Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
20 Март 2010, 14:03:18

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Да сготвим вкусно на фурна и котлон « назад напред »
Страници: 1 [2] 3 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Да сготвим вкусно на фурна и котлон  (Прочетена 35587 пъти)
« Отговор #15 -: 09 Декември 2006, 22:06:47 »
morska fauna
Главен Готвач
Публикации: 871

Веяна скумрия

3 Скумрии - около 1,200-300 кг - трите
9 с.л. едра сол
вода
На пластмасова бирена бутилка и се реже тънкия отвор / т.е. "фунийката "/ и се слагат трите почистени  риби ,солта и заливаме с вода .Закриваме отвора с чинийка или може и с фолио и оставяме така да престои м/у 24 и 36 часа -рибата си поема колкото и необходимо сол .След това закачаме рибата на проветриво място ,но задължително на високо,за да не нахраниме някое животинче  Grin и оставяме за няколко дена .
** може да се нареди рибата и в друг съд ,но трябва да се знае че на 1 риба се слагат 3 с.л. едра сол и се залива с вода .На мен ми се събраха 3 риби в бутилката ,а така и по - малко пространствои заема в килера ми  Wink
Активен

girl_prepare_fish  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... nyam
« Отговор #16 -: 26 Февруари 2007, 14:51:33 »
morska fauna
Главен Готвач

Супа от свинско месо

кокали със свинско месо/колкото за супа да има месце/
5 стръка зелен лук
3с.л. мазнина
1 ч.л. червен пипер
1-2 с.л. Универсална зеленчукова подправка - не соля защото подправката си има достатъчно сол
3 средникартофа
1с.л. ситно нарязан девесил/или друга подправка по избор/
  по 1 с.л. кисело мляко при  сервиране   
Слагаме да се варят кокалите с месото като препенваме от време на време .Когато месото вземе да се отделя от кокалите ги изваждаме , обезкоставяме и нарязваме на не много ситно .
Задушаваме нарязания лук в мазнината и малко вода,като поомекне прибавяме и червения пипер и заливаме с прецедения бульон / в който са се варили кокалите/
Слагаме от подправката ,оставяме малко да поври и прибавяме нарязаните на зарчета картофи и наситненото месо .Варим до пълна готовност на картофите /тъй като месото си е сварено/ и поръсваме с девесил.
***Лично аз тази супа не я застройвам , а добавям по 1 с. л. кисело мляко , слагам девесил защото много ми харесва тази подправка,който не го  обича да замени с подправка според вкуса си ...

* супа от свинско.jpg (19.57 KB, 320x240 - видяно 6877 пъти.)
Активен

« Отговор #17 -: 28 Февруари 2007, 16:07:41 »
morska fauna
Главен Готвач

Бобена салата със задушен лук

250 г. сварен боб
4 бр. средни глави лук
5 бр. печени и обелени червени пиперки
3 бр. кисели краставички / може и повече , но аз нямах /
125 мл Домашен кетчуп   / може да се замени и с лютеница/
3-4 с.л. олио
сол и оцет на вкус
маслини за украса
Задушаваме нарязания на полумесеци лук в олиото и малко вода,докато омекне.Прибавяме го към сварения боб.Нарязваме пипера на квадратчета , а краставичките на зарчета и ги прибавяме и тях към боба.Посоляваме и заливаме с кетчупа и оцета .Разбъркваме добре и оставяме за 1 час в хладилник,за да се овкуси боба.При сервиране украсява ме с маслини.

* бобена салата.jpg (23.65 KB, 320x240 - видяно 6787 пъти.)
« Последна редакция: 01 Март 2007, 12:47:55 от morska fauna » Активен

« Отговор #18 -: 18 Май 2007, 22:51:53 »
morska fauna
Главен Готвач

Мързелива баница /Мързеливки/

4 яйца
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 1/2 ч.ч. сирене /натрошено/ ,че може и повече
брашно ,докато се получи кексово тесто
олио за намазване на тавата
1/2 ч.ч. настърган кашкавал /и без него също става  Grin/
 В киселото мляко се кипва содата,прибавят се яйцата,брашното , сиренето и кашкавала. В намаслена и набрашнена тавичка се изсипва сместа и се пече в предварително загрята фурна /200 */
А варианта мързеливки - с лъжица /предварително потопена във вода или олио/  се изсипва от сместа в тавата на разстояние и се пече по същия начин както и при баницата .
***Бързо,лесно и вкусно !

* мързеливки.jpg (12.52 KB, 320x240 - видяно 6547 пъти.)
Активен

« Отговор #19 -: 20 Май 2007, 14:43:12 »
morska fauna
Главен Готвач

Пилешка “Шкембе чорба”

700 г. пилешко месо/бутчета или гърди/
500 мл. прясно мляко
2 с.л. брашно
6-5 с.л. олио
1 к.л. червен пипер
2-3 скилидки чесън
80 мл. оцет
лют червен пипер/по желание/
Месото се сварява в подсолена вода,като хубаво се препенва.Обезкостява се,нарязва се на кубчета и се връща отново в тенджерата с бульона.Към него се прибавя топло прясно мляко и се оставя да заври.В отделен съд , в олио се запържва брашното и се прибавя червения пипер. При непрекъснато бъркане запърженото брашно се разрежда с горещия бульон до получаване гъстотата на боза и тогава се изсипва в тенджерата с чорбата .Вари се 5-6 мин. Чорбата се подправя с оцет , чесън и лют пипер на вкус.
*** Поради липса на прясно млако ,замених с топлата застройка/2 ч.ч. кисело мляко,2 яйца и 2 с.л. брашно-но те са си включени в рецептата/.Е това “шкембе” вече мога да го ям . Вкуса не се различава кой знае колко, от оригиналното Шкембе !  Grin
  източник: “Кулинарен журнал”

* пилешка шкембе чорба.jpg (14.74 KB, 320x240 - видяно 6820 пъти.)
Активен

« Отговор #20 -: 20 Юни 2007, 22:40:36 »
morska fauna
Главен Готвач

Забулени яйца със сос от сирене

6 яйца
200 г сирене Дунавия
1 ч.л. червен пипер
олио
50 мл. вода/може и повече-въпрос на предпочитания/
Слагаме олиото да се загрее и изсипваме червения пипер,за да се получи запръжка.Гасим с водата и прибавяме натрошеното сирене /то се стопява/ и ако има нужда доливаме още малко вода/за да се получи рядко сосче/.Като заври прибавяме яйцата и оставяме за 2-3 мин.,докато се забулят .Може да се поръси с чер пипер или самардала,но ние така ги ометохме  Grin

* яйца със сос от сирене.jpg (20.29 KB, 320x240 - видяно 6266 пъти.)
Активен

« Отговор #21 -: 22 Юни 2007, 07:04:42 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8747
с бръмбари в главата и усмивка на устата

Забулени яйца със сос от сирене

Да доложа - много са вкусни  Kiss    естествено, поръсих със самардала

* 070622_074620.jpg (37.24 KB, 352x288 - видяно 6082 пъти.)
« Последна редакция: 22 Юни 2007, 07:06:22 от pep-4o » Активен

« Отговор #22 -: 22 Юни 2007, 14:39:48 »
morska fauna
Главен Готвач

Пепи ,  много се радвам , че яйцата са се харесали  Tongue
Активен

« Отговор #23 -: 24 Юли 2007, 16:02:00 »
morska fauna
Главен Готвач

Картофени кюфтета

6-7 едри картофа
250-300 г. сирене/може и повече/
150 г. кашкавал
6-7 яйца/ за картофената смес и за панировката/
черен пипер
чубрика
галета
олио за пържене
сол
 Сваряваме катофите в подсолена вода ,след това ги изстудяваме,обелваме и смачкваме с преса.Прибавяме натрошеното сирене,настъргания кашкавал,2 или 3 яйца/зависи от гъстотата на картофената смес/,черния пипер и чубриката.Омесваме добре всички продукти и прибираме сместа в хладилник за 1 час,за да се стегне.След това с намокрени ръце взимаме топче от сместа овалваме в галета ,потапяме в останалите яйца/които сме разбили предварително с щипка сол/ и отново в галета овалваме .Оставяме така овалените кюфтета за около 5 мин. , за да се втвърдят и пържим в сгорещеното олио от двете страни.Стават мн. бързо!
Добър апетит!
« Последна редакция: 24 Юли 2007, 16:03:52 от morska fauna » Активен

« Отговор #24 -: 17 Август 2007, 20:57:12 »
morska fauna
Главен Готвач

Мезе с миди

1 кг. миди
1 к.ч. зехтин
1 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
прясано изцеден лимонов сок
Слагаме мидите да се варят в подсолена вода , като им се отворят черупките ,вадим ядките и ги слагаме в тиган ,но без мазнина,за да може да им се изпари водата ,която ще си пуснат.Като останат на "сухо" се слага зехтина ,посолява се и се поръсва с черния пипер и с червения .Махаме от огъня и слагаме мидите в чиния и поръсваме с лимонов сок.
...пърженето е не повече от 1 мин,колкото да се омазнят мидите и да се запържи червения пипер!
страхотно мезе ,което миналата седмица ядох в леля ми
  Tongue
Активен

« Отговор #25 -: 24 Септември 2007, 11:18:47 »
vesela
Гурман
Публикации: 3574

Кисели краставички

в трилитров буркан нареждам добре почистени краставички,най-от горе на буркана слагам 2-3 глави обелени ералми /мисля че му викат още земна ябълка/ и клонки копър/ако има див копър още по- добре/.Слагам 3 с.л.едра сол и заливам със студена вода,няколко дни разклащам буркана,за да се разтвори добре солта.Когато краставичките станат готови за консумация , а това най-добре ще разберете като ги опитате/около 6-8 дена им трябват/,слагам натриев бензоат.
Натрив бензоат-на 6 трилитрови буркана отива 1 пакетче/ значи разделяте пакетчето на 6 равни части -едно пакетче е 20 г./
А бурканите с краставичките се поставят на тъмно и хладно място,а не на слънце
Така издържат цяла зима и си остават хрупкави

Морска фауна, направих краставичките по тази много бърза рецепта, но още на втория ден водата помътня. Това нормално ли е и ще се избистри ли? И дали знаеш на какво се дължи. Днес май е 6 ден и аз не смея да отворя и да пробвам.
Активен

« Отговор #26 -: 24 Септември 2007, 13:27:28 »
sezamm
Главен Готвач
Публикации: 577

hi а от хамсийки може ли марина  icon_question smile1
Активен
« Отговор #27 -: 24 Септември 2007, 20:26:18 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8747
с бръмбари в главата и усмивка на устата

Веси, Гери я няма от около месец във форума, може да има някакви проблеми с мъниците ( дано не е така де). Тъй че трябва да се справяш сама. Правила съм подобни трушии и наистина водата е леко мътна. Сложи и натриевия бензоат щом е ден шести и виж какво ще излезе.
Активен

« Отговор #28 -: 24 Септември 2007, 21:04:53 »
vesela
Гурман
Публикации: 3574

Пепи, мерси, ама аз се престраших, отворих буркана  Tongue и на вкус са готови, така че май ще си ги хапнем, пък водата нека си е мътна, няма да я пием
« Последна редакция: 25 Септември 2007, 10:39:59 от vesela » Активен

« Отговор #29 -: 28 Септември 2007, 22:25:28 »
morska fauna
Главен Готвач

Веси,съжалявам,че чак сега се включвам,но на стари години записах да уча и ходя на лекции Grin ,и нямам време да седна пред компа,благодаря на Пепи ,че се е включила вместо мен  air_kiss...та за краставичките-водата трябва да си стане мътна и когато краставичките са добре на вкус/киселички/ се пресичат . Не им пречи да ги пресичеш и сега + - 3-4 дни не вярвам да са от голямао значение,а пък сега си ги хапнете така,следващия път ги пресичай , за да си имате за по-дълго време.
« Последна редакция: 28 Септември 2007, 22:27:04 от morska fauna » Активен

Страници: 1 [2] 3 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Да сготвим вкусно на фурна и котлон « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio