Автор Тема: Постни рецепти  (Прочетена 41231 пъти)

tarakchieva

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 64
Re: Постни рецепти
« Отговор #15 -: 11 Март 2012, 13:13:20 »
Печено от леща

Рецептата стъпка по стъпка може да видите тук:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,5568.0.html

aqua_marin_blue

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 196
Re: Постни рецепти
« Отговор #16 -: 12 Март 2012, 23:57:00 »
Яхния с праз и нахут

Продукти:

2 стръка праз
800гр. сварен нахут
200-250гр. настъргани домати
1 морков
1с.л. червен пипер
1с.л. брашно
1с.л. чубрица
1с.л. шарена сол
1к.л. кимион
сол на вкус
1с.л. дребно нарязан копър
4с.л. олио (аз използвах от рапица)

Приготвяне:

Задушете нарязаните праз и моркови, заедно със солта,  в олиото и няколко лъжички вода, докато празът омекне. Добавете нахута и червения пипер. Разбъркайте и добавете доматите и половин чаша вода. Нека поври 3-4 минути, след което добавете брашното, отново разбъркайте и долейте вода някъде около 1 пръст над нахута. Сложете останалите подправки. И оставте яхнията да ври още 10-15мин., докато се сгъсти леко. Наръсете с копъра.
Успехът идва с вдъхновението!

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Постни рецепти
« Отговор #17 -: 13 Март 2012, 12:02:14 »
Благодаря,aqua_marin_blue  :air_kiss:
Явно ще трябва да си сваря нахута предварително, но колко сух нахут да сваря за 800гр. сварен :innocent: :icon_question:, надува ли се много :icon_question: имаш ли представа или ти ползваш готово сварен. Аз консерва съм ползвала само за приготвяне на хумус :smile1:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Постни рецепти
« Отговор #18 -: 13 Март 2012, 14:08:52 »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Постни рецепти
« Отговор #19 -: 13 Март 2012, 14:14:37 »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Постни рецепти
« Отговор #20 -: 13 Март 2012, 14:23:45 »
 

                                                                  Швейцарски рьости (рьощи)

4-5 картофа
1 глава кромид лук
сол, черен пипер
олио

   Картофите се обелват и настъргват на едро ренде, леко се изстискват. Лукът също се обелва и настъргва. В купа се смесват настърганите картофи и лук, добавят се сол и черен пипер на вкус. В загрят тиган с олио се изсипва равномерно сместа и се пържи 12 минути на среден огън, без да се бърка. Поставя се чиния върху тигана и той се обръща, а после картофената палачинка се приплъзва в тигана и оставя от другата страна за още 8-9 минути.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Постни рецепти
« Отговор #21 -: 13 Март 2012, 14:36:16 »


                                                                        Яхния от зелен фасул и картофи


буркан зелен фасул (консервиран) или 500 г пресен
5 картофа (средни)
1 глава кромид лук
1 морков
5 скилидки чесън
150 г доматен сок
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. чубрица
1 с.л. магданоз
сол
обио
 
     Нарязаните на ситно лук и моркови се задушават в тенжера с олио и малко вода до омекването им. Изсипва се зеленият фасул (ако е пресен, се оставя да ври, докато поомекне), когато заври, се прибавят обелените и нарязани картофи, долива се гореща вода, колкото да покрие сместа, и се оставя да ври на слаб огън 20 минути. Прибавят се доматите, подправките, посолява се на вкус и ври още 5 минути. В тиган с олио се запържва брашното, прибавя се червеният пипер, разбърква се и запръжката се прибавя към яхнията. Разбърква се добре и котлонът се изключва. Прибавя се чесънът, който е пресован или настърган.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Постни рецепти
« Отговор #22 -: 13 Март 2012, 14:40:20 »


                                                                  Пържен фасул с печени чушки


500 г сварен бял боб или 1 консерва
4-5 червени печени пиперки
4 домата
1 глава кромид лук
1 ч.л. червен пипер
4-5 с.л. олио
сух джоджен
суха чубрица
сол


Нарязаният на ситно лук се пържи в сгорещената мазнина, докато стане прозрачен. Прибавят се нарязаните на парчета чушки, а след 2 минути се сипва червеният пипер, разбърква се и се прибавят нарязаните на кубчета домати, поръсва се с чубрица и джоджен и се посолява на вкус. Когато сокът на доматите се изпари, се прибавя отцеденият фасул и се пържи още 5 минути.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Постни рецепти
« Отговор #23 -: 13 Март 2012, 14:43:29 »


                                                                            Праз с ориз



3-4 стръка праз
200 мл доматен сок
2 глави лук
1 1/2 глави чесън
1-2 моркова
1 ч.ч. ориз
сол
2 с.л. олио
магданоз
1 ч.л. червен пипер



В маслото и олиото се задушава нарязаният кромид лук за 5-6 минути, прибавят се цели обелените скилидки чесън, а след 2-3 минути - настърганите моркови и малко вода. Като омекнат морковите - се прибавят червеният пипер, нарязаният на ситно праз, оризът, 1 к.ч. гореща вода и сол на вкус. Когато водата се поеме от ориза, сместа се изсипва в тавичка, добавят се доматите, магзаноз, наливат се още 2 ч.ч. гореща вода. Пече се до готовност на ориза. Ястието се поднася поръсено с магданоз.

aqua_marin_blue

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 196
Re: Постни рецепти
« Отговор #24 -: 13 Март 2012, 18:01:06 »
Благодаря,aqua_marin_blue  :air_kiss:
Явно ще трябва да си сваря нахута предварително, но колко сух нахут да сваря за 800гр. сварен :innocent: :icon_question:, надува ли се много :icon_question: имаш ли представа или ти ползваш готово сварен. Аз консерва съм ползвала само за приготвяне на хумус :smile1:

Весе, в случая използвах сварен. Но понякога и сух варя. Третирай го като сух фасул. Точно толкова се надува. Мисля, че половин килограм сух нахут ще е напълно достатъчен. Даже може и да ти остане. И според нахута после и количеството праз.  :thumbup:
Успехът идва с вдъхновението!

Petka :-)

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 474
Re: Постни рецепти
« Отговор #25 -: 14 Март 2012, 07:39:16 »

                         Постна супа с царевица
Лук
2 картофа
Печени или сурови чушки
1 и 1/2 - 2 чаши царевица (замразена или консерва)
2 суп. лъжици брашно
1 чаша соево мляко (или вода по желание)

Лука се задушава в мазнина. Ако ще използвате сурова чушка, задушавате я с лука. Налива се вода и се добавят картофите на кубчета. Като омекнат картофите добавяте царевицата, ако ще ползвате печена чушка, добавяте и нея. Като поври всичко, разтваряте брашното във чаша вода или чаша соево мляко и оставяте да поври още 10-тина минути на слаб огън.

Като подправки слагам чер пипер, чили на прах, Вегета,  скилидка чесън.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Постни рецепти
« Отговор #26 -: 14 Март 2012, 12:55:36 »
Благодаря,aqua_marin_blue  :air_kiss:
Явно ще трябва да си сваря нахута предварително, но колко сух нахут да сваря за 800гр. сварен :innocent: :icon_question:, надува ли се много :icon_question: имаш ли представа или ти ползваш готово сварен. Аз консерва съм ползвала само за приготвяне на хумус :smile1:

Весе, в случая използвах сварен. Но понякога и сух варя. Третирай го като сух фасул. Точно толкова се надува. Мисля, че половин килограм сух нахут ще е напълно достатъчен. Даже може и да ти остане. И според нахута после и количеството праз.  :thumbup:
:air_kiss:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Постни рецепти
« Отговор #27 -: 14 Март 2012, 14:07:47 »


                                          Ловчански пирян


1 кг картофи
1 ч.ч. ориз
4-5 домата или 1 ч.ч. доматен сок
1 1/2 глави чесън
2-3 с.л. оцет
1 кубче зеленчуков бульон
1 с.л. нарязан магданоз
сол
олио


Оризът се запържва заедно с нарязания лук за няколко минути, добавя се магданозът. Половината от картофите, нарязани на филийки, се нареждат в глинен гювеч. Отгоре се изсипва оризът, поставят се доматите на кръгчета или се поръсва с половината от доматения сок, нареждат се и оставалите картофи, отгоре - домати или сок, а накрая се изсипва равномерно счуканият чесън, смесен с оцета, добавя се разтвореният в 3 ч.ч. вода бульон и малко сол. Пече се 40 минути на 220 градуса.

tarakchieva

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 64
Re: Постни рецепти
« Отговор #28 -: 14 Март 2012, 17:02:18 »
Постни сарми с гъби

Продукти:

лозови листа
1 глава лук
1 връзка зелен лук
1/2 ч.ч. ориз
300 г гъби
2-3 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. червен пипер
лют червен пипер
1/2 ч.ч. смес от смлени домати, морков, пипер и магданоз
копър
1 с.л. джоджен

1. Загрейте в дълбок съд вода и пуснете в него лозовите листа да се попарят за секунди. Извадете ги и ги оставете да се отцедят и изстинат.
2. Нарежете лука на ситно. Загрейте олиото в дълбок тиган. Запържете леко лука. Добавете ориза. Пържете докато стане прозрачен.
3. Нарежете гъбите на четири и ги сложете в кухненски робот. Миксирайте няколко пъти за кратко, докато станат на малки парченца. Добавете гъбите към лука и ориза. Запържете ги леко. Накрая добавете доматите и подправките.
4. Разстелете пред себе си един лозов лист. Сложете в горната му част една чаена лъжичка плънка и завийте сармички.
5. Подредете сармичките в тенджера плътно, залейте ги с две чаши вода, затиснете ги с по-малък капак или обърната чиния и ги варете на тих огън докато оризът се развари. Не бива да врат силно, защото ще се разкъсат. Оставете ги само леко да къкрят.
6. Сервирайте сармичките с чеснов пастет.

marabu

  • Гост
Re: Постни рецепти
« Отговор #29 -: 28 Март 2012, 08:50:27 »
Моята постна супа с неочаквано вкусен резултат. Не очаквах толкова да ми хареса.

Постна супа с леща и маслини


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]