Автор Тема: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4  (Прочетена 182188 пъти)

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017

wasia

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 674
  • Една усмивка - и всичко се променя :-}
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #241 -: 30 Март 2015, 12:18:36 »
Млечно-плодово парфе

 За подложка:

12 бишкоти савоярди
200 мл сок от компот ( аз използвах компот от ягоди)

За крем-парфе:

400 мл кисело мляко - 4.5 %
400 мл заквасена сметана
1 чаена чаша (200 мл) захар
1 чаена чаша нарязани на ситно плодове от компот - праскови; ягоди; дюли; ...
1/2 чаена чаша натрошени на ситно бисквити (еверест; орео или други)
1/2 чаена чаша смлени орехи
2 пакетчета (по 10г)  желатин 

 За желираната заливка:

500 мл сок от компот ( използвала съм от ягоди)
плодове от компот или пресни
1 пакетче желатин

Приготвяне:

Първо приготвяме крем-парфето. В  чашка слагаме 2-те пакетчета желатин, заливаме  с  5 суп. лъж. студена вода, изчакваме го да набъбне. След това  загряваме в МВ за 20 - 30 сек. за да се разтопи желатина, разбъркваме леко и оставяме да се охлади.
В купа разбиваме сметаната със захарта, добавяме киселото мляко, разбъркваме и опитваме. Ако трябва добавяме още захар, според нашия вкус. Към крема добавяме охладения течен желатин като разбъркваме енергично.
След това правим 2 крема - половината крем изсипваме в друга купа. В едната купа слагаме нарязаните плодове и разбъркваме, в другата купа добавяме бисквитите и орехите и пак разбъркваме. 
 Подреждане на парфето:
Ще правим парфето в тортена форма с откопчаващ се ринг, с диаметър 28 см. На дъното на тортената форма нареждаме топнатите за кратко бишкоти.
Отгоре изсипваме единия крем, заглаждаме и оставяме в хладилник малко да стегне.
След това изваждаме от хладилника и върху първия крем изливаме втория крем и пак заглагламе. Слагаме го за около 1 час пак в хладилника за да стегне желатина.
През това време приготвяме желираната украса.
Разтваряме 1 пак. желатин с 2-3 суп. лъж. студена вода, като набъбне го затопляме за 20 сек. в МВ, разбъркваме. Загряваме в МВ 500 мл. сок от светъл компот. Добавяме разтопения желатин към сока и разбъркваме добре. Оставяме да се охлади докато леко започне да се желира.
Изваждаме студеното парфе, което трябва вече да се е желирало в хладилника. Слагаме малко от полужелирания сок, подреждаме плодове за украса. Аз съм сложила боровинки и ягоди от компот. Оставяме в хладилника пак да се желира. Изваждаме след 15 мин. и внимателно отгоре слагаме и останалия полужелиран сок.
Оставяме парфето  поне за 5 часа в хладилника. След това топваме за кратко в гореща вода тортената форма. Или вземаме една кърпа, по-дълга от обиколката на тортената форма. Топваме кърпата в гореша вода, изстискваме я (така, че да не се изгорим) и обгръщаме с нея откопчавачия се ринг. Задържаме за 10 сек. и сваляме кърпата.  С тънък нож минаваме леко по стените на формата, отваряме внимателно ринга и изваждаме и виждаме какво сме сътворили.
Добър апетит!
Източник: няколко рецепти от сайта ни

ninfil

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 140
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #242 -: 13 Юли 2015, 00:28:43 »
Кекс с череши, крема сирене и шоколад



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

100 г шоколад
125 г масло
150 г захар (аз сложих около 200 гр, защото захарта не сладнеше достатъчно )
3 големи яйца
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
250 гр. крема сирене
2 ванилии
1 ч.ч. изчистени череши
1 щипка сол



1 с.л коняк / аз заместих с амарето/
1/4 ч.л. канела
1 ч.л. захар
1 ч.л. нишесте


Глазура

50 г шоколад
1 с.л. масло
1 с.л. олио
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. марината от накиснатите в алкохол плодове
1 ч.л. мед

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


    Черешите се поръсват с коняка, захарта и канелата и се оставят да се овкусят.
    Шоколадът се стопява на водна баня с маслото и се охлажда леко.
    Двете яйца се разбиват с 1/4 ч.ч. захар, 1 ванилия и щипка сол.
    Крема сиренето се разбива отделно с останалото яйце, останалата захар и ванилия.
    Брашното се смесва с бакпулвера.
    Към двете разбити яйца се прибавя шоколадовата смес и брашното с бакпулвера. Разбърква се добре.
    Тава или форма за кекс се намазва с мазнина и се застила с хартия за печене.
    Черешите се отцеждат и се поръсват с нишестето.
    На дъното на формата се излива 1/3 от шоколадовата смес. Върху нея се слага пласт от 1/2 от бялата смес. Отгоре се разпределят черешите. Върху тях се слага още 1/3 от кафявата смес, следва втората половина на бялата и се завършва с последната 1/3 на шоколадовата смес./ Можете да разпределите на дъното 1/2 кафява, цялата бяла смес в средата, пласт от плодовете и да завършите с кафява смес. /
    Пече се в загрята на 170 градуса фурна. Проверява се с клечка за готовност.
    Оставете да се охлади преди да полеете с шоколадовата глазура



Източник

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2717
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #243 -: 26 Юли 2015, 14:24:48 »
Шоколадово-кокосов сладкиш "Бумеранг"



Необходими продукти:
150 гр. брашно
2 непълни к.л. бакпулвер
125 гр. масло или маргарин
2 непълни с.л. кокосово брашно
2 непълни с.л. какао
150 гр. захар
2 яйца
щипка сол
3 с.л. пресно мляко
1/2 ванилия

За крема:
1 1/2 ч.ч. пудра захар
2 с.л. какао
8 с.л. разтопено масло
4 ч.л. горчиво кафе
3 1/2 с.л. кокосово брашно
1 ч.л. ванилия

Начин на приготвяне:
Тесто:
Маслото се разбива със захарта, прибавят се последователно кокосовото брашно, какаото и ванилията и всичко добре се смесва. След това едно по едно се слагат яйцата, следва брашното с бакпулвера и накрая се сипва млякото. Разбърква се добре и се сипва в предварително намаслена тавичка.
Пече се на 200 градуса около 30-35 мин.
Оставя се да изстине.

Крем:
Всички съставки за крема се смесват и се разбиват много добре. След това сладкишът се намазва с така приготвения крем. Оставя се да почине малко, след което се слага в хладилника леко да стегне кремът.


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[Днес в 14:19:16]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]