Автор Тема: Ястия от смляно месо - 2  (Прочетена 32209 пъти)

ninfil

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 140
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #15 -: 17 Юли 2013, 16:06:20 »
Табиетлийска плескавица



Продукти:

750 гр кайма
50 г пушен бекон
1 малка глава лук
черен пипер
подправка за скара
сол на вкус
Начин на приготвяне:

Бекона нарежете на малки кубчета. Лука може да нарежете на ситно или ако желаете настържете на ренде. Смесете каймата с бекона. Прибавете лука и подправките и омесете добре. Аз оставям 20-тина минути да отпочине от месенето каймата. Оформете на кюфтета и изпечете на скара.









по идея на Магги

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #16 -: 14 Август 2013, 07:53:22 »
Тази плескавица съм я пропуснала. Изглежда много апетитна, Нина.

Кюфтета с патладжан


GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #17 -: 19 Август 2013, 18:31:02 »
КЪЛЦАНИЦА (сурова наденичка за скара)



Рецептата не претендира за оригиналност, просто си я правя, защото не купувам готови наденици. Никога не знаеш какви боклуци са напъхали в тях. Ако има подобна, моля да бъда извинен.
Дозата я давам, както я правя:
Купувам от „проверена месарница” около 2 кг свинска плешка и около 1 кг свински ребра (от тях отделям ребрата с малко месо – за печене), както и 1 кг телешко..
От месото изрязвам всякакви ципи, тлъстинки и други парчета, които не ми харесват (те отиват за кайма) и сетне търпеливо го режа на ситно и после със сатърчето – следва кълцане,кълцане, ама не до състояние на кайма, а да остане на ситни парченца.
Подправките за това количество: 2 с.л. сол, по 2 ч.л. млян кориандър, кимион, черен и червен пипер, млян бахар (1/2 ч.л.).
и, разбира се, нарязан не на много ситно праз – около 1 голяма глава (когато има).
Всички подправки са на вкус, но тези слагам задължително. Понякога слагам една-две скилидки пресован чесън, 1-2 ч.л. ронена чубрица или риган. Зависи от настроението за хапване – какво ти се хапва.
Месото, подправките и праза хубаво ти омесвам (като при тестото – колкото повече, толкова по-добре). И това в една найлонова торба, го „забравям” за 24 часа в хладилника (или на студено-зависи от сезона).


Сетне следва забавната част – пълнене с фунийка на червата и оформяне на наденичките. Дебелината им зависи от червата, които съм купил – при нас продават естествени, добре осолени и във фризера винаги имам поне 10-а метра.
Навързвам ги, според настроението в момента – на къси наденички, по –дълги парчета, на петалки и т.н.
Сетне във фризера и винаги имаш нещо вкусно за пекване…

Важното е, (е знаеш какво има вътре и е вкусно.


GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #18 -: 08 Септември 2013, 15:37:40 »
КЮФТЕНЦА от кайма и леща

Продукти:
500 гр кайма (смес или някаква по желание), 3-4 скилидки пресован чесън, черен пипер и сол на вкус, 1 яйце, 1 ч.л. сух риган, 1:2 ч.л. кимион
1 ч.ч. сварена леща. (в случая – с всички подправки, лук, морков)
Приготвяне:
Всъщност разликата с приготвяне на обикновени кюфтета е в добавянето на сварена леща вместо други неща в каймата.
В моя случай имах от предния ден - готово сварена леща и то с всички подправки (лук, чесън, джоджен, чубрица и червен пипер). Затова само я прецедих и след това изстисках с ръце (не в марля, но все пак стана почти суха).
Каймата се омесва с останалите подправки и яйцето.
От нея се отделя една част (около 1/4 и заедно с лещата се смила на няколко импулса в блендера) и това се връща в каймата.
В моя случай не се наложи да се добавя галета или нещо друго като сух хляб и т.н., но ако сместа е по-рядка, се налага да се добави малко.
От така приготвената кайма се оформят средни кюфтенца и се пържат до готовност.
Забележка: пробвах с овалване в брашно и без овалване - тези, които не бяха овалени, станаха по-вкусни и пухкави. Дори и на снимката могат да се различат.
Ето това е резултата:




GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #19 -: 10 Септември 2013, 17:29:27 »
КЮФТЕТА с прясно зеле и кайма

Всъщност това е една разновидност и на предходната рецепта. Експериментирах ...

Продукти
800 грама неовкусена кайма смес
1/2 връзка магданоз, 1 с.л. кисело мляко и 1 ч.л. сода, загасена в него, 1 ч.л. черен пипер;

1/2 зелка (от цялата 1,5 кг), настъргана на рендето
1 глава лук, нарязан на ситно
подправки - сол на вкус, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. лютив червен пипер, 1 1/2 ч.л. риган; 1 ч.л. кимион;
олио за пържене
Приготвяне
Каймата се омесва с пипера, киселото мляко и накълцания на ситно магданоз и се оставя в хладилника да си почива.
Настъпганото зеле се задушава в малко мазнина, долива му се малко вода и се оставя хубаво да се свари. На края се добавят всички подправки. Оставя се да изстива на котрона, за да стане максимум сухо.
Като изстине се оцежда пак и се смесва с каймата.
Оформят се кюфтета.
За оформянето на кюфтета ползувам "ринг" от изрязана от двете страни метална кутийка от доматено пюре (75 гр.). С нейна помощ всички кюфтета стават еднакви по грамаж и по размер.
Кюфтета преседяват в хладилника 30-а минути и се пържат.
Крайният резултат е пухкави и невероятно вкусни кюфтета

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #20 -: 10 Септември 2013, 20:20:16 »
Кошнички с пъдпъдъци яйца

От същата кайма (вж рецептата по-горе) във формички се слага кайма малко повече отколкото за едно кюфте и се оформят нещо като гнезда.
Запичат се м предварително загрятата фурна на 180 С да около 20-а минути.
Вадят се и отгоре им се слага по едно или пъдпъдъчи яйца (тези са от моите пъдъпъдъци) и се допичат, колкото яйчицата да се забулят.

Получиха се дори по-вкусни от пържените.



vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #21 -: 11 Септември 2013, 10:07:32 »
GolemDZVER, и трите ти рецепти са много интересни :thumbup:, специално ти благодаря за КЮФТЕНЦА от кайма и леща, които съм сигурна че ще допаднат на дъщеря ми (и май ще проверя още довечера), а аз лично си харесах повече последните две - с прясното зеле, много апетитно изглеждат :thumbup: Копвам ги автоматично ::)

marabu

  • Гост
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #22 -: 19 Септември 2013, 10:56:04 »

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #23 -: 24 Септември 2013, 08:01:47 »
Юле много вкусни патладжани  :smile1:. Продължавам патладжанената тема с

Патладжан кебап с кисело мляко и хляб




rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #24 -: 25 Октомври 2013, 08:28:40 »

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1483
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #25 -: 02 Ноември 2013, 12:28:14 »
                                Редени кюфтенца на фурна с картофи и тиквички

Преди да напиша рецептата съм длъжна да уточня,че съм взаимствала от тук.Разбира се внесох доста изменения по нашия вкус и сега ви представям моя вариант:

Продукти:
500 гр кайма смес овкусена с подправки по ваш избор
1 малко яйце
1 глава лук
настърган  кашкавал /около 1 кафяна чашка/
5-6 средни картофа
2 малки тиквички
замразен зеленчуков микс / грах,морков,целина,брокопи и т.н./
2 кубчета бульон/зеленчуков и телешки/
1 стрък праз лук
сол на вкус
олио

Приготвяне:

Най-напред си приготвяме  кюфтенцата.Смесваме овкусената и посолена кайма с нарязания на ситно лук,яйцето и настъргания кашкавал.Ако сместа ви се вижда рядка,аз прибавям малко галета за стягане.Оставяме на студено докато приготвим зеленчуците.Обелваме картофите и ги нарязваме на кръгове около сантиметър дебели.Нарязваме и тиквичките на същите кръгове.Осоляваме ги леко.
Намасляваме с олио по-дълбока тава и започваме реденето:кръгче картоф,кръгче тиквичка,кюфтенце с големина горе долу като кръгчетата.При мен се получиха един ред и половина.Останаха ми и от картофите и от тиквичките.Част от кръчетата картофи наредих като  "оградка" на ястието.Станаха чудесно препечени.Другите картофи и тиквички нарязах на кубчета,смесих със зеленчуците от микса, нарязания праз лук и запълних празното пространство в средата.Поливаме цялото ястие със струйка олио.Разтваряме бульоните във вода и изливаме в тавата.Фурната предварително е загрята около 200*.Аз отначало покрих тавата с един капак,за да се задушат зеленчуците.След като  те омекнат,откриваме тавата и печем до приятен загар.
Това е моят вариант и се надявам да ви хареса.Ето и резултата:

   
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

кокона

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 663
  • Целувки{}
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #26 -: 20 Ноември 2013, 14:04:03 »
Мусака по Неаполитански



Продукти:
* 1,5 кг картофи
* 800 г свинско месо от бут или плешка / нарязано на ситно или смляно /
* 100 мл прясно мляко
* 60 г краве масло
* 1 морков
* 300 г обелени домати
* 1 глава кромид лук
* 2-3 скилидки чесън
* чубрица
* сол / на вкус /
* черен пипер / на вкус /
* 1 ч.л. червен пипер
* 100 мл олио или зехтин

За заливка на мусаката:

* 5 яйца
* 500 г кисело мляко 3,6%
* 2 с.л. брашно
* 1 к.л. сода бикарбонат
* сол
* чубрица
* черен пипер

* олио за намазване на тавата
* 2 с.л. галета за поръсване на тавата
* тава 40х30 см





Начин на приготвяне:
* Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват до готовност. Отцежда се водата, като се оставя в тенджерката малко от водата, в която са врели / около 100 мл/.
* Добавя се маслото, прясното мляко, сол, черен пипер и чубрица на вкус и се пасират с преса до получаване на пухкаво пюре.

* Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се задушават в сгорещеното олио. Добавя се свинското месо нарязано на много ситни късчета, запържва се за кратко. Добавят се доматите нарязани на ситно, добавят се подправките - сол, черен пипер и чубрица и сместа се задушава около 10 мин. / до готовност на месото/. Накрая се добавя червен пипер, разбърква се и сместа се отстранява от котлона.

За заливката: В купа се смесват яйцата, киселото мляко + содата, брашното, сол, черен пипер и чубрица на вкус. Сместа се разбърква добре.

* Тавата се намазва с олио и се поръсва с галета.
* Половината пюре се разстила на дъното на тавата и се изравнява.
* Отгоре се разпределя плънката с месото.
* Върху нея се разпределя останалото пюре и се изравнява.
* Добавя се заливката и мусаката се пече в загрята на 200 градуса фурна около 30 мин.
* Оставя се 20-30 мин да се охлади, за да може да се разпредели на порции, без да се разпадат парчетата.


blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #27 -: 13 Май 2014, 12:15:57 »
Руло със спанак , сирене и  пресни картофи

Необходими продукти:

700 гр.кайма смес
1 яйце
хлебни трохи от 3 филии
черен пипер,чубрица,кимион на вкус
250 гр.спанак
натрошено сирене
1 кг,пресни картофи
копър

Начин на приготвяне:


Каймата се слага в купа,смесва се с подправките,половината хлебни трохи и яйцето.Омесва се добре,завива се с фолио и се оставя за 30 минути в хладиълник.Спанака се измива,нарязва на ситно , задушава се в малко мазнина и се поръсва с черен пипер.Върху кухненска кърпа се слага намазнена хартия за печене.Върху нея се разпределя каймата.Поръсжа се със спанака и натрошеното сирене.С помощта на кърпата се навива руло,което се прехвърля в тава за печене и се поръсва с останалите хлебни трохи.Около рулото се слагат нарязани дребните картофи.Наръсват се с мазнина.Всичко се пече на 180 градуса до готовност.Накрая се поръсват картофите със сол и копър.

« Последна редакция: 13 Май 2014, 12:34:35 от blqsak »

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #28 -: 13 Май 2014, 19:07:39 »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #29 -: 15 Септември 2014, 18:53:34 »
КЮФТЕТА В ЧУШКА на фурна

Имах идеята да правя едно чудо с кълцано месо и се бях подготвил със свински бут и телешко. Имах и едни червени чушки ..., та в общи линии се бях насочил да правя пълнени чушки с кълцано месо и ориз на фурна, но ми се стори малко "тривиално", а си бях накълцал мръвките ... Почна едно любимо предаване и реших да съкратя времето за готвене и се роди това ти ми мързеливо чудо ... още повече, че си го прявих пред ТВ-то и то с чашката бърбън в близост

Продукти:
около 1 кг кълцано на ситно месо (смес свинско и телешко почти поравно), но може и с обикновена кайма.
5-6 червени капии (и една зелена)
(едната червена и зелената, почистени и нарязани на ситно)
1 лютива чушка (може да се замени с готово чили), почистена от семките и нарязана на ситно
1 глава лук, нарязан на ситно
4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно
сол и черен пипер на вкус; 1 ч.л. млян кимион; 1 ч.л. червен пипер; риган.
(подправките са въпрос на вкус)
около 150 мл бира
10-а пъдпъчи яйца

Приготвяне:

Всички продукти (разбира се без целите чушки и пъдпъдъчите яйца) се омесват добре и става една страхотна кайма (аз задължително й слагам една супена лъжица кисело мляко със загасена с оцет сода). Оставя да се да почине малко.
Чушките се разрязват по дължина и почистват от семенлъците, като се стремим да остане цяла половинка (като лодка).
Всяка половинка се пълни с кайма, като по средата се прави нещо като кладенче с пръсти (за да може после да се сложи яйцето).
Подреждат се в намаследа тавичка и се пекат на загрята фурна на около 200 С - за около 20-а мин.
Сетне се вадят - във всяка от вдлъбнатините се чуква по едно яйчице и се допича ...

Ето го е резултата:



Става много бързо, много вкусно .... дори е по-удачно от кюфтета на фурна ...
Може да се сервира с каквото си искаш, но най-подходящо е с печени зеленчуци, но може и с пресни ... или с картофено пюре и т.н.
Абе, живи си кюфтаци, но опечени в чушка ... ;D

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]