Автор Тема: Риба, рак, щука и прочие  (Прочетена 325326 пъти)

marabu

  • Гост
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #210 -: 16 Ноември 2009, 00:55:01 »
Паста със скариди и Фета



500 г скариди
2 ч л зехтин
1 (100 г) глава червен лук
2 скилидки чесън
600 г готов доматен сос за паста
250 мл горещ зеленчуков бульон
375 паста спирали
200 г сирене Фета
2 с л едро накълцан риган


• Скаридите се почистват, като се маха вената, а опашките се оставят цели.
• Зехтинът се сгорещява в дълбок тиган.
• Запържват се дребно нарязаният лук и пресованият чесън, докато лукът омекне.
• Прибавят се почистените скариди.
• Готвят се, като се разбъркват, докато скаридите променят цвета си.
• Изсипват се бульонът и сосът.
• Сместа се кипва, след което се вари на тих огън 2 минути.
• Междувременно пастата се сварява според указанията на опаковката.
• В голяма купа се изсипват отцедената паста, скаридите, сосът и натрошената Фета.
• Разбърква се и се поръсва с риган.


източник : Saganaki Prawn Pasta
AWW Pasta meals in minutes

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1493
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #212 -: 24 Ноември 2009, 11:07:05 »

                Мераклийска рибена чорба



Обичам много рибена чорба, но    да е от много видове, и то прясна, и то черноморска риба....Ясно е, че при тези подробности, рядко готвя такава чорба...Но пък последно време има доста рибарски магазини в Сф, които поддържат богат асортимент от пресни риби..
Та, днес в мрежата ми се уловиха следните рибоци :
1 скумрия,
2 попчета,
4-5 сафридчета,
3-4 чернокопа,
десетина малки зарганчета,
1 паламудче.
Е, толкова много видове риба не са задължителни, а само препоръчителни...може и само със скумрийка, ама няма да е тъй мераклийска чорбицата....

Благодарение на моята приятелка Елидраг, знам как много бързо и ефикасно да почистя тези дребни рибета - хващам ги за хрущялите с два пръста и дърпам към опашката, излизат всичките им карантии, заедно с хрущялите , измивам и хвърлям в тенджерка с малко вода.
Сварявам рибоците за около 10 минути, изваждам ги , почиствам само месото / а от всичко друго правя пир на котачето Мишел /, и заедно с бульона връщам в тенджерата. Доливам още водичка.Прибавям, нарязани на ситничко :
1 глава  лук,
3-4 скилидки чесън,
2-3 моркова,
1 червена чушка,
2-4 сушени домата -може и без него, но прекрасно допълва вкуса .
Добавям по 1 супена лъжица :
зеленчуков микс на Котани,
рибен тайландски сос /може и без него, ама си го имам в хладилника и го ръся на всички риби - за разкош..../.
Нарязвам и няколко стръка пресен дивесил , заедно със стъблата.
Като поуври около 5 минутки, прибавям :
1 картоф, нарязан на малки кубчета,
няколко зърна черен пипер,
сол и червен пипер на вкус,
2-3 суп.л. зехтин.
Ври, докато се сварят картофите- още десетина минутки.
Накрая отново добавям нарязан дивесил.Според мен дивесила придава такъв разкошен аромат на чорбата, че без него - изобщо не се захващайте. Може да се ползва и сушен, разбира се .
Сервирам със счукан хрян с оцет, може и лют пипер,лимон, чесън, които всеки сам допълва към чорбата. Защото знайно е, че "Това си е въпрос на вкус".... казала котката и си облизала задника......
А ако "уловът" ви е бил достатъчно добър.....то може да хвърлите в тигана няколко зарганчета оваляни в брашънце,да ги държите там докато хубавичко се зачервят и станат хрупкава компания на чаша бяло вино...или на леден бирок....избора е изцяло ваш !



Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #213 -: 24 Ноември 2009, 16:29:01 »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #214 -: 01 Декември 2009, 01:12:58 »

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 279
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #215 -: 06 Декември 2009, 02:51:43 »

След фантастичните блюда на Йоли, една скромна

Рибена чорбичка



Около: 100 гр. сьомга;
           100 гр. котлет сом;
           100 гр. котлет толстолоб;
           1 цяла риба (с главата) ципура;
           3 картофа,
           2 моркова,
           2 средни домата;
           1 глава лук;
           1 пиперка;
           3-4 с.л. ориз;
           черен пипер и сол на вкус;
           сока на 1/2 лимон;
           няколко стръкчета пресен дивисил (лющян);
           1/2 вр. магданоз;
           1 с.л. брашно

Рибата се сварява в подсолена вода, изважда се от бульона и се обезкостява.
Във врящия бульон се добавят ситно накълцания лук, нарязаните на кубчета картофи и моркови, нарязаната на ситно пиперка. Добавя се черен пипер и се оставя да ври до полуготовност на картофите.
Добавят се обезкостената риба, ориза, 2-та домата - обелени и нарязани на кубчета, ситно нарязания дивисил.
Супата ври доготовност на картофите и ориза.
В купичка се слага брашното, добавя се лимоновия сок и малко от супата, като се бърка докато не се получи кашичка. Тя се прибавя към супата, разбърква се и се оставя да поври още 2-3 минутки.
Оттегля се от огъня и се прибавя ситно скълцания магданоз.

 * Количеството на продуктите може да варира според вкуса. Видът на рибата, която се използва, също може да бъде различен от тези посочени в рецептата, но хубавата рибена чорба става с повече от един вид риба.
 ** Пожелание, при сервиране може да се добави нещо лютичко - люта чушчица или лют червен пипер.


petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #216 -: 06 Декември 2009, 16:54:53 »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #217 -: 08 Декември 2009, 12:25:25 »

marabu

  • Гост
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #218 -: 21 Декември 2009, 23:18:39 »
Маринована пържена риба



1 кг филе риба
100 мл бял винен оцет
100 мл бяло вино
1 ч л млян кимион
6 скилидки чесън
1 ч л млян риган
1 ч л сладък червен пипер
1 ч л сол
мазнина за пържене
брашно Грахам и галета (1:1)


• Филето риба се нарязва на парчета с размери 4х5 см.
• Чесънът, солта и подправките се счукват в купа.
• Добавят се оцетът, виното и се разбърква.
• Рибата се поставя в купа с капак и се залива с маринатата.
• Оставя се за 1 нощ в хладилник.
• Преди пърженето рибата се отцежда от маринатата.
• Подсушава се с кухненско руло.
• В плоска чиния брашното се разбърква с галетата
• Рибата се овалва в брашнената смес.
• В дълбок тиган се сгорещява мазнината.
• Рибата се пържи на порции до златист цвят.
• Прехвърля се върху кухненско руло, за да се отцеди.
• Поднася се с пържени картофи, зелена салата и/или със сос.


СОС

4 с л майонеза
4 с л кисело мляко
1/2 с л зърнеста горчица
1 ч л мед
сол
смлян черен пипер


• Всички продукти се разбъркват до еднородна смес.

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 279

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #220 -: 06 Февруари 2010, 13:59:53 »
ПЪРЖЕНО ДОРАДО С ГАРНИТУРА ОТ ФЕНХЕЛ


Продукти:

Няколко рибки младо дорадо (ципура)
1 лимон
1-2 скилидки чесън
Зелени подправки (розмарин, мащерка, риган...)
Брашно
2 малки глави фенхел
2 с.л. бадемови пръчици
2 стъбла целина
1 глава лук
3 стъбла зелен лук
6 репички
1-2 с.л. зехтин
светъл балсамико или пък ако няма, бяло вино с няколко капки оцет както аз направих
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Изчистваме рибките така, както обикновено се прави. Навлажняваме ги отвън и отвътре с лимонов сок и ги поръсваме със солта и пипера.

Натъпкваме коремчетата им добре със зелени подправки, мушкаме и по едно малко парче лимонче и чесън, и ги затваряме пак с по една клечка за зъби.

Правим по два не дълбоки разреза от всяка страна напряко и това е - хирургическата намеса с това завърши.

Сега ги овалваме в брашно и ги пържим, като с третата и четвъртата ръка се грижим едновременно и за гарнитурата.

Измиваме зеленчуците, подсушаваме и нарязваме всички в добър китайски маниер на груби пръчици, а целината на пряко на шайби.

Запържваме първо фенхела, а после прибавяме едно по едно бадемите, лука и целината.

Поръсваме със сол и пипер, и вместо разбъркване подхвърляме всичко това нагоре с тигана, като внимаваме много да остане нещо и в него.

Накрая прибавяме и репичките, гасим с балсамико, подмятаме за по-убедително още няколко пъти на горе и сервираме бързо, като добавим и хрускаво изпържилата се рибка през това време.

Да, мисля че това беше.

Наздраве сега с бяло винце и нека отново да ни е лошо!  :wink1:  :chef:




« Последна редакция: 02 Януари 2011, 13:02:16 от pep-4o »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #221 -: 10 Февруари 2010, 00:26:42 »

2 малки глави фенхел


Хихи, човек ще каже че живееш в Германия. Това май се казва див копър или резене.

Но ти благодаря за връзката дорадо - ципура. Много търсих как да го преведа коректно.

Много ми харесва тази рецепта, Драго. Опитах рибата (печена, със зелении в корема) преди няколко месеца. Много ми хареса. Мисля, че пържена може да ми хареса още повече  (без целината) :thumbup:.

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #222 -: 10 Февруари 2010, 19:55:05 »
 :P Привет greyeve!

Не вярвам този сорт да ти хареса повече пържена, но един опит разбира се, винаги си заслужава.

А фенхела май си е наистина истински копър. Е, малко по-друг от другият, но поне листата му са зелени.  :wink1:

Освен това като се разреже не само мирише, но си и има вкуса на лакриц.

Много се чудих на времето.

Пресдставяш ли си?!  Да си посееш бонбони в двора!  ;D

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #223 -: 10 Февруари 2010, 22:02:44 »
Привет, Драго!

Значи казваш печена е по-добре...

Да, вид копър е. Имаше го в бабиния двор и съм почти сигурна, че тя го наричаше с друго име, не от тези, които казах. Наистина мирише на бонбони. 

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1493
Re: Риба, рак, щука и прочие
« Отговор #224 -: 15 Февруари 2010, 13:33:39 »
Пиян гравлакс  или сушено-маринована сьомга в узо



Необходими са следните продукти:
1 кг.филе от сьомга, при мен без кожата, но не е задължително.
1 ч.чаша морска сол
1 каф.ч.кафява захар
настъргана кора от 1/2 портокал
настъргана кора от 1/2 лимон
1 каф.чашка хубаво узо
1 пакет сух копър на Котани, или пресен такъв
щипка кайенски пипер,или люспи чили
прозрачно кухненско фолио Plastic Wrap

Оформям от голямото филе, две еднакви по големина парчета. В иенски съд с капак поставям голямо парче кухненско прозрачно фолио- в никакъв случай не алуминиево фолио, наръсвам малко морска сол, поставям върху нея 1-вото парче риба. Най-напред с малка лъжичка напръскам цялото парче равномерно с Узото - може и повечко да го полеете, ако ви се откъсне от сърцето...Отгоре го наръсвам също със сол, захар, настърганите корички от портокал и лимон.



Поръсвам с голямо количество копър.
2-рото парче филе също напръсквам с Узо и подправки и обръщам върху 1-то. Да се получи сандвич. Увивам много, много стегнато с фолиото, и затварям в иенския съд.Отгоре, върху рибата може да се сложи нещо тежко за притискане- кутия бира, друга по-малка съдинка.....
Филето трябва да престои така в хладилника между 1 и 3 дни. Аз държах 2 дни и сърце юнашко не издържа повече....Изваждам от фолиото и измивам много хубаво - да падне всичко от филето. После поставям върху кухненска хартия и изсушавам хубавичко...В началото се очудих, че на всички рецепти се нарича Сушена сьомга, но тя наистина става като изсушена, колкото и странно да е....става компактна, сбита, изгубила е онази лигавост на прясното месо.
Реже се на тънки филийки :
Филето прибирам отново в хладилника, като между двете филета сложих връзка пресен копър, да поддържа аромата.



Прекрасно мезе за бяло вино и Узо,за допълнение към свежа салатка



Перфектно предястие върху хапки,канапета, става и за засищащи сандвичи .....многофункционално филенце !
Аз направих тези малки сандвичи от овесена питчица с масълце, филенце сьомга, лук, краставичка, каперси или маслинки....и много лимон.



 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[Днес в 22:29:01]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]