Автор Тема: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV  (Прочетена 153474 пъти)

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV
« Отговор #30 -: 18 Октомври 2011, 18:01:40 »
petrina ето ме пак при теб, но този път с Медено-шоколадовия десерт. Много вкусен, наистина. Омете се само за следобедното кафе  ;D

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV
« Отговор #31 -: 18 Октомври 2011, 18:38:37 »
 :thumbup:  Много се радвам че се е харесал...найстина става много пухкав и вкусен




petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV
« Отговор #32 -: 18 Октомври 2011, 18:52:05 »
Тиквена супа със синапено семе и мед



1 малка тиква
3  средни моркова
3/4 чаена лъжица синапено семе
1/4 или 1/2 чаена чаша  вода + кубче зеленчуков бульон
половин глава лук, нарязан на ситно
1/2 чаена лъжица кукрума
1/2 чаена лъжица канела
1/2 чаена лъжица кимион
1/4 чаена лъжица джинджифил
3/4 чаена .чаша прясно мляко или готварска сметана
2 чаени лъжици мед
1 чаена лъжица сол

Нарязваме тиквата и морковите и ги оставяме да се варят.
Загряваме тигана сипваме синапеното семе, когато започне да пука прибавяме бульона, лука и оставяме сместа да се редуцира/при средна температура на котлона/. Слагаме и подправките и оставяме за няколко минути всички аромати да се смесят. Прибавяме тиквената смес, разбъркваме.
Изсипете сместа в робота и пасирайте, прибавете млякото, солта  и медта.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV
« Отговор #33 -: 25 Октомври 2011, 21:04:53 »
Пълнен лук с киноа



6 бр. среден бял лук ( може да си на набавите 3 глави бял и 3 глави червен)
1- 2 скилидки чесън, пресовани
1 морков,  настържете
1 червена  чушка, нарежете на ситно
1 чаена чаша Киноа
2 - 1/2  чаени чаши вода
2 супени лъжици  доматено пюре
1/2 чаена лъжица червен пипер
едно стръкче прясна мащерка
1 чаена лъжица къри
1/4 чаена лъжица кориандър
щипка лют червен пипер
сол и черен пипер на вкус



Загрейте фурната на 200гр.
Сложете тенджера с вода и оставете да кипне,  през това време...
Отрежете малко от долната част на лука така че като го поставите в тавата да седи а не да се търкаля. Отрежете част от горната част , като може да си запазите капачето за покриване.
Обелете ненужните външни пластове от лука.
Поставете лука във врящата вода и оставете за 10 мин. или докато лука омекне.
Оставете да изстине и след това извадете централната част на всеки лук. Използвайте лъжица да за извадите вътрешните слоеве на лука.
Готовият лук поставете в плитка тава .
Част от вътрешността на лука я нарежете на ситно а другата я поставете в херметическа кутия и приберете в хладилника за понататъчна употреба.
Загрейте дълбок тиган налейте олио и поставете нарязаният на ситно лук и чесъна, задушете.
Добавете червената чушка, червеният пипер  и маркова и гответе за 2-3 мин.
Добавете киноата, водата,  доматеното пюре и мащерката.
Оставете да заври, намалете топлината и оставете да къкри за 20-25 мин. или докато киноата абсорбира водата и стане готова ( даже и да остане леко хрупкава на места тя ще продължи да се готви). Отстранете от огъня и прибавете останалите подправки кърито, кориандъра, черен пипер и сол на вкус, разбъркайте.
Запълнете лука със сместа полейте отгоре щедро със зехтин или олио, запълнете дъното на тавичката с вода, покрийте с фолио и печете за 40 мин.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV
« Отговор #34 -: 27 Октомври 2011, 20:25:22 »
Тиквени мъфини с пълнеж от крема сирене



пълнежа:

    225гр. крема сирене – безсолно
    1 чаена чаша пудра захар

за тестото:

    3 чаени чаши брашно
    1 чаена лъжица сода
    1 чаена лъжица канела
    1 чаена лъжица индийско орехче
    1 чаена лъжица карамфил
    1 чаена лъжица сол
    4 яйца
    2 чаени чаши захар
    2 чаени чаши тиквено пюре
    1 – 1/4 чаена чаша олио



Пригответе си пълнежа – в купа смесете крема сиренето и пудрата захар, бийте с миксер докато сместа стане гладка.

Сложете в найлонов плик  увийте така че да се оформи ролка  или  може да я сложите в купа и да покрийте с найлоново фолио( после с лъжица ще загребвате от сместа) Приберете във фризера за 2 часа.

Загрейте фурната на 180гр. Подгответе си тавата като намаслите  чашките или сложите хартиени такива. ( рецептата за е 18 бр.)

Смесете в купа брашното, содата, канелата, индийското орехче, карамфила и солта.

В друга купа с електрически миксер комбинирайте, яйцата, захарта, олиото  и тикват. Прибавете брашнената смес и обединете с шпатула докато съставките се смесят добре.

Сипете във всяка купичка по 1 супена лъжица от тестото отрежете си от крема сиренето 18 парченца и поставете във всяка чашка, отгоре  запълнете с още 1 супена лъжица от тиквеното тесто.

За поръската:

1/2 чаена чаша захар

5 супени лъжици брашно

1 – 1/2 чаена лъжица канела

4 супени лъжици масло нарязано на парченца

Обединете съставките  в малка купичка и с пръсти стрийте докато се получат трошички.

Поръсете отгоре всяка чашка.

Мъфините се печат за 20-25 мин.

Източник:    http://annies-eаts.net


lucilight

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 15
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV
« Отговор #35 -: 29 Октомври 2011, 16:36:30 »
Благодаря Петрина за чудесните рецепти!
Вчера направих и хапнахме с голямо удоволствие супата с киноа. Вече често ще присъства на нашата трапеза. Хареала съм още много от твоите рецепти, които се надявам скоро да приготвя! Благодаря и поздрави!

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV
« Отговор #36 -: 02 Ноември 2011, 07:28:39 »
lucilight    много се ррадвам че моите рецепти се харесват у вас.... а супичката наистина е много хубава  :thumbup:
Благодаря!




petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV
« Отговор #37 -: 02 Ноември 2011, 07:33:59 »
Жълти кексчета




Yellow Cupcakes  на Joy of Baking

    1 –  1 / 2 чаена чаши (195 грама) брашно
    1чаена  чаша (200 грама) захар
    1 – 1 / 2 чаена лъжица  бакпулвер
    1 / 4 чаена лъжичка сол
    1 / 2 чаена чаша (113 грама) масло, със  стайна температура (нарязано на парчета)
    1 яйце,  със стайна температура
    2 яйчни жълтъка,  със стайна температура
    1 – 1 / 2 чаени лъжички екстракт от ванилия
    1 / 2 чаена  чаша (120 мл) кисело мляко,  със стайна температура



Загряваме фурната на 177гр. Подготвяме си 12 чашки намасляваме ги или застиламе с хартиени чашки.

В купа смесваме брашното захарта и бакпулвера и солта. Към тях прибавяме маслото, яйцето , жълтъците, ванилията и киселото мляко. Разбиваме сухите и мокрите съставки заедно на средна скорост докато се обединят за около 30 сек. Остържете стените на купата И ако е необходимо с шпатула  разбъркайте докато  брашното напълно се усвои. Разпределете равномерно тестото в чашките.

Печете за 20-25 мин или като пробвате с дървена клечка. Извадете и охладете.

Добри са за консумация в самия ден, а при добро съхранение на стайна температура и затворени в кутия и за по дълго от няколко дни до 1 седмица.

Преди кексчето да се покрие със  захарен фондан за моделиран се намазава с глазура (при мене от крема сирене).

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV
« Отговор #38 -: 02 Ноември 2011, 07:49:31 »
Шоколадови кексчета




Шоколадовите кексчета на  Joy of Baking

    1/2 чаена чаша какао ( 50гр.)
    1 чаена чаша гореща вода (240мл)
    1 -  1/3 чаена чаша брашно (175гр)
    2 чаени лъжички бакпулвер
    1/4 чаена лъжица сол
    1/2 чаена чаша масло със стайна температура (113гр.)
    1 чаена чаша захар (100гр)
    2 яйца
    2 чаени лъжижи ванилиев екстракт

за глазурата:

    120гр шоколад  / сладкарски не млечен
    2/3 чаена чаша масло със стайна температура ( 150гр.)
    1 -1/3 чаена чаша пудра захар (160гр)
    1 -1/2 чаена лъжица валилия



После в друга купа с електрическият миксер разбийте маслото и захарта, докато стене пухкава и изсветлее.Прибавете яйцата, едно след едно като между прибавянията разбърквате. Прибавете и ванилията. Прибавете брашнената смес и бъркайте докато се обедини хубаво, прибавете и какаото и разбъркайте докато сместа стане гладка и всички съставки се обединят.

Запълнете 2/3 от чашките и печете за 16-20 мин. или проверете кексчето с клечка или потупване отгоре. ( Не ги препичайте защото кексчето ще стане сухо)

Извадете и охладете върху решетка.

За направата на глазурата:

Разтопете шоколада на водна баня или в  микровълновата.Оставете на страни да се охлади.

Разбийте маслото докато стане  гладко. Прибавете пудрата захар и бийте до пухкавост. Прибавете ванилията и шоколада разбийте докато сместа стане гладка и придобие лъскавина.

Забележка: глазурата е достатъчна колкото да се шприцоват отгоре кексчетата, така че за направих двойна доза.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV
« Отговор #39 -: 03 Ноември 2011, 21:04:19 »
Супа с марокански вкус с нахут и булгур



1 / 4 чаена чаша  зехтин
1 голяма глава лук, нарязани на кубчета средно
 6 скилидки чесън, пресовани
 1 чаена лъжичка кориандър
 1 чаена лъжица  смлян кимион
 1 / 8 чаена лъжичка лют червен пипер
 1препълнена чаена лъжица сладък червен пипер
  2/3 чаена чаша булгур
  425 гр.  консервирани домати или доматен сок
  425гр.  консерва нахут, изцеден и се изплаква добре ( може и суров но трябва предварително да е накиснат във вода за 16 часа и при готвенето булгура се прибавя по средата на варенето на нахута и отвреме на време се добавя вода ако е необходимо)
  1 кубче зеленчуков или пилешки бульон
  1 чаена лъжичка захар
  сол
  Прясно смлян черен пипер



Загрейте зехтина голяма тенджера на средно висока температура. Добавете лука и чесъна и задушете, докато лука започне да става  полупрозрачен, намалете  топлинна ако започне да се запържва. Добавете подправки и разбъркайте за минутка. Добавете доматите, булгура, нахута, бульон, и захарта. Подправете с няколко щипки сол и пресен черен пипер. Разбъркайте добре. Нахута  и булгура трябва да се покрият с течност.

Оставете да къкри на по-ниска топлинна  за 45 минути..
Подправете  на вкус със сол и черен пипер.

Сервирайте супата, леко поръсена с екстра чист зехтин  и лют червен пипер.
« Последна редакция: 03 Ноември 2011, 21:26:06 от petrina »

ilona21

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 66
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV
« Отговор #40 -: 05 Ноември 2011, 22:11:18 »
Прекрасни Тиквени мъфини с овесени ядки! Благодаря!
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1732.msg39918.html#msg39918

 :yahoo: :thumbup:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV
« Отговор #41 -: 08 Ноември 2011, 00:42:46 »

ilona  Благодаря ти!
Чудесно изглеждат а и тази глазура отгоре ммм.... :thumbup:




   

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV
« Отговор #42 -: 08 Ноември 2011, 08:45:11 »


Брауниса на Кетрин Хепбърн

Tribute-To-Katherine-Hepburn Brownies
от  Baking: From My Home to Yours от  Dorrie Greenspan


    1 / 4  чаена чаша брашно
    1 / 2 чаена лъжичка канела (по желание)
    1 / 4 чаена лъжичка сол
    113 гр.  (8 супени лъжици)  масло, нарязани напарченца
    1 / 2 чаена чаша  какао на прах
    2 чаени лъжички фино смляно разтворимо кафе
    2 яйца, за предпочитане със стайна температура
    1 чаена чаша захар
    1 супена лъжица чист екстракт от ванилия
    1 чаена чаша нарязани  орехи
   100гр. горчив шоколад, нарязан на едро
 


Загряваме фурната 180гр..Подгответе си съда за печене намаслете и поръсете с брашно или застелете с пекарска хартия.
    Смесете брашното, канела и солта заедно.
    Сложете маслото в малка касерола и сложете на   слаб огън. Когато маслото започне да се топи, сложете пресятото какао добавете разтворимото кафе.  Гответе, докато маслото се разтопи и  какаото и кафето се смесят, като непрекъснато разбърквате. Свалете от котлона и  охладете за около 3 минути.
    Използвайте шпатула или телена бъркалка за да  обедините яйцата. Прибавете захарта и ванилията и разбъркайте(не твърде енергично - не искате да добавите въздух на тестото), прибавете  сухите съставки, ядките и нарязаният шоколад. Сипете сместа в тавата за печене.
    Печете  в продължение на 30 минути, или до момента в който  сладкиша  ще продължи да бъде лигав, но на върха ще има суха кора, подобна на хартия. Извадете и оставете да се охлади   за най-малко 30 минути. Поставете върху дъска и  когато е напълно охладен   нарежете на 16 парченца.
източник: Surviving Oz

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV
« Отговор #43 -: 12 Ноември 2011, 21:30:24 »
Печени райски ябълки




4 бр. райски ябълки
2 супени лъжици мед + още една за намазване отгоре
1 шушулка ванилия
1 чаена чаша вода
заквасена сметана или сладкарска за поднасяне.

Загряваме фурната на 180гр.
Отрежете капачето отгоре и ги поставете в тава.
В малка купа  смесете меда и семената на ванилията.
Смесете водата и меда, залейте плода, сложете в тавата и шушулката ванилия. Завийте отгоре с фолио и печете за 50-55ин или докато вътрешността на ябълката омекне.
Извадете и  махнете фолиото, намажете отгоре ябълките с мед и запечете на предварително загрят грил реотан на фурната.
Поднесете със бита сладкарска сметана или заквасена .

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV
« Отговор #44 -: 20 Ноември 2011, 10:48:37 »
Бананови кексчета



1-1/4 чаена чаша брашно
1-1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжжица сода
1/4 чаена лъжица сол
2 презрели банана, пюрирани
1/2 чаена чаша кисело мляко
1-1/2 чаена лъжица ванилиев екстракт
3/4 чаеначаша захар
1/2 чаена чаша меко масло(113гр.)
1 яйце
1 жълтък



Загряваме фурната на 180гр. Подготвяме си тава с 12 чаши, намасляваме или поставяме  хартиени кошнички.

Смесваме брашното, содата, бакпулвера и солта в отделна купа.

В друга купа с вилица намачкваме бананите, прибавяме киселото мляко и ванилията.

А друга купа с миксер разбиваме маслото и захарта, за около 3 мин. прибавяме яйцето и жълтъка.

Прибавяме към маслената смес брашнената на 3 пъти като разреждаме със сместа от бананите и киселото мляко.

Запълваме 3/4 от чашките и  печем за 20 мин. или докато не забодем клечка и не я изкараме чиста.

Извадете и охледете върху решетка.

източник: адаптирана от bonappetit.com
« Последна редакция: 23 Ноември 2011, 09:31:35 от petrina »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]