Автор Тема: За или против суровите яйца в рецептите  (Прочетена 22477 пъти)

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Торта Тирамису
« Отговор #15 -: 04 Август 2010, 22:23:42 »
Интересна дискусия. И много сериозна! От сърце се посмях!  ;D
 
Малък конспект на основните мнения:


-Променено е малко, но ми харесва.

-Mоже да е хубаво, но под грешно име няма да го ям.

-И с правилно име няма да пробвам, защото яйцата пък там са сурови.

-Пъзла, изяж поне една мида и се разчупи малко в кръста. Да живее промяната, но на старото си държа!

-А аз пък съм яла сурови и оживях.

- И на мен нищо не ми стана, но от тогава си имам едно на ум.

- Дори да сте оживели, не яжте! И под грешно име дори! В никакъв случай!



Толкова вкусни!!!  Благодаря!  :air_kiss:

Най-после малко раздвижване в гладния форум!  ;D

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 996
  • главен сладкар
Re: Торта Тирамису
« Отговор #16 -: 04 Август 2010, 23:15:07 »
 :laugh: Драго,  :thumbup:, ако трябва да съм искрена аз доста експериментирам и никога не съм била традиционалист, едно нещо никога не го повтарям по 2 пъти ,ала това което съм виждала с очите за салмонелозата ,предпочитам да си остана традиционалист  ;D

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Торта Тирамису
« Отговор #17 -: 04 Август 2010, 23:38:00 »
Драго, голям майтапчия си.  ;D
Максималистката и Йоли, съвсем ме объркахте - и двете сте професионалистки, а с коренно противоположни мнения. Е, май ще си остана със страха и предразсъдъците и аз.  ::)

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Торта Тирамису
« Отговор #18 -: 04 Август 2010, 23:51:18 »
Максималистката е мой човек, да не говорим, че е адашка.  :thumbup:
Никакви сурови яйца! Пък нека Йоли ми се смее. Но охлюви ще ям. Само да ми паднат.  ;D
Драго, наблюдавай дискусията  и пак направи обобщение. Забавно е. :laugh:

pavlety

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 554
Re: Торта Тирамису
« Отговор #19 -: 05 Август 2010, 00:27:26 »
 Абе, хора направо ме изплашихте с тази салмонелоза!
Обачеее, ще продължа да си правя тирамисуто със сурови яйца и маскарпоне. Защо ли, защото съпруга ми обожава тирамису и често си поръчва в заведение, но в повечето случаи остава разочарован.

irra

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 372
Re: Торта Тирамису
« Отговор #20 -: 05 Август 2010, 07:13:02 »
Сурови яйца НЕ!Какво като не е оригинала!?Може и по добро да е.

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3031
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Торта Тирамису
« Отговор #21 -: 05 Август 2010, 09:51:07 »
няма да ви кажа на какво ми приличат суровите яйца  :sick: в каквото и да е ястие,  включително рохко варено яйце ... не ги консумирам не от страх , а от гнус... важи и за пълзящите!

sstani_slava

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 100
Re: Торта Тирамису
« Отговор #22 -: 05 Август 2010, 12:01:38 »
Най-после малко раздвижване в гладния форум!  ;D
Да, така е. Най-после раздвижване. Не очаквах отзиви по рецептата, тъй като до момента нямах коментари по нито една от моите "стъпка по стъпка". 

И..... тогава останах жива.  :P
И ... пиша, за да покажа, че също съм жива.  :meeting:

няма да ви кажа на какво ми приличат суровите яйца  :sick:
Да, суровите яйца изглеждат нелицеприятни. Но все пак не ги консумираме директно от черупката, нали? Аз винаги използвам пресни домашни яйца, благодарение на редовни доставки от свекървата.  :good:

Станислава, рецептата ти е супер, наистина не всеки може да си позволи скъпото Маскарпоне, така че нека има всякакви вариации.
Именно това беше идеята ми. Благодаря много.

Максималистката и Йоли, ... - и двете сте професионалистки ...
Вероятно повечето тук сте професионални кулинари. Аз съм любител и то от скоро. До този момент сладкарските ми умения се изчерпваха в приготвянето на соленки и курабии, понякога дори неуспешни и смешни. Уча се в движение, а вашият форум много ми помага. :clapping:

Дай шанс на всеки твой ден да бъде най-добрия в живота ти.
Ароматно в кулата на вещицата

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Торта Тирамису
« Отговор #23 -: 05 Август 2010, 12:09:49 »
Сурови яйца НЕ!Какво като не е оригинала!?Може и по добро да е.
няма да ви кажа на какво ми приличат суровите яйца  :sick: в каквото и да е ястие,  включително рохко варено яйце ... не ги консумирам не от страх , а от гнус... важи и за пълзящите!
ППВД :thumbup: ;D
Леле, Жоро като се появи какво ще ни прави :swoon: :spam: :punish: :heat: :SHABLON_padonak_05:

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Торта Тирамису
« Отговор #24 -: 05 Август 2010, 12:19:11 »
Вероятно повечето тук сте професионални кулинари.

Оо, в никакъв случай. Аз също съм любител и то си падам предимно по сладкарството.  :smile1: И аз се уча от форума, повече "консумирам" рецепти, тъй да се каже, отколкото пускам. Много неща научих оттук.

sstani_slava

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 100
Re: Торта Тирамису
« Отговор #25 -: 05 Август 2010, 12:20:39 »
И аз смятам, че тази дискусия за яйцата не е за тук при условие, че в Полезно - Отглеждане и съхраняване на продуктите има тема за салмонелозата и прочие. ::)
Дай шанс на всеки твой ден да бъде най-добрия в живота ти.
Ароматно в кулата на вещицата

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: За или против суровите яйца в рецептите
« Отговор #26 -: 05 Август 2010, 14:27:00 »
Винаги съм пил по едно сурово яйце преди да запея.
Дупчиш 2 дупки, изсмъркваш, готово!
И все още дишам, работя,живея... хмм... уж...

Пак ми се пее!    :yahoo:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: За или против суровите яйца в рецептите
« Отговор #27 -: 05 Август 2010, 14:43:42 »
Най-после малко раздвижване в гладния форум!  ;D
Да, така е. Най-после раздвижване. Не очаквах отзиви по рецептата, тъй като до момента нямах коментари по нито една от моите "стъпка по стъпка".  


раздвижването зависи изцяло от вас, не го забравяйте. Станислава, не се притеснявай, че няма отзиви - много от активно пишещите и четящите тук знаят как се прави -  примерно кекс,  стъпка по стъпка, но има и много четящи, които тепърва се учат да готвят, или правят сладкиши, така че направените рецепти от теб стъпка по стъпка  могат да им бъдат от полза.

Вероятно повечето тук сте професионални кулинари.

Само Ели-максималистката е  :thumbup: всички други сме любители.
« Последна редакция: 05 Август 2010, 14:59:30 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

кокона

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 663
  • Целувки{}
Re: За или против суровите яйца в рецептите
« Отговор #28 -: 05 Август 2010, 15:00:53 »
Аз имам страх от суровите яйца, ама от скоро. ::) Преди това съм хапвала, даже и сурови с малко солчица. :P
Гнусно е, ама пък ми беше тогава от полза. Сега, не знам какво ме хвана шубето!  От както почнахме да се информираме за какво ли не в нет пространството - спрях да ям сурови яйца и да ги избягвам във всякакви рецепти- освен в една вариация на Тирамису.
Обожавам Тирамису - оригинално, фалшиво и всичките там 16 негови производни - всички ми харесват-дори и прекръстени. Кафе и бишкоти да има - хапвам го. :yahoo: С шоколад, с ягоди, с каквото и да е!
Като оригинална рецепта и аз съм чувала именно за тази -посочена от Марабу.
Иначе , освен този вариант, харесвам и още един, в който има - освен посочените от Марабу продукти - само едно сурово яйце + шоколадов ликьор + ром + сметана + малко разтопен шоколад. :P
И фалшиво тирамису обичам - със заквасена сметана с пудра захар. И то става вкусно. ;D

Изи

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 818
Re: За или против суровите яйца в рецептите
« Отговор #29 -: 05 Август 2010, 17:58:35 »
Драго, много ме развесели днес, в тази жега, имаш чудесно чувство за хумор! Поздравления! :smile1: :smile1: :smile1:
Да взема и аз да споделя моето скромно мнение за тези пусти сурови яйца! Какво им се плашите толкова, винаги има начин разумно да се подходи към всичко. Аз като дете на ветеринарен лекар и кулинар никога не съм се плашила да консумирам сурови яйца. Салмонелозните бактерии полепват по черупката на яйцето и затова е необходимо спазването на определени правила.
Спазва се следния начин на обработване на яйцата: първо е необходимо да се отстранят  яйцата с пукнати, счупени и др. и след това се накисват в 3 %-ен  разтвор на натриев бикарбонат при температура на водата 30-40°С за 30 минути.
Следва измиване с течаща топла вода до отстраняване на всички видими замърсявания и потапяне в 2% -ен разтвор на хлорен препарат за 10 минути.
Ами това е , след тези манипулации спокойно можете да ползвате яйцата и в сурово и в друго състояние.
Надявам се да съм била полезна! :smile1: :smile1: :smile1:

Това е невъзможно!-казала причината.Tова е безрасъдство! - отбелязал опитът.Това е безполезно! - отсякла гордостта.Опитай...  -  прошепнала мечтата.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]