Автор Тема: Да сготвим вкусно на фурна и котлон  (Прочетена 86570 пъти)

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Да сготвим вкусно на фурна и котлон
« Отговор #15 -: 09 Декември 2006, 23:06:47 »
Веяна скумрия

3 Скумрии - около 1,200-300 кг - трите
9 с.л. едра сол
вода
На пластмасова бирена бутилка и се реже тънкия отвор / т.е. "фунийката "/ и се слагат трите почистени  риби ,солта и заливаме с вода .Закриваме отвора с чинийка или може и с фолио и оставяме така да престои м/у 24 и 36 часа -рибата си поема колкото и необходимо сол .След това закачаме рибата на проветриво място ,но задължително на високо,за да не нахраниме някое животинче  ;D и оставяме за няколко дена .
** може да се нареди рибата и в друг съд ,но трябва да се знае че на 1 риба се слагат 3 с.л. едра сол и се залива с вода .На мен ми се събраха 3 риби в бутилката ,а така и по - малко пространствои заема в килера ми  ;)
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Да сготвим вкусно на фурна и котлон
« Отговор #16 -: 26 Февруари 2007, 15:51:33 »
Супа от свинско месо

кокали със свинско месо/колкото за супа да има месце/
5 стръка зелен лук
3с.л. мазнина
1 ч.л. червен пипер
1-2 с.л. Универсална зеленчукова подправка - не соля защото подправката си има достатъчно сол
3 средникартофа
1с.л. ситно нарязан девесил/или друга подправка по избор/
  по 1 с.л. кисело мляко при  сервиране   
Слагаме да се варят кокалите с месото като препенваме от време на време .Когато месото вземе да се отделя от кокалите ги изваждаме , обезкоставяме и нарязваме на не много ситно .
Задушаваме нарязания лук в мазнината и малко вода,като поомекне прибавяме и червения пипер и заливаме с прецедения бульон / в който са се варили кокалите/
Слагаме от подправката ,оставяме малко да поври и прибавяме нарязаните на зарчета картофи и наситненото месо .Варим до пълна готовност на картофите /тъй като месото си е сварено/ и поръсваме с девесил.
***Лично аз тази супа не я застройвам , а добавям по 1 с. л. кисело мляко , слагам девесил защото много ми харесва тази подправка,който не го  обича да замени с подправка според вкуса си ...
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Да сготвим вкусно на фурна и котлон
« Отговор #17 -: 28 Февруари 2007, 17:07:41 »
Бобена салата със задушен лук

250 г. сварен боб
4 бр. средни глави лук
5 бр. печени и обелени червени пиперки
3 бр. кисели краставички / може и повече , но аз нямах /
125 мл Домашен кетчуп   / може да се замени и с лютеница/
3-4 с.л. олио
сол и оцет на вкус
маслини за украса
Задушаваме нарязания на полумесеци лук в олиото и малко вода,докато омекне.Прибавяме го към сварения боб.Нарязваме пипера на квадратчета , а краставичките на зарчета и ги прибавяме и тях към боба.Посоляваме и заливаме с кетчупа и оцета .Разбъркваме добре и оставяме за 1 час в хладилник,за да се овкуси боба.При сервиране украсява ме с маслини.
« Последна редакция: 01 Март 2007, 13:47:55 от morska fauna »
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Да сготвим вкусно на фурна и котлон
« Отговор #18 -: 18 Май 2007, 23:51:53 »
  Мързелива баница /Мързеливки/

4 яйца
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 1/2 ч.ч. сирене /натрошено/ ,че може и повече
брашно ,докато се получи кексово тесто
олио за намазване на тавата
1/2 ч.ч. настърган кашкавал /и без него също става  ;D/
 В киселото мляко се кипва содата,прибавят се яйцата,брашното , сиренето и кашкавала. В намаслена и набрашнена тавичка се изсипва сместа и се пече в предварително загрята фурна /200 */
А варианта мързеливки - с лъжица /предварително потопена във вода или олио/  се изсипва от сместа в тавата на разстояние и се пече по същия начин както и при баницата .
***Бързо,лесно и вкусно !
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Да сготвим вкусно на фурна и котлон
« Отговор #19 -: 20 Май 2007, 15:43:12 »
      Пилешка “Шкембе чорба”

700 г. пилешко месо/бутчета или гърди/
500 мл. прясно мляко
2 с.л. брашно
6-5 с.л. олио
1 к.л. червен пипер
2-3 скилидки чесън
80 мл. оцет
лют червен пипер/по желание/
Месото се сварява в подсолена вода,като хубаво се препенва.Обезкостява се,нарязва се на кубчета и се връща отново в тенджерата с бульона.Към него се прибавя топло прясно мляко и се оставя да заври.В отделен съд , в олио се запържва брашното и се прибавя червения пипер. При непрекъснато бъркане запърженото брашно се разрежда с горещия бульон до получаване гъстотата на боза и тогава се изсипва в тенджерата с чорбата .Вари се 5-6 мин. Чорбата се подправя с оцет , чесън и лют пипер на вкус.
*** Поради липса на прясно мляко ,замених с топлата застройка/2 ч.ч. кисело мляко,2 яйца и 2 с.л. брашно-но те са си включени в рецептата/.Е това “шкембе” вече мога да го ям . Вкуса не се различава кой знае колко, от оригиналното Шкембе !  ;D
  източник: “Кулинарен журнал”
« Последна редакция: 31 Август 2012, 19:17:48 от morska fauna »
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Да сготвим вкусно на фурна и котлон
« Отговор #20 -: 20 Юни 2007, 23:40:36 »
   Забулени яйца със сос от сирене

6 яйца
200 г сирене Дунавия
1 ч.л. червен пипер
олио
50 мл. вода/може и повече-въпрос на предпочитания/
Слагаме олиото да се загрее и изсипваме червения пипер,за да се получи запръжка.Гасим с водата и прибавяме натрошеното сирене /то се стопява/ и ако има нужда доливаме още малко вода/за да се получи рядко сосче/.Като заври прибавяме яйцата и оставяме за 2-3 мин.,докато се забулят .Може да се поръси с чер пипер или самардала,но ние така ги ометохме  ;D
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Да сготвим вкусно на фурна и котлон
« Отговор #21 -: 22 Юни 2007, 08:04:42 »
   Забулени яйца със сос от сирене

Да доложа - много са вкусни  :-*    естествено, поръсих със самардала
« Последна редакция: 22 Юни 2007, 08:06:22 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Да сготвим вкусно на фурна и котлон
« Отговор #22 -: 22 Юни 2007, 15:39:48 »
Пепи ,  много се радвам , че яйцата са се харесали  :P
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Да сготвим вкусно на фурна и котлон
« Отговор #23 -: 24 Юли 2007, 17:02:00 »
Картофени кюфтета



6-7 едри картофа
250-300 г. сирене/може и повече/
150 г. кашкавал
6-7 яйца/ за картофената смес и за панировката/
черен пипер
чубрика
галета
олио за пържене
сол
 Сваряваме катофите в подсолена вода ,след това ги изстудяваме,обелваме и смачкваме с преса.Прибавяме натрошеното сирене,настъргания кашкавал,2 или 3 яйца/зависи от гъстотата на картофената смес/,черния пипер и чубриката.Омесваме добре всички продукти и прибираме сместа в хладилник за 1 час,за да се стегне.След това с намокрени ръце взимаме топче от сместа овалваме в галета ,потапяме в останалите яйца/които сме разбили предварително с щипка сол/ и отново в галета овалваме .Оставяме така овалените кюфтета за около 5 мин. , за да се втвърдят и пържим в сгорещеното олио от двете страни.Стават мн. бързо!
Добър апетит!
« Последна редакция: 24 Юли 2007, 17:03:52 от morska fauna »
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Да сготвим вкусно на фурна и котлон
« Отговор #24 -: 17 Август 2007, 21:57:12 »
Мезе с миди

1 кг. миди
1 к.ч. зехтин
1 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
прясано изцеден лимонов сок
Слагаме мидите да се варят в подсолена вода , като им се отворят черупките ,вадим ядките и ги слагаме в тиган ,но без мазнина,за да може да им се изпари водата ,която ще си пуснат.Като останат на "сухо" се слага зехтина ,посолява се и се поръсва с черния пипер и с червения .Махаме от огъня и слагаме мидите в чиния и поръсваме с лимонов сок.
...пърженето е не повече от 1 мин,колкото да се омазнят мидите и да се запържи червения пипер!
страхотно мезе ,което миналата седмица ядох в леля ми
  :P
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Да сготвим вкусно на фурна и котлон
« Отговор #25 -: 24 Септември 2007, 12:18:47 »
Кисели краставички

 в трилитров буркан нареждам добре почистени краставички,най-от горе на буркана слагам 2-3 глави обелени ералми /мисля че му викат още земна ябълка/ и клонки копър/ако има див копър още по- добре/.Слагам 3 с.л.едра сол и заливам със студена вода,няколко дни разклащам буркана,за да се разтвори добре солта.Когато краставичките станат готови за консумация , а това най-добре ще разберете като ги опитате/около 6-8 дена им трябват/,слагам натриев бензоат.
Натрив бензоат-на 6 трилитрови буркана отива 1 пакетче/ значи разделяте пакетчето на 6 равни части -едно пакетче е 20 г./
А бурканите с краставичките се поставят на тъмно и хладно място,а не на слънце
Така издържат цяла зима и си остават хрупкави

Морска фауна, направих краставичките по тази много бърза рецепта, но още на втория ден водата помътня. Това нормално ли е и ще се избистри ли? И дали знаеш на какво се дължи. Днес май е 6 ден и аз не смея да отворя и да пробвам.

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Да сготвим вкусно на фурна и котлон
« Отговор #26 -: 24 Септември 2007, 14:27:28 »
 :hi: а от хамсийки може ли марина  :icon_question: :smile1:
mazesin yemekleri

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Да сготвим вкусно на фурна и котлон
« Отговор #27 -: 24 Септември 2007, 21:26:18 »
Веси, Гери я няма от около месец във форума, може да има някакви проблеми с мъниците ( дано не е така де). Тъй че трябва да се справяш сама. Правила съм подобни трушии и наистина водата е леко мътна. Сложи и натриевия бензоат щом е ден шести и виж какво ще излезе.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Да сготвим вкусно на фурна и котлон
« Отговор #28 -: 24 Септември 2007, 22:04:53 »
Пепи, мерси, ама аз се престраших, отворих буркана  :P и на вкус са готови, така че май ще си ги хапнем, пък водата нека си е мътна, няма да я пием
« Последна редакция: 25 Септември 2007, 11:39:59 от vesela »

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Да сготвим вкусно на фурна и котлон
« Отговор #29 -: 28 Септември 2007, 23:25:28 »
Веси,съжалявам,че чак сега се включвам,но на стари години записах да уча и ходя на лекции ;D ,и нямам време да седна пред компа,благодаря на Пепи ,че се е включила вместо мен  :air_kiss:...та за краставичките-водата трябва да си стане мътна и когато краставичките са добре на вкус/киселички/ се пресичат . Не им пречи да ги пресичеш и сега + - 3-4 дни не вярвам да са от голямао значение,а пък сега си ги хапнете така,следващия път ги пресичай , за да си имате за по-дълго време.
« Последна редакция: 28 Септември 2007, 23:27:04 от morska fauna »
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от cvetozara123
[23 Октомври 2017, 22:09:49 ]


Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]