Автор Тема: Какво ядем - оцветители, стабилизатори и прочие  (Прочетена 9456 пъти)

Gladen

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
За многобройните "Е"-та ми е думата...ето как се класифицират те:

100-180      Colors (оцветители)

200-252      Preservatives (консерванти)

260-297      Acidities (киселини)

300-385      Antioxidant (антиоксанти)

400-429      Thickeners (сгъстители)

430-499      Emulsifiers (емулгатори)

620-640      Flavor Enhancer (усилващи вкуса)

950-967      Sweeteners (подсладител )

Подробна информация за всичките химикали, които ядем:

Е код   Безвреден   Наименование   Описание
E100   да   Curcumin   жълто оранжев: извлича се от корена на растението куркума - curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано: използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.
E101   да   Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate   Витамин B2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека: употребява се в маргарина и сирената.
E102   не   Tartrazine   FDC Yellow No.5: предполага се че предизвиква асматични пристъпи (по US FDA** - не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000): tartrazine чувствителнос е свързана са чувствителността спрямо аспирина: използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни
E104   не   Quinoline Yellow   FDC Жълто No.10: използува се в червилата и продукти за коса, одеколони: може да причини дерматит: забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E107   не   Yellow 7G   жълт оцветител: HACSG* препоръчва да се избягва: страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него: типична употреба - безалкохолни напитки: забранен в Австралия, САЩ
E110   не   Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S   FDC Жълто No.6: използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба: синтетичен: също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup: странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна: забранен в Норве
E120   не   Cochineal, Carminic acid, Carmines   червен цвят: произвежда се от насекоми: рядко използуван: HASCG* препоръчва да се избягва
E122   не   Azorubine, Carmoisine   червен цвят: дериват от въглищния катран: може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин: използува се в сладкарството, марципан, желета: забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.
E123   не   Amaranth   FDC Червено No.2: извлича се от растението herbaceous: използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета: може да провокира астма, екзема и хиперактивност: вреден при бременност: забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.
E124   не   Ponceau 4R, Cochineal Red A   FDC Червено No.4: канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин: забранен в САЩ и Норвегия
E127   не   Erythrosine   FDC Червено No.3: червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши: може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза: забранен в Норвегия
E128   не   Red 2G   Забранен в Австралия и много други страни, освен Великобритания.
E129   не   Allura red AC   FDC Червено No.40: оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика: синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth: забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E131   не   Patent blue V   Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E132   не   Indigotine, Indigo carmine   FDC Син No.2, основно се прибавя към таблети и капсули: също в производството на сладолед, сладкарството: синтетичен- извлечен от въглищния катран: може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
E133   не   Brilliant blue FCF   FDC Blue Dye No.1: използува се в млечни продукти, сладки и напитки: синтетичен - течен или амониева сол: забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E140   да   Chlorophylis, Chlorophyllins   зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката.
E141   да   Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins   маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти
E142   не   Green S   зелен: синтетичен дериват от въглищния катран: използва се при консервирания грах: забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
E150(a)   не   Plain caramel   тъмно кафяв: HACSG* препоръчва да се избягва. използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати
E150(b)   не   Caustic sulphite caramel   виж E150(a)
E150(c)   не   Ammonia caramel   виж E150(a)
E150(d)   не   Sulphite ammonia caramel   виж E150(a)
E151   не   Brilliant Black BN, Black PN   черно: дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове: забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
E153   не   Vegetable carbon   черен цвят, въглищен пигмент: използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ
E154   не   Brown FK   кафяв, забранен в САЩ
E155   не   Brown HT (Chocolate)   кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност: забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E160(a)   да   Carotene, alpha-, beta-, gamma-   жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във 'Vitamin A' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци
E160(b)   да   Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin   червен: извлича се от дървото Bixa orellana:използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр: лак за нокти: може да причини ортикария (nettle rash)
E160(c)   да   Paprika extract, capsanthin, capsorubin   червен, не се знаят странични ефекти.
E160(d)   да   Lycopene   червен, не се знаят странични ефекти.
E160(e)   да   Beta-apo-8'-carotenal (C 30)   оранжев, не се знаят странични ефекти.
E160(f)   да   Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30)   оранжев, не се знаят странични ефекти.
E161(b)   да   Xanthophylls - Lutein   жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.
E161(g)   да   Xanthophylls - Canthaxanthin   жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол): има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.
E162   да   Beetroot Red, Betanin   пурпурен, не се знаят странични ефекти.
E163   да   Anthocyanins   виолетов, не се знаят странични ефекти.
E170   да   Calcium carbonate   минерална сол, бяла: използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.
E171   да   Titanium dioxide   бяла минерална сол.
E172   да   Iron oxides and hydroxides   черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети: токсичен в големи дози.
E173   да   Aluminium   без странични ефекти
E174   да   Silver   без странични ефекти
E175   да   Gold   без странични ефекти
E180   не   Latolrubine BK   да се избягва.
E181   да   Tannic acid, tannins   пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.



Консерванти

Е код   Безвреден   Наименование   Описание
E200   не   Sorbic acid   дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата
E201   да   Sodium sorbate   не са известни вредни ефекти
E202   да   Potassium sorbate   не са известни вредни ефекти
E203   да   Calcium sorbate   не са известни вредни ефекти
E210   не   Benzoic acid   фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност
E211   не   Sodium benzoate   използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса: портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml: също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства: може да предизвика обриви и да усили астма.
E212   не   Potassium benzoate   фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност
E213   не   Calcium benzoate   фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност
E214   не   Ethyl p-hydroxybenzoate   да се избягва, забранен в някои страни.
E215   не   Sodium ethyl p-hydroxybenzoate   да се избягва, забранен в някои страни.
E216   не   Propyl p-hydroxybenzoate   възможен алерген
E217   не   Sodium propyl p-hydroxybenzoate   да се избягва, забранен в някои страни.
E218   не   Methyl p-hydroxybenzoate   възможни алергични реакции, главно върху кожата.
E219   не   Sodium methyl p-hydroxybenzoate   да се избягва, забранен в някои страни.
E220   не   Sulphur dioxide   серен двуокис: може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E221   не   Sodium sulphite   почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства: може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени
E222   не   Sodium hydrogen sulphite   може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E223   не   Sodium metabisulphite   третиращ агент, може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E224   не   Potassium metabisulphite   може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E225   не   Potassium sulphite   може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E226   не   Calcium sulphite   да се избягва, забранен в някои страни.
E227   не   Calcium hydrogen sulphite   да се избягва, забранен в някои страни.
E228   не   Potassium hydrogen sulphite   може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E230   не   Biphenyl, Diphenyl   може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове
E231   не   Orthophenyl phenol   може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines
E232   не   Sodium orthophenyl phenol   може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines
E233   не   Thiabendazole   може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines
E234   да   Nisin   антибиотик, добит от бактерия: прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматеки пюрета.
E235   да   Natamycin   плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии: може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене: типично приложение - месо сирене
E236   не   Formic acid   да се избягва, забранен в някои страни.
E237   не   Sodium formate   да се избягва, забранен в някои страни.
E238   не   Calcium formate   да се избягва, забранен в някои страни.
E239   не   Hexamethylene tetramine   да се избягва, забранен в някои страни.
E249   не   Potassium nitrite   фиксира цвета и консервант при месото: може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца
E250   не   Sodium nitrite   може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
E251   не   Sodium nitrate   може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
E252   не   Potassium nitrate   може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
E260   да   Acetic acid   основен компонент на оцета
E261   не   Potassium acetate   в сосове и марини - да се избягва от хора с увредени бъбречни функции
E262   да   Sodium acetate, Sodium diacetate   основен компонент на оцета
E263   да   Calcium acetate   основен компонент на оцета
E264   не   Ammonium acetate   основен компонент на оцета, но може да предизвика гадене и повръщане.
E270   да   Lactic acid   млечна киселина, киселинен регулатор:
E280   да   Propionic acid   използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
E281   да   Sodium propionate   използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
E282   да   Calcium propionate   използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
E283   да   Potassium propionate   използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
E290   да   Carbon dioxide   въглероден двуокис
E296   да   Malic acid   ябълчна киселина:
E297   да   Fumaric acid   фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни



Антиооксиданти

Е код   Безвреден   Наименование   Описание
E300   да   Ascorbic acid   аскорбинова к-на, 'vitamin C': прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.
E301   да   Sodium ascorbate   натриева сол на Е300
E302   да   Calcium ascorbate   калциева сол на Е300
E303   да   Potassium ascorbate   калиева сон на vitamin C
E304   да   Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate   естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини
E306,   да   Tocopherols, alpha-,gamma-,delta-   vitamin E': намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
E307,   да   Tocopherols, alpha-,gamma-,delta-   vitamin E': намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
E308,   да   Tocopherols, alpha-,gamma-,delta-   vitamin E': намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
E309   да   Tocopherols, alpha-,gamma-,delta-   vitamin E': намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
E310   не   Propyl gallate   използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции: извлича се от шикалки: може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни: използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
E311   не   Octyl gallate   използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции: извлича се от шикалки: може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни: използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
E312   не   Dodecyl gallate   използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции: извлича се от шикалки: може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни: използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
E315   да   Erythorbic acid   получава се от sucrose
E316   не   Sodium erythorbate   получава се от E317
E319   не   Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ)   HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.
E320   не   Butylated hydroxy-anisole (BHA)   забавя повреждането от окисление: използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
E321   не   Butylated hydroxy-toluene (BHT)   забавя повреждането от окисление: използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
E322   не   Lecithins   емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци: не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит: използва се за в маслата, шоколада, майонезата.
E325   не   Sodium lactate   получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E326   не   Potassium lactate   получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E327   не   Calcium lactate   получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E328   не   Ammonium lactate   получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E329   не   Magnesium lactate   получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E330   да   Citric acid   лимонена киселина: използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб
E331   да   Sodium citrates   Натриева сол на Е300
E332   да   Potassium citrates   Калиева сол на Е300
E333   да   Calcium citrates   Калциева сол на Е300
E334   да   Tartaric acid   Винена киселина: без странични ефекти
E335   да   Sodium tartrates   Винена киселина: без странични ефекти
E336   да   Potassium tartrates   Винена киселина: без странични ефекти
E337   да   Sodium potassium tartrate   Винена киселина: без странични ефекти
E338   да   Phosphoric acid   фосфорна киселина: без странични ефекти
E339   не   Sodium phosphates   Минерална сол, ползва се като фиксираш агент може да наруши калциево-фосфорното равновесие
E340   не   Potassium phosphates   Минерална сол, ползва се като фиксираш агент може да наруши калциево-фосфорното равновесие
E341   да   Calcium phosphates   минерална сол, използува се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби
E343   да   Magnesium phosphates   основен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол
E350   да   Sodium malates   без странични ефекти
E351   да   Potassium malate   без странични ефекти
E352   да   Calcium malates   без странични ефекти
E353   да   Metatartaric acid   без странични ефекти
E354   да   Calcium tartrate   без странични ефекти
E355   да   Adipic acid   киселина за хранителни цели, използува се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители
E357   да   Potassium adipate   без странични ефекти
E363   не   Succinic acid   забранена в някои държави
E365   да   Sodium fumarate   сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp. F.officianalis)
E366   да   Potassium fumarate   без странични ефекти
E367   да   Calcium fumarate   без странични ефекти
E370   не   1,4-Heptonolactone   забранена в някои държави
E375   да   Niacin   vitamin B3:
E380   не   Tri-ammonium citrate   може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса
E381   да   Ammonium ferric citrates   сол на лимонената киселина, използува се като добавка на желязо в диетични формули
E385   не   Calcium disodium EDTA   забранен в някои страни


Гуми, емулатори, сабилизатори

Е код   Безвреден   Наименование   Описание
E400   да   Alginic acid   извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E401   да   Sodium alginate   извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E402   да   Potassium alginate   извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E403   да   Ammonium alginate   извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E404   да   Calcium alginate   извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E405   да   Propylene glycol alginate   няма данни за странични ефекти
E406   да   Agar   получава се от червени водорасли, понякога се използува като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и в сладоледите
E407   не   Carrageenan   извича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени: иначе чистия карагенан се разгражда в червата
E410   да   Locust bean gum   извлича се от Ceratonia siliqua - растение от семейство рожкови: използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина
E412   да   Guar gum   извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия: намалява нивата на холестерола
E413   да   Tragacanth   гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer: използува се в храните, свързващо в козметиката
E414   да   Acacia   извлича се от Acacia Sengal:
E415   да   Xanthan gum   използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.
E416   да   Karaya gum   извлича се от индийското дърво Sterculia urens: използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител - има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.
E417   да   Tara gum   извлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу: използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета.
E420   не   Sorbitol   изкуствен подладител, получава се от глюкоза: използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката: не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект
E421   да   Mannitol   изкуствен подсладител: използува се в нискокалоричните храни
E422   да   Glycerol   подсладител: използува се в ликьори: бонбони: сушени плодове, нискокалорични храни
E431   да   Polyoxyethylene stearate   Полиоксиэтилен 8  стеарат
E432   да   Polysorbate 20   Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат
E433   да   Polysorbate 80   Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат: емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ
E434   да   Polysorbate 40   Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат
E435   да   Polysorbate 60   Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат
E436   да   Polysorbate 65   Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат
E440(a)   да   Pectin   Пектини: пектин : използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове
E440(b)   да   Amidated pectin   амидопектин
E441   да   Gelatine   желатин - възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити
E442   да   Ammonium phosphatides   без странични ефекти
E450   да   Diphosphates   дифосфатии: натриеви, калиеви и калциеви
E451   да   Triphosphates   трифосфати : натриев и калиев
Е452   да   Polyphosphates   полифосфати: натриев калиев и калциев
E460   да   Cellulose   целулоза - без странични ефекти
E461   да   Methyl cellulose   метил целулоза: може да причини чревни проблеми
E463   не   Hydroxypropyl cellulose   ходрокси пропил целулоза: забранен в някои страни
E464   да   Hydroxypropyl methyl cellulose   хидрокси пропил метил целулоза
E465   да   Ethyl methyl cellulose   етил метил целулоза
E466   да   Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose   без странични ефекти
E469   да   Sodium caseinate   без странични ефекти
E470   не   Fatty acids salts   соли на мастни киселини: забранени в някои страни
E471   да   Monodi glycerides of fatty acids   без странични ефекти
E472   да   Fatty acid esters of glycerides   без странични ефекти
E473   да   Sucrose esters of fatty acids   естери на захароза и мастни киселини
E474   да   Sucroglycerides   захароглицериди
E475   да   Polyglycerol esters of fatty acids   без странични ефекти
E476   да   Polyglycerol polyricinoleate   без странични ефекти
E477   да   Propylene glycol esters of fatty acids   без странични ефекти
E478   не   Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol   няма данни
E479(b)   да   Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids   Термически окисленно соевое и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните к-ни
E480   да   Dioctyl sodium sulphosuccinate   натриев диоктилсулфосукцинат
E481   да   Sodium stearoyl-2-lactylate   без странични ефекти
E482   да   Calcium stearoyl-2-lactylate   без странични ефекти
E483   не   Stearyl tartrate   забранен в някои страни
E491   да   Sorbitan monos tearate   без странични ефекти
E492   да   Sorbitan tristearate   може да увеличи абсорбцията на някои мастно разтворими субстанции
E493   не   Sorbitan monolaurate   забранен в някои страни
E494   не   Sorbitan mono-oleate   забранен в някои страни
E495   не   Sorbitan monopalmitate   забранен в някои страни


Минерални соли

Е код   Безвреден   Наименование   Описание
E500   да   Sodium carbonates   Натриев карбонати, без странични ефекти в малки количества
E501   да   Potassium carbonates   без странични ефекти
E503   не   Ammonium carbonates   амониев карбонат - понякога дразни лигавицата
E504   да   Magnesium carbonate   използва се като лаксатив и антиацид
E507   да   Hydrochloric acid   безопасно в малки количества
E508   не   Potassium chloride   по големи количества могат да причинят язва
E509   да   Calcium chloride   калциев хлорид
E510   не   Ammonium chloride   да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции
E511   да   Magnesium chloride   магнезиев хлорид (основен минерал)
E513   не   Sulphuric acid   сярна киселина: забранена в някои държави
E514   не   Sodium sulphates   натриев сулфат - може да наруши водния баланс
E515   да   Potassium sulphates   без странични ефекти
E516   да   Calcium sulphate   калциев сулфат, получава се от варовик
E518   не   Magnesium sulphate   има лаксативен ефект
E519   да   Copper sulphate   меден сулфат - използува се рядко
E524   да   Sodium hydroxide   натриева осноова
E525   да   Potassium hydroxide   калиева основа
E526   да   Calcium hydroxide   без странични ефекти
E527   да   Ammonium hydroxide   амониев хидроксид
E528   да   Magnesium hydroxide   магнезиев хидроксид
E529   да   Calcium oxide   калциев оксид, безопасен в малки количества
E530   да   Magnesium oxide   магнезиев оксид
E535   да   Sodium ferrocyanide   без странични ефекти
E536   да   Potassium ferrocyanide   без странични ефекти
E540   да   Dicalcium diphosphate   дикалциев дифосфат
E541   да   Sodium aluminium phosphate   натриево алуминиев фосфат
E542   да   Bone phosphate   костен фосфат извлича се от кости, ползва се сухо мляко за кафемашини
E544   не   Calcium polyphosphates   забранен в някои страни
E545   не   Ammonium polyphosphates   забранен в някои страни
E551   да   Silicon dioxide   силициев двуокис - без странични ефекти
E552   да   Calcium silicate   получава се от варовик и диатомит - антиацид
E553(a)   да   Magnesium silicates   магнезиев силикат
E553(b)   не   Talc   свързва се с рак на стомаха: типичен продукти - белен ориз, при шоколадите и в сладкарството
E554   не   Sodium aluminium silicate   използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна: опасен при бременност
E556   не   Calcium aluminium silicate   използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна: опасен при бременност
E558   да   Bentonite   без странични ефекти
E559   да   Aluminium silicate (Kaolin)   без странични ефекти
E570   да   Stearic acid   без странични ефекти
E572   да   Magnesium stearate   без странични ефекти
E575   да   Glucono delta-lactone   без странични ефекти
E576   не   Sodium gluconate   забранен в някои страни
E577   да   Potassium gluconate   без странични ефекти
E578   да   Calcium gluconate   без странични ефекти
E579   да   Ferrous gluconate   цвето задържащ агент: използува се в растителните масла, като добавка на желязо: в малки количвства е безвреден
E585   не   Ferrous lactate   няма данни


Усилващи вкус и аромат

Е код   Безвреден   Наименование   Описание
E620   не   Glutamic acid   аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза: не подходяща за деца
E621   да   Monosodium glutamate (MSG)   мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни
E622   не   Monopotassium glutamate   монокалиев глутамат: използува се сол заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства
E623   да   Calcium diglutamate   в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E624   да   Monoammonium glutamate   в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E625   да   Magnesium diglutamate   в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E626   не   Guanylic acid   в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
E627   не   Disodium guanylate   в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
E629   не   Calcium guanylate   в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
E631   не   Disodium inosinate   в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
E633   не   Calcium inosinate   в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
E635   не   Disodium 5'-ribonucleotide   в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
E636   да   Maltol   използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина: има максимално допустима доза за кг
E637   да   Ethyl maltol   използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина: има максимално допустима доза за кг
E640   да   Glycineits sodium salt   глицин и негова натриева сол



Други

Е код   Безвреден   Наименование   Описание
E900   да   Dimethyl polysiloxane   базирано на силикон
E901   не   Beeswaxes   пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции
E903   не   Carnauba wax   извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции
E904   не   Shellac   извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата
E905   не   Paraffins, Microcrystalline wax   парафини - може да инхибират абсорбцията на мазнни, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлвата се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове
E907   не   Refined microcrystalline wax   забранен в някои страни
E913   да   Lanolin   добива се от овча вълна
E920   да   L-Cystein   за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера
E921   да   L-Cystin   за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера
E924   не   Potassium bromate   в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми
E925   да   Chlorine   в обработка на брашната
E926   да   Chlorine dioxide   в обработка на брашната
E927   не   Azodicarbonamide   забранен в някои страни
E928   не   Benzoyl peroxide   при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви
E931   да   Nitrogen   азот, при пакетиране и замразяване
E932   да   Nitrous oxide   безвреден в малки количества
E950   не   Acesulphane potassium   
E951   не   Aspartame   изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него.
E952   не   Cyclamic acid   изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака
E954   не   Saccharines   изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака
E957   да   Thaumatin   изкуствен подсладител, полъучен от тропическото растение Thaumococcus danielli: за подсладяване на вина, хляб и плодове.
E965   не   Maltitol, Hydrogenated glucose syrup   овлажнител, лаксативен в големи концентрации
E967   да   Xylitol   овлажнител
E999   да   Quillaia extract   емулгатор, използува се в бирата и газираните напитки
E1100   да   Amylase   извлича се от гъби или панкреас на свиня
E1200   да   Polydextrose   безопасен в малки дози
E1201   да   Polyvinylpyrrolidone   диспергиращ агент: при изкуствените подсладители
E1202   да   Polyvinylpolypyrrolidone   колоиден стабилизатор, при избистряне на виното
E1400 - E1450   да   Starches   Скорбяла - няма странични ефекти
E1505   да   Triethyl acetate   част от него се превръща в алкохол в тялото
E1510   да   Ethanol   алкохол
E1517, E1518   да   Glycerol acetates   разтворител, получен от глицерол
E1520   да   Propylene glycol   омокрящ и диспергиращ агент

Ако сте любопитни, можете да намерите пълния списък с полуотровите тук: http://register.cixx6.com/e_numbers.php?pn=0&srt=3a

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Супер инфо, много подробно!  :thumbup:
Сега всички да си направят по едно картонче със списък на вредните Е-та (май ще излезе малко книжле), ламинират го и го прибират в чантата, заедно с по една лупа. Влезете ли в магазин, вадите списъка и лупата и четете старателно. Аз за сега само с лупа съм се снабдила  ;D Мъжете ако нямат търпение да ни чакат, да излязат навън или да отидат в най-близкото заведение за по едно кафе или бира!  :smile1:

adriana.mehandjieva

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 10
  • Розите имат и цветове и бодли
То и в кафето, и в бирата има подобни гадости :D

Иначе да, много сложно става. Но пък няма как да си отглеждама цялата храна, за да сме сигурни, че няма изкуствени добавки в нея.

tomislava

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 29
Re: Какво ядем - оцветители, стабилизатори и прочие
« Отговор #3 -: 02 Октомври 2015, 14:31:21 »
Всички храни съдържат вредни съставки, няма оправия.

KrokozabYl

  • главен пакостник
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2206
  • http://vbox7.com/play:d6ad5958
Re: Какво ядем - оцветители, стабилизатори и прочие
« Отговор #4 -: 02 Октомври 2015, 14:42:37 »
Като търча след Томислава  :hi:
та се сетих да ви пусна какво разбрах тази седмица от Блитц:
"Заглеждали ли сте се в етикетите на плодовете, които купувате от магазина? Трябва да знаете какво означават. Така например ако кодът има 4 цифри или 4, това означава, че продуктът е отглеждан чрез интензивно земеделие и че е възможно при това да са използвани изкуствени торове.
 
Ако продуктът има пет цифри, които започват с цифрата 9, това означава, че продуктът е отглеждан по традиционен начин, органично което не включва пестициди и използването на тор.
 
Ако продуктът има код от пет цифри, които започват с цифрата 8 това означава, че продуктът е генетично модифициран.
 
Тази информация е важна за всеки, който пазарува и иска да знае какво консумира. /БЛИЦ"
Хайде на пакостите

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Какво ядем - оцветители, стабилизатори и прочие
« Отговор #5 -: 02 Октомври 2015, 17:55:36 »
Кро, абсолютно си права. В Лидъл имат кодове и кат разбрах какво представляват, направо се отказах от магазини - на пазара, от бабетата (и те хитреят в последно време) и най-вече от градината ...
В тази връзка ми се появи направо Бизнесидея, която в момента изчислявам дали ще се получи ... :innocent:

Poni 69

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 154
Re: Какво ядем - оцветители, стабилизатори и прочие
« Отговор #6 -: 03 Октомври 2015, 00:48:37 »
Къде ги виждате тия кодове по зеленчуците? То е ясно, че ядем боклуци, но как да се опазиш! Аз не виждам вече и бабета по пазарите, на сергиите само са пренесли зеленчука от борсите и са му лепнали 50% отгоре. Пак ми се струва, че от супермаркета поне можеш да огледаш външният вид на плодовете и зеленчука, на пазара ти пробутват какво ли не, правят ти разправия ако избираш.  Аз в последно време си купувам полски замразени зеленчуци и плодове от Пикадили, виждат ми се доста хубави, а като са на промоция са и на много добри цени

tomislava

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 29
KrokozabYl, и аз знам за тези кодове, но ако трябва да ги гледам всичките, ще си остана гладна. За съжаление, това е положението с храните, които приемаме. Повече вреди, отколкото ползи.

iliana.marinova

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 14
Re: Какво ядем - оцветители, стабилизатори и прочие
« Отговор #8 -: 01 Септември 2016, 12:54:02 »
Не всички са супер вредни,но огромното количество захар и изкуствени неща в храните не са ок.Тези времена за съжаление отминаха ...   https://www.actualno.com/recipes/lubimite-ni-gozbi-ot-detstvoto-news_554155.html

coollife

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Какво ядем - оцветители, стабилизатори и прочие
« Отговор #9 -: 24 Февруари 2017, 12:11:50 »
ВЪобще не се замисляме какво ядем...

mariqna44

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 65
Аз вече много внимавам какво ям. Започнах да си купувам домашни продукти, вярно, че са по-скъпи, но са качествени. Най-накрая ще мога да забравя и за вредния маргарин и олиото. Поръчах си спрей за готвене https://healthstore.bg/pure-nutrition-sprey-za-gotvene-300-ml , който е перфектен заместител на вредните мазнини.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10
  • dove: Ами защото я няма ха ха ха :)
    11 Ноември 2015, 16:02:58
  • FATE: Хора, не мога да намеря темата за ноември :(
    11 Ноември 2015, 08:37:38

* Последното от форума

Re: Варна-пицария от cvetozara123
[26 Април 2017, 12:26:55 ]


Re: Къде мога спешно да намеря ножове? от tomislava
[26 Април 2017, 11:35:47 ]


Re: Мазнина за печене от cvetozara123
[26 Април 2017, 10:24:18 ]


Re: Игра с думи от cvetozara123
[20 Април 2017, 20:29:32 ]


Re: Асоциации- продължение от cvetozara123
[20 Април 2017, 20:28:58 ]


Re: Къде мога спешно да намеря ножове? от cvetozara123
[20 Април 2017, 20:27:32 ]


Re: Мазнина за печене от tomislava
[19 Април 2017, 20:37:23 ]


Re: Къде мога спешно да намеря ножове? от tomislava
[19 Април 2017, 11:40:48 ]


Re: Варна-пицария от tomislava
[19 Април 2017, 11:10:21 ]


Re: Мазнина за печене от mariqna44
[19 Април 2017, 11:02:21 ]


Re: Подочистачка от mariqna44
[19 Април 2017, 00:14:51 ]


Re: Отглеждате ли си подправки? от mariqna44
[19 Април 2017, 00:01:49 ]


Re: Варна-пицария от mariqna44
[18 Април 2017, 22:54:08 ]


Re: Отглеждате ли си подправки? от tomislava
[15 Април 2017, 19:52:54 ]


Re: Асоциации- продължение от tomislava
[14 Април 2017, 14:53:58 ]


Re: Игра с думи от tomislava
[14 Април 2017, 14:53:23 ]


Re: Подочистачка от tomislava
[14 Април 2017, 14:51:47 ]


Re: Умните уреди в кухнята от mariqna44
[13 Април 2017, 11:19:43 ]


Re: Отглеждате ли си подправки? от mariqna44
[13 Април 2017, 11:16:07 ]


Re: За ноктите от mariqna44
[13 Април 2017, 10:53:45 ]