Автор Тема: Храна за мойте канибали  (Прочетена 213947 пъти)

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #60 -: 18 Юли 2013, 23:06:18 »
С радост бих изпържила, само да се докопам до тиквени цветове. Че и "Васковица" ще предложа.  :smile1:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #61 -: 18 Юли 2013, 23:12:48 »
 :rofl: хайдееее, пак до пиене я докарахме. Ама щом казвате  ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1737
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #62 -: 19 Юли 2013, 19:34:02 »
:rofl: хайдееее, пак до пиене я докарахме. Ама щом казвате  ;D

 :thumbup: :yahoo:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Печени пълнени праскови
« Отговор #63 -: 07 Август 2013, 16:35:48 »
Печени пълнени праскови



Продукти за 2 порции:

2 бр. праскови
4 с.л.боровинки
2 с.л. едро смлени бисквити
2 с. л. кедрови (или други) ядки
1 с.л. захар

Мед, масло, бадемова есенция или ликьор бадемов аперитив -тези по желание.



Приготвяне:

* Прасковите се разполовяват и изважда костилката им.
* С лъжичка се изважда от сърцевината им, за да се отвори повече място за плънката.
* Боровинките, бисквитите, ядките и захарта се смесват.
* Разпределят се в сърцевината на всяко парче праскова.



* Върху тях се поставя  още половин лъжица мед, няколко капки бадемов аперитив (по желание – тръпчив е)  и малко парче масло(колкото голямо бобено зърно)
* Напълнените праскови се поставят в съд за печене (върху хартия) и пекат в предварително загрята на 200* фурна за 8-10 мин.
* Сервират се с топка заквасена сметана, или гъсто (цедено)  кисело мляко.  Или с топка сладолед  :icecream:

« Последна редакция: 07 Август 2013, 16:41:34 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #64 -: 07 Август 2013, 19:18:03 »
Супер, Пепи! Поздравления ... допълнението с натрошените бисквити е брилянтно.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #65 -: 07 Август 2013, 21:27:26 »
 :smile1: благодаря!  А трохите от бисквитите поемат сока, който пускат плодовете  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Лаура

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1070
  • лимонояд и оцетоман
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #66 -: 08 Август 2013, 06:37:31 »
Прекрасни прасковки, Пепи! :-*

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #67 -: 08 Август 2013, 09:37:42 »
Лаура,  :-* благодаря!
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Панакота с праскови
« Отговор #68 -: 09 Август 2013, 23:05:41 »
пак праскови  :smile1:

Панакота с праскови



Продукти за 9 бр. (малки, по ~ 150мл)  порции:
3 добре узрели праскови
2-3 с.л.ром

2 с.л. мед
1 равна ч.л. желатин

500 мл готварска животинска сметана
250 мл прясно мляко
5-6 с.л. захар***
1 и 1/2 пак. (15 гр)  желатин
1 шушулка  ванилия (или друга. Истинската ванилия има различен аромат, който у нас НЕ предпочитат пред химията в пакетче или течна)

Приготвяне:
* Прасковите се измиват, белят от кората и режат на кубчета.
* Прибавя се рома :) и поставят на котлон, на тих огън.
* Варят се около 3-4 мин, докато се изпари течността,  прибавя се меда, разбърква и отстранява от  котлона.
* Желатина се накисва в  около 60-70 мл. студена вода; оставя се да набъбне за 10мин. и се разтваря на водна баня (или загрява в микровълновата, но внимателно, за да не прегрее)
* Прибавя се към прасковите, разбърква.
* Плодовата смес се разпределя на дъното на  формички (силиконови,илизакрем-карамел).
* Прибират се в хладилник за 2часа, да се охладят.

* Загрява се сметаната, пръчката ванилия (срязана надве по дължината и с изстъргани семена) , захарта и прясното мляко  до кипене.
* Охлажда се.
* Желатина се накисва в  2-3 с.л.. студена вода; оставя се да набъбне за 10мин. и се разтваря на водна баня.
* Прибавя се към млечната смес, разбърква и се разпределя върху плодовата смес във формичките (тя трябва да е много добре стегнала).
* Охлаждат се в хладилник за 3-4часа, до пълното му стягане.
*Преди сервиране  всяка форма се потапя във вряла  вода за 2-3 сек. и обръща в чиния.  Може да се гарнира с  плодове или  сладко от праскови. (или да се прокара остър нож между крема и формата и тогава да се обърне - така също се отделя лесно от формата)

***Крема може да се разпредели в десертни чаши и да се спести момента с обръщането :) .
*** Количеството захар/мед зависи от сладостта на плодовете и личния вкус.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Сладоледен терин
« Отговор #69 -: 21 Август 2013, 13:02:44 »
Сладоледен  терин



Продукти: (форма 30/10/10 см.)

1200 мл. бял ванилов  сладолед (на кутиите освен гр., пише мярката и в и мл. )
800 мл.  какаов сладолед
малък пакет бишкоти ( 170 гр)
3 бр.праскови
2 бр. киви
250 гр. малини

още:
малини, праскови и бял шоколад за гарниране



Сглобяване на терина:
* Сладоледът се оставя на стайна температура да омекне.
* На дъното на формата (покрита със свежо фолио) се натрошават половината бишкоти.
* Изсипва се една трета от белия сладолед и  на места – по  лъжица от кафявия.
* Следва пласт малини...........
* Следва още пласт бял сладолед и нарязаното на дребни парченца киви. 
* Отново пласт сладолед....
* Следващия пласт е  ситно нарязани, обелени праскови  и пак пласт бял сладолед.
Ако сладоледа съвсем се е размекнал (което пък е подходящо за разните пластове)  -  се замразяват слой след слой (по 20 мин. след всеки пласт сладолед във фризера са достатъчни) .
* След прасковите формата се поставя   в камерата/фризер, защото плодовете  натежават и падат към дъното. 
* Следва кафявия сладолед, върху който се натрошават останалата половина от бишкотите.
* Завива се с краищата на свежото фолио и прибира в камера или фризер за поне 3 часа. 
* Изважда се*** 10 мин. преди сервиране, за да се отпусне и реже по-лесно -  поръсва се с настъргания  шоколад,  гарнира се с още плодове.... а в чинията  може да се гарнира с още  плодове  :smile1: колкото повече, толкова по-вкусно.  Или да се залее с шоколадов или плодов сос. 



***За по-лесното обръщане и дъното и стените на формата се покриват със свежо фолио (стреч) когато е готов терина,  обръща се  в подходяща чиния, отлепя се фолиото, гарнира и нарязва. Вместо да се облепва със фолио, формата може да се потопи за 5-6 сек. в гореща вода  - така също се отлепя от лесно от стените.
***Плодовете могат да бъдат всякакви любими, сезонни. Ако са едри, - нарязват се на дребни парченца. Могат да се пасират и объркат със сладоледа -  няма да се усещат парченцата плод, но пък смесите ще станат хомогенни и едноцветни.
***В пластовете могат  да се прибавят ядки разни, бисквити  и шоколад и да се подредят цветово по желание.

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Доматена супа :)
« Отговор #70 -: 27 Август 2013, 16:00:59 »
Доматена супа с фиде



Продукти за ~ 5 порции:
~ 1 кг домати(2-3 средни)
2 средни картофа (~200гр.)
2 моркова
1 чушка (пиперка) 
60-70 мл олио
2 ск. чесън
сол на вкус
щипка захар
щипка чубрица
босилек, риган или магданоз - пресни
пълна шепа  ;D с фиде



Приготвяне:
* Морковите и картофите се настъргват, чушката нарязва на ситно.
* Запържват се за 1-2 мин. в олиото (това със запържването на моркова го правя при почти всяка супа - така те и придават по-наситен жълтеникав цвят още преди застройката с яйце).
* Доматите се настъргват на едро ренде - няма смисъл от предварителното им белене, тъй като докато се настържат ципата им се е отделила.
* Прибавят се към морковите и изваряват за  10-на мин.
* Прибавят се солта и захарта -  ако са по-кисели доматите и има нужда от убиване на киселината им и налива водата - около 1.2 л.
* Оставя се да ври около 20-30 мин., докато омекнат зеленчуците.
* Пасира се (по желание) - малко, колкото картофите да уплътнят соса, или до хомогенна смес - за крем-супа - въпрос на вкус и време е. Или изобщо не се пасира, а се остави така,  за да се усещат добре зеленчуците.
* Прибавя се фидето и пасираните/ситно нарязани скилидки чесън и ври още 5-6 мин.
* Докато е гореща се поръсва със щипката чубрица, а когато е поизстинала - със ситно нарязаните зелени подправки.




Еднакво вкусна е и топла, и студена.
Вариантите на доматената супа са според желанието да се "затрудним" в приготвянето и'. 
Обикновено е достатъчно лук да се запържи, да се прибавят настърганите домати, сол, вода и .... да се сварят зеленчуците. След което малко ориз, или фиде, застройка по желание. Подправката пак по желание - чубрица,  магданоз, риган или босилек - тези пресни - кога както се случи и каквото има от тези, в тази последователност. Сега, аз босилек си имам хубав лимонов, та с него правя от известно време, освен щипката чубрица.
Най-важното е, доматите да са хубави, слънчеви, както се казва - месести и меки, не твърди, сорт "пазарски", които зимата и ранна пролет по две-три седмици изкарват по масите и в жегата.  Е тогава супата няма този вкус  :smile1: Хубавото е, че сега по пазарите има много добри домати.
В някои  случи може да се пасира, друг път да се остави така, за да се усещат парченцата домати. "Моята" обаче е пасирана не до гладкост.  Пасирам заради картофа  - да уплътни соса.


« Последна редакция: 27 Август 2013, 16:27:39 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #71 -: 27 Август 2013, 16:11:19 »
Още довечера ще направя и по твоя начин - досега картоф не бях слагала :thumbup:р нали ти казах, че една виналата година открих доматената супа :swoon:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #72 -: 27 Август 2013, 16:13:02 »
Ето така, Веси, можеш да  преоткриеш и спането в палатка  колко е приятно в природата  :-* Помисли си!
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #73 -: 27 Август 2013, 16:32:02 »
Весето, може да преоткрие спането на палатка, но аз - не. Определено не е за мен и начина ми на живот. Но виж картофите в доматената супа, са си направо откритие - какво ли не съм слагал (дори и разни месища), но до негово Величество картофа - не бях дораснал. Обикновено, за "уплътняваме" слагам овкусени крутони, каквито винаги имам под ръка от стар хляб.
Човек се учи ....

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #74 -: 27 Август 2013, 16:36:44 »
крутоните едно на ръка  :smile1:
А бульоните на супите уплътнявам или със сварен картоф, който пасирам с част от бульона, или с малко препечено брашно със застройката - сигурно се вижда по супите ми, но не обичаме рядка, или бистра. 

Пък за палатката  ;D почти бях убедила Весе, защо си признаваш точно сега  :w00t:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]