Автор Тема: За или против суровите яйца в рецептите  (Прочетена 22114 пъти)

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
През горещите летни дни, опасността от Салмонела се увеличава многократно. Затова бъдете особено внимателни с яйцата!
Слагайте ги в хладилника максимално бързо след като ги донесете у дома! Правете го винаги, независимо, че сте видяли дори,че яйцата в супермаркета, от където сте ги купили не са били в хладилник, а при стайна температура!Така е, защото т.нар. автозащита на яйцето срещу бактерии действа 18 дни.Значи през това време Салмонела в тях няма да може да се появи, ако яйцето е с цяла черупка.

(Аааа, това е само за купените яйца, значи- домашните, като се знае кога са снесени могат да са и при РТ няколко дни.Но при тези жеги? По-добре в хладилника?!).

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Bниманиe- Салмонела!
« Отговор #1 -: 22 Юни 2006, 12:29:15 »
Черупките на яйцата са порьозни и пропущат миризми и бактерии лесно. Затова се препоръчва да се съхраняват покрити или в картон.
Сурови счупени яйца развиват особено бързо бактерии. Затова маьoнеза, сосове или други храни със сурови яйца, след съхранение повече от 2 дни даже и в халдилник, не бива да се консумират.Такива яйца обаче може да се замрaзят дълбокo и са използваеми до около 4 месеца.

svetulche

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 170
  • весели празници!
Re: Bниманиe- Салмонела!
« Отговор #2 -: 03 Юни 2008, 22:29:35 »
благодаря за информацията :swoon:изобщо не сам се замисляла за салмонелата,а с тези малки деца около мен..... си е доста поучително това което споделяш тук. :thumbup:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
За или против суровите яйца в рецептите
« Отговор #3 -: 04 Август 2010, 02:00:36 »
Всяка импровизация се наказва строго от кулинарните пуритани ...

В кулинарията има определени правила и рецепти, които са се наложили точно и не става дума за пуританство когато правилата не се спазват, става дума за друга рецепта. Общоприетата оригинална рецепта за тирамису е много точно и добре описана от Юлия, която посочваш като източник. Тук става дума за някакъв десерт с бишкоти и млечно-сиренен крем, което наистина не е тирамису. Не казвам че не е вкусно, просто трябва да му се смени името.


sstani_slava

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 100
Re: Торта Тирамису
« Отговор #4 -: 04 Август 2010, 07:21:47 »
Е, най-после има коментар по рецептите ми.
Но мисля, че той е придизвикан по скоро от думата "тирамису". Може би защото:
1. То е от храните, с които сме свикнали и които не приемаме да се приготвят по начин, различен от този, в който са ни поднесени за пръв път.
2. Действително всяка импровизация, ако не се наказва, то коментира шумно от кулинарните поритани.
3. В простпанството и времето има множество рецепти за този италиански десерт.

bordovsky, прав си.
Съгласна съм сладка хапка да промени името на темата на "Десерт с бишкоти и млечен крем (нещо като Тирамису)" или предложете друго ... :thumbup:
Реших да направя десерта с крема сирене и заквасена сметана, за да се получи по-достъпен за повече хора, иначе по-разкошен и по-скъп със сиренето "Маскарпоне".
Дай шанс на всеки твой ден да бъде най-добрия в живота ти.
Ароматно в кулата на вещицата

Леля Ог

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1031
Re: Торта Тирамису
« Отговор #5 -: 04 Август 2010, 07:42:12 »
Да се включа и аз...За рецептата на Юлия - гарантирам...невероятно тирамису става. А това си е и оригиналната рецепта.
Обаче даже Jaques Pepin направи отклонение при правенето на "Тирамису" - избегна суровите яйца и добави сметана към "Маскарпоне" -то. Така че и този вариант ще се пробва.Колкото и да се пазим от калорийни бомби, и ние сме хора :P

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Торта Тирамису
« Отговор #6 -: 04 Август 2010, 09:50:20 »
Сладкиша е повече от чудесен и съм сигурна,че е много вкусен. Поздравления и за чудесното представяне.  :thumbup:


Що се отнася до прословутия италиански десерт Tiramissu , заклевам ви като истински кулинари да изпълнявате точната му рецепта и никога да не подменяте продуктите с други. Ако ще правите тирамису просто си го направете както трябва , всяка промяна в продуктите драстично и пагубно изменя тази наслада за небцето. И съм категорична,че не може и няма право да се нарича с това име. Иначе подобни сладкиши бол ... вариациите са много.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Торта Тирамису
« Отговор #7 -: 04 Август 2010, 10:48:10 »
Аз пък не бих направила нищо със сурови яйца, тъй че рискувам и да не опитам истинско тирамису ;D. Така или иначе почти винаги импровизирам и ми е трудно, признавам си да изпълня точно която и да е рецепта ;D
Мисля че под името "тирамису" съм виждала какви ли не рецепти, не е тази първата :smile1:
Не ми пречи да се казва както ще един вкусен десерт.

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Торта Тирамису
« Отговор #8 -: 04 Август 2010, 11:16:21 »
Аз пък не бих направила нищо със сурови яйца, тъй че рискувам и да не опитам истинско тирамису ;D.

И аз. Веднъж правих Тирамису по рецепта на Скарлет, беше си с маскарпоне и всичко, но предварително яйцата се загряваха на водна баня, за да не са сурови. Вкусът беше отличен, макар че не знам дали е същият като на оригиналното Тирамису.  ::)
Станислава, рецептата ти е супер, наистина не всеки може да си позволи скъпото Маскарпоне, така че нека има всякакви вариации.

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Торта Тирамису
« Отговор #9 -: 04 Август 2010, 11:48:16 »
Не се излагайте с тези сурови яйца момичета. Срамота е да го коментирате това,та вие сте великолепни кулинари !!! Има феноменални рецепти със сурови яйца,които се приготвят в най-престижните от най-големите майстори в готварството. Никой не е пострадл от това,контрола върху яйцата е напълно сигурен,да не говорим,че опасността от консумация на домашни яйца е много по-голяма,отколкото от яйцата,които купуваме в магазина. Ама ей на ... предразсъдъци и страхве ... Весела и Елидраг откога се мъча да ги убедя в това,но те - дебели глави и двете - не щат!!!Момичета,разчупете се,опитвайте новото,непознатото,необчайното.Няма да сгрешите!!!

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Торта Тирамису
« Отговор #10 -: 04 Август 2010, 12:12:42 »
!Момичета,разчупете се,опитвайте новото,непознатото,необчайното.Няма да сгрешите!!!
;D :rofl:
На кой го казва :rofl:
Гадни  :innocent:са суровите яйца, инак не съм от тези дето са страхливи и са по здравословните неща, стига да ми е вкусно - папам, ама което не е - бляк :bad:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Торта Тирамису
« Отговор #11 -: 04 Август 2010, 14:44:26 »
Цитат
На кой го казва
  ;D ;D ;D

Че та теб,разбира се ! Не мога да те накарам даже едни охлюви да опиташ,да не говорим за морските дарове ....  :P :P :P

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Торта Тирамису
« Отговор #12 -: 04 Август 2010, 16:11:30 »
На мен пък все ми се присънва салмонелоза от суровите яйца. Иначе никак не са ми гадни. Нали ям всичко.  ;D
Между другото, черпили са ме със съвсем истинско Тирамису. Страхотно е, няма какво да си кривя душата.
И..... тогава останах жива.  :P

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Торта Тирамису
« Отговор #13 -: 04 Август 2010, 16:57:31 »
Ами аз от едно време си имам някакви предразсъдъци за суровите яйца. Може и да си права, Йоли, ама... все си имам едно наум, като видя такава рецепта.  ::) Сега се сещам обаче, че едно време вкъщи правехме торти с белтъчна глазура, като нямаше много сметани като сега, и нищо не ни е станало. :hmmm:

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 996
  • главен сладкар
Re: Торта Тирамису
« Отговор #14 -: 04 Август 2010, 19:05:33 »
 :smile1: Може ли да се включа и аз в разговора ,напълно съм съгласна с Жоро ,така че дори една капка променена от оригинала .не е вече същото,а що се касае до яйцата ,наложително е термична обработка на водна баня в продължение на 20 мин докато температурата достигне 80* на яйцата,даже е малко ,особенно в тези жеги .Аз използвам за деня по 2,3 кашона яйца с печат и хлорирани и пак си намирам по някое втасало , така че не използвайте сурови яйца ,колкото и да сте сигурни    :thumbup:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]


Re: Какъв компютър да си купя? от tomislava
[21 Август 2017, 15:16:57 ]