Автор Тема: Тесто за домашна паста  (Прочетена 9611 пъти)

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19227
  • Юлия
Тесто за домашна паста
« -: 13 Юни 2006, 22:50:11 »
Тесто за домашна паста

500 г брашно Дурум
(или 50 % тип 500 и 50 % грис)
5 яйца
1/2 ч л сол
2 ч л олио


. Тесто се омесва в кухненски робот.
. Увива се и се оставя настрана за 30-40 минути да набухне.
. След което вече се оформя формата....
. Готовата паста може да бъде замразена...сушена...
. Посипва се с брашно обилно и се поставя върху табла на тънък слой след коеот се поставя във фризера..
. Когато пастата замръзне се поставя в кутии и се затваря плътно и отново се оставя във фризера...
. Докато приготвяте макароните... равиолите.. пелмените... и т.н... покрийте го с мокра хавлия или с фолио .. да избегнете изсушаване...

източник : Carina kuking.net

нели

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 25
Re: Тесто за домашна паста
« Отговор #1 -: 21 Юни 2006, 20:04:11 »
Това тесто го правя дълги години,, но в по-големо количество  и у дома го наричаме ДОМАШНА ЮФКА. Като поизсъхнат, корите се препичат леко във фурната и се съхпраняват в платнена торба около 10 месеца.

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19227
  • Юлия
Re: Тесто за домашна паста
« Отговор #2 -: 21 Юни 2006, 21:15:50 »
нели  :clapping: , завиждам , а аз ходя да купувам в магазина   :satisfied:

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Тесто за домашна паста
« Отговор #3 -: 22 Юни 2006, 09:28:31 »
В детството ми правехме домашна юфка всяко лято- в големи количества ,за цялата зима!
Бабите ми точеха, а аз "простирах" листите върху чаршафи- да съхнат на слънцето първо(при което се напукваха) и после ги печахме на фурната.
Знам обаче, че тестото го омесваха с прясно мляко и не в кучненски робот  :)
Това бе знаменит ден за мен от лятната ваканциа...Ооо, времена!...
Жал ми е като си помисля колко невероятни традиции, рецепти и какво ли още не,
са си заминали безвъзвратно и ние не се грижим да ги продалжим...Но това е друга тема, пък и... си имам вас  :)

Мари М

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 315
Re: Тесто за домашна паста
« Отговор #4 -: 22 Юни 2006, 10:49:50 »
Баба я печеше в пещ на двора, една такава измазана с жълта кал. Спомням си, че беше много вкусна ама за рецепти съм била малечка.  :baby:, е не чак толкова
Един единствен път купих от магазина "домашна юфка", която нямаше нищо общо с моя спомен за вкус и това беше.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pep-4o: даааа
    Днес в 00:41:11
  • ROSPOP: ок, ама в рецепите има и захар, увеличавам количеството ли
    Днес в 00:19:16
  • pep-4o: със захар де :) захарта запазва свежия червен цвят
    22 Ноември 2014, 23:59:50
  • ROSPOP: ама в темата рецептите са със селитра, как  да я заместя
    22 Ноември 2014, 23:50:49
  • pep-4o: :innocent:
    22 Ноември 2014, 23:28:55
  • pep-4o: Не слагай селитра, сложи си захар
    22 Ноември 2014, 17:52:16
  • pep-4o: Роси, търси на женския пазар и в месарските поглеждай, само там има.
    22 Ноември 2014, 17:52:10
  • ROSPOP: черва де - сбърках малко :smile1:
    22 Ноември 2014, 14:13:08
  • ROSPOP: благодаря, сега ако кажете и селитра от къде да взема..........че в аптеката не продавали, в София чера съм виждала само един път на пазара в месарски магазин
    22 Ноември 2014, 14:11:51
  • GolemDZVER: я виж тука за суджуците
    22 Ноември 2014, 11:03:26
  • GolemDZVER: тук с сайта има твърди много, Роси
    22 Ноември 2014, 10:59:48
  • ROSPOP: решихме да направим суджук  и луканка но в рецепти не ги намирам ,  къде да търся
    22 Ноември 2014, 09:06:02
  • pep-4o: Пая, явно никой тук не е правила такава лютеница. Кажи на мама да свари, с рани подправки, които е усетила там и да кара по усет
    18 Ноември 2014, 11:51:14
  • pep-4o: полезността е да се яде в суров вид, или да се извлече сока и дори, защото другото е целулоза. А всварената едав ли ще остане нещо.
    18 Ноември 2014, 11:50:51
  • paq: била много полезна, препоръчали я за сринат имунитет, иначе на туршия е много вкусна също
    17 Ноември 2014, 22:49:41
  • paq: аз търся рецепта за лютеница от земна ябълка, майка ме помоли да потърся, брат ми си купил от био магазин и тя се вдъхновила
    17 Ноември 2014, 22:48:11
  • KrokozabYl: супер! При мен лапето не понася цвекло и това си е, та я правим винаги 2 вида
    17 Ноември 2014, 16:43:00
  • pep-4o: Мерси, КРо, на салатка с червено цвекло и моркови съм я решила
    17 Ноември 2014, 16:31:58
  • pep-4o: а не, не, те картофите броят като ядат печени, камо ли друго.
    17 Ноември 2014, 16:31:46
  • KrokozabYl: иначе на Йоанка четах с печена, ма много разправия
    17 Ноември 2014, 16:06:42
  • KrokozabYl: най-мързеливия начин е настъргана сурова, може с моркови и други такива комбинации
    17 Ноември 2014, 16:06:28
  • pep-4o: ама то  у нас не е много че половинът го прави на фрешове разни, ще си направя салата и аз сега
    17 Ноември 2014, 16:02:27
  • pep-4o: накупих аз, към кило прибрах
    17 Ноември 2014, 16:02:13
  • Dyke: Някъде четох, че земните ябълки са най-полезни като е сварят като картофите.....не съм пробвала
    17 Ноември 2014, 14:33:38
  • KrokozabYl: оцет също
    17 Ноември 2014, 13:41:01
  • KrokozabYl: зависи колко чесън обичате, че половинът се улива
    17 Ноември 2014, 13:40:36
  • KrokozabYl: ми 3-4 скилидки чесън, зехтин, сол, както обикновена салата и ми харесва - пробвай
    17 Ноември 2014, 13:40:14
  • pep-4o: мооля :)
    17 Ноември 2014, 13:15:26
  • pep-4o: Колко лек, Кро? олио оцет... давай жокер, че трябва да правя тез идни
    17 Ноември 2014, 13:15:21
  • KrokozabYl: аз земната ябълка я обичам стъргана с лек чеснов дресинг. Само така я ям :(
    17 Ноември 2014, 10:00:24

* Последното от форума

Re: Почивай в мир, Вале! от eli4ka
[Днес в 10:46:03]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от t_ilieva
[Днес в 10:19:52]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от pep-4o
[22 Ноември 2014, 22:27:29 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от pep-4o
[22 Ноември 2014, 22:26:36 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от pep-4o
[22 Ноември 2014, 22:25:50 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от pep-4o
[22 Ноември 2014, 22:24:19 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от zoica
[22 Ноември 2014, 21:48:04 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от zoica
[22 Ноември 2014, 21:47:02 ]


Re: Закуски разнообразни за майстори разни - 3 от zoica
[22 Ноември 2014, 21:44:43 ]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от marabu
[22 Ноември 2014, 20:14:40 ]


Re: Продавам списание "Уверени в кухнята" от sstani_slava
[22 Ноември 2014, 18:06:44 ]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от pep-4o
[22 Ноември 2014, 17:50:55 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от bluemoon
[22 Ноември 2014, 16:37:20 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Гуинет
[22 Ноември 2014, 15:46:35 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Гуинет
[22 Ноември 2014, 15:45:56 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Гуинет
[22 Ноември 2014, 15:43:54 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Гуинет
[22 Ноември 2014, 15:34:43 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от radost.1955
[22 Ноември 2014, 15:17:32 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от FATE
[22 Ноември 2014, 13:49:29 ]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от marabu
[22 Ноември 2014, 13:43:42 ]