Автор Тема: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4  (Прочетена 187130 пъти)

kylinarka

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 394
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #15 -: 19 Юли 2011, 13:23:49 »
Постен сладкиш с решетка от вишни

Продукти:

2 к.ч кисело мляко;
1 ч.л сода бикарбонат;
2 к.ч захар;
1 к.ч олио;
3 1/2 к.ч брашно

Сладко по избор -при мен от вишни.

Всичко се обърква  с телена бъркалка ,да стане кексово тесто.
Изсипва се в малка тавичка ,намазнена и поръсена с брашно.
Върху тестото с помощта на лъжичка се прави "мрежа" от някакво сладко.
Слага се във фурната да се пече на 180 град. до готовност
за ок. 20 мин.

Може преди да се сложи във фурната ,да се поръси със счукани орехи , които леко се притискат към тестото.

източник: БГ мама



Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #16 -: 19 Юли 2011, 13:34:48 »
         ДОМАШЕН БАНАНОВ СЛАДОЛЕД

 за около 20-25 големи топки сладолед

   1 кутия кондензирано подсладено мляко (около 300 мл.)
   3/4 до 1 ч.ч. нискомаслено прясно мляко
  *2 меки банана (намачкани на пюре)
   2-3 капки ванилия

 

Разбъркайте всички съставки в ги поставете в метален съд, покрит с фолио, в камерата за около 4-5 часа. Щом веднъж сладоледа се е позамразил, го натрошете с вилица или разбъркайте  в кухненския робот, за да се получи гладка смес без кристалоподобни парчета. Оставете го отново в камерата до пълното му замразяване. Сервирайте с любим сос, сладко, курабийка, с листа мента  или просто с лъжичка

*Вие можете да го замените бананите с предпочитан от вас плод (горски плодове, паркови, кайсии…) или вкус (мента, шоколадови парченца, кокос…)

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 279
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #17 -: 20 Юли 2011, 12:44:16 »
Мини чийзкейк с френско грозде

Продукти:

За подложката:
100 гр. бисквити,
50 гр. бишкоти савоярди,
80 гр. масло

За белия слой:
250 гр. рикота (или крем сирене),
200 гр. заквасена сметана,
пудра захар на вкус,
ванилия,
1 пакетче (10 гр.) желатин

За желирания слой:
500 мл. сок (в моя вариант е от вишни),
3 с.л. кристална захар,
1 пакетче (10 гр.) желатин,
150 гр. измито и почистено от дръжките френско грозде

Смелете бисквитите и бишкотите с блендер на фини трохи.
Смесете с мекото масло.
Разпределете сместа в силиконови форми за мъфини и притиснете с пръсти или дъното на лъжица много добре, за да се уплътни.
Сложете рикотата (или крем сиренето) в купа, прибавете заквасената сметана, ванилията и пудра захар. Количеството на захарта е според предпочитанията за сладост, затова не уточнявам. Миксирайте сместа с пасатор до еднородна консистенция.
Залейте желатина с 80 мл. вода и го оставете да набъбне. После го сложете на водна баня на котлона (много слаб огън) и бъркайте докато се разтвори (не трябва да завира иначе няма да може да желира). Оставете желатина малко да изстине и когато стане топъл, но не горещ, го прибавете към крема.
Разбъркайте много добре.
Разпределете крема във формичките върху бисквитената подложка.
Приберете в хладилник, за да стегне.
В това време, загрейте на слаб котлон сока и захарта и бъркайте, докато захарта се разтвори, не е нужно да завира, а само да се сгорещи. Изсипете желатина в много топлия сок и бъркайте, докато се разтвори. Оставете да поизстине и приберете в хладилник.
Когато сока започне да се желира, но още не е стегнал, разсипете във формичките върху белия слой и сложете зрънца от измитото и почистено от дръжките френско грозде.
Приберете в хладилник до пълно стягане на плодовия слой.

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 769
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #18 -: 02 Август 2011, 09:24:25 »
Хайде пак на закуска - който с каквото го предпочита - мляко, кафе, чай....
Пай сини сливи
4 яйца
1чч захар
1/2чч олио/разтопено масло по-добре.../
1чч мляко/пресно, кисело-каквото има/
2чч брашно
1 бакпулвер
щипка сол
ванилия
500гр сини сливи, джанки, вишни, ябълки - нарязани
Приготовление:
Яйцата се бият със захарта до побеляване, последователно се прибавят олиото на тънка струя, млякото, брашното с бакпулвера, солта и ванилията.
Тавичката е намазана с масло и посипана с галета - така при печене дори да загори не залепва за печивото и не нагарча!
Нареждат се плодовете - ябълки, сливи - на полумесеци.
Пече се в загрята на 180гр фурна за 10 мин и след това - на 150гр за около 40мин.
Да Ви е сладко!



Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #20 -: 09 Август 2011, 00:24:13 »
Рядко пиша рецепти тук и съм щастлива, че ми се пада честта да съм след Йоли.  :P

Американски фъдж (Fudge) с орехи

Първо - малко предисловие: свикнали сме да мислим, че Фъдж (фъч) е вид шоколадов кекс с орехи. Всъщност кексът само наподобява истинския фъдж, който не съдържа брашно и е доста наситен, кремообразен, много сладък (и калоричен  :blush2:) и си има някои тънкости при приготвяне. Основната трудност е приготвянето на сиропа, който трябва да е с температура 114-116С (или проба за меко топче). Тъй като аз нямам специален термометър, просто правих пробата, докато се получи нужната гъстота.
Тъй като нямах идея какво ще се получи, направих само половин доза със 100 г шоколад, рецептата е за цяла доза.

Продукти:

250 г горчив шоколад
2 ч. захар
250 мл концентрирано мляко (понеже не знам къде има, използвах течна сметана Президент, разредена с малко вода)
50 г масло
ванилия
щипка сол
1 ч. запечени начупени орехи или други ядки

Приготовление:

В тенджерка с дебело дъно се слагат млякото, маслото и захарта и се загряват до кипване на слаб огън. Разбърква се, докато захарта се разтвори - щом кипне, разбъркването се спира. Ври, докато достигне температура 114С (или като се пусне малко от сиропа в чаша с вода, той да държи форма на топче).
През това време шоколадът се начупва в дълбок съд. Залива се с готовия сироп, изчаква се малко и се разбърква до пълно разтапяне на шоколада. Добавят се солта и ванилията и се оставя да изстине напълно около половин час.
Добавят се орехите и се разбива с миксер минимум 5 минути - колкото повече, толкова по-добра ще бъде консистенцията.
Квадратна форма със стена 20 см се застила с хартия за печене, която се намазва с масло. Вътре се изсипва сместа, заравнява се и се оставя в хладилник за 6 ч. (е, аз нямах търпение и снимките ги направих само след час... то си личи). Като стегне, се нарязва на малки порции.
Може да се съхранява в хладилник или в плътно затворена кутия на стайна температура.

Източник: Мишел от kuking.net


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #21 -: 22 Август 2011, 15:02:28 »

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #22 -: 24 Август 2011, 01:49:09 »
Постен сладкиш с решетка от вишни

Продукти:

2 к.ч кисело мляко;

Този сладкиш не е постен.
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #23 -: 28 Август 2011, 20:02:04 »
   за 4 порции
   

  МЛЯКО С ОРИЗ 
 
  600 мл. мляко
   150 м.л. вода
   1/2 ч.ч. ориз
   100 гр. стафиди (по желание)
   1/2 ч.л. ванилия
   2 с.л. мед
   1 с.л. захар
   канела за поръсване

Измийте добре ориза и го сложете във водата на умерен огън. Когато поеме течността долейте мляко  постепенно и изчакайте да започне да клокочи сместа и добавете стафидите. Разбърквайте на умерен огън докато гъстотата на пудинга добие вид на среднотечен сос, а оризът е напълно уврял. Не прекалявайте с гъстотата, защото крема тепърва ще се стяга доста. Ако видите, че е прекалено лепкаво, сложете още мляко. Към така готовия крем можете да добавите вкусове по избор. Аз сложих ванилия. Разсипете в купички и поръсете с малко канела.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #26 -: 04 Септември 2011, 14:16:50 »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #29 -: 06 Септември 2011, 15:46:58 »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]