Автор Тема: Храна за мойте канибали  (Прочетена 220037 пъти)

KrokozabYl

  • главен пакостник
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2206
  • http://vbox7.com/play:d6ad5958
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #240 -: 07 Октомври 2014, 16:43:18 »
Ааа ще си взема готови, а другите кори ще хвана и аз мама да ми направи  ;D че не съм фен на точенето и печенето  :P :air_kiss:
Да не се кахъря, че съм с две леви ръце значи и ми се трожи и едвам обръща  :'(
Хайде на пакостите

Poni 69

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 154
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #241 -: 07 Октомври 2014, 22:24:30 »
Аз също не мога да точа, но купувам едни ръчно точени кори, леко запечени, с които баницата става точно като домашна. Продават ги на килограм в някои магазини и аз лично съм много доволна от тях, само дето бързо свършват и не винаги ги намирам

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #242 -: 08 Октомври 2014, 10:55:33 »
А те нямат ли пакетирани, да търсим и тук?
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Poni 69

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 154
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #243 -: 08 Октомври 2014, 13:27:55 »
Не знам дали пакетират, защото срокът на годност е доста кратък - 2-3 дена в хладилник, като те предупреждават да са в отворен плик, т. е. да не се задушават. Тука ги има в магазините на Калея - не знам дали има такива при вас, както и в някои други магазини. Наредени са една върху друга в голям пакет - казваш колко броя искаш и ти ги мерят

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #244 -: 08 Октомври 2014, 13:35:47 »
оо няма такива при нас. Ще се задоволявам с поръчки на мама.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 769
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #245 -: 08 Октомври 2014, 14:15:52 »
В Мола на Стамболийски в Пикадили има такива - около 5-6лв/кг. По-дебели са, по тегави от домашните. Но ги има.
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

Poni 69

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 154
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #246 -: 08 Октомври 2014, 14:40:32 »
оо няма такива при нас. Ще се задоволявам с поръчки на мама.

Щом имаш мама, която може да точи, просто нямаш никаква нужда от каквито и да било купени кори. Моята майка никога не е можела да точи, така че и аз не мога.

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #247 -: 08 Октомври 2014, 15:10:46 »
Като сме почнали да задръстваме със спам темата на Пепчо, да се намеся и аз
Пони, къде са тия магазини Калеа? че нещо съм ги опустил
Корите - ей такива домашни се мъча да си ги точа, но ми е по-лесно да си ги купувам от Одрин - ако уцеля и пазарен ден, си купувам такива дето ги разтягат пред тебе .....

Poni 69

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 154
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #248 -: 08 Октомври 2014, 16:08:48 »
Одринските вероятно са по-хубави от тези в Калея... Иначе аз си ги купувам от Красно село - има ги в Калеята, която е в задната част на пазара и в едно магазинче до един от входовете на пазара. Може би ще се сетиш - едно време магазините на Калея продаваха по-евтино и целите им витрини бяха налепени с едни малки листчета, на които пишеха цените

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Постни лозови сарми
« Отговор #249 -: 11 Октомври 2014, 12:26:22 »
задръствате ми темата, а  ;D Да я разнообразя малко с едни

Постни лозови сарми



Продукти:
~ 50 бр. лозови листа  (буркан стерилизирани. Ако са пресни - трябва да се бланшират предварително)

~300 г ориз
2-3 моркова
2-3 домата (не се виждат  тук, защото моите бяха жълти, но са си   домати :) ) или 200 г. домати от консерва
2 глави лук
1 ч.л. сух джоджен
1 ч.л. черен пипер
сол на вкус

~ 80/100 мл олио
1 лимон



Приготвяне:
* Доматите и морковите се настъргват на ситно ренде.
* Лукът с нарязва съвсем ситно.
* Оризът се измива на течаща вода, докато спре да пуска бяла вода :)
* Всичко (без лимона и олиото)  се разбърква в купа и така плънката ни  е готова. Може да се  запържи лука с ориза и моркова, но понякога дори аз избягвам пърженето :))

* Всеки лозов лист се поставя върху плоска чиния или дъска.
* Върху него се поставя 1 чаена лъжица от плънката (това зависи от големината на лозовия лист, може да събере и супена, но така, на една хапка са много по-симпатични smile1 ).
* Свиват се стегнати сарми.

Готвене в Crock-pot:
* На дъното на керамичния съд се налива олиото и изстисква сока от лимона.
* Сармите се нареждат  плътно една до друга (при необходимост се нареждат на два реда) .
* Заливат се с вода - около 500 мл.; в крок-пот на ориза слагам вода 1.5 части на 1 част ориз, когато има и други продукти, които са с голямо водно съдържание като домата (за сарми и чушки иде реч :)
И сега ще споделя, че когато готвя сарми в крок-пота, поставям под капака един лист фолио, с който да се задушават плътно сармите и така дори на втория ред сарми ориза е добре  задушен (както се вижда и на зелевата сарма, която беше тук на втори ред)
* Уредът се включва  на І степен-режим “LOW” и наглася часовника за 8 часа. (щом изключи той продължава да подгрява храната, така че не е фатално, ако точно след 8 часа не се отвори тенджерата).
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Млечна гъбена крем-супа
« Отговор #250 -: 11 Октомври 2014, 12:28:19 »
Млечна гъбена крем-супа

  Позната на някои хора като норвежката гъбена крем-супа на Винце.




Продукти за 6 порции:
400 г  гъби (тук манатарка  и булка, както писах горе)
300 мл вода
300 мл пилешки бульон (моят е от пиле, но може да ползвате вода  с кубче ;D
300 мл прясно мляко
500 мл  течна готварска сметана
3-4 с. л  масло/ за пържене на гъбките/
2-3 с.л  препечено брашно ( или царевично нишесте)***
сол и черен пипер

Приготвяне:
* Гъбите се  почистват, нарязват и запържват в маслото.
* Прехвърлят се в купа (на пасатора) заедно с прясното мляко и се пасират (може грубо -може и фино, по желание).
* В тенджера се кипват водата и бульона.
* Прибавят се пасираните  гъби  и сметаната; посолява се.
* Оставя се да поври около 10 мин. .
* Прибавя се размитото с малко вода брашно и оставя да поври още 3-4 минути.
* Отстранява се от котлона и поръсва с черния пипер.

* Сервира се с крутони,  или с препечени филии  :smile1:

*** Брашното може да бъде  по-малко или повече, в зависимост каква гъстота искате да предадете на крем супата.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Шоколадово бананов сладкиш
« Отговор #251 -: 11 Октомври 2014, 12:34:13 »
Шоколадово бананов сладкиш



Продукти:
2 средни, много добре узрели банана
1/2 ч.ч. бяла кристална захар
1/4 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч ябълково пюре (фино настъргани, или пасирана 1 ябълка е)
1/3 ч.ч. вода
1 ч.л. оцет
1 и 1/4 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. черно какао
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
80 г черен шоколад с висок % съдържание на какао (70  беше този)

за петната  :smile1: :smile1:
150 г маскарпоне
1 белтък
2 с.л. захар

Приготвяне:
* Шоколада се нарязва на дребно.
* Фурната се загрява на 180*С.
* Бананите се пюрират.
* Ябълката се настъргва на ситно ренде и пасира (да се получи каша)
* Смесва се захарта с пюретата; прибавя се водата и оцета и се разбъркват.
* На лист хартия, или в друга купа се смесва брашното, какаото, содата за хляб и солта, шоколада.
* Прибавя се към банановата смес и обърква, докато поеме сухите съставки.
* Изсипва се в тава с размери ок. 15/25 см., застлана с хартия за печене, или намаслена.

* Белтъка, захарта и маскарпонето се разбъркват до гладка смес.
* С лъжица се поставя върху шоколадовата смес в тавата.



* Тавата се поставя в загрятата вече фурна  и пече около 30-35 мин., докато клечка, забита в кафявата смес излезе  суха - в момента, в който спре да лепне сместа по нея, сладкиша се изважда.  Оставя се да изстине напълно, преди да се нареже.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Пиле по белгийски
« Отговор #252 -: 11 Октомври 2014, 12:42:31 »
и последно за днес  :smile1:

Пиле по белгийски



Продукти (за 6 порции):

~  1кг пилешко месо (едно голямо пиле без крилата и долните бутчета)
100мл . бяло вино
~150 мл говарска сметана
200 г гъби
2 с.л. препечено  брашно
1 малка глава лук (ситно нарязана)
~ 1 кг картофи
1 пак. масло (125 г)
~ 300 г кашкавал
сол, черен пипер

Приготвяне:
* Картофите се сваряват в подсолена вода.
* Пилето се сварява и обезкостява (крилата и бутчетата може да се отрежат предварително (за печене, да не се похабяват сварени :smile1:  , а може да се сварят с пилето и отделят). Бульона се редуцира до около 250 мл .
* Сгъстява се с размитото в малко вода брашно и оставя настрани, на топло.
* Месото се нарязва се на дребни парчета.
* В половините  масло и вино се задушава лукът, докато остане на мазнина.
* Прибавя се нарязаното пилешко месо, почистените и ситно нарязани гъби и заедно с останалото вино се задушават, докато се изпари течността.
* Посолява се;  подправя с черния пипер и налива сметаната.
* Разбърква се, изключва се котлона, съдът се покрива с капак и оставя така за 10-на мин.
* Сварените картофи се пасират (не с електрически пасатор, разбира се - ръчен, или вилица) с останалата половинка от маслото и се подправят с черен пипер.
* Тавата за печене се намазва с мазнина и поръсва с брашно (царевично, да се получи хрупкава коричка. Тук може да се постави и хартия за печене, вместо да се намаслява).
* Картофеното пюре (половината част) се разстила по дъното на тавата  на тънък пласт (ок 1-1.5 см.)
* Другата половина от пюрето се се оформя по края на тавата като борд, широк около 2-3 см. 



* В получения кръг в средата на тавата се изсипва  сместа с пилешкото месо.
* Заравнява се с лъжица.
* Сгъстения  бульон се изсипва върху продуктите в тавата.
* Отгоре се настъргва кашкавала.
* Пече се във фурната  на средна скара до зачервяване.
* Изважда се тавата, охлажда се поне час и тогава нарязва на триъгълни парчета като торта. Може да се нареже още като се извади от фурната, тъй като аромата на разтопения печен кашкавал и масло е неустоим,  но пък трябва да го хапваме с лъжицата от тавата  :smile1:

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Панирани пълнени маслини с топено сирене
« Отговор #253 -: 30 Октомври 2014, 14:27:44 »
Панирани пълнени маслини с топено сирене



тук във форума си имаме панирани пълнени маслини с кайма на Мими

от мен - със сирене  :smile1: топено. И гарнирани с боровинково сладко  :nyam: :nyam:

Необходими са:

маслини (задължително по-едри) без костилки

брашно, галета, яйца за панирането***

топено сирене

олио за пържене - маслена баня



Маслините се заливат с вряла вода и оставят да постоят около час.
Отцеждат се на кухненска хартия с отворите надолу.
Пълнят се с топено сирене.
Овалят се последователно  в брашно, в разбитите яйца (две стигат за 3 чинии маслини) и в галета.
Пържат се в загрятата мазнина  до златист цвят  на средна степен на котлона и се  изваждат с решетъчна лъжица  на кухненска хартия.

***Панировката може да бъде паста Патафри (брашно, яйца и бира) и стават като бухтички :) по-дебели. Но така са по-хрупкави.



“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Суши за аматьори
« Отговор #254 -: 30 Октомври 2014, 14:43:34 »
Понякога се случва и аз да  съм пропуснала нещо във форума  ;D Невероятно, но факт. Така днес като търсих къде да сложа моето суши, намерих тази тема от Нат, http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,799.0.html, която ако бях видяла по-рано, нямаше да отлагам правенето на суши толкова дълго. Не, че малкото девойче и баща и са очаровани от суши-то, но пък големите деца са. Много дори. И тъй като са хора с опит в суши-яденето, им повярвах, че и моето е станало добро.
Сега в почти всички големи супермаркети има кори нори за сушито. Ориз за суши - също. И оризов оцет. Който, както приятелка каза, може да бъде заменен с бял ябълков. Но пък шишенце оризов може да ви служи година поне, дори ако не правите суши - за разни маринати.
А най-важния уред, за да ядете суши е острия нож  :smile1: не клечките. Ножа трябва да бъде много остър и тънък. При всяко рязане се избърсва и намокря с вода, за да няма полепнал ориз по него. И за да не мачка ориза, а да го реже.




И така - въоръжаваме се с най- важните продукти***:
листа от нори и ориз за суши
пушена риба (херинга и сьомга тук) и рулца от раци (т.е. сурими) Прясната сурова риба тук е рядкост, затова ще я подмина.

не толкова важни, но необходими още са:
зеленчуци - краставица, морков
крема сирене ( това е с хрян :)
авокадо
соев сос, паста уасаби
оризов оцет, захар, сол
бял и черен сусам



Първо си приготвяме суши ориза, тъй като трябва да изстине напълно.  За моите 4 големи рула необходими бяха 250 г. ориз
Направата на суши ориза: (на самите опаковки пише, че е за суши - той е по-лепкав от познатите ни видове ориз)
* Ориза се измива на течаща вода, докато спре да пуска бяла вода  и отцежда. Сварява се според указанията на опаковката - 1 част ориз, 2 части вода. За около 15 мин. е готов, отстраняваме от котлона и оставяме захлупен още 10- на мин.
* Затопля се оризов оцет (80мл.) , 2 с.л. захар и щипка сол, докато захарта се разтопи.
* Напръсква се изстиналия ориз с тази смес и внимателно разбърква. Трябва да е  снежнобял и рехав – изпръхнал на вид и съвсем охладен.

Когато ориза ни е вече изстинал и готов, започваме оформянето на рулцата:

Маки суши:

* Върху подложката (застлана с парче свежо фолио) се слага лист нори с грапавата страна нагоре.
* Върху него с мокри ръце се разстила ориз, на тънък, еднакво дебел  пласт. От двата срещуположни края на кората се оставя по 1 см. кора без ориз.
* Нареждат се нарязаните на тънки ивички зеленчуци, риба, авокадо.



* Навива се заедно с подложката, и на всяко завиване се притиска добре, за да се слепне и стегне, но фолиото от подложката се изтегля внимателно напред, за да не остане в рулцето :) Прибират се в чиния и :) желателно е да се хапват прясно приготвени - още същия ден, тъй като престоявайки в хладилник, ориза се оцветява от корите и потъмнява.
* Така получените рулца се нарязват с остър нож (оня, за който споменах горе), който се намокря с вода на всяко отрязване; а след отрязване ножа се избърсва добре, или измива, за да няма остатъци от лепкавия ориз по него.



Ура маки:
* Приготвят се както  Маки суши, но с ориза отвън.
* На подложката се разстила се лист нори и се покрива по цялата повърхност с ориз. Поръсва се със зърна сусам.
* Върху ориза се разстила парче свежо фолио  и с негова помощ с кората се обръща така,  че ориза да остане от долу.
* Върху кората се подрежда желаната плънка (а аз намазах и с крема сирене кората) и се навива на руло.

« Последна редакция: 30 Октомври 2014, 14:47:12 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]