Автор Тема: Уверена в кухнята  (Прочетена 80266 пъти)

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017
Re: Козуначено руло с мармалад
« Отговор #90 -: 03 Април 2014, 08:20:39 »
Козуначено руло с мармалад

Продукти:
200 мл прясно мляко
20 г прясна мая
5 яйца
200 г захар
150 г масло
1 ванилия
около 700г брашно
1 жълтък за намазване
1 бурканче мармалад - при мен от сливи

Приготвяне:
Разтворете маята в топло мляко, докато се разтвори нацяло. Разбийте яйцата заедно със захарта и ванилията. Пресейте брашното и направете в средата кладенче, и изсипете в него разбитите яйца. Месим тестото, като на части прибавяме разтопеното масло, докато стане еластично. Покриваме го с кърпа и оставяме на топло да удвои обема си. Втасалото тесто премесваме и разделяме на три топки.  Всяка топка разточваме на кора дебела 1 см, намазваме обилно с мармалад и завиваме на руло. Трите рула сплитаме на плитка и поставяме в застлана с хартия за печене форма. Оставете отново да втаса, и намажете рулото с жълтък, поръсете обилно със захар и изпечете на 180 градуса до готовност.
Към плънката с мармалад по желание можем да добавим едро смлени орехи.

За приготвяне на тестото в машина е необходимо да разтворите маята в млякото и излейте в кошницата. Прибавете към него яйцата, захарта, разтопеното масло, ванилията и накрая брашното. Пуснете машината на програма тесто, като е хубаво да измине поне два пъти тази програма. После изваждате, с намаслени ръце и оформяте рулото.
Да ви е сладко!

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017
Re: Козунак със стафиди
« Отговор #91 -: 26 Април 2014, 08:43:29 »
Козунак със стафиди

Продукти:
3 яйца и един белтък
200 мл. прясно мляко
20 г прясна мая
250 г захар
100 г масло
600 - 700 г брашно
кората на един лимон
2 ванилии
100 г стафиди
50 мл прясно мляко
2 с.л. ром
жълтък за намазване
Приготвяне:
Може да приготвите тестото за козунака както в машина за хляб, така и да омесите на ръка.
За да приготвите в машината разтворете маята в леко затопленото мляко, и поставете в кошницата, добавете яйцата, разтопеното маслото, захарта, ванилиите и настърганата лимонова кора. Накрая сложете брашното и омесете на програма тесто. Добре е да пусните поне два пъти тази програма. Ако е необходимо добавете при месенето брашно. Тестото трябва да е меко и еластично.
За да омесите тестото на ръка трябва да затоплите млякото и да разтворите маята заедно с 4 с.л. брашно, и оставете за около 15 мин. В купа разбийте яйцата със захарта, лимоновата кора и маслото. Разбийте докато се смесят добре. Пресейте брашното в отделен съд, направете  кладенче и там изсипваме яйчната смес. Замесваме тестото, трябва да се получи меко и еластично тесто. Оставете тестото на топло покрито с кърпа, трябва да удвои обема си. Когато е втасало премесете отново и разделете на равни част, за да можете да оплетете плитка.
Стафидите предварително накиснете в млякото и рома. Достатъчно е поне час.
С обилно намаслени ръце оплетете плитки, като във всяко парче разпределете от  стафидите. Готовите плитки поставете в подходящ съд застлан с хартия за печене, и оставете на топло за да втасат отново. Когато са удвоили обема си намажете с жълтък, поръсете обилно със захар и изпечете на 180 градуса до златисто.
Да ви е сладко!

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017
Re: Сладкиш от стар козунак
« Отговор #92 -: 26 Април 2014, 08:51:30 »
Сладкиш от стар козунак

Продукти:
1 стар козунак
4 яйца
800 мл прясно мляко
1 ч.ч захар
1-2 с.л. грис
2 ванилии
масло за намазване
  за глазурата:
3с.л. вода
6 с.л. захар
2 с.л. какао
1/2 пакет масло / от малките пакети - 125гр./

Приготвяне:
Яйцата заедно със захарта разбийте добре, до получаване на пухкава смес. Добавете към тях студеното мляко и ванилиите. Намажете формата за сладкиша обилно с меко масло и начупете козунака. Излейте отгоре млечната смес и поръсете с гриса. Изпечете на 180 градуса за около 30 - 40 мин., или до готовност. Извадете сладкиша и оставете да се охлади.
За глазурата сложете всички продукти в малка касерола и сложете на котлона да заври. Достатъчно е да се смесят всички продукти и да се стопи захарта. След като е готова глазурата докато е още топла,  залейте изстиналия сладкиш.
Да ви е сладко!


elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017
Re: Супа от агнешки дреболии
« Отговор #93 -: 26 Април 2014, 09:00:13 »
Супа от агнешки дреболии

Продукти:
500 гр сварени агнешки дреболии
2 л вода
1/2 ч.ч. ориз
4-5 стръка пресен лук
4-5 с.л. олио
1 връзка пресен джоджен
сол
черен пипер
1 жълтък
4-5 с.л. кисело мляко
Приготвяне:
След като са сварени агнешките дреболии, ги нарежете на ситно. Сложете в тенджера и залейте с водата, добавете олиото, ситно нарязания пресен лук и ориза. Варете за 10 мин. и добавете солта, черния пипер и нарязания пресен джоджен. Оставете на слаб огън да поври за да се свари оризът. Когато е готов и супата леко се е сгъстила,пригответе застройката. Разбивате жълтъка и киселото мляко заедно и прибавяте към супата. По желание може да се добави и 1-2 с.л. брашно към застройката, зависи дали обичате по - гъсти супи. Оставете за още 10 мин да поври и сервирайте топла.
Да ви е сладко!

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017
Бърз кекс за закуска
« Отговор #94 -: 28 Октомври 2014, 09:43:55 »
Бърз кекс за закуска


Продукти:

3 яйца
1 ч.ч захар
1 к.ч. прясно мляко
1 ч.ч кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
2 с.л. какао

Приготвяне:
Разбийте с миксер яйцата заедно със захарта. Прибавете прясното мляко, олиото и киселото мляко. Разбъркайте за да се смесят добре. Отделно смесете брашното с бакпулвера и пресейте преди да добавите към яйчната смес. След като смесите, бъркайте само с шпатула, целта е да не спадне кексовата смес. Накрая прибавете и ванилията. В предварително застлана с пекарска хартия кексова форма изсипете сместа, като оставите 3-4 с. л. за да оцветите с какаото. С кафявата смес направете шарки отгоре, така, че да се получат интересни краски.Изпечете в предварително загряла фурна на 200 г. Проверете с клечка дали кекса е готов.

Да ви е сладко!

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017
Солено руло с тиква
« Отговор #95 -: 29 Октомври 2014, 08:23:24 »
Солено руло с тиква



Продукти:
   За блата:
4 яйца
80 гр. заквасена сметана
100 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч сварена тиква
магданоз

   За крема:
100 гр. заквасена сметана
125 гр. крема сирене
100 гр. пушена извара
2-3 скилидки чесън
6-7 маслини
копър

Приготвяне:
   Отделете белтъците от жълтъците, и разбийте на белтъците с щипка сол на сняг. В отделен съд разбийте жълтъците и заквасената сметана, добавете пюрираната тиква, брашното с бакпулвера. Разбъркайте всичко много добре и започнете да добавяте по малко от белтъците. Не използвайте миксер, за да не спадне сместа. Накрая се добавя магданоза и готовата смес се поставя в правоъгълна тава застлана с пекарска хартия. Пече се в предварително загряла фурна на 180 гр. до готовност. Внимавайте да не препечете блата защото няма да можете да навиете.
   Докато се пече блата, може да приготвите крема. Смесете в купа всички продукти, като пасирате чесъна, а маслините нарежете на много ситно.
   След като е готов блата извадете от фурната и оставете леко да се охлади. Намажете го с целия крем и завийте на руло. Увийте го в хартията за да остане стегнати и оставете в хладилника хубаво да се охлади.
Да ви е сладко!


източник
« Последна редакция: 29 Октомври 2014, 15:45:34 от elimm »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Уверена в кухнята
« Отговор #96 -: 29 Октомври 2014, 11:00:33 »
Чудничко! :thumbup:
Ще се прави непременно! :air_kiss:
Сега видях, че съм го харесала и при Дианка, и при двете ви е много фотогенично :smile1:
« Последна редакция: 29 Октомври 2014, 11:03:16 от vesela »

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017
Re: Уверена в кухнята
« Отговор #97 -: 31 Октомври 2014, 10:15:33 »
Весе, не го отлагай много, направиго. Няма да съжаляваш...  :thumbup:

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017
Таралежки
« Отговор #98 -: 31 Октомври 2014, 10:20:52 »
Таралежки



Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. разтопена мас
10 с.л. пудра захар
3 с.л. кисело мляко
1пак. бакпулвер
около 3 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч.едро смлени орехи

Приготвяне:
Отделете белтъците от жълтъците. В купа смесете жълтъците с млякото и разтопената мас. Добавете пудрата захар и разбъркайте добре. Бакпулвера прибавете към брашното и след като сте го пресяли, започнете да добавяте към останалите продукти. Трябва да се получи меко и гладко тесто. В по - малка купа разбийте белтъците. От готовото тесто оформете топче с големина на орех и потопете само единия край в белтъка, а след това и в купата със смлените орехи. Подреждате в тава застлана с хартия за печене и изпичате на 180  - 200 градуса до готовност. След като извадите по желание може да поръсите с пудра захар.
Да ви е сладко!


elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017
Кекс баница
« Отговор #99 -: 02 Ноември 2014, 09:41:59 »
Кекс баница



Продукти:
4 яйца
300 гр. кори за баница /малко повече от половин пакет/
300 гр. микс от сирена / краве сирене, моцарела, кашкавал и синьо сирене/
50 мл. олио
100 мл. айран
3 с.л. брашно
1 бакпулвер
2-3 с.л. разтопено масло
2-3 с.л. галета

Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно с олиото и айрана. Бакпулвера смесете с брашното и добавете към яйчната смес. Сиренето и кашкавала настържете, а моцарелата и синьото сирене нарежете на малки кубчета. Прибавете сирената към кексовата смес. Корите за баница накъсайте на малки парченца и ги прибавете към сместа.
Подгответе си подходяща форма за печене , при мен форма за кекс. Намажете дъното и стените с разтопеното масло и поръсете обилно с галета навсякъде. Изсипете отгоре кексовата смес и изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Получава се много приятна и мека вътрешност, със апетитна хрупкава коричка.
Да ви е сладко!



Източник: Тук и Тук

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017
Мус с портокалов аромат
« Отговор #100 -: 02 Ноември 2014, 18:28:39 »
Мус с портокалов аромат



Продукти:
200 мл течна сладкарска сметана
250 гр маскарпоне
100 гр. бял шоколад
1 с. л. фино настъргана портокалова кора



Приготвяне:
Сипете половината сметана в подходяща касерола, и загрейте за 3-4 мин. на средна температура на котлона, заедно с настърганата портокалова кора. Прецедете и отново върнете на котлона, като сега добавите белия шоколад. Бъркайте непрекъснато, докато се разтопи шоколада нацяло. Отместете от котлона и оставете настрани за да се охлади сместа.
В отделен съд смесете маскарпонето и останалата сметана и разбийте с миксер, докато се получи пухкава смес. Вземете малко количество от сместа, и добавете към охладената шоколадова смес. Разбъркайте с шпатула до получаване на хомогенна смес. След това на степени добавяйте и останалата част от маскарпонето. Трябва да се смесят хубаво двата крема. Сложете в подходящи формички и оставете в хладилника поне за три часа.
Да ви е сладко!


elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Уверена в кухнята
« Отговор #101 -: 02 Ноември 2014, 18:40:40 »
Чудесна рецепта. Ще се възползвам от предложението.

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Re: Уверена в кухнята
« Отговор #102 -: 03 Ноември 2014, 00:51:57 »
Здравей! Хареса ми рецептата Солено руло с тиква :thumbup: и мисля да я пробвам в сегашното тиквено време. Само да те попитам - горе-долу в какъв размер тава печеш блата за рулото?
Допадна ми и лесната рецепта за муса. Само ще вмъкна, че напоследък пресни рендосани кори от лимон и портокал се намират в Кауфланд и са много приятни и свежи.
Привет! :girl_crazy:
Cveteto3101= 1 jena

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017
Re: Уверена в кухнята
« Отговор #103 -: 03 Ноември 2014, 08:31:06 »
CVETETO3101 здравейте! Тавата, в която печа соленото руло е правоъгълна и е с размери 32x40. Нядявам се да се хареса рулото и не забравяй да се похвалиш....  :thumbup:

elidrag  :thumbup:

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017
Мъфини с кисело мляко
« Отговор #104 -: 04 Ноември 2014, 09:04:51 »
Мъфини с кисело мляко



Продукти:
2 яйца
1/2 ч.ч топла вода
1/2 ч.ч кисело мляко
1/4 ч.ч олио
2 ч.ч брашно
1 ч.ч захар
1 бакпулвер
3/4 ч.л. сода
3/4 ч.л. сол
2 ванилии

Приготвяне:
В купа разбийте яйцата, млякото смесено със содата, олиото и водата. В друга купа смесете сухите съставки - брашното, захарта, бакпулвера, солта и ванилиите. Добавете сухите съставки към яйчната смес. Разбийте добре с миксер, за да се обединят двете смеси. Тестото става малко по рядко от обичайното за мъфини, но това пък ги право по мекички. Разпределете във формичките за мъфини и изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна. Получават се много меки и пухкави мъфини.
Да ви е сладко!


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от cvetozara123
[23 Октомври 2017, 22:09:49 ]


Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]