Автор Тема: Тесто за домашна паста  (Прочетена 8953 пъти)

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18681
  • Юлия
Тесто за домашна паста
« -: 13 Юни 2006, 22:50:11 »
Тесто за домашна паста

500 г брашно Дурум
(или 50 % тип 500 и 50 % грис)
5 яйца
1/2 ч л сол
2 ч л олио


. Тесто се омесва в кухненски робот.
. Увива се и се оставя настрана за 30-40 минути да набухне.
. След което вече се оформя формата....
. Готовата паста може да бъде замразена...сушена...
. Посипва се с брашно обилно и се поставя върху табла на тънък слой след коеот се поставя във фризера..
. Когато пастата замръзне се поставя в кутии и се затваря плътно и отново се оставя във фризера...
. Докато приготвяте макароните... равиолите.. пелмените... и т.н... покрийте го с мокра хавлия или с фолио .. да избегнете изсушаване...

източник : Carina kuking.net

нели

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 25
Re: Тесто за домашна паста
« Отговор #1 -: 21 Юни 2006, 20:04:11 »
Това тесто го правя дълги години,, но в по-големо количество  и у дома го наричаме ДОМАШНА ЮФКА. Като поизсъхнат, корите се препичат леко във фурната и се съхпраняват в платнена торба около 10 месеца.

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18681
  • Юлия
Re: Тесто за домашна паста
« Отговор #2 -: 21 Юни 2006, 21:15:50 »
нели  :clapping: , завиждам , а аз ходя да купувам в магазина   :satisfied:

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Тесто за домашна паста
« Отговор #3 -: 22 Юни 2006, 09:28:31 »
В детството ми правехме домашна юфка всяко лято- в големи количества ,за цялата зима!
Бабите ми точеха, а аз "простирах" листите върху чаршафи- да съхнат на слънцето първо(при което се напукваха) и после ги печахме на фурната.
Знам обаче, че тестото го омесваха с прясно мляко и не в кучненски робот  :)
Това бе знаменит ден за мен от лятната ваканциа...Ооо, времена!...
Жал ми е като си помисля колко невероятни традиции, рецепти и какво ли още не,
са си заминали безвъзвратно и ние не се грижим да ги продалжим...Но това е друга тема, пък и... си имам вас  :)

Мари М

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 315
Re: Тесто за домашна паста
« Отговор #4 -: 22 Юни 2006, 10:49:50 »
Баба я печеше в пещ на двора, една такава измазана с жълта кал. Спомням си, че беше много вкусна ама за рецепти съм била малечка.  :baby:, е не чак толкова
Един единствен път купих от магазина "домашна юфка", която нямаше нищо общо с моя спомен за вкус и това беше.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: Ама от нейните козунаци и козуначени кифли по-сладки няма, колкото й да се старая!
    17 Април 2014, 09:35:47
  • KrokozabYl: Баба ми навремето, като месеше ни гонеше от кухнята до обяд ни беше забранено да влизаме и залостваше вратата.
    17 Април 2014, 09:35:26
  • Dyke: При месенето  една от тайните е постоянно високата температура в помещението - да няма течение!
    17 Април 2014, 09:30:04
  • FATE: Ще правя  ;D то явно е по-силно от мен  ;D Забелязвам, че моето тесто е някакси по-меко от това което показват по ТВ. И също от баба знам, че олиото е затопленко малко и се слага капка по-капка, а никъде не го показват така. А баба ми какви козунаци правеше...ама месеше цяла нощ...
    17 Април 2014, 08:46:09
  • Dyke: Козунаците трябва да се пекат в тавички с високи бордове, за да набухват нагоре! Слд изпичането е добре да се извадят и да се подпрат наклонен на решетка, за да не се спарят. Ако се слага яйце в средата е добре да е вече сварено, защото при печенето ще остане рохко!
    16 Април 2014, 08:30:09
  • pep-4o: Фейт, вземи рецептата на Танита или търси на Роси Уликсир със заквасена сметаната. Всички са доволни от тези козунаци няма как да не ти станат.
    15 Април 2014, 18:14:02
  • marabu: грешиш може би при избора на тавата в която печеш
    15 Април 2014, 15:57:19
  • marabu: Явно някъде грешиш
    15 Април 2014, 15:57:07
  • FATE: Зарязвам правенето на козунаци - не ми стават на конци и това ме вбесява! Вкусни са, ядем си ги, но не са на конци...ще плакна очи с вашите ...
    15 Април 2014, 09:50:46
  • кокона: А аз със свинско  ;D
    14 Април 2014, 18:16:02
  • blqsak: Всички с риба аз със козунак
    13 Април 2014, 18:45:06
  • blqsak: За празника :P ;D
    13 Април 2014, 18:44:44
  • blqsak: То с малкия не сме се прибирали.Но пък меся козунаци.
    13 Април 2014, 18:44:21
  • blqsak: днес не съм разглеждала нищо,та от къде да знам.
    13 Април 2014, 18:42:19
  • pep-4o: дори в социалното зло ФБ
    13 Април 2014, 18:34:39
  • pep-4o: то пише навсякъде, Боби
    13 Април 2014, 18:34:28
  • blqsak: Аз незнаех,че днес риба се ядш
    13 Април 2014, 18:33:57
  • pep-4o: Пък ние непостещите ще използваме деня на рибата и ще си хапнем рибка
    13 Април 2014, 18:27:51
  • pep-4o: днес по време на пост разрешава риба.
    13 Април 2014, 18:27:37
  • GolemDZVER: к~ва рибка? пържих само пъстърва, ама ... :P
    13 Април 2014, 18:20:43
  • pep-4o: сготвихте ли рибка за празника?
    13 Април 2014, 15:59:16
  • Таня Донева: Благодаря, надявам се че ще имам време да поразгледам и да ориентирам  :smile1:
    10 Април 2014, 16:23:02
  • pep-4o: Към блог или друг кулинарен сайт - не може линк. Но може да напишеш тук рецептата и да  слагаш линк към нея в отчетната тема, заедно със снимката. А ако напишеш рецептата, някой от нас ще ти добави линка  :smile1:
    09 Април 2014, 21:58:22
  • Таня Донева: По скоро линк към снимката с рецептата :)
    09 Април 2014, 19:47:28
  • Таня Донева: Искам да попитам мога ли да добавя линк към рецептата от собствения ми блог?
    09 Април 2014, 19:44:04
  • marabu: ама все си мисля, че беше 20 дни
    09 Април 2014, 17:32:14
  • marabu: или беше 2 седмици виж тук може да излъжа за дните
    09 Април 2014, 17:32:07
  • marabu: Пратките се пазят до 20 дни  в пощата преди да се върнат
    09 Април 2014, 17:31:48
  • pep-4o: ооо, значи другарчето най-вероятно не е разбрало, че има пратка
    09 Април 2014, 15:06:03
  • Dyke: пощата е отличник - на 2 пратих, на 4 е във Варна и чакааааа - опасявам се да не ми върнат пратката!
    09 Април 2014, 14:47:53

* Последното от форума

Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от vesela
[Днес в 09:50:08]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от pep-4o
[Днес в 09:46:01]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от Did_ka
[Днес в 09:44:33]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от Did_ka
[Днес в 09:38:31]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от Did_ka
[Днес в 09:35:28]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от vesela
[Днес в 09:10:51]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от pep-4o
[Днес в 08:58:26]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от KrokozabYl
[Днес в 08:57:15]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от pep-4o
[Днес в 08:56:30]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от KrokozabYl
[Днес в 08:53:04]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от GolemDZVER
[Днес в 08:50:49]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от Aura
[Днес в 08:46:05]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от KrokozabYl
[Днес в 08:39:05]


Re: Честит ден на земята! от KrokozabYl
[Днес в 08:33:54]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от Aura
[Днес в 08:08:19]


Re: Кой какви ги готви през април от zoica
[22 Април 2014, 23:03:30 ]


Re: Кой какви ги готви през април от zoica
[22 Април 2014, 22:42:46 ]


Re: Кой какви ги готви през април от zoica
[22 Април 2014, 22:41:49 ]


Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО... почти от pep-4o
[22 Април 2014, 22:08:59 ]


Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО... почти от denyo
[22 Април 2014, 21:55:16 ]