
  • ceckavd: Градчето изглежда добре. не сме толкова западнали. Само че сега е много разкопано заради водния цикъл. Иначе няма какво да обяснявам безработица, младите хора бягат включително и сина ми не мисли да се връща тук. Всяко второ семейство единия или и двамата са в чужбина да работят и т.н. Но имаме много неща, които могат да се видят.
    21 Юли 2014, 07:52:19
  • vesela: пък то - чудно градче изглежда
    20 Юли 2014, 08:23:55
  • vesela: Аз си мислех, че е западнал
    20 Юли 2014, 08:23:45
  • vesela: А много ми хареса на снимките на Цеци
    20 Юли 2014, 08:23:32
  • vesela: За съжаление във Видин съм ходила само веднъж, като дете.
    20 Юли 2014, 08:23:17
  • vesela: за Китен
    20 Юли 2014, 08:22:55
  • vesela: Мда, има нещо вярно
    20 Юли 2014, 08:22:51
  • ceckavd: лафа за Китен важи и за Видин лично съм го проверила вече 3-4 години и си е верен
    18 Юли 2014, 15:51:59
  • GolemDZVER: а - и в Созопол, е така
    17 Юли 2014, 16:52:32
  • KrokozabYl: ако не си виждал някой познат в софия 100 години - в китен задължително ще го срещнеш
    17 Юли 2014, 08:46:51
  • KrokozabYl: Весе, нали го знаеш лафа за Китен :)
    17 Юли 2014, 08:46:31
  • Aura: Ееее Весе и по това си приличами и аз харесвам стария Несебър
    17 Юли 2014, 05:46:20

* Последното от форума

Re: Из нощния Баку...градът на огньовете и ветровете... от ceckavd
[Днес в 11:42:20]


Re: Няколко рецепти от Весела (vesela) от ceckavd
[Днес в 11:36:47]


Re: Кой какви ги готви през август от ceckavd
[Днес в 11:34:11]


Re: Кой какви ги готви през август от ceckavd
[Днес в 11:32:34]


Re: Кой какви ги готви през август от ceckavd
[Днес в 11:31:39]


Re: Кой какви ги готви през август от ceckavd
[Днес в 11:30:26]


Re: Кой какви ги готви през август от ceckavd
[Днес в 11:29:47]


Re: Кой какви ги готви през август от KremenaG
[Днес в 08:40:02]


Re: Няколко рецепти от Весела (vesela) от Aura
[Днес в 07:49:14]


Re: Из нощния Баку...градът на огньовете и ветровете... от Aura
[Днес в 07:25:52]


Re: Из нощния Баку...градът на огньовете и ветровете... от Aura
[Днес в 07:24:09]


Re: Закуски разнообразни за майстори разни - 3 от Aura
[Днес в 07:22:18]


Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:) от Aura
[Днес в 07:18:12]


Тирокафтери от forumsofia
[30 Август 2014, 23:36:43 ]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от forumsofia
[30 Август 2014, 23:28:42 ]


Re: Кой какви ги готви през август от forumsofia
[30 Август 2014, 23:24:48 ]


Re: Кой какви ги готви през август от vesela
[30 Август 2014, 21:46:09 ]


Re: Няколко рецепти от Весела (vesela) от vesela
[30 Август 2014, 21:27:42 ]


Re: Няколко рецепти от Весела (vesela) от vesela
[30 Август 2014, 21:24:51 ]


Re: Кой какви ги готви през август от GolemDZVER
[30 Август 2014, 20:54:13 ]