Автор Тема: Конкурс на сп. "Кулинарен Журнал"  (Прочетена 65869 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Конкурс на сп. "Кулинарен Журнал"
« Отговор #30 -: 31 Октомври 2011, 14:06:39 »
                                                         Паниран праз



4 стръка праз
2 яйца
4 с. л. брашно
1 ч. ч. галета
1 с. л. мак
1 ч. л. кимион или ким на зърна
олио

   Празът се нарязва на парчета от 5 см и се сварява във вряща подсолена вода. Подсушава се. Всяко парче се потопява в брашно, яйца и смес от галета, кимион и мак. Пържат се и се поднасят с млечен сос.

   За соса: 1 кофичка кисело мляко, 1 майонеза, 1 ч. л. горчица
3 скилидки пресован чесън, сол, черен пипер, копър.
 
« Последна редакция: 31 Октомври 2011, 14:15:40 от marabu »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Конкурс на сп. "Кулинарен Журнал"
« Отговор #31 -: 31 Октомври 2011, 14:29:44 »


                                  Пълнени патладжани с яйца и сирене


3 патладжана
2 яйца
200 г сирене
4 скилидки чесън
2 с.л. магданоз
2 с.л. настърган кашкавал

   Изкиснатите в солена вода нарязани на две по дължина патладжани се издълбават и пълнят със смес от яйцата, сиренето, издълбаната вътрешност, настъргания чесън и магданоз. Нареждат се в тавичка, сипва се малко водичка и се пекат. Малко преди да станат готови,  се наръсват с настъргания кашкавал.


                 

anito85

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 4
Re: Конкурс на сп. "Кулинарен Журнал"
« Отговор #32 -: 01 Ноември 2011, 10:36:15 »
Ябълков щрудел

Необходими продукти

1 пакет готови кори за баница (500 гр)
1 кг ябълки
3 супени лъжици галета
200 гр смлени орехи
2 чаени лъжички канела
200 гр захар кристална
250 мл олио
200 гр пудра захар

Начин на приготвяне

Ябълките се обелват и настъргват на едро. Към настърганите ябълки се прибавят канелата, орехите, захарта и галетата, за да се "обере" влажността на ябълките. Тавата, в която ще се пече шрудела се намазва с олио. Вземат се две кори, намазват се с олио и плънката се разпределя отгоре (откъм късата страна на кората се слага плънка в единия край и още малко посредата) и се навиват на руло. Пече се в умерена фурна (200 градуса) около 30-40 минути. При сервиране може да се поръси с пудра захар или да се залее с горещ захарен сироп.




mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Конкурс на сп. "Кулинарен Журнал"
« Отговор #33 -: 01 Ноември 2011, 10:52:47 »
   Зелка "Роза"

 Продукти :

 1 средна зелка
 200-300 гр. праз
 450 гр. микс от заленчуци
 2 ч.ч. ориз
 200 мл. домате
 1 1/2 с.л. чубрица
 1 1/2 с.л.джоджен
 1 с.л. червен пипер
 1 ч.л.чер пипер
 магданоз
 3 с.л.универ.подправки
 сол
 олио


   Приготовление :


  Задушаваме в олио праза да омекне и прибавяме микса от зеленчуци.
Объркваме няколко пъти и изсипваме ориза за да се запържи и той.
Прибавяме доматито и подправките и заливаме с 4 ч.ч.хладка вода.
Варим докато ориза попие водата. Сваляме от огъня и оставяме 20-30 мин.
да поИзстине.Зелката се поставя в тава с кочана към нея.
Внимателно да не се накъсат листата се разлистват,
като във всяко листо се слага по 2-3 с.л. от сместа и се завива на сарма.
Където е дебелата жилка на листото, там остава сармата.
И така продължаваме до средата на зелката, където са по малки листата.Разлистват се 4 листа да висят върху готовите сарми
и средата се отрязва.Поставя се едно листо върху отрязания кочан,
изсипва се последната плънка и се завива на сарма с висящите листа.
В тавата около зелката слагаме 4 ч.ч.вода, 1 ч.л.сол, 1 с.л.универсална подправка и олио. Поливаме сармите с олио, покриваме с фолио
и печем първо в силна фурна 20 мин.,а след това 1 час на 200 градуса.
Маха се фолиото и се намазва с четка - с олио и червен пипер.
Запича се за 10 мин.



      


      



Petyya29

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 20
Re: Конкурс на сп. "Кулинарен Журнал"
« Отговор #34 -: 02 Ноември 2011, 10:07:46 »
Пълнени чушки с боб и орехи
Продукти:
300 гр. боб
около 15 сухи чушки
1 гл. воден лук
1 с.л. сминдух
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.л. червен пипер
около 100 мл. Олио
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Боба се сварява и се отцежда. Всички продукти се объркват добре.
Пълнят се чушките и се пекат.



Да ви е сладко
« Последна редакция: 02 Ноември 2011, 10:31:18 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: Конкурс на сп. "Кулинарен Журнал"
« Отговор #35 -: 03 Ноември 2011, 16:57:28 »
от Диана Андрова (изпратено по e-mail)

Най-вкусната постна гозба:

Имамбаялдъ

4 патладжана, 2 – 3 глави кромид лук, 2 зелени чушки, 2 червени чушки, 1 морков, 4 домата, 3 – 4 скилидки чесън, 3 с.л. зехтин (или олио), 1 връзка магданоз
щипка кимион, щипка кориандър, щипка канела
* Патладжаните се обелват тънко и се нарязват на ивици, около 1 см дебели. Слагат се в купа и се заливат със студена вода за 30 мин за да си пуснат горчивия вкус;
* Лука се нарязва на шайби, чесъна на ситно, моркова и чушките на ситно. Доматите се бланшират, обелват и настъргват на ренде;
* В дълбок тиган (уок) се загрява 1 с.л. олио и се задушават лука и чесъна до златисто;
* Добавят се настърганите домати, морков и чушки и зеленчуците се задушават около 5 мин;
* Патладжаните, които са си пуснали горчивия вкус се измиват със студена вода и се подсушават. В загрято олио се изпържват от двете страни до полуготовност. (не трябва да се пържат като за патладжани с доматен сос);
* Изпържените патладжани се изтръскват от мазнината и се редят в купа в която се овкусяват с канела, кориандър и кимион;
* В тавичка се редят патладжани, между тях се разпределя доматения сос със зеленчуци;
* Пече се в предварително загрята фурна до готовност, около 25-30 мин;
* Ястието се поднася студено, поръсено с нарязан магданоз.


marabu

  • Гост
Re: Конкурс на сп. "Кулинарен Журнал"
« Отговор #36 -: 03 Ноември 2011, 16:58:12 »
от Диана Андрова (изпратено по e-mail)

Пица с домати и сирене от стар хляб
стар хляб, сирене, доматено пюре, подправки по ваше желание
В кръгла тавичка редим стар хляб, заливаме със доматено пюре (може и лютеница) ,аз поръсвам със подправки (чубрика, кимион или пък други по ваше желание) може да сложите шунка, кашкавал, чушка, пушено месо или каквото пожелаете. Печем на 180 градуса - 15-20 минути. Добро решение за старият гляб. Когато ми остане повечко стар хляб приготвям тази рецепта и си правя галета :)

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Конкурс на сп. "Кулинарен Журнал"
« Отговор #37 -: 03 Ноември 2011, 21:19:42 »
Супа с марокански вкус с нахут и булгур




1 / 4 чаена чаша  зехтин
1 голяма глава лук, нарязани на кубчета средно
 6 скилидки чесън, пресовани
 1 чаена лъжичка кориандър
 1 чаена лъжица  смлян кимион
 1 / 8 чаена лъжичка лют червен пипер
 1препълнена чаена лъжица сладък червен пипер
  2/3 чаена чаша булгур
  425 гр.  консервирани домати или доматен сок
  425гр.  консерва нахут, изцеден и се изплаква добре ( може и суров но трябва предварително да е накиснат във вода за 16 часа и при готвенето булгура се прибавя по средата на варенето на нахута и отвреме на време се добавя вода ако е необходимо)
  1 кубче зеленчуков или пилешки бульон
  1 чаена лъжичка захар
  сол
  Прясно смлян черен пипер


Загрейте зехтина голяма тенджера на средно висока температура. Добавете лука и чесъна и задушете, докато лука започне да става  полупрозрачен, намалете  топлинна ако започне да се запържва. Добавете подправки и разбъркайте за минутка. Добавете доматите, булгура, нахута, бульон, и захарта. Подправете с няколко щипки сол и пресен черен пипер. Разбъркайте добре. Нахут  и булгура трябва да се покрият с течност.

Оставете да къкри на по-ниска топлинна  за 45 минути..

Сезон отново на вкус със сол и черен пипер.

Сервирайте супата, леко поръсена с екстра чист зехтин  и лют червен пипер.

qnichka_lom

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Конкурс на сп. "Кулинарен Журнал"
« Отговор #38 -: 06 Ноември 2011, 13:21:29 »
Постни сърми

Необходими продукти
1 кисела зелка
300 гр. зрял фасул
1 гл. кромид лук
15 см. праз лук
1 к.ч. ориз
1 домат
Сол
Чубрица
Червен пипер
Черен пипер
Олио

Начин на приготвяне

Сварява се боба предварително и се отцежда от водата.
Запържват се в малко мазнина ориза, и двата вида лук.
Смесват се боба със запържените ориз и подправки, добавя се ситно нарязания домат, сол, черен пипер и чубрица на вкус. Всичко се обърква.
Изрязват се жилките по средата на зелето и листа се реже на половина. Във всеки лист се слага от плънката и се редят в тенджера с малко олио. Поръсват се с червен пипер и се слага вода колкото да ги облее. Притискат се с чиния с диаметър по - малък от този на тенджерата, за да не се развият когато заври водата и се оставят да врат на слаб огън около 30 - 40 минути.

qnichka_lom

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Конкурс на сп. "Кулинарен Журнал"
« Отговор #39 -: 06 Ноември 2011, 13:24:58 »
Пълнени чушки с гъби

Необходими продукти

10 сушени чушки
2 гл. лук
300 гр. гъби
1 к.ч. ориз
1 домат
50 гр. брашно
1 морков
1 вр. магданоз
Чубрица
Червен пипер
Сол
Олио

Начин на приготвяне

ушките се накисват във вода за да омекнат.
Гъбите се почистват, измиват и нарязват. Смесват се с нарязаните лук, домат и морков. Прибавя се ориза и подправките. Сместа се обърква добре и се пълнят чушките. Отворите се затапват с брашно и чушките се редят в тенджерка с мазнина.
Долива се вода колкото да ги облее, притискат се с чиния с диаметър по - малък от този на тенджерката и се слагат на котлона, първоначално на силен огън докато заврът, след което се намаля котлона и се оставят на тих огън.

qnichka_lom

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Конкурс на сп. "Кулинарен Журнал"
« Отговор #40 -: 06 Ноември 2011, 13:27:32 »
Зеленчуков гювеч

Необходими продукти
1 патладжан
400 гр. гъби
2 ч.ч ориз
1 стрък праз
2 гл. лук
200 гр. царевица
200 гр. грах
1 зеленчуков бульон
4 моркова
4 чушки
2 домата
Маслини
Олио
Сол
Черен пипер
Червен пипер
Магданоз

Начин на приготвяне

Нарязват се лука и праза на едро и се запържват на котлона с малко мазнина, сол и червен пипер на вкус. След което се добавят гъбите, нарязаните на кубчета моркови и патладжан, царевицата, граха и маслините. Ястието се задушава още малко с чаша топла вода, след което се изсипва във глинен гювеч, прибавят се чушките и нарязаните домати. Добавят се подправките и се изсипва ориза.

Ястието се залива със зеленчуков бульон, разтворен в чаша топла вода + още една чаша вода. Пече се на по слаб огън (около 180 градуса) за 2 часа.

elkit

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 38
Re: Конкурс на сп. "Кулинарен Журнал"
« Отговор #41 -: 06 Ноември 2011, 18:50:19 »
Салата от зеле, моркови и червено цвекло
1 зелка
3 моркова
1 глава червено цвекло
Нарязва се на ситно зелето, настъргват се морковите и цвеклото и се объркват добре.
Залива се с марина от вода, сол ,захар и малко оцет на вкус .
Чака се 3-4 дена да втаса!
Приятен апетит!

« Последна редакция: 06 Ноември 2011, 19:44:16 от Захарно петле »

marabu

  • Гост
Re: Конкурс на сп. "Кулинарен Журнал"
« Отговор #42 -: 08 Ноември 2011, 11:55:01 »
от Елеонора Георгиева
(изпратено по e-mail)

Най-вкусната постна гозба:



БОБ НА ФУРНА

Продукти:

400гр.бял боб

1 голяма глава лук

1 морков

2 сушени пиперки

1/2средно голяма глава целина

4с.л олио

Подправки:

джоджен,чубрица,сминдух,девисил

1с.л.червен пипер и сол

Сагаме боба на котлона да заври и изхвърляме водата .Тази стъпка не е задължителна и може да се пропусне.

В гювеча се слага боба,нарязаните зеленчуци-лука нарязан на едро,моркова на колелца,сушените пиперки нарязани на едро,

1/2 глава почистена и нарязана на кубчета целина,подправките се слагат също ,прибавя се и олиото  с червения пипер и солта

и вода в съотношение 1:4 или 1,6 л. вода.

Захлупва се и се слага в фурната,включвате на 200С и след около час когато заври намаляте на 100С и го оставяте да къкри 3ч.

-/пожелание  може да се сложи в боба едно свинско краче или джоланче -получава се нещо божествено/

elkit

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 38
Re: Конкурс на сп. "Кулинарен Журнал"
« Отговор #43 -: 08 Ноември 2011, 18:14:20 »
Ябълков пай
1чаша грис
1 чаша брашно
1 чаша захар
6 средно големи ябълки
1 пакетче бакпулвер
1/2 чаша счукани орехи
1 пакетче масло/може да се замести с олио или зехтин
Обелваме и настъргваме ябълките, като ги смесваме с канела.
Смесваме брашното, гриса, захарта и бакпулвера.
Тавичката намазваме с масло и поръсваме с брашно.
Подреждат се на редове сухата смес и ябълките, като най-отгоре оставяме от сухата смес.
Отгоре заливаме с разтопеното масло. Пече се.

elkit

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 38
Re: Конкурс на сп. "Кулинарен Журнал"
« Отговор #44 -: 08 Ноември 2011, 18:33:13 »
Картофено руло с гъби и сос от гъби
За рулото:
5 картофа
250 грама гъби-манатарки, но може и печурки
сирене
масло
2 яйца
черен пипер,сол на вкус
1 лъжица супена кетчуп и 1 лъжица чаена горчица
За соса:
бульона от гъбите
1 лъжица нишесте
подправки-сол, черен пипер
Приготовление на гъбите:
Варят се 10 мин. в вода, сол и черен пипер
Изцеждат се и се запържват в масло.
Приготовление на рулото:
Сваряват се и се пасират картофите , като се слага масло и подправки.
В намазана тавичка се разпределя тънко картофеното пюре.
Отгоре се разпределят запържените в масло гъби, а върху тях се слага смес от сирене и яйцата
Овива се на руло.Отгоре се маже с кетчуп и горчица на вкус.Пече се.
След като е готово рулото се нарязва и поднася  със соса.


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[Днес в 19:27:28]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]