Автор Тема: Ястия от смляно месо - 2  (Прочетена 31272 пъти)

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Ястия от смляно месо - 2
« -: 12 Декември 2012, 22:17:46 »


Ястия от смляно месо - 1

Рецепти в темата:

стр. 1

Финландски макарони със сирене - Arhimikus :icon_idea:

Макарони със смляно месо и зеленчуци - gerenceto1

Пълнен карфиол с кайма - Tina-Rina :icon_idea:

Запеканка с бланширани картофи -blqsak :icon_idea:

гнезда с плънка от грах и лютеница- Еликсир :icon_idea:

Тимбалчета от кайма с богата плънка - bluemoon :icon_idea:

Кюфтета салтимбока - рер-4о :icon_idea:

Запеканка"Зебра" - blqsak :icon_idea:


Прясно зеле с кайма - blqsak
:icon_idea:

стр. 2

Кюфтета с патладжан - rainbow :icon_idea:

КЪЛЦАНИЦА (сурова наденичка за скара) -GolemDZVER :icon_idea:

Кюфтенца от кайма и леща - GolemDZVER :icon_idea:

Кошнички с пъдпъдъци яйца - GolemDZVER :icon_idea:

Пълнени патладжани - marabu :icon_idea:

Патладжан кебап с кисело мляко и хляб - rainbow :icon_idea:

Адана Кебап- rainbow :icon_idea:

Редени кюфтенца на фурна с картофи и тиквички - radost.1955 :icon_idea:

Руло със спанак,сирене и пресни картофи -blqsak  :icon_idea:

Долма - Yarpaq Dolması - Aura :icon_idea:

Кюфтета в чушка на фурна - GolemDZVER :icon_idea:

стр. 3

Кюфтета с бял сос-  rainbow :icon_idea:

Бурито със свинско месо - рер-4о  :icon_idea:

Пълнени камби - rainbow  :icon_idea:

Кюфтета-микс на скара - GolemDZVER  :icon_idea:

Кюфтета с месо от наденица, гъби и тиквени семки - рер-4о  :icon_idea:

Месните "филийки" на Дзвера - GolemDZVER :icon_idea:

Пухкави телешки кюфтенца - GolemDZVER :icon_idea:

"БУХТИ" от ситно нарязано свинско с гъби - GolemDZVER  :icon_idea:

Кюфтета от мляно месо и прясно зеле (друг вид) - GolemDZVER :icon_idea:



« Последна редакция: 19 Юли 2015, 01:53:30 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Arhimikus

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Здравейте!

За пръв път пиша тук и искам да споделя с вас една любима моя рецепта от финландската кухня. Вкарах няколко неща, които са си типично наши и резултатът стана наистина интересен. Надявам се да се хареса и на вас  ;D

Финландски макарони със сирене, makaronilaatikko



Необходими продукти:

500 гр. макарони
500 гр. кайма
300 гр. кашкавал
200 гр. лютеница
1 морков
1 средноголяма глава лук
1 яйце
масло
чубрица
черен пипер
кимион
куркума
сол
лютеница


Първо сварих макароните с малко сол, но ги свалих от огъня преди да омекнат съвсем. Изцедих водата, след което им сложих малко масло и настъргах обилно кашкавал. Обърках кашкавала с макароните, когато се разтопи съвсем и сложих яйцето (по оригиналната рецепта се смесват яйцето и прясно мляко, но нямах в наличност и минах без него).

Каймата я обърках със ситнонарязания лук и настърган на ситно морков, добавих черния пипер, чубрицата, по малко кимион и куркума, и я сложих да се запържва. Когато започна леко да се рони добавих лютеницата и оставих да покъкри с каймата около 5 минути.

Когато стана и това, в тава смесих каймата с макароните, настъргах останалият кашкавал отгоре и сложих да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. Оставих да се пече 20-тина минути.

Резултатът може да видите тук:



Поднесох го с гарнитура от лютеница и чеснова паста (чесън, сол и зехтин).

Да ви е сладко!

kitkat

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 14
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #2 -: 24 Януари 2013, 14:55:56 »
Здравей,
Хареса ми на прочит,но не разбрах сиренето кога и колко се слага.Ще може ли повече разяснение,тъй като ми се ще да го направя.Ако може и млякото колко е като количество ?
Предварително благодаря.

gerenceto1

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Макарони със смляно месо и зеленчуци
« Отговор #3 -: 30 Януари 2013, 22:34:24 »
Необходими продукти :

1 малко глава лук
2 моркова
2 червени чушки
50гр краве масло
1 консерва домати кубчета 400гр
300гр цветни макарони
400гр мляно телешко месо
черен пипер
сол
босилек
кашкавал за сервиране

В тенджера сваряваме макароните и отцеждаме от водата, оставяме на страна. В тиган загряваме маслото и прибавяме нарязаните лук, моркови и чушки, разбъркваме и запържваме до омекване. Прибавяме смляното месо и бъркаме, така че да остане на трохи. След като промени цвета си прибавяме солта, черния пипер и босилека, разбъркваме добре и намаляваме котлона. Прибавяме консервата домати и след 5 минути сваляме от огъня. Сосът с месото прибавяме още топъл към отцедените макарони и разбъркваме добре. Сервираме с настърган кашкавал  ::)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #4 -: 14 Февруари 2013, 15:27:58 »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #5 -: 14 Февруари 2013, 15:29:01 »
Парче

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #6 -: 10 Март 2013, 00:00:14 »
Запеканка с бланширани картофи

Необходими продукти за 4 порции

500 гр.кайма
1/2 малка глава лук
сол
черен пипер
чесън на прах
100 мл.сваренагъбена крем супа
100 мл.готварска сметана
250 гр,бланширани картофи
1 ч.ч настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Смесете каймата с наситнения лук и ги запържете в суха тенджера.Подправете в малко сол
черен пипер и чесън на прах.Сипете супата и сметаната.Разбъркайте,оставете да заври и свалете
от котлона.Прехвърлете в тавичка и покрийте със слой бланширани картофи.Печете в предварително
загрята на 180 градуса фурна.Когато картофите станат затисти,извадете тавичката и поръсете с
настъргания кашкавал.Върнете във фурната и печете,докато кашкавала се разтопи.
    Оригиналната рецепта е за 8 порции,но аз ги намалих на 4.



Източник:"50 превъзходни ястия на фурна(2013 год)"

Еликсир

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 522
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #7 -: 16 Април 2013, 10:06:08 »
гнезда с плънка от грах и лютеница





Продукти:


около 500-600 гр. кайма смес
1 яйце
2 филийки хляб
1 стрък пресен чесън
магданоз,черен и червен пипер

за плънката: 6-7 с.л. отцеден стерилизиран грах
                      4-5 с.л. гъста,едро смляна лютеница

за поръсване:  настърган кашкавал ( аз използвах сирене Масдам )





Приготвяне:


Отделете половината белтък от яйцето в отделна чашка.
Накиснете хляба във вода и го отцедете добре.
Сложете го при каймата заедно с нарязаните чесън и магданоз,яйцето и подправките.Ако има нужда посолете и омесете.
Разделете сместа на 6-7 топки.Притиснете с пръст в центъра на всяка топка и внимателно оформете вдлъбнатина като гнездо.
Оформяйте гнездата направо върху пекарска хартия.





 Разбъркайте отцедения грах с лютеницата и напълнете гнездата.





С отделения белтък  посредством четчица намажете гнездата от външната страна,за да не се разпуква каймата при печене.
Сложете гнездата да се пекат в загрята на 190 гр. фурна.
Когато се зачервят и са готови сложете върху всяко гнездо по щипка настърган кашкавал,изключете фурната и върнете вътре тавичката,за да се разтопи кашкавала.
Поднесете ги топли с подходяща гарнитура или салата.




Източник:Вкусно ухание

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #8 -: 16 Април 2013, 14:06:18 »
Тимбалчета от кайма с богата плънка



Продукти
за 3 порции

500 гр. кайма (смес – 60 /40)
1 глава лук
1 яйце
2 филии бял хляб
½  връзка магданоз
½ ч.л. кимион
½ ч.л. пресно смлян черен пипер
1 ч.л. мека горчица

за плънката
200 гр. Моцарела (на кубчета)
2 сварени яйца (на кубчета)
½ ч.ч. замразен грах (леко сварен и отцеден)
1 сварен морков (на кубченца)
2 малки кисели краставички (наситнени)
малко козе сирене (около 100 гр., на кубчета)
малко топено сирене (на кубчета) – парче от щафетка, дълго около 5-6 см.
сол на вкус

отделно
малко масло (олио) за намазване на формите
галета за поръсване на формите
1 белтък за намазване

Приготвяне

Първо накисваме филиите хляб в малко студена вода.
През това време нпочистваме лук и го наситняваме, колкото можем на по-ситно. Магданоза също.
Слагаме каймата в дълбока купа и чупваме в нея яйцето, добавяме лук и магданоза, подправяме с кимиона, черният пипер и горчицата. Изцеждаме добре хляба от водата и го добавяме при каймата, като много добре го намачкваме. Омесваме добре всичко и прибираме в хладилника да чака.

За плънката, сваряваме яйцата, а след тях слагаме да се полусвари морковът, като добавяме във водата щипка сода бикарбонат, за да му се запази цвета. Изваждаме го и добавяме във водата щипка захар и граха. След около 5 минутки го отвеждаме настрана и заливаме с ледена вода. Прецеждаме го. Нарязваме в купа, на средни по големина кубчета яйцата, Моцарелата, козето и топеното сирене.  Добавяме изцеденият грах и наситнените морков и кисели краставички. Посоляваме на вкус (може и да пропуснете) и разбъркваме. Получава се една богата и пъстра плънка.

Купичките, в които сме избрали да се пекат тимбалчетaта намасляваме обилно с масло и поръсваме добре навсякъде с галета.



Включваме фурната да се загрее на 230° - 240°
Изваждаме каймата от хладилника и я разделяме на 3 части, по 1 за всяка порция.
От всяка част взимаме 2/3 и оформяме на топка, която поставяме между два слоя стреч фолио (намаслено с мазнина, за да не залепне по него каймата). С точилка разточваме, както се точи тесто, на кора с диаметър подходящ за постилане във формата, но малко по-голям, така че да се задигне и нагоре, за да се облепят и стените. Застиламе с така приготвеният кръг кайма формата. Пълним до горе с плънка.



Останалата 1/3 от порцията кайма, оформяме кюфте, което изтъняваме на дланта си до размер, колкото е отвора на формата и покриваме плънката с импровизираното капаче. Притискаме добре краищата околовръст, за да се слепят и намазваме цялата повърхност с разбит белтък, за да не се напука при печене.

По същият начин процедираме с останалата кайма и плънка. 
Печем до златиста коричка.
Изваждаме, леко минаваме с нож околовръст, за да се отлепи, ако някъде е още слепено и похлупваме тимбалчетата в малка тавичка. Вкарваме ги обратно във фурната да се допекат само на горно печене (в този момент може да поръсите повърхността им с малко рендосан кашкавал).

Понеже ползвах керамични форми, когато извадих ми се наложи да допека за малко, колкото да стане хрупкава коричката навсякъде. Мисля, че ако се ползват метални форми, ще е идеално изпечено в тях и няма да се налага тази повторна процедура на допичане.



Поднесете топли, със любима салатка.
Студената биричка е препоръчителна!  :smile1:



vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #9 -: 17 Април 2013, 12:15:42 »
Еха, Роси, Ирме :thumbup:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #10 -: 03 Май 2013, 17:07:50 »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

mileto

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Re: Мусака с тиквички
« Отговор #11 -: 15 Май 2013, 21:12:10 »
Аз тука ще добавя, че понеже затварям в малки бурканчета, тип бебешки, тиквички на туршия за зимата, когато ми останат напролет - слагам в тази мусака по едно бурканче към пресните, обърквам ги и после мусаката добива един много лек и интересен вкус.

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #12 -: 28 Май 2013, 20:21:02 »
Запеканка"Зебра"


Необходими продукти:

500 гр.картофи
500 гр.кайма смес
2-3 стръка пресен лук
1 тиквичка
2 средни домати
120 мл.прясно мляко
2 скилидки чесън
5 с.л зехтин
100 гр.сирене
150 мл.зеленчуков бульон
30 гр.масло
сол,риган,мащерка,чили на прах,черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте картофите,сварете ги за 20 минути.Лука и каймата запържете и добавете нарязаните на кубчета домати и тиквичка.Добавете подправките и бульона и оставете да къкри 10-15 минути.
 Докато са още са топли обелете сварените картофи и ги намачкайте с преса.Добавете млякото,маслото,сиренето,маслото,сол и черен пипер на вкус.Обелете и намачкайте скилидките чесън и ги добавете към картофите.В намазнена тава наредете успоредно като редувате двете смеси- картофи и кайма.Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути.Пожелание може да се настърже отгоре кашкавал.



wasia

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 674
  • Една усмивка - и всичко се променя :-}
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #13 -: 29 Май 2013, 10:26:28 »
Ooo, Боби тази Зебра ше я преобвам в най-скоро време . Хубавото и е , че сигурно е вкусна, а е и бърза и лесна - основното и гарнитурата стават заедно. Ииии изглежда добре.
Предложенията на Пепи и bluemoon са страхотни , но тях ще ги правя когато имам повече време ( кога ли ще е  :()

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2593
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Ястия от смляно месо - 2
« Отговор #14 -: 14 Юни 2013, 09:37:10 »
Прясно зеле с кайма

Продукти:

1 средно голяма зелка
0,500 гр.кайма
3-4 с.л дом.пюре
сол,черен пипер,червен пипер,чесън на гранули,чубрица
1 с.л брашно

Начин на приготвяне:

Зелето се нарязва на ивици и се притрива със сол.Задушава се в тенджера с олио и около 1 ч.чаша.След като поомекне се слага червения пипер,прибавя се каймата и се бърка за да стане на трохи.След около 30 мин. се добавя дом.пюре размито с вода.Слага се 1 дафинов лист,чесън, черен пипер,сол на вкус.Вари се до готовност ,да остане на мазнина.Преди да се свали от котлона се поръсва с брашно и леко се разбърква само отгоре.Прибавя се и малко чубрица.


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]