Автор Тема: Руска кухня  (Прочетена 16460 пъти)

marabu

  • Гост
Руска кухня
« -: 29 Април 2011, 10:22:02 »
Понеже си имаме вече няколко чуждестранни кухни в отделни теми. Реших да открия още една  :smile1: Та който знае вкусни и проверени рецепти от руската кухня нека да сподели тук  :smile1:

Великата руска кухня по популярност и влияние в края на XIX век съперничи на френската

Прието е коренът на хубавото и лошото в Русия да се търси в царуването на Петър Велики. По отношение на руската кухня тази инерция е напълно справедлива. Руските изследователи на кулинарно-историческите процеси отдавна са доказали, че тъкмо неговото управление се оказва граница между старинната руска кухня, която присъства в някои от ранните повести на Гогол, и онази изискана, по френски звучаща в отделни детайли трапеза, позната от "Евгений Онегин" и романите на Толстой. В края на XIX век разнообразието на ястия и богатството на вкусове било толкова голямо, че по популярност и влияние руската кухня съперничела на френската. Но преди да достигне до своя триумф, тя изминала дълъг и сложен път.
Ранният период от нейното развитие според руския историк Вилям Похльобкин се простира между X и XVI век. Като некоронован крал на масата тогава се установил руският квасен хляб от ръжено тесто. Негови празнични модификации трябва да са били блините и пирогът. По това време са разработени и многобройните руски каши от различни видове брашно. Строгото спазване на църковния календар разделило трапезата на постна и блажна, а търсенето на известно разнообразие по време на постите я обогатило с различни риби, гъби, мляко, горски плодове и зеленчуци. Месото било, общо взето, рядкост. Въпреки че като брой ястията били много, те слабо се отличавали едно от друго. Разликите във вкусовете най-често се постигали с различна топлинна или студена обработка на продуктите.

През XVII век започва да се обособява една малко по-издигната дворянска и болярска кухня, с повече месо и дивеч. Почетно място на трапезата в този период започнали да заемат различни меса, птици и дивеч, изпечени на шиш. Силно влияние упражнила и източната кухня и най-вече татарската. Тогава в руския бит влизат пелмените и други ястия от варено тесто. Няма друга кухня с толкова голямо многообразие в жанра "супи". В руската те са шест отделни групи. Шчи е основният тип руска супа. Боршът е нейна разновидност, но е от украински произход. Похлебка е лека супа с вода и зеленчуци. Ботвиня е лятна студена супа с квас. Разсолници и солянки са тежки гъсти месни чорби на солено-кисела основа. Уха е класическата руска рибена чорба. Това жанрово разделение било приблизително завършено още през XVII век. Вторият етап в развитието на руската кухня е през XVIII век. Тогава като пряк резултат от реформите на Петър Велики настъпват и някои радикални гастрономически промени. По-рано кухнята на по-високите социални слоеве запазвала своя национален характер и се различавала от храната на простолюдието единствено като количество и качество на приготвяне. Сега много руски дворяни започнали да поглеждат към европейската кулинарна традиция. По-богатите наемали чуждестранни готвачи, предимно французи, но също немци и холандци. Този процес бил особено интензивен след средата на века. По време на Френската революция много знаменити парижки майстори на тенджерата и тигана останали без господари и поели към Москва и Петербург. Така на руската господарска маса дошли немските бутерброди, френски и холандски сирена, а в езика влизат думи като котлет, бульон, бифштекс и др.

По-рано руските готвачи рядко смесвали отделни продукти, но сега започнали да ги комбинират под влияние на европейската традиция. Така се появил руският винегрет и разни други салати на зеленчуково-месно-майонезена основа. От своя страна, европейските готвачи били силно впечатлени от богатството на риби и хайвери в Русия, които те започнали да предлагат по малко по-европейски маниер. Преди продуктите се отмервали на око, сега се появили различни рецептурници с точни дозировки.

Успоредно с европеизирането на трапезата през първата половина на XIX век в руската кухня протичал и друг процес. Под влияние на славянофилите започнало връщане към старинното кулинарно наследство, но вече приготвено с френски коректив. От тази размяна на влияния и технологии се ражда и класическата руска кухня, която хармонично съчетава националното и европейското. Най-типичен пример е "Бьоф Строганов", ястие, измислено от готвача на знаменитата търговска фамилия. Основните черти на тази кухня са разнообразието от студени мезета, любов към черния квасен хляб, блини, пирог и различни каши, изключителното богатство от рибни и гъбени ястия и различни празнични сладкиши.

Източник: СЕГА
« Последна редакция: 28 Май 2011, 00:36:47 от Mariana G »


marabu

  • Гост
Re: Руска кухня
« Отговор #2 -: 29 Април 2011, 10:24:07 »
започвам с едно известно ядене, което освен че е много вкусно и е бързо  :smile1:

Бьофстроганов



500 г телешки шол
2 глави кромид лук
40 г краве масло
1 с л брашно
100 мл готварска сметана
1 с л доматено пюре
1 кубче телешки бульон

смлян черен пипер
сухи ароматни градински подправки (босилек, мащерка, риган, розмарин и т.н)


• Телешкото филе се нарязва на тънки парчета и леко се начуква.
• Нарязват се на жулиени.
• Запържват се с 20 г краве масло и се изваждат.
• Лукът се почиства и се накълцва на дребно.
• Задушава се заедно с останалото масло.
• Прибавя се месото, брашното, доматеното пюре, натрошава се кубчето телешки бульон.
• Влива се готварската сметана и се разбърква.
• Сместа се задушава под капак на тих огън 3-5 минути.
• Подправят се със сухи градински подправки и се поднася.

marabu

  • Гост
Re: Руска кухня
« Отговор #3 -: 29 Април 2011, 10:25:39 »
Сега идва сезонът на цвеклото, а и също така скоро и лятото  :yahoo: Та една от известните супи в Русия

Летен борш



600 г цвекло със стъблата
300 г тиквички
240 г картофи
240 пресни домати
120 г сух фасул
120 г моркови
120 г кромид или праз лук

60 г краве масло
18 г оцет
18 г захар
18-30 г сол
2100 г бульон или вода
червена чушка
копър
магданоз
чесън
смлян черен пипер
дафинов лист


• Фасулът се накисва за няколко часа, отцежда се и се измива под течаща вода.
• Вари се в нова вода до омекване и се отцежда.
• Цвеклото се вари до готовност (около 40-60 минути в зависимост от размера).
• Обелва се и се нарязва на филийки.
• Картофите се обелват и се нарязват на едри кубчета.
• Тиквичките и доматите се нарязват на средни кубчета.
• Стъблата и листата от цвеклото се наситняват.
• Лукът и морковите се почистват и се нарязват на дребно.
• Задушават се в масло до омекване.
• Магданозът, чесънът, кориандърът (по желание) и копърът се наситняват.
• Чесънът се пресова, а чушката се нарязва на ситно.
• Бульонът или водата се кипва.
• Прибавят се картофите, морковите, лукът и стъблата и листата от цвеклото.
• След 10 минути се добавят и останалите продукти.
• Подправя се със сол, оцет, захар, дафинов лист, ароматните градински подправки, чесънът и чушката.
• Супата се довежда до кипване и се оставя да къкри под капак 10 минути на тих огън.
• Сваля се от котлона и се оставя да престои похлупена минимум 15 минути, преди да се сервира.
• При поднасянето във всяка чиния се слагат 2 ч л заквасена сметана.


Източник: Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий. Нормативная документация. М, 2003

marabu

  • Гост
Re: Руска кухня
« Отговор #4 -: 29 Април 2011, 10:27:30 »
И не може без пирожки  ::)

Тесто за пирожки



600 г брашно тип 500
12 г прясна мая
2 ч л сол
1 ч л захар
100 мл олио

250-440 мл вода или прясно мляко (зависи от брашното)
яйце


• Маята се размива в 60 мл топла вода (мляко) заедно със захарта и 2 ч л брашно.
• Всичко се разбърква и се оставя за 15 минути покрито.
• В голяма купа се пресява брашното със солта.
• Добавят се шупналата мая, олиото и 250 мл вода.
• Омесва се тесто, като при необходимост се долива допълнително вода.
• Тестото трябва да бъде меко и нелепнещо.
• Поставя се в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се на топло да втаса (около 1 час) докато увеличи обема си 2-3 пъти.
• Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност.
• Разделя се на еднакви парчета (16 броя по 60г).
• Всяко се оформя на топче и след това се разточва на кръг.
• Отгоре се разпределя желаната плънка.
• Краищата се защипват, като се придава форма на лодка.
• Пирожките се нареждат в огнеупорна тава, която е застлана с хартия за печене (8-10 пирожки на тава).
• Покриват се отгоре със "свежо" фолио.
• Оставят се да втасат 20-40 минути.
• Намазват се с разбито яйце.
• Фурната се загрява на 260-280 С.
• Пирожките се пекат 9-10 минути до златист цвят.


** Плънки : задушено зеле с лук, моркови с лук, зелен лук с яйца, зеле с яйца и т.н.
** Трябва да се следи печенето, тъй като при висока температура те се изпичат бързо, а и пълнежът вече е готов.

marabu

  • Гост
Re: Руска кухня
« Отговор #5 -: 29 Април 2011, 10:29:15 »
Ще предложа и още една мнгоо любима супа от тази кухня  ::)

Супа Щи с картофи



240 г прясно зеле
120 г картофи
80 г пресни домати
40 г кромид лук
40 г моркови
20 г топено масло
20 г праз или зелен лук

10 г корен магданоз
650 мл бульон или вода

сол
смлян черен пипер
копър
магданоз
дафинов лист
20-40 г сладка чушка
варено месо
месни топчета (50-75 г на порция)


• Бульонът или водата се кипват.
• Кромидът се нарязва на полумесеци, а морковът на полушайби.
• Задушават се в сгорещеното масло за 5-7 минути.
• Зелето се нарязва на квадратчета, картофите на резени.
• В кипящия бульон се пускат зелето и картофите.
• Варят се 5-7 минути, след това се прибавят задушените зеленчуци.
• Добавя се и нарязан на дребно коренът магданоз.
• Супата се вари 5-10 минути на тих огън.
• Прибавят се нарязаните на кубчета домати, ситно нарязаните праз лук (зелен лук), магданоз, копър, чушката и дафиновият лист.
• Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
• Супата се оставя да къкри под капак 5-6 минути.
• Към сварената супа може да се добавят месни топчета (предварително сварени), нарязано на дребно сварено месо или субпродукти.
• При поднасянето в чинията се поставят 2 ч л заквасена сметана.


marabu

  • Гост
Re: Руска кухня
« Отговор #6 -: 29 Април 2011, 10:35:22 »
Също така да не забравя стъпка по стъпка как се правят  :smile1:

ПЕЛМЕНИ

marabu

  • Гост
Re: Руска кухня
« Отговор #7 -: 29 Април 2011, 14:31:50 »
Разсолник (руска супа с кисели краставички)



300 г обелени картофи
67 г кисели краставички
40 г кромид лук
20 г краве масло или маргарин
750 г бульон или вода

сварено пилешко месо (дробчета)
или сварен и накълцан телешки дроб
сол
смлян черен пипер
магданоз
дафинов лист


• Киселите краставички се нарязват на тънки ивички.
• Задушават се в отделна тенджера с малко количество вода (от рецептата) за 15 минути.
• Месото за супата се вари също отделно (това не важи за вегетариански вариант на супата).
• В тенджера (2 л) се разтопява маслото.
• Прибавят се ситно нарязаният лук и се задушава до омекване.
• Сипва се водата или бульонът и се кипва.
• Добавят се почистените и нарязани на резени или кубчета картофи.
• Супата се кипва и огънят се намалява.
• Оставя се да къкри 8-10 минути или до готовността на картофите.
• Прибавят се задушените краставички, подправките и нарязаното месо.
• Супата се опитва, ако не е достатъчно кисела се подправя с предварително сварена отвара от киселите краставички.
• Поднася се с хляб или с ватрушки с извара.
• Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

marabu

  • Гост
Re: Руска кухня
« Отговор #8 -: 29 Април 2011, 14:33:37 »
Ватрушки



130 г брашно тип 500
6 г прясна мая
100 г вода

ТЕСТО

270 г брашно
7 г сол
28 г захар
19 г маргарин или краве масло
23 г яйца
170 мл вода или колкото поеме брашното за меко тесто

ПЪЛНЕЖ

300 г извара
12 г яйца
15 г захар
12 г брашно

1 яйце за намазване


• Приготвя се закваската.
• В купа се разбърква маята с водата.
• Добавя се брашното и се разбърква добре.
• Купата се покрива и се оставя за 2 1/2 часа при температура 35-40 С.

• В голяма купа се разбъркват брашното, захарта, яйцата, солта, мазнината и закваската.
• Омесва се тестото, като постепенно се сипва и водата.
• Меси се 5-8 минути до получаване на меко и нелепнещо тесто.
• Прехвърля се в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се да втаса 2 1/2 часа, като се премесва 2-3 пъти междувременно.
• Втасалото тесто се разделя на парчета по 30 или 60 г.
• Оформят се на топчета и се нареждат в намаслена тава.
• Покриват се и се оставят за 15-20 минути.
• С помощта на дървена точилка (диаметър 5 см за 60 г топчета или 2,5 см за 30 г) се правят вдлъбнатини по средата.
• След което оформеното дъно се набожда няколко пъти с вилица.
• Напълват се с пълнежа : за 30 г ватрушки се поставя по 15 г (1 с л) пълнеж, а за 60 г - 30 г (2 с л).
• Отново се покриват с намаслено "свежо" фолио и се оставят за 15-20 минути.
• Фурната се загрява на 240 С (при възможност се използва режим "Конвекция")
• Втасалите ватрушки се намазват отгоре с яйце.
• Пекат се 6-8 минути до златист цвят.

ПЪЛНЕЖ


• Изварата се мели в месомелачката или се разбива в блендер.
• Разбърква се добре със захарта, брашното и яйцата.

** Приготвените ватрушки са отлична притурка към рецептата Разсолник. Въпреки наличието на захар в пълнежа, те са идеални за киселата супа.
*** Ватрушките могат да се приготвят и с друг пълнеж : гъст конфитюр или картофено пюре.

neveja

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 247
  • С усмивка животът е песен!
Re: Руска кухня
« Отговор #9 -: 30 Април 2011, 18:20:49 »
   Не мога да пропусна и да не се включа в тази тема!Любимата ми кухня,след българската,разбира се, :thumbup: !
Руски вкусотийки редовно присъстват в менюто ни и ще споделя тук някои от тях.

  Започвам с една лятна супа,която много скоро ще е актуална в горещините - ХОЛОДНИК,лека,разхлаждаща,много полезна и вкусна.

1 малка глава червено цвекло
1 с.л. оцет
1 краставица
3-4 твърдо сварени яйца
няколко перца зелен лук
кофичка кисело мляко
сол

Обелената глава цвекло се сварява в подсолена и подкиселена с оцет вода до омекване.Охлажда се,отварата не се изхвърля. В голяма купа се настъргва цвеклото,краставицата се нарязва на дребни кубчета,перцата лук. Отделя се по половин яйце на порция,останалите също на кубчета. Киселото мляко се разрежда с отварата от цвеклото,до желаната гъстота и се заливат нарязаните продукти.Посолява се. Супата се оставя в хладилника да се охлади за час и се поднася гарнирана с половинка сварено яйце във всяка чиния.


neveja

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 247
  • С усмивка животът е песен!
Re: Руска кухня
« Отговор #10 -: 30 Април 2011, 18:30:31 »
  А това е моята рецепта за борш,наследена от мама и баба.

Борш

една глава червено цвекло
един морков
глава лук
1/4 зелка
2с.л. доматено пюре
2л.бульон(за предпочитане саморъчно сварен от кокали и подправки за супа,но може и от кубчета)
1с.л. оцет
2-3с.л. олио
1с.л.захар
1ч.л. ким
черен пипер
дафинов лист
2-3 скилидки чесън

Цвеклото се измива,обелва и нарязва на тънки сламчици или се настъргва на едро ренде.Прехвърля се в тенджерка,добавя се доматеното пюре,1-2 с.л.олио и малко вода и се задушава на слаб огън около 20мин. под капак.Добавя се и оцета- така боршът ще придобие красив,наситен цвят. Настърганите моркови и наситнения лук с 1с.л.олио се задушават отделно до омекване. В кипящия бульон се сипва дребно нарязаното зеле и се вари на слаб огън.След 10-15мин. се добавя задушеното цвекло,задушените морков и лук, и се вари още 10 мин. Подправя се със сол,захар,добавят се кимът,дафиновия лист и се доварява още 5 мин. Сваля се от огъня и се подправя със ситно нарязания чесън. Боршът се оставя похлупен за известно време да "поеме". Поднася се с лъжица заквасена сметана.Много е вкусен с чеснови питчици(пампушки) !

neveja

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 247
  • С усмивка животът е песен!
Re: Руска кухня
« Отговор #11 -: 30 Април 2011, 18:36:11 »
  И разбира се не мога да пропусна една вкусна и много полезна каша:

Каша от гречка(елда) с гъби

1ч.ч. гречка(елда)
150гр. гъби(пресни или от буркан)
глава лук
бучка краве масло
стръкче копър по желание

   Лукът се нарязва на едро и се задушава в няколко лъжици олио.Когато поомекне се добавят нарязаните гъби и се запържва до златисто. Елдата се измива добре под течаща вода и се отцежда на гевгир.В сух съд се запича на котлона,докато се появи лек орехов аромат,след което се залива с две чаши топла вода,добавят се гъбите с лука и се вари на слаб огън,докато поеме течността.Отдръпва се от котлона, добавя се бучка масло,посолява се,разбърква се и се задушава под капак за 10-15 мин.При сервиране се поръсва с копър по желание.


marabu

  • Гост
Re: Руска кухня
« Отговор #12 -: 30 Април 2011, 22:47:42 »
  А това е моята рецепта за борш,наследена от мама и баба.


Това си го записах и ще се пробва  :thumbup:

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Руска кухня
« Отговор #13 -: 03 Май 2011, 12:47:23 »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Руска кухня
« Отговор #14 -: 03 Май 2011, 13:36:59 »
   Чудесни предложения! Приветствам темата, ще я следя с удоволствие!

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[Днес в 14:19:16]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]