Автор Тема: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4  (Прочетена 182630 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #45 -: 29 Ноември 2011, 14:53:02 »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415

aqua_marin_blue

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 196
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #47 -: 06 Декември 2011, 23:08:47 »
Краначан с нар

Продукти:

500гр. фина извара
200гр. течна сметана
2с.л. кокос
1ч.л. канела
1 ч.л. тарос
40гр. масло
6с.л. мед
125гр. фини овесени ядки
половин чаша семки от нар
1 мандарина

Разтапяме маслото с 2 лъжици мед и добавяме овесените ядки. Обърквам добре, разстиламе в тавичка, покрита с хартия за печене и печем  15мин. в предварително загрята на 160 градуса фурна.
Междувременно разбиваме течната сметана с кокоса до стегнато състояние и я добавяме внимателно към изварата. Слагаме и 4 лъжици мед (може също и някаква есенция по желание) и разбъркваме всичко  много добре.
След като овесените ядки поизситинат, можем да напълним и чашките.
« Последна редакция: 07 Декември 2011, 00:59:45 от Mariana G »
Успехът идва с вдъхновението!

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #48 -: 09 Декември 2011, 10:53:45 »
Френски десерт с карамелизирани ябълки





Този сладкиш може да се направи в индивидуални формички или в по-голям съд с размери 18-20 см диаметъра. Също може да се импровизира с плодовете ( круши, дюли, нектарини... според сезона)


Продукти:
за 4-5 порции

100 гр джинджифилово-канелени бисквити (ако не намерите или не ви се приготвят домашни, ползвайте канелени с добавка на 1 кафена л. джинджифил на прах или                                                                                   ореховки – 1 ч.л. какао и също толкова джинджифил на прах)
50 гр. млени орехи (или други ядки по ваш вкус)

2 средно големи ябълки (около 300 гр)
4-5 с.л. течен карамел (може и топинг „Карамел”)

400 мл. пресно мляко
50 гр. пудра захар
60 гр. брашно
1 ванилова захар или ампула ванилова есенция
2 яйца
30 мл. (2 с.л.) ром или друг алкохол, според ползваните плодове
1 малака бучица масло (колкото орехче)


Приготвяне:

Смелете бисквитите на ситно (като галета) и смесете с млените ядки. Отделете 2 пълни с.л. настрана за украсата.

Покрийте дъната на чаени чаши или такива за крем карамел с прозрачното фолио (стреч-фолио), за да се улесни след това отделянето. Налейте по една кафена лъжичка от поохладеният  карамел.

В тенджерка смесете брашното, захарта и ванилията. Налейте пресното мляко, хомогенизирайте сместа и я оставете да заври, като непрекъснато бъркате с телта. Няка ври около минута, след което свалете тенджерката от огъня. Добавете едно по едно целите яйца и ромът и добре разбийте, за да се усвоят напълно яйцата. Накрая идва ред на маслото, което ще се стопи и обогати вкуса на крема.

Обелете ябълките и ги  почистете от семето. Без да ги разполовявате, нарежете на много тънки и фини шайби.
Във всяка чаша, върху карамела, подредете застъпени по пет парченца ябълка. Останалите крайчета или недобре изрязани кръгчета наситнете и добавете към крема и разбъркайте.

Разпределете една трета от крема върху ябълките, покрийте с половината от смлените бисквити, заравнете слоя и сипете втората част от крема и втората половина от смлените бисквити. Завършвате с третата част от крема.

Чашите се поставят за 30 мин. в съд за варене на пара, след което се оставят да се охладят на стайна температура, а след това  в хладилник за няколко часа.

Ако нямате такъв съд може да ползвате по-широка тенджера с похлупено сито (или някаква скара на крачета) в нея. Наливате  вода, но така че като поставите чашките върху ситото да не се опират дъната им във врящата вода. Похлупвате с капак и варите на слаб до среден огън.

Добре охладеният десерт преди сервиране обърнете върху чинийка и гарнирайте с отделените настрана стрити бисквити.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #49 -: 10 Декември 2011, 09:13:02 »
Френски десерт с карамелизирани ябълки
Благодаря за рецептата! Звучи ужасно вкусно :smile1:

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #50 -: 10 Декември 2011, 11:23:36 »
Тази рецепта е от моите стари тефтери, бърза и лесна. Във времето е претърпяла мааалки козметични промени. Предлагам ви варианта, който най-много се харесва в къщи.

Паста Линцер

Продукти:
200г кисело мляко /1/2 кофичка/
200г квасена сметана /1 малка кофичка/
1с.л. сода бикарбонат
1ч.ч. захар /понякога намалям количеството захар и добавям 2-3 супени лъжици мед/
1/2ч.ч. олио
2ч.ч. брашно
конфитюр по избор и вкус

Сметаната и киселото мляко се смесват добре. Прибавя се содата и се оставя да около минута – две. Прибавят се останалите продукти без конфитюра. Сместа се разделя на 2 части. В тава застлана с хартия за печене се изсипва първата половина от сместа и се пече в предварително загряла на 200градуса фурна. След като се изпече се намазва с конфитюр, изсипва се другата половина и се връща отново във фурната. Пече се само на горен реотан до готовност. Оставя се да се охлади леко и се полива със шоколадова глазура.
Шоколадовата глазура приготвям така:
100г шоколад
около 40г. масло
2-3 с.л. течна сметана
Всички продукти слагам в подходящ съд на котлона на ниска степен до стопяването на шоколада и маслото и бъркам до получаването на хомогенна смес. Оставям леко да се охлади и поливам готовия сладкиш.
Разрязвам готовия сладкиш на квадрати.

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Шоколадова супичка с ананас
« Отговор #51 -: 10 Декември 2011, 18:23:43 »

ШОКОЛАДОВА СУПИЧКА С АНАНАС





Продукти за 4 порции:

За супичката:

200 г горчива шоколадова кувертура
300 мл прясно мляко
1 с.л. мед
100 г крем фреш, шманд или заквасена сметана
1 ванилена шушулка или пакетче ванилия

За гарнитурата:

около 1/4 обелен ананас
2 с.л. краве масло
4 с.л. кафява захар
1 анасонова звездичка
1 ванилена шушулка или пакетче ванилия
4 с.л. ром






Начин на приготвяне:

Така е , не е предястие, а по-скоро следястие, но името въпреки това ми харесва и май не е само то, защото вече два пъти я правих.

Хайде, 3-5 и започваме. За по-малко от 15 минути и е готова.

Кипваме млякото заедно с меда и вътрешността на ванилията заедно със шушулката, която после изваждаме защото колкото и да е скъпа наистина не става за ядене. Прибавяме шоколада начукан на ситно, бъркаме докато се разтопи като повтаряме същото действие после и със сметаната.

Това беше за супичката. Бутаме на страна и я оставяме да скучае.

Сега хващаме ананаса, режем го първо на тънки филийки, а после на някакви коледни формички. Много лесно става с тези за курабийки, но който желае да е по-креативен може да вземе и ножа.
Карамелизираме захатра в маслото като  прибавяме звездичката анасон и ванилията. Сипваме алкохола, а накрая слагаме вътре и парченцата ананас и ги овалваме много глижливо в това чудно лепкаво сосче.

Останалото и тука е ясно. Тазпределяме в чинийки, гарнираме и сърбаме докато не ни стане лошо.

Приятно предколедно настроение мили другарчета!

Да ни е сладко!








Raposinha

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2612
  • Логопед-капоейрист-батукадист, русофил и кулинар
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #52 -: 10 Декември 2011, 21:34:15 »
Драго, аз идвам да сърбам, разкошна е!
"Превърни препятствието в опора и трамплин"/ "Sacode a poeira"

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #53 -: 11 Декември 2011, 00:20:42 »
О, Драго! Това е фантастичен десерт! И става бързо.
Браво на теб!

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #54 -: 11 Декември 2011, 03:33:06 »
Руми, Ели, благодаря ви!

Веднага ми стана любима, но май наистина трябва да се сервира по по-малко.

И много хубаво не е хубаво така, че внимавайте! :)

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #55 -: 11 Декември 2011, 13:19:06 »
Каква супичка бе Драго?  - това си направо "Божествен еликсир"  :thumbup: ..  шоколад и ананас  :swoon: ..  за пореден път ме хвърли от стола с фотографския си талант. 'Мен, би ми се досвидяло да го сърбам, за да не разваля съвършената картинка  :innocent: Е, само малко разбира се, от срам както е думата  :smile1: Няма как да се устои!  ;D

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #56 -: 11 Декември 2011, 13:26:44 »
Така е bluemoon, комбинацията не вкусове е наистина неустоима. Допълват се един друг почти като влюбени.

Благодаря ти!  :smile1:

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #57 -: 12 Декември 2011, 12:35:17 »
Еее, това е само за мен! Ще трябва задължително да се пробва!  :thumbup:

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #58 -: 12 Декември 2011, 13:48:25 »
Разбира се, че трябва.  :smile1: Хайде разказвай!

anita29

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 384
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #59 -: 12 Декември 2011, 22:06:49 »
Сладкиш с грис за микровълнова



1/2 ч.ч. грис
1/2 ч.ч. прясно мляко
2/3 ч.ч. брашно
100 г маргарин/ 125 гр масло
1/2 ч.ч. захар
1 бр. яйце
5 г бакпулвер (1/2 пакетче)

 
Грисът се залива с млякото (студено) и се оставя да набъбне 10 минути. Яйцето се разбива със захарта. Набъбналия грис се прибавя към яйцето. Добавят се брашното и бакпулвера. Маргарина(маслото) се разтопява в кръгла форма, подходяща за микровълнова печка.Върху него се изсипва сместа и се  пече на 850W точно 6 минути.Kато изстине се украсява по желание.Аз го намазах със сладко от вишни и отгоре сметана. :thumbup:


източник:Веселият готвач.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]