Анкета

Ще месители козунак тази година?

Да
Не
Не знам

Автор Тема: Козунаци......... пухкави и сладки през 2012 г  (Прочетена 20511 пъти)

marabu

  • Гост
Козунаци




Едно от лакомства на Великден  :smile1: В него има магия, аромат, топлина и радост. Козунакът "пълни къщата", изпълва  с аромати на бадеми, стафиди и ванилия. Дори още докато втасва ухае невероятно.  Има различни форми на плитки, кръгъл, посипан с едра захар.
Да не забравяме няколко правила за месенето на козунак :


а) Продуктите трябва да бъдат със стайна Т
б) Стафидите да се накиснат в ром
в) маята да е в срок на годност - най-добре да се шупне преди да се меси
г) работи се върху намазнена повърхност
д) козуначното тесто не се третира грубо, меси се внимателно, събира се на топка и се разтяга на дължина, като това се повтаря многократно (или използвате машина за хляб или кухненски робот:-))
е) Тестото се разпределя  в подходящи намаслени форми, НО то трябва да заема половината от обема им, защото при втасването и печенето се увеличава двойно.
ж) Добре е накиснатите стафиди да бъдат оваляни в брашно, за да не паднат на дъното на формата.
з) Бадемите се белят много лесно, ако се потопят за кратко в гореща вода :-)

последно, но не на последно място : ръцете да се потапят периодично в разтопена мазнина, докато тя се поеме от тестото.

ако нещо съм пропуснала напишете в темата и ще го добавя горе :-)

Старата тема тук :

Козунаци 1

и новите козунаци тук

Козунак "Руска плитка" - Гуинет :icon_idea:  :exclaim:

Козунак - mkov

Икономични кифли -mkov

Козунак - Мими :icon_idea:

« Последна редакция: 12 Април 2012, 08:31:11 от bordovsky »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Козунаци......... пухкави и сладки през 2012 г
« Отговор #1 -: 06 Март 2012, 17:09:37 »
и бабини хитринки, но докато месите козунака, не отваряйте вратата на стаята, че топлото ще избяга.

Аз няма да правя. Ядем прекалено много козунаци (дори днес за закуска), за да правя на ръка. Но пък тук има две чудесни марки, от които купувам целогодишно - на едната е  с локум, другата  - с шоколад и чист.
Но ще се радвам на нашите  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Гуинет

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 750
Re: Козунаци......... пухкави и сладки през 2012 г
« Отговор #2 -: 24 Март 2012, 22:13:35 »
Козунак "Руска плитка"



Състав:

200 мл топло мляко
100 грама меко  масло
2 големи яйца
600 гр бяло брашно
130грама захар
1 чаена лъжичка сол
7-10 грама суха мая
1 ванилия
настърганата кора от един лимон или портокал

За плънката:
1 с.л. какао
кафява захар според вкуса
1/2 ч.ч ситно нарязани озахарени плодове и стафиди
30 гр. меко масло
(може сами да изберете плънка по избор - макова,  с какао и захар, или с начупен шоколад)

30-50мл. прясно мляко за намазване на козунаците преди и след изпичане

Всички съставки замесих в машината за хляб в изброената последователност на продуктите - първо течните, върху тях - сухите.
При мен на програма "тесто" времето за втасване не е достатъчно, така че след това сложих тестото за още час във фурната на 40 градуса така, както си е  в кошничката на хлебопекарната.
Когато тестото запълни кошницата ( удвои обема си) се изважда и се оформя в една по-голяма или в две по малки форми за печене. Аз направих така - разделих го на две. В едната форма (по-голямата) в размери 35/11 см оформих "руската плитка" с 2/3 от тестото, а в кръглата с диаметър 18см.  сплетох другия козунак.

Начинът на сплитане и оформяне на "руската плитка" нагледно може да видите по тази схема - снимките не са мои, качвам ги за да онагледя оформянето на козунака.



С тестото се работи лесно. След оформянето  козунаците се поставят върху хартия за печене в подходящи форми, следва второ втасване до удвояване на обема - при мен отне около час и половина. Втасалите козунаци се намазват с прясно мляко, поръсват се по желание с кристална захар  и се пекат на 175 градуса до готовност заедно.
След изваждане от фурната, ако сте ги намазали само с прясно мляко, ги намажете отново и ги покрийте с чиста кърпа. Преди поднасяне може да поръсите с пудра захар.
Мога да споделя, че това е един от най-вкусните козунаци, които съм правила , при който се получават страхотни конци.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Козунаци......... пухкави и сладки през 2012 г
« Отговор #3 -: 24 Март 2012, 23:11:35 »
Пак да кага, че е фантастичен козунака :thumbup:
Непременно ще направя и по тази рецепта, благодаря ти, Гуинет  :air_kiss:

Пеп, много ще сгрешиш :P

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: Козунаци......... пухкави и сладки през 2012 г
« Отговор #4 -: 25 Март 2012, 12:19:56 »
Гуинет, Много интересна плетеница  :thumbup: Напомня ми едни дървени скулптори-тотеми от островите Фиджи  :smile1: Виждала съм съвсем същото изображение от дърво, но не го намирам, Нещо подобно:


Гуинет

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 750
Re: Козунаци......... пухкави и сладки през 2012 г
« Отговор #5 -: 25 Март 2012, 18:30:23 »
Весела, bluemoon, благодаря ви, момичета. Плетката наистина е интересна, а за тези тотеми не бях чувала досега - има известна прилика, аз пък попаднах на някакви огромни скулптори от дърво, но по-съвременни, по идея на някаква американска фондация. Всяка скулптура се прави от цяло дърво и е посветена на различни събития. Ето тази е посветена на първите хора, населявали Калифорния. :smile1:

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2131
Re: Козунаци......... пухкави и сладки през 2012 г
« Отговор #6 -: 25 Март 2012, 20:04:19 »
Гуинет, много интересна плетка!

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 769
Re: Козунаци......... пухкави и сладки през 2012 г
« Отговор #7 -: 30 Март 2012, 12:45:42 »
Добавям към казаното от Марабу:
Помещението е затоплено! И както написа Пепчо - вратата не се отваря често - просто козунака обича да го провят на топло и да няма студено течение в помещението.
Тестото се меси, оформя на топка и след това се удря многократно в масата - колкото повече-толкова по-добре.
След изпичането се изважда от тавата и се поставя върху решетка/може и подпряно на стената!/.
За да остане свеж по-дълго време, след като изстине се увива във вълнен плат/месал/. Така не изсъхва и до 10 дни.
Козунака се пече в съд с високи стени, за да може да набухне нагоре!
Ако се слага яйце, да знаете, че поради по-ниската температура на тестото, може да остане рохко след изпичането!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 769
Re: Козунаци......... пухкави и сладки през 2012 г
« Отговор #8 -: 30 Март 2012, 12:51:18 »
Гуинет, за да направиш плитката навиваш тестото на руло, а мажеш ли го преди навиването с мазнина и след това да редиш плънката? Прекрасно руло! Ще се възползвам от рецептата - благодаря!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

Гуинет

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 750
Re: Козунаци......... пухкави и сладки през 2012 г
« Отговор #9 -: 30 Март 2012, 13:48:21 »
verabel, да,  това всъщност е интересното - иначе рецептите за козунак са близки по съставки. :smile1:
Dyke, да,  когато го разточа(аз го издърпвам с пръсти, за да не се сплесква прекалено тестото и да се запазят конците) като правоъгълник, го намазвам с разтопено масло и тогава слагам плънката. След това завивам на руло, режа, оформям и т.н. :thumbup:

мария_67

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
Re: Козунаци......... пухкави и сладки през 2012 г
« Отговор #10 -: 05 Април 2012, 22:44:43 »
Това е от мен.
Само слабите се стремят към порядък.
Силните владеят хаоса.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Козунаци......... пухкави и сладки през 2012 г
« Отговор #11 -: 05 Април 2012, 23:11:16 »
 :clapping: много хубаво изглежда!
А в изпечен вид ще го видим ли?
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

мария_67

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
Re: Козунаци......... пухкави и сладки през 2012 г
« Отговор #12 -: 06 Април 2012, 08:41:01 »
Това е снимка от миналата година, но аз всяка година си правя " кошара" и тази година ще я снимам изпечена. Кошарата символизира единството в семейството. Слагат се толкова яйца, колкото са членовете на къщата и едно- червено за Господа.
Само слабите се стремят към порядък.
Силните владеят хаоса.

mkov

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 23
Re: Козунаци......... пухкави и сладки през 2012 г
« Отговор #13 -: 09 Април 2012, 18:32:13 »
Съжалявам, че не съм направила снимки миналата година. Събирала съм идеи за козунак в продължение на години и съм се спряла на рецепта, която е сборна и искам да я споделя с вас.

КОЗУНАК
1кг брашно /около/
2ч.ч. захар
1ч.ч. прясно мляко
4 яйца
1ч.ч. стопено масло
1ч.ч. кисело мляко
½ ч.л. сода за хляб
кората на 1 лимон
2 пакетче ванилия
1 кубче мая /2x7гр суха/
олио
бадеми, предварителна накиснати в топла вода /в микровълновата/ и обелени

Брашното го стоплям в микровълновата. Сипвам голяма част от него в купа и правя кладенче, в което слагам:
Разтрошената мая слагам да втаса заедно с малко захар, брашно и топло прясно мляко. /Сухата смесвам с брашното./
Разбивам яйцата със захарта и внимателно прибавям останалото прясно мляко. Бъркам докато захарта се стопи.
Сипвам маята,  лимоновата кора, киселото мляко, разбъркано със содата.
Меся, като сипвам постепенно маслото, докато поеме брашното и се получи гладко тесто. Бия тестото в масата 50 пъти.

/ Втори начин на месене: За да ви стане козунака на конци, направете следното: тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Така се получавт много пластове в тестото и козунака става на конци /.

В голяма найлонова торба, намазана отвътре с олио слагам тестото. Оставям го в хладилника за 1 нощ. /замесвам в петък вечерта, сутринта то е готово втасало/

На сутринта го размесвам със стафиди /аз ги заливам с ракия и ги сгорещявам в микровълновата/ и разделям на части: за руло / за  да не изтече мармалада от рулото при печене, когато се намаже блата, се поръсва със смелени орехи и тогава се завива/ и за плитки. Слагам по формите, предварително намазани с олио, изчаквам да бухнат, намазвам с разбито яйце, слагам бадемите и поръсвам със захар.

Фурната предварително е загрята на 50 градуса. Козунака се пече на 150 градуса.

В зависимост от дебелината, той може са остане във фурната от 40 мин. до 1 час.



mkov

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 23
Re: Козунаци......... пухкави и сладки през 2012 г
« Отговор #14 -: 09 Април 2012, 18:44:07 »
И една рецепта за начинаещи, която е лесна за начало. Бях я намерила в едно женско списание преди повече от15 г.

Икономични кифли
220мл прясно мляко
3 с.л. захар
3 с.л. олио
1 белтък
брашно
щипка сол
мая
Замесва се средно твърдо тесто, разделя се на 2 топки, разточват се на кръг, намазват се с мазнина и се нарязват на 8 сегмента.  В основата се слага сладко, завиват се на кифличка, нареждат се в тава и като втасат се намазват с жълтък, посипват се с пудра захар и се пекат.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Уреди на марката Miele от tomislava
[17 Декември 2017, 11:57:01 ]


Re: Коледни подаръци от tomislava
[16 Декември 2017, 11:10:12 ]


Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]