Автор Тема: И да похапнем ... с rainbow  (Прочетена 180218 пъти)

mis_val

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 392
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #15 -: 06 Август 2012, 23:08:58 »
И още една рецепта от списанието на Валя  ;D


Дианка,надявам се,че не ти се е налагало да правиш много промени  :thumbup:  ,но щом си успяла цели 2 рецепти да пробваш се надявам да си останала доволна  :yahoo:

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #16 -: 08 Август 2012, 07:38:02 »
Вале  :-*
Тази рецепта е отдавна, но установих, че не съм я качвала тук. Та сега да поправя грешката  ;D

Баница с готови кори и прясно мляко


Продукти:
1/2 п. готови кори /500гр./
около 300 г. сирене
3 яйца
около 1ч.ч. прясно мляко, може и малко повечко да беше, но не повече от 1 1/3 ч.ч.
90 г. масло + още малко за намазване на тавата
малко сода бикарбонат - на върха на чаена лъжичка

Тавата, в която ще се пече баницата се намазва с масло. Вземат се две кори и се поставят в тавата. Поръсват се с натрошено сирене. Покриват се с още две кори и пак сирене и така докато свършат корите. Нарязва се баницата на квадрати. Стопява се маслото и се полива цялата баница. Оставя се да постои, около 20-30 мин.
За заливката яйцата се разбиват добре, смесват се с прясното мляко и се прибавя содата. Разбиваме отново и се изливаме върху корите. Оставяме така да постои около половин час.
Печем в предварително загряла фурна на 200 градуса до готовност.
Изваждаме я от фурната и още топла се напръсква с вода. Покрива се с хавлиена кърпа, за да се задуши и омекне.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #17 -: 08 Август 2012, 07:45:54 »
Пастички с карамелен крем


Продукти:
за блата:
4 яйца
10с.л. захар
10с.л. брашно
1 бакпулвер
ванилия

за крема:
200мл. течна сметана /използвам Хопла/
200гр. карамелено кондензирано мляко /може да сложите и повече ако ви харесва по-сладък крем/

за сиропа:
3с.л. сладко от боровинки
1с.л. прясно мляко

за шоколадовата глазура:
1ч.ч. шоколад на копчета /чашата ми е с вместимост 150мл./
20г масло
2-3 с.л. прясно мляко /ако имате течна сметана, по-добре сложете от нея/

Блата приготвяме като разбиваме яйцата и захарта до побеляване. Брашното и бакпулвера пресяваме и добавяме към яйчната смес постепенно като не спираме да бъркаме. Ароматизираме с ванилия. Разпределяме в тава с размери 38/40см /ако имате по-голяма по-добре, стига да се събира във фурната/, предварително покрита с хартия за печене. Печем в загряла на 180 градуса фурна за около 20 мин. или до готовност. Оставяме блата да се охлади леко.
За крема разбиваме сметаната на твърд крем и постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме карамеленото кондензирано мляко.
За сиропа смесваме млякото и сладкото и ги загряваме в микровълновата фурна. С получения сироп леко намокряме блата. Намазваме го с крема и навиваме на стегнато руло. Пристягаме добре с домакинско фолио и оставяме в хладилника за поне час.
Шоколадовата глазура приготвяме като разтопяваме шоколада заедно с маслото и млякото на водна баня или в микровълнова фурна до получаване на гладък крем. Готовото охладено руло нарязваме на малки пастички и поливаме с шоколадовата глазура. Украсата е пожелание, аз поръсих с едро нарязани бадеми.
Да ви е сладко!

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #18 -: 11 Август 2012, 10:26:29 »
Прасковен чийзкейк без печене


Продукти:
за бисквитената подложка:
1 опаковка маслени бисквити /при мен бисквити Еверест с масло-220г/
2с.л. захар
100г стопено масло

за чийз - крема:
250г маскарпоне
120г крем сирене /при мен рама крем бонжур/
200г подсладено кондензирано мляко
2с.л. кокосово мляко
1 опаковка желатин

за плодовия слой:
500г праскови
3с.л. захар
1/2 ч.л. канела
1/8 ч.л. индийско орехче
1/8 ч.л. джинджифил
2с.л. пшенично нишесте

Поръсете бисквитите със захарта и ги смелете в кухненски робот и постепенно на тънка струйка добавете маслото като робота продължавате да смила продуктите. В тавичка с диаметър 20см., предварително застлана с алуминиево фолио разпределете бисквитената подложка, изравнете и притеснете добре с лъжицата. Оставете настрани да изстива.

За крема разбийте добре крем сиренето и маскарпонето, прибавете кондензираното и кокосовото мляко и продължавайте да бъркате до пълното смесване на съставките. Накиснете желатина в 2 с.л. студена вода и го оставете за 10 мин. да набъбне. Разтворете го на водна баня или на микровълнова фурна. Добавете го към крема и разбъркайте. Разпределете крема върху бисквитите и оставете в хладилника да стегне за поне 2 часа, най-добре за една нощ.

За плодовия слой нарежете прасковите на тънки ивички, поръсете ги със захарта и подправките. Загрейте ги за 2-3 минути. Добавете разтвореното в малко вода нишесте и оставете още около 2-3 минути на огъня, за да се сгъсти сместа. Оставете да се охлади леко и подредете върху вече стегналия чийз-крем. Оставете за още час в хладилника. С помощта на фолиото извадете чийз кейка от тавичката, отстранете фолиото и подредете в подходяща чиния. При сервиране може да поръсите с едро смлени ядки или малко настърган шоколад. При мен беше филиран бял шоколад.


Да ви е сладко!

* При загряването, плодовете не успяха да запазят формата, която ми се искаше да имат и се раздробиха на парчета. Това направи вида на сладкиша малко разпилян  :smile1:. Ако това не ви харесва може да си пасирате готовия плодов слой и тогава да го разпределите върху чийз-крема.
** Може да подредите сладкиша в чаши, получава се много ефектен десерт.

« Последна редакция: 04 Януари 2014, 09:55:41 от rainbow »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #19 -: 14 Август 2012, 11:19:38 »
Дианка, страхотни нови предложения виждам.
Аз отдавна съм фен на вкусотийте ти и затова чудесно ме улесни, създавайки своя темичка. Благодаря за което и успех :-*
Аз отивам да я разглеждам, да не съм пропуснала някоя рецепта :smile1:

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #20 -: 18 Август 2012, 10:57:08 »
Благодаря ти Веси!  :air_kiss:

Картофени мъфини със сирене и лук



Продукти:
2 1/2 ч.ч. сварени и намачкани картофи
2 с.л. краве масло
3 с.л. прясно мляко
2 яйца
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч натрошено сирене
1/2 малка главичка лук /ситно настъргана/
ситно нарязан магданоз
сол
черен пипер
индийско орехче

 Сварявате картофите и ги намачквате добре. Загрявате маслото и прясното мляко и ги добавяте към картофите. Разбъркайте добре. Прибавете сиренето, содата, лука и магданоза. овкусете със солта, черния пипер и индийското орехче. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте добре белтъците на сняг. Жълтъците прибавете към картофената смес и разбъркайте да се смесят добре съставките. Накрая прибавете белтъците като разбърквате внимателно със силиконова шпакла.
Намажете обилно с масло форма за мъфини и разпределете сместа, като не бива да пълните гнездата на формата повече от 2/3 от обема им. Печете в предварително загряла на 200градуса фурна до готовност.

Получиха се много ароматни, мекички и вкусни мъфини, който бяха ометени за кратко време  :smile1:
Опитайте, ще ви харесат!


Рецептата е от книжката "Мъфини" на Невяна Кънчева

*В оригиналната рецепта лука е пресен, 2 стръка. Аз нямах, но и със стария лук се получиха добре.
**Препоръчвам силиконова форма за печене, защото от металната доста трудно извадих мъфините, макар че бяха обилно подмазани с масло.

« Последна редакция: 18 Август 2012, 11:44:41 от rainbow »

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #21 -: 20 Август 2012, 07:05:20 »
Пилешки хапки в гъбен сос



Рецептата, която ще ви предложа, не е нищо ново. Това е едно ястие, което в моя дом се хапва често, тъй като се приготвя бързо и лесно, а и е вкусно  :smile1: Затова реших да го публикувам тук.

Продукти:
2 пилешки филета /тип "Пеперуда"/
4 големи гъби
2 с.л. масло
1 с.л. зехтин
20мл. бяло вино
сол, черен пипер, кимион, мащерка, магданоз или подправка по ваш избор и вкус
2 с.л пшенично нишесте

Филетата измийте, подсушете добре и нарежете на парчета. В подходящ съд с капак загрейте маслото и зехтина, прибавете пилешките хапки и пържете докато се зачервят от всички страни. Извадете ги и залейте тигана с виното. Оставете течността да се изпари на половина. Върнете месото обратно в тигана, прибавете гъбите, намалете огъня и оставете всичко под капак да се задуши за няколко минути. Налейте около 100мл. /ако искате повече сос, количеството може да е повече/ вода или пилешки бульон, подправете със сол, черен пипер и кимион. Сложете две клонки прясна мащерка и отново захлупете и оставете да къкри на тих огън докато течността се редуцира на половина. Разтворете нишестето в малко вода и на тънка струйка добавете към ястието. Разбъркайте и оставете за няколко минути на огъня, за да се сгъсти соса. Поръсете готовото ястие със ситно нарязан магданоз и.... Да ви е сладко!

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #22 -: 20 Август 2012, 07:12:27 »
Охлювчета



Продукти:
за охлювчетата:
400гр. бутер тесто /използвах малката опаковка на бутер тесто "Белла"
смлени орехи
захар
готов микс от подправки за меденки /той съдържа канела,карамфил,джинджифил, кориандър, черен пипер, кардамон, индийско орехче; ако нямате такъв микс и канелата ще свърши добра работа/

за сиропа:
1 1/2ч.ч. захар
2ч.ч. вода
малко лимонов сок или щипка лимонена киселина
настъргана кора от половин лимон /по желание/

Отваряме листа бутер тесто, разточваме го малко, за да стане по-тъничко. Поръсваме обилно със смлени орехи и захар. Поръсваме и от микса от подправки и навиваме на не много стегнато руло, като навиваме от дългата страна. Залепяме крайчето с разбито яйце и нарязваме рулото на малки шайби. Подреждаме ги в тава, която предварително сме покрили с хартия за печене, като оставяме разстояние между шайбите. Печем в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставяме охлювчетата да изстинат.
Сиропа приготвяме като кипваме водата и захарта и ги оставим да се варят за около 5-6 минути. Сваляме от котлона и прибавяме кората на лимона и лимоновия сок и оставяме да изстине напълно.
Подреждаме напълно изстиналите охлювчета в подходящ съд и ги заливаме със студения сироп. Оставяме да престоят около 12 часа и си ги хапваме с кеф  :smile1:
Да ви е сладко!


iv_deleva

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 81
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #23 -: 20 Август 2012, 15:48:16 »
Днес ми се напълниха очите и сърцето с любимите тестени изкушеня в любимия форум.
rainbow, честита лична тема, дали няма шанс да почерпиш с едно охлювче, пък и близо съм ти, на морето?

iv_deleva

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 81
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #24 -: 20 Август 2012, 18:00:30 »


Картофени мъфини със сирене и лук




а дали ще станат, ако се сложи сместа в хартии,а те в метаната форма за мъфини  :icon_question: Дали ще се отлепят лесно  :icon_question:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #25 -: 20 Август 2012, 20:14:46 »
 :thumbup: надниквам и какво да видя страхотни предложения ... а тези охлювчета са неустоими  :flower:

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #26 -: 21 Август 2012, 06:38:26 »
petrina благодаря ти и се радвам, че те виждам отново във форума
iv_deleva благодаря, може да се включиш в някоя от следващите бургаски срещи  :smile1:, пък може и да почерпя  :P.
Картофени мъфини със сирене и лук

а дали ще станат, ако се сложи сместа в хартии,а те в метаната форма за мъфини  :icon_question: Дали ще се отлепят лесно  :icon_question:
Разбира се, че можеш да ползваш хартиени капсули, но тогава няма да имат тази препечена коричка отстрани. И непременно омасли хартийките. Успех!
« Последна редакция: 21 Август 2012, 08:47:01 от rainbow »

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #27 -: 21 Август 2012, 07:11:56 »
Ананасов щрудел



Продукти за тава с размери 17/24 см:
1 лист бутер тесто /400г./
1 кутия компот от ананас /около 10 шайби/
40г. масло
5-6 с.л. кафява захар /или повече ако обичате да ви е по-сладко/

Разтопете маслото в тавичката, в която ще печете десерта. Поръсете обилно със захарта. Нарежете шайбите ананас на половинки и ги подредете плътно върху захарта. Покрийте с листа бутер тесто, като вкарате крайчетата навътре, за да застъпят част от плода. Аз обичам листа бутер тесто да ми е по-тъничък и предварително леко го разточвам с точилката, при необходимост изрязвам излишното.
Пече се в загряла на 220 градуса фурна до готовност на бутер тестото. Готовия щрудел се оставя да изстине около 10 мин. и се обръща в подходящ поднос. Може да си го хапвате с бита сметана или готов ванилов сос /извинете ме за лошите снимки, но все се случва така, че снимам вечер  :smile1:/. Чудесен и бърз десерт.



Да ви е сладко!

iv_deleva

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 81
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #28 -: 21 Август 2012, 15:22:09 »

Разбира се, че можеш да ползваш хартиени капсули, но тогава няма да имат тази препечена коричка отстрани. И непременно омасли хартийките. Успех!

благодаря ви :exclaim: притеснявам се дали ще изкарам от металната форма, затова питах за хартиите.
Ананасовия сладкиш е много хубав :exclaim:

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #29 -: 26 Август 2012, 22:31:05 »
Кифлички с мед



Тези страхотни кифлички видях в един кулинарен блог. Много ми хареса името "Кифлички с пчелен мед". Правила съм различни кифлички - с кашкавал, със сирене, с локум, с различни сладка, но с мед не бях и чувала. Рецептата ме грабна и реших да ги пробвам. Получиха се много вкусни и ароматни кифлички, които се ометоха за кратко време  :smile1:.

Продукти:
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. вода
1/3 к.ч. захар
1/2 кубче мая
1/4 ч.ч. олио
2 яйца
1 малка щипка сол
брашно за меко тесто
мед за намазване
още захар за поръсване на кифлите



От водата и киселото мляко правим айран, който леко загряваме. В него разтваряме маята, заедно със захарта и солта. Добавяме олиото и яйцето и разбъркваме. Омесваме меко тесто. Оставяме го да втаса около час. Втасалото тесто разделяме на две топки. Всяка разточваме на кръг с дебелина около 1 см.
Разделяме кръга на 16 еднакви триъгълника. Всеки триъгълник мажем с течен мед и навиваме на кифлички. Подреждаме ги в тава предварително покрита с хартия за печене, като оставяме разстояние между тях.
Оставяме ги да си починат около 30 мин. Мажем ги с разбито яйце и поръсваме обилно със захар. Кифличките печем в загряла на 200гр. фурна до готовност.


Направих няколко и със солена плънка. Тях вместо със захар поръсих със сусам.



 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]