Автор Тема: Риба, рак, щука и прочие  (Прочетена 325276 пъти)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #15 -: 17 Март 2007, 22:59:39 »
Ето и моите
МИДИ С ОРИЗ

                   Около 1 кг. миди, с добре остъргани черупки, се варят в 1 л. подсолена вода. През това време в  дълбок тиган задушаваме в 1 к.ч. олио
2 нарязани глави лук, 2-3 скилидки  счукан чесън, 1 чушка, 1 ч.ч. ориз и 1 ч.л. червен пипер. Заливаме със 100 мл. бяло вино и подправяме с черен
пипер и индийско орехче.Оставяме да къкри 5-6 минути и изсипваме сместа в тенджерата при мидите. Оставяме ястието да ври на бавен огън, докато
оризът влезе в разтворените им черупки.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #16 -: 19 Март 2007, 23:24:46 »
СЬОМГА ПО РУСКИ


             Продукти за 2 порции: 220 гр. сьомга, 1 домат, 1 гл. кромид лук
                                              2 с.л. сметана, 30 гр. настърган кашкавал,
                                              ситно нарязан магданоз, сол и чер пипер.

              Сьомгат се запича на скара. Отделно ситно се нарязват лукът и доматът. Заедно със сметаната и с подправките се
задушават на тих огън. Запеченат сьомга се слага в тавичка, около нея се налива соса, отгоре се посипва настъргания кашкавал
и ястието се запича за 3 - 5 минути в силна фурна, докато кашкавалът добие златист цвят.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #17 -: 22 Март 2007, 19:05:11 »
РИБЕНО ГЮВЕЧЕ

                За 4 гювечета: 4 средно големи филета бяла риба, 4 картофа, 4 домата, 8 с.л.зелен грах,магданоз, чесън,
                                      4 с.л. доматено пюре, краве масло, сол, черен пипер.

                Рибата се нарязва на кубчета и се задушава в малко вода, масло и 1-2 счукани скилидки чесън. През това време картофите се обелват и се слагат да се обварят в подсолена вода. Доматите се нарязват на дребни кубчета и се слагат на дъното на гювечетата. Отгоре се подреждат последователно рибата, нарязаните на кубчета полусварени картофи, бланширания грах. Прибавят се във всяко гювече по 1 с.л. от доматеното пюре, размито в малко вода и парченце масло. Гювечетата се печат под капак в загрята фурна за около 30 минути.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #18 -: 22 Март 2007, 22:18:23 »
РИБЕНО ГЮВЕЧЕ
Това изглежда лесно и вкусно.Непремнно ще се пробва. :thumbup:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #19 -: 25 Март 2007, 19:16:50 »
КУБИНСКО ЕНЧИЛАДО

Източник: Мариела Димитрова- художничка
           
       Много прилича на нашенската попска яхния.

       Взема се по- тричава риба- хек, мерлуза или треска* и след като се почисти, се нарязва на порции или хапки.
Рибата се слага да се задушава с много лук, чесън и дребно нарязани домати в по- дълбок тиган. Леко се подслажда с мед или захар. Накрая се добавя бяло сухо вино. Подправки - на вкус.

* Може да се ползва не само риба, но и други морски дарове- скариди, миди, месо от раци и т.н.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #20 -: 29 Март 2007, 21:20:03 »
МЕРЛУЗА ВЪВ ВИНЕН СОС

600 гр. филе мерлуза
1 глава чесън
1 к.ч. олио
2 к.ч. бяло вино
2 дафинови лист
3 резенчета лимон
сол и черен пипер


             Филето се измива добре, посолява се и се нарежда в тавичка с кожата надолу. Прибавя се едро нарязаният чесън, останалите продукти и 1 и 1/2 к.ч. топла вода или зеленчуков бульон. Тавичката се разклаща леко, така че да се смесят съставките и се пече в предварително загрята фурна за 15- тина минути. След това рибата се обръща и се допича още 10 минути. Сервира се топло и охладено с подходяща гарнитура.
« Последна редакция: 29 Март 2007, 21:23:09 от Emili »

каМ

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 4
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #21 -: 07 Май 2007, 14:49:59 »
 Имам "ужасно"капризна половинка.Знае ли някой по-засукана  и пикантна рецепта от френска,италианска или швейцарска кухня за приготвяне на миди.Или поне даите съвет къде да търся.Поздрави.каМ.

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #22 -: 07 Май 2007, 17:25:18 »
Имам "ужасно"капризна половинка.Знае ли някой по-засукана  и пикантна рецепта от френска,италианска или швейцарска кухня за приготвяне на миди.Или поне даите съвет къде да търся.Поздрави.каМ.

Направи му една пяеля. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #23 -: 20 Май 2007, 11:31:08 »
Рибно филе в сметанов сос

500 гр филе бяла риба
1 к.ч. зехтин
100 мл. готварска снетана
200-300 мл. бяло сухо вино
1 лимон
5-6 ск. чесън
1 с.л. масло
3-4 стръка копър
сол и чер пипер


               Нарежете рибата на парчета по 3 см. Поръсете ги с лимонов сок, сол и чер пипер и ги
оставете да престоят така 30-40 минути. След това запържете рибата в загрят дехтин за 1-2 минути
от всяка страна. Извадете върху салфетка, за да се отцеди ит излишната мазнина. В по-дълбок съд
загрейте останалият зехтин. Сипете половината вино и щов заври, прибавете фино нарязаният
чесън. Запържете, докато почти се стопи. Прибавете сметаната и подправете с чер пипер и сол.
Налейте останалото вино и оставете да къкри на тих огън 20- тина минути. Накрая прибавете маслото
и накълцаният копър. След 2-3 минути сложете рибата в соса, внимателно разбъркайте и свалете
от огъня.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #24 -: 27 Май 2007, 19:22:02 »
Шаран с яйца и мляко на фурна
Рецептата я зная от две колежки, чийто корени са от Русе.

Продукти:
Четири филета от шаран/около 1 кг.
3 яйца
1 кофичка кисело мляко
чесън на вкус
сол
олио

Филетата се осоляват и се поставят в тавичка с олио във фурната да се запекат до полуготовност.
Изваждат се и се заливат с разбитите яйца, киселото мляко, счукания чесън и сол на вкус.
Отново се връща във фурната да се запече до зачервяване и готовност.
Добър апетит

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
« Последна редакция: 15 Юни 2007, 22:51:47 от sladka hapka »

janice_bs

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 86
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #26 -: 03 Юни 2007, 16:30:17 »
Мезе от  миди
Рецептата е от приятел на мъжа ми и според мен е доста сполучлива, понеже не обичам салата от миди, а това мезе ми допадна много.
Мидите се варят в тенджера със съвсем малко вода на дъното, докато се отворят черупките им. Почистват се и се измиват.Овалват се в брашно и се пържат в силно сгорещено олио до златисто.
Изпържените миди се поставят в купа с капак, в която предварително се слага сол и се нарязват: 1 лимон с кората, 5-6 скилидки чесън, 1-2 глави лук, копър, магданоз. Количествата са по-скоро на око и на вкус. Достатъчно е мидите да постоят 5 минути в купата и могат да се сервират. Една студена бира и  :drinks:.
Снимки ще приложа по-късно, защото  в момента мидите се варят.

marabu

  • Гост
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #27 -: 02 Юли 2007, 22:42:52 »
Калмари на скара (грил-тиган)



1 кг калмари
2 скилидки чесън
4-5 с л зехтин
1 ч л сладък червен пипер
8-10 стръка мащерка
щипка морска сол


. Чесънът се пресова и се добавя към зехтина.
. Прибавя се сладкия пипер, мащерката, солта и се разбърква добре.
. Почистените, измитите и подсушените калмари се нарязват на парчета.
. От външната страна се набраздяват с остър нож (като мрежа).
. Мариноват се в купа заедно с зехтина за 30 минути.
. Пекат се в сгорещен грил-тиган за 1-2 минути от всяка страна.
. Сервират се поръсени с лимонов сок.


източник : Едим Дома

Tonito

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 675
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #28 -: 05 Юли 2007, 09:29:03 »
Марабу, калмарите станаха много вкусни!  :yahoo:                                                                                                            Много моля, да ми кажеш как ги правиш така, че остават равни след изпичане?
Опитвах и двата варианта на печене: първо от нарязаната страна - навиваха се на руло. После ги пекох първо от ненарязаната - пак същия резултат.  :(

marabu

  • Гост
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #29 -: 05 Юли 2007, 12:01:03 »
ааа те и мойте се накъдриха - то май си личи на снимката  :smile1:... аз почнах от нарязана страна да пека и после от другата... и от тази ненарязаната леко натиснах с лопатката да се изправят - помага но не много

Радвам се, че ти харесаха  ::)

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]