Автор Тема: Зеления ден на модератора  (Прочетена 11924 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Зеления ден на модератора
« -: 30 Май 2011, 13:25:40 »
                                         "Зеления ден на модератора"
                             или как се готви зелена лападова супа и възелчета от лапад

 Форума проведе пролетен конкурс за наградите на TEFAL. Похвално, само дето не се разбра какъв конфликт на интереси има,че модераторите бяхме изключени от него. Здраве да е, реших да си направя пролетен зелен ден извън конкурса и ще ви го покажа стъпка по стъпка.
 Историята запчва от предишния ден, обадих се на сватята и помолих за лапад, една чудесна зеления, която расте по дворовете в полудиво състояние. Резултата - в 8 часа сутринта бях събуден от торба с лапад, няколко стръка зелен лук, няколко стръка магданоз и листа калоферче(важна овкусителна част).
  Почна се: Лапада (около 1 кг) трябва да се почисти и да се изхвърли средната твърда част на листата, след което почистената ценна зеления се слага в гевгир. Процедурата трае около половин час и накрая, когато на човек му писне е вече готов.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Зеления ден на модератора
« Отговор #1 -: 30 Май 2011, 13:26:56 »
Почистения лапад се измива обилно и продължително с течаща вода, като междувременно се почистват и измиват и 4 стръка пресен лук.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Зеления ден на модератора
« Отговор #2 -: 30 Май 2011, 13:27:44 »
Лукът се нарязва, а на котлона се слага тенджерка, в която се сипва струйка зехтин (3-4 с.л.)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Зеления ден на модератора
« Отговор #3 -: 30 Май 2011, 13:28:35 »

Следващите процедури може да се предположат: нарязаният лук се слага в тенджерата да се запържи, а в това време започва нарязването на лапада на едро.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Зеления ден на модератора
« Отговор #4 -: 30 Май 2011, 13:29:38 »
Лапада се слага в тенджерата с тенденция да се задуши, а докато гледата замислено тази процедура, хващате минаващата наблизо калфа да нареже листенцата калоферче на ситно.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Зеления ден на модератора
« Отговор #5 -: 30 Май 2011, 13:30:24 »
Разбърква се задушаващия се лапад, докато промени цвят и течноста се изпари, в това време калфата е измила и магданоза и ще го нареже и него на ситно.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Зеления ден на модератора
« Отговор #6 -: 30 Май 2011, 13:31:10 »
Задушената зеления е готова, разделя се на 2 равни части, с едната ще се процедира по късно, а към другата, която остава в тенджерата се добавят 1,5 л вода (по възможност топла). Време е и за 1 с.л. универсална зеленчукова подправка.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Зеления ден на модератора
« Отговор #7 -: 30 Май 2011, 13:32:06 »
Добавя се около 100 г фиде (не се слага цяло, снимката лъже, начупва се).Като фидето се свари (10 минути) е време за добавяне на 150 г сирене, което се натрошава.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Зеления ден на модератора
« Отговор #8 -: 30 Май 2011, 13:32:54 »
Докато супата ври (времето за омекване на фидето) се приготвя застройката. В купа се слагат 1 яйце, кофичка кисело мляко и 1 с.л. брашно, всичко се разбърква енергично до получаване на гладка каша, без бучки.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Зеления ден на модератора
« Отговор #9 -: 30 Май 2011, 13:33:47 »
След сиренето идва ред на застройката, сипва се на струйка в супата и всичко се разбърква. накрая се слагат и половината от нарязаното калоферче и магданоз. Другата половина от подправките се слага в оставената настрана втора половина от задушената зеления.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Зеления ден на модератора
« Отговор #10 -: 30 Май 2011, 13:34:46 »
Тука свършва първата половина от "зеления ден на модератора". Резултата - една мнооого вкусна зелена супа, която си хапнах с кеф и след това полегнах да почина, галейки домашния любимец Мечо.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Зеления ден на модератора
« Отговор #11 -: 30 Май 2011, 13:35:26 »
След почивката е време за продължението.В кухненския робот се слагат в произволен ред (само брашното е последно) 50 мл зехтин, 300 мл топло прясно мляко, 2 яйца и 1 белтък, 1 ч.л. сол, 7 г суха мая и 700-800 г брашно. Към останалия 1 жълтък се добавя 1 с.л. олио, това ще е за глазурата на изделията.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Зеления ден на модератора
« Отговор #12 -: 30 Май 2011, 13:36:05 »
Шейсет секунди побъркване в робота и тестото е готово. Изсипва се в купа, леко намазана с олио.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Зеления ден на модератора
« Отговор #13 -: 30 Май 2011, 13:36:52 »
Купата се покрива с домакинско фолио, след което се слага във фурната да втаса на 50 градуса.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Зеления ден на модератора
« Отговор #14 -: 30 Май 2011, 13:37:33 »
Втасването става без участие на готвача, освен ако не се навие да му бае (на тестото де). Препоръчвам обаче през това време да се забърка плънката. Това става, като към останалата зеления (и с подправките) се добавят 3 яйца и 200 г сирене, всичко се намачква и разбърква ... яяя, то и тестото втасало, удвоило обема си.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]