Автор Тема: Средиземноморската кухня - здравословен начин на живот  (Прочетена 9054 пъти)

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!


Рецепти в темата:

Стр.1

Салата с нахут, домати и маслини - Мими
:icon_idea:

Късър - Мими :icon_idea:

Пъстърва в масло - Мими :icon_idea:

Хляб по средиземноморски - Мими :icon_idea:





Някои диетолози определят именно средиземноморската кухня, богата на полски култури и мононенаситени мазнини, за една от най-здравословните. От много време тя се асоциира с дълголетие и добро здраве на сърцето. Но освен това тя може да бъде и прекрасен начин за отслабване, стига да се яде с мярка.
Когато се говори за средиземноморска кухня се има предвид региона на Южна Европа до Близкия изток. Преди над 50 години специалистите са забелязали, че хората, обитаващи посочения район са по-здрави и живеят дълъг и пълноценен живот – най-вече заради начина си на хранене, типа храни и начина на живот като цяло.
Средиземноморската кухня варира в различните райони, но навсякъде тя се базира на зеленчуци, плодове, маслини, бобови култури, пълнозърнести храни, зехтин, риба, както и малко млечни продукти и вино. Допълнително към нея трябва да се отчетат и специфичния начин на структуриране на деня – продължителен обяд, често последван от следобедна почивка (сиеста) и редовна физическа активност.
Редица изследвания показват, че контролираните като калории диетични планове, богати на полски култури, здравословни мазнини и крехки протеини, каквато е средиземноморската кухня, са много подходящ начин за отслабване. Наскоро публикувани данни сочат, че средиземноморската кухня може да е също толкова ефективна за намаляване на теглото колкото и редицата нискомаслени диети. За разлика от тях тя дава и нещо повече – възможност за подобряване на обмяната на веществата (метаболизма).
Натрупаните през годините данни доказват ползата на типичните за средиземноморската кухня храни заедно с физическата активност за контрол върху теглото и при определени ограничения на калориите - за отслабване.
Заради своята нарастваща популярност и многократно доказван ефект средиземноморската диета е станала основа за други, подобни диети – например диетата Южен бряг, създадена от кардиолога д-р Артър Агатстън.
Други ползи от средиземноморския начин на хранене включват намален риск от хронични заболявания като диабет, рак, Алцхаймер и сърдечни заболявания.

На практика няма единен модел на средиземноморска кухня. Всички нейни разновидности обаче са обединени около полските култури, мононенаситените мазнини (най-вече зехтин), рибата и ограничено количество растителни продукти.

Общите характеристики на средиземноморската кухня и диета са:
- зърнени и бобови култури – може да присъстват във всяка порция храна (боб, леща, нахут, елда, киноа, булгур, кус кус). Има чудесни салати и рецепти с тези продукти, за които ще напиша по-късно.
- плодове – 2-3 пъти на ден не по-малко от 200-300г
- зеленчуци – 2-3 пъти на ден към основните хранения
- риба и морски дарове – най-малко 3 пъти седмично
- ядки – по една шепа на ден (сурови бадеми, лешници, орехи)
- месо – не повече от 2-3 пъти на седмица предимно пилешко, пуешко или телешко
- мазнини – основно мононенаситени като зехтин и олио от рапица
- яйца и млечни продукти в по-малки количества, за предпочитане с по-малко маслено съдържание ( рикота, сирене, извара, моцарела)
- спагети и всякакъв вид паста може да похапвате в по-малки порции и с по-прости сосове или зеленчуци ( спагети с альо, олио и пеперончино, спагети с доматен сос, равиоли със спанак, паста с песто и броколи, паста с гриловани зеленчуци и т.н.)
- може да похавате и сладки неща, стига да не се прекалява със захарта. Едно тирамисю е чудесен завършек на обяда например или купичка с крем карамел.

Няколко от причините да изберете средиземноморския стил на хранене:
- При хляба и различните нишестени храни преобладават пълнозърнестите.
- Ядките, семената, бобовите култури, рибата, нискомаслените млечни храни, пилешкото (най-вече) месо задоволяват нуждите на човешкия организъм от протеини. От време на време може да се яде и червено или свинско месо.
- Наситените и трансмазнините почти напълно отсъстват от храната. Маслото и маргаринът са заместени от зехтинът и рапичното олио.

Средиземноморската кухня поставя ударението върху храни, бедни на мазнини, с малко холестерол и с много фибри. Намаляването в приема на мазнини е един от най-лесните начини да се приемат по-малко калории, защото мазнините са над 2 пъти по-калорични от въглехидратите и протеините. Нещо повече – храните, съдържащи много крехки протеини и фибри (например бобовите и житните култури), по-бързо премахват глада и създават продължително усещане за ситост при по-малко приети калории.

Ядките, рибата и зехтинът осигуряват мононенаситени мазнини, които също засищат бързо, като не повишават нивото на холестерола (т.е. обратното на ефекта от наситените мазнини).

Повечето храни, включени в средиземноморската кухня са свежи и съобразени със сезона. Начинът на приготвянето им е прост и рядко включва включва пържене.

Най-важния принцип на средиземноморската кухня е човек се наслаждава на храната, а тя самата е здравословна и вкусна.

източник : dieti.info


« Последна редакция: 30 Март 2012, 23:46:50 от pep-4o »

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Идеята ми е в тази тема да публикуваме рецепти от района на Средиземноморието, който включва части от Италия, Испания, Франция, Гърция, Турция, Мароко, Тунис. Има много популярни рецепти. Има и други не толкова. Нека тази тема бъде за здравословното и пълноценно хранене, което е и основата на всички диети (или поне не повечето  ;D)

Ще започна  с една салата. Характерно за повечето средиземноморски салати е, че са доста хранителни и спокойно могат да заменят едно хранене.

Салата с нахут, домати и маслини



Необходими са ви за 4 порции:
1 опаковка(400мл) сварен нахут (продава се в големите супермаркети)
100 г маслини без костилки зелени и черни
2 домата
1 стрък зелен лук или малка глава червен лук
магданоз
босилек
морска сол
зехтин
лимонов сок

Нарязвате доматите на едри кубчета, маслините на кръгчета. Отцедете нахута от водата. Сипвате в купа нахута, доматите, маслините и подправките, и сервирате.


marabu

  • Гост
Много хубава и полезна тема, Мими ! Браво очаквам с нетърпение други рецепти  :smile1:

Тази салата ми е любима откакто заобичах нахута :smile1:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Ха, Мими, появи се най-сетне  :smile1: :yahoo:
Аз ти гостувам в блога, но и там не си много редовна :P
Ще изчакам за салатата, че с тези домати сега - ужасни са >:(

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Ха, Мими, появи се най-сетне  :smile1: :yahoo:
Аз ти гостувам в блога, но и там не си много редовна :P
Ще изчакам за салатата, че с тези домати сега - ужасни са >:(
:hi: Веси! Видях в отчетната, че имаш нахут...тия дни ще ти дам и други предложения ( без домати) как да го оползотвориш.  :air_kiss:

Юле, благодаря, надявам се и ти да помагаш  :air_kiss:

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2807
  • калпазанка
Салата с нахут, домати и маслини

Мимче :-*

Благодаря за споделеното! :smile1: Тази салата още сега ще я спретна за вечеря :smile1:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Късър
Късъра е турско ястие, много наподобява салата табуле на вкус, но с добавка на пипер и оттам е с малко по наситен вкус. Мисля, че чудесно се вписва към средиземноморската кухня. Може да се ползва като салата, но става и за основно ястие. Особено лятото поднесено добре охладено е чудно!


120 г дребен булгур без варене
2 домата
1 червена и 1 зелена пиперки
1 малка червена чушка люта
1 глава червен лук
3-4 с.л. доматено пюре
2 с.л. пиперково пюре (ако нямате може да пасирате няколко печени пиперки)
сока на 1/2 лимон
сол и пипер
1 връзка магданоз
1 скилидка чесън
зехтин

Булгура се накисва във вряла вода за 10 мин. да набъбне. След това се овкусява с лимоновия сок, зехтина. Добавят се ситно нарязания лук, пиперките, доматите и другите продукти. Овкусява се на сол, може да добавите малко черен пипер. Оставяте да престои в хладилник поне за час и сервирате.
Забележка: Ако ползвате българския булгур е хубаво да го измиете добре, да го накиснете в студена вода за около 20 мин.  и след това да го сварите докато омекне.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Мими, ще чакам и твоите предложения за нахута, а късъра е чудесен, обичам :smile1:

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Пъстърва в масло



Необходими са ви:
Няколко филета от пъстърва
краве масло
лимон
сол
черен пипер
магданоз

Разтопете малко краве масло. Всяко филе овкусете със сол и пипер. Наредете филетата в тавичка постлана с алуминиево фолио. Залейте с разтопеното краве масло. Запечете във фурната на силно загрят грил от двете страни, като обръщате внимателно със шпатула да не се скъса рибата. Сервирайте с лимонов сок и магданоз.

 :exclaim:Ако търсите по диетичен вариант заменете маслото със зехтин.

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Мими, ще чакам и твоите предложения за нахута, а късъра е чудесен, обичам :smile1:

Веси, правих супа от нахут вчера, стана много вкусна. Тия дни ще пусна рецептата и.

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Хляб по средиземноморски
Това е може би най-обичания хляб у дома. Става толкова вкусен и ароматен, че няма нужда от гарнитура. :)



400 мл топла вода
30 г мая
680 г брашно
140 мл зехтин
3 ч.л. сол
100 г черни маслини без костилки
100 г сушени домати в олио, отцедени



Смесете маята с водата в малка купа. От 440г брашно направете фонтан, сипете маята, зехтина. Омесете меко тесто с ръце. Тестото ще е доста течно. Оформете на топка и покрийте да удвои обема си за около час-час и половина. Добавете останалото брашно, маслините, солта и сушените домати. Омесете меко тесто и покрийте да удвои отново обема си. Загрейте фурната на 200 С. Намажете леко две тави. Внимателно без да месите много и да не спадне тестото прехвърлете хляба в тавите. Намажете всеки хляб с вода и наръсете с брашно. Оставете леко да бухнат и изпечете за около 40 мин до златисто. Охладете поне 20 мин преди да сервирате.


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

gurpcylk от Jasonomine
[19 Септември 2019, 01:12:43 ]


TubeDigger crack keygen for windows от Stevenlah
[18 Септември 2019, 12:15:01 ]


ocqoueuj от Jasonomine
[16 Септември 2019, 15:17:43 ]


Търся рецепта за едновремешните пасти от Charlessmoke
[12 Септември 2019, 19:53:10 ]


Заместител на вредни храни от podolCob
[22 Август 2019, 20:21:46 ]