Автор Тема: Рецепти за машина за хляб (и не само) - 3  (Прочетена 35081 пъти)

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - 3
« Отговор #47 -: 12 Октомври 2014, 10:14:38 »
Важно за тази рецепта преди да се захванете да печете хляба. Трябва да отделите МНОГО време за да го приготвите., но резултатът наистина си заслужава. Възможно е да приготвите тестото и да оставите през нощта да втасва в хладилник. На другия ден трябва да доведе тестото то Т 16-18 С и след което да продължите по рецептата.

Рецепта как да си приготвите квас за хляба

Бял хляб с квас




200 г квас
325 г студена вода (16 С)
500 г бяло брашно тип 500
1 и 1/2 ч. л. сол



8:00

В голяма купа се разбива квасът с водата.
Прибавят се брашното и солта.
Всичко се бърка с ръце до получаване на мека и лепкава смес.
От ръцете се премахва полепналото тесто, а купата се покрива и се оставя за 10 минути.
Ръцете се измива и се подсушават.

8:10

Работна повърхност (дъска) се намаслява с 1 с. л. царевично олио или зехтин или се набрашнява.
Изсипва се тестото от купата, като се обират добре и стените на съда.
Тестото се премесва около 10-15 секунди (понеже първоначално изглежда кратко месене, е добре да се меси старателно).
Омесеното тесто се оформя на топка, покрива се и се оставя за 10 минути.
Купата се почиства и се намаслява леко с царевично олио или зехтин.

8:20

Отново се премесва тесто за 10-15 секудни.
Оформя се на топка, покрива се и се оставя за 10 минути.

8:30

Тестото се премесва за 10-15 секудни.
Оформя се на топка и се поставя в намаслената купа.
Купата се покрива и тестото се оставя да втаса за 30 минути.

9:00

Тестото се премесва за 10-15 секудни.
формя се на топка и се поставя в намаслената купа.
Купата се покрива и тестото се оставя да втаса за 1 час.

10:00


Тестото се премесва за 10-15 секудни.
формя се на топка и се поставя в намаслената купа.
Купата се покрива и тестото се оставя да втаса за 1 час.

11:00

Тестото се премесва за 10-15 секудни.
формя се на топка и се поставя в намаслената купа.
Купата се покрива и тестото се оставя да втаса за 2 часа.

13:00

Тестото се разделя на две части (всяка около 500 г).
Всяка част се оформя на топка, покрива се и се оставя върху набрашнена повърхност за 10-15 минути.

13:15

Две правоъгълни (кръгли) форми (20 см) се покрива с кухненки кърпи (хартия за печене).
Набрашняват се добре.
Всяка топка се премесва и се оформят два хляба, които се поставя в подготвените форми.
Формите се покриват с намаслено фолио или силно набрашена кърпа.
Хлябът се оставя да втасва за 4 и 1/2 часа при стайна Т (20 С) или докато увеличи обема си.
Тъй като в рецептата се използва натурална мая (квас) това изисква по дълго време за втасване на тестото, същото така времето за втасване зависи от Т на стаята, от това колко е силен квасът.

17:30

Фурната се загрява на 220 С.
Огнеупорна тава се поръсва с царевично брашно или грис (семолина).
Отгоре се нарежда втасалият хляб.
С остър нож по повърхността на тестот се правят разрези (2-3) (ако се използват кръгли форми, то се прави разрез с форма на кръг в средата на всеки хляб).
Оформеният хлябове се напръскват с вода.
Пече се 50-70 минути.
Изпеченият хляб се охлажда върху метална скара напълно.
Същата процедура се повтаря с другият втасал хляб.



FINDUS

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 527
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - 3
« Отговор #48 -: 03 Ноември 2014, 10:49:54 »
Честит празник на всички!
Дзвера е вдигнал мнооого високо летвата на ноемврийската тема.  ;D

От мен - една скромна фокача със зехтин и морска сол, но пък я ядохме с мариновани сиренца:  ;D
Страхотна ти е фокачата ,може ли рецептата

KremenaG

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 331
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - 3
« Отговор #49 -: 03 Ноември 2014, 11:00:17 »
Благодаря ти, заповядай:

Продукти:
за тестото:
200 г брашно
100 мл вода
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
7 г мая

за поръсване:
2 с.л. зехтин
2 ч.л. едра сол

за гарниране:
кубчета мариновано сирене в пресни билки и зехтин



Начин на приготвяне:
Маята се размива в 75 мл топла вода. В голяма купа се пресява брашното, а по средата се оформя кладенче. Вътре се изсипва маята. Прибавят се солта, зехтинът и останалата вода. Омесва се еластично и гладко тесто. Оформя се на топка и се прехвърля в намаслена купа. Покрива се и оставя на топло за 45 минути.
След като втаса, тестото се оформя върху хартия за печене на овална кора, с дебелина около 1,5 см. Оставя се отново да втаса за кратко. С пръсти се правят вдлъбнатинки, полива се със зехтин, поръсва се с морска сол и се слага да се пече в в предварително загрятата до 200°C фурна. Пече се до златисто.
« Последна редакция: 03 Ноември 2014, 15:08:10 от marabu »

FINDUS

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 527
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - 3
« Отговор #50 -: 03 Ноември 2014, 11:08:26 »
 KremenaG :air_kiss:

KremenaG

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 331
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - 3
« Отговор #51 -: 03 Ноември 2014, 14:49:23 »
Моля модератор да допълни рецептата за фокачата с този текст:

След като втаса, тестото се оформя върху хартия за печене на овална кора, с дебелина около 1,5 см. Оставя се отново да втаса за кратко. С пръсти се правят вдлъбнатинки, полива се със зехтин, поръсва се с морска сол и се слага да се пече в в предварително загрятата до 200°C фурна. Пече се до златисто.

Извинявам се, пропускът е мой :)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - 3
« Отговор #52 -: 03 Ноември 2014, 16:04:36 »
веднагически ще допълня  :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - 3
« Отговор #53 -: 03 Ноември 2014, 17:51:36 »
Чудна фокача.

KremenaG

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 331
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - 3
« Отговор #54 -: 03 Ноември 2014, 20:16:59 »
Ели, благодаря, радвам се, че фокачата ти харесва.  :air_kiss:

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - 3
« Отговор #55 -: 11 Ноември 2014, 09:12:27 »

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - 3
« Отговор #56 -: 17 Декември 2014, 08:41:42 »

mariqna44

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 77
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - 3
« Отговор #57 -: 07 Септември 2015, 16:00:09 »
Здравейте, приятели! Бихте ли ми препоръчали машина за хляб?

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]