Автор Тема: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"  (Прочетена 126534 пъти)

mishonta

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 586
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #180 -: 17 Май 2011, 16:40:29 »
Зелен боб с гъби и сметана

Продукти:

1 връзка зелен лук
250 г. гъби
1 пакет замразен боб
250 мл. готварска сметана
50 г. масло
2-3 с.л. зехтин
250-300 мл. бульон(гъбен или зеленчуков)
сол,черен пипер,майорана

Приготвяне:
Зеленият лук се реже на колелца,гъбите се почистват и режат на по-едри парчета.В тенджерка се загрява маслото и зехтина, и се запържват лука и гъбите.След като поомекнат се прибавя зеленият боб и горещия бульон,варят се около 15 минути,добавя се сметаната и подправките и се оставя да къкри още 10 минути.
Ако използвате боб от консерва,времето за приготвяне се съкращава на половина.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #181 -: 17 Май 2011, 20:51:59 »
Пролетен таратор

В съавторство с Боян Павлов, на 8 години от София.

2 кофички кисело мляко
4 репички
1/2 къдрава салата
1/2 краставица
1 стрък зелен лук
2 стрък пресен чесън
2-3 с.л. олио
сол на вкус


Няма много за обяснение........

Добре измитите листни зеленчуци се наситняват и леко претриват със сол.
Краставицата се рендосва на ситно ренде или се накълцва.
Репичките се разполовяват и се нарязват на тънки филийки.
Всичко се смесва в тенджера с киселото мляко и се подправя със сол на вкус.
На тънка струйка, докато разбъркваме, добавяме олиото.
Без да спираме да разбъркавме доливаме студена вода в съотношение 1:1 с млякото.

Добър апетит.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #182 -: 17 Май 2011, 20:59:46 »
Румънска супа с яйца и марули



250 - 300 гр. пушено пуешко месо
2 марули
4 яйца
4 ск. чесън
1 л. прясно мляко
100 мл. готварска сметана
2 с.л. олио
1 ч.л. вегета
чер пипер


•Ситно нарязаните чесън и марули, се задушават в олиото и 4 - 5 с.л. топла вода.
•Прибавя се нарязаното месо и всичко се задушава още 2-3 минути.
•Подправя се с вегетата и черният пипер и се залива с 200 - 300 мл. гореща вода.
•Супата се оставя да поври малко, след което се долива прясното мляко.
•През това време се изпържват яйцата и се нарязват на парчета.
•Добавят се в супата. Ври 5 мин., долива се сметаната и след още 5 - 6 мин. супата се сваля от огъня.
•По желание може да се поднесе поръсена с наситнен копър.

* Рецептата я имам от един наш семеен приятел - румънец. Неговата съпруга / моята приятелка и съученичка / приготвя супата с пушени свински ребърца, а по оригиналната рецепта, баба му я приготвя със сланина, която се пържи до пръжки и допълнително не се използва олио. Освен това чесънът се оставя за накрая и количеството на сметаната е 250 мл., или 1 малка опаковка.


Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #183 -: 17 Май 2011, 21:01:21 »
Пролетна супа с агнешка главичка



1 агнешка главичка
1 шепа коприва
1/2 връзка лапад
1/2 връзка магданоз
3 стръка пресен зелен лук
3 стръка пресен чесън
1 голям морков
4 с.л. ориз
2-3 с.л. универсална подправка
1 ч.л. вегета
1 яйце
2 с.л. готварска сметана
1 ч.л. сумак
3 с.л. олио
сол


                    Агнешката главичка се сварява в подсолена вода, след което се обезкостява и от нея се изважда всичко, което може. Месото се накъсва, езикът се обелва и нарязва, мозъкът се нарязва. Бульонът се прецежда и се слага отново да заври. Морковът и всички зелении се почистват, измиват и нарязват на дребно. Слагат се в бульона, заедно с ориза, универсалната подправка, вегетата и мазнината. Щом оризът се свари, месото се връща в тенджерата и супата се подправя със сумак. Яйцето разбиваме със сметаната. Застройваме супата през метална цедка, така че да стане на фитилчета.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #184 -: 17 Май 2011, 21:02:36 »
Тиквички с пармиджано



800 гр. тиквички
1 филия стар хляб
80 гр. настъргано пармиджано
3 яйца
2 ск. чесън
копър
прясно мляко
сол
брашно



•Накисваме хлябът в прясно мляко.
•Нарязваме тиквичките на тънки колелца.
•Изцеждаме добре хлябът и го смесваме с пармиджаното, ситно нарязаните чесън и копър и 1 яйце. Подправяме със сол и разбъркваме добре.
•Останалите две яйца разбиваме с малко прясно мляко.
•Вземаме две колелца тиквички и ги слепваме на сандвич, като помежду им слагаме от сместа с пармиджаното.
•Сандвичите овалваме в брашно, потапяме в разбитите яйца и пържим до златисто.
•Отцеждаме от излишната мазнина и сервираме.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #185 -: 17 Май 2011, 21:04:27 »
Агнешко печено в дижонска марината



600 гр. агнешко месо
100 мл. бира
50 мл. олио

Марината
4 с.л. дижонска горчица
50 мл. смлени домати
1 ч.л. къри на прах
сол
чер пипер



•В купа смесваме продуктите за маринатата и разбъркваме добре.
•Прибавяме нарязаното на парчета месо и размесваме с ръка, та всяко парче да се обмаже добре с маринатата.
•Оставяме да престои на хладно място възможно най-дълго, но не по-малко от час.
•Маринованото месо прехвърляме в тавичка, заливаме с бирата и малко гореща вода, докато почти покрие месото.
•Накрая наръсваме с олио, покриваме с домакинско фолио и печем в умерена фурна.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #186 -: 17 Май 2011, 21:09:21 »
Пиле със зелен фасул по румънски



5 парчета пиле
400 гр. зелен фасул
1 гл. лук
3 ск. чесън
50 мл. олио
100 гр. доматено пюре
1 ч.л. вегета
1 ч.л. брашно
2 щипки захар


                        Пилето се обварява 15 мин. в подсолена вода, след което се изважда и се оставя на топло, а бульонът се прецежда. В разлат, по-дълбок тиган с капак / или плитка тенджера/ се загрява олиото и  пилето се запържва за кратко. Прибавя се брашното, ситно нарязания лук и чесънът, нарязан на тънки филийки. Добавяме зеленият фасул и доливаме от прецедения бульон до средата на продуктите. Слагаме капакът и задушаваме 35 минути на тих до умерен огън. Прибавяме доматеното пюре, вегетата и захарата. Оставяме да по къкри още няколко минути и отместваме от огъня.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #187 -: 17 Май 2011, 21:10:23 »
Пилешка супа със спанак и ориз



300 гр. пилешко месо
400 гр. спанак
2 моркова
2 стръка зелен лук
2 стръка пресен чесън
2 яйца
100 гр. сирене
1 ч.л. вегета
3 с.л. олио



•Пилешкото месо се сварява в подсолена вода.
•Обезкостява се, месото се накъсва, а бульонът се прецежда.
•Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват не много ситно.
•В тенджера се сгорещява олиото и се задушават първо морковите.
•Като започнат да омекват, се добавят спанакът, лукът и чесънът.
•Задушават се още 15-тина минути и се добавя оризът.
•Като стане стъклен се добавя месото, вегетата и се залива с бульона.
•Супата се готви, докато се свари оризът.
•Сиренето се намачква с вилица и се разбърква добре с яйцата.
•Щом оризът се свари, отместваме тенджерата от котлона.
•Разреждаме яйчената застройка с бульон и после я изсипваме в супата.
•Връщаме супата обратно на котлона и го изключваме.
•Супата се оставя, докато той изстива / трябва й само да клокне, заради яйцата/.

studi

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 474
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #188 -: 17 Май 2011, 22:49:44 »
ХРУПКАВИ СПАНАЧЕНИ РОЛЦА



Продукти:

спаначни листа
сирене
варено яйце
2 яйца
2-3 с.л.брашно
корнфлейс
сол на вкус

Приготвяне:

Сиренето и свареното яйце нарязваме на парчета.
В спаначното листо завиваме парченце сирене и парченце от яйцето.
Завиваме на ролце.
Захващаме с клечка за зъби.
Потапяме в разбитите яйца, овалваме в брашно,
пак в яйце и накрая в корнфлейс.
Пържим до златисто в маслена баня.
Поднасяме с млечно-чеснов сос.
Да ви е сладко!
STUDI

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #189 -: 18 Май 2011, 07:00:57 »
Е,Студи .... ама ,че е хитро това. Много ми харесва идеята ти! Браво!  :clapping:

zani99

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 19
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #190 -: 18 Май 2011, 16:14:04 »
ЛИМОНЕНИ ЧАШКИ
Продукти:
2  лимона
3 с.л. майонеза
1 консерва риба тон
2 яйца
2 стрък пресен лук
5 маслини
Сол

Начин на приготвяне:
Яйцата се сваряват.
Жълтъкът на едно от яйцата се отделя, а останалите се нарязват на ситни парченца.
Изрязват се капачетата на лимоните, а самите лимони се издълбават.
Изцежда се сокът от отстранената вътрешност във купа. Към него се прибавя майонезата и се разбърква добре.
Добавят се и останалите продукти – рибата и лука, нарязани на ситно, маслините. Добавя се щипка сол и сместа се разбърква.
С така получената плънка се пълнят лимоните, а от горе се поръсват с предварително отделеният и настърган жълтък.

neveja

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 247
  • С усмивка животът е песен!
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #191 -: 18 Май 2011, 17:40:58 »
  Пирожки с яйца,колбас и зелен лук

1 пакет готово тесто,
4-5 твърдо сварени яйца,
150гр.колбас,
1 връзка зелен лук,
сол,чер пипер,
1 яйце за намазване.

   Яйцата,лука и колбаса се нарязват на ситно и се разбъркват.Посоляват се и се поръсват с пипер.От тестото се късат топчета с големина на яйце,разплескват се,слагат се по 2 лъжици плънка и се залепят пирожките.Поставят се в намаслена тава със защипката надолу.Оставят се за кратко да втасат.Намазват се с разбито яйце и се пекат на 180С до зачервяване.


stefi30

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #192 -: 18 Май 2011, 23:02:38 »
 :smile1: ДРОБНИЦА


Продукти:
1,200 кг. агнешки дреболии
3 връзки пресен лук
500 гр. лапад
1 връзка пресен джоджен
олио
1/3 пакетче краве масло
черен пипер и сол на вкус
50 гр. стафиди
3 яйца
1 кофичка кисело мляко

Приготвяне:
В подсолена вода се сваряват агнешките дреболии, след което се изваждат и нарязват. В олиото и част от маслото се запържват нарязаните дреболии, задушават се 1-2 минути, добавя се лукът, нарязан на пръчици, накрая и едро нарязания лапад. Всичко това се задушава още 2-3 минути, след което се овкусява със солта  и черния пипер, ситно нарязания джоджен и стафидите. Сместа се изсипва в тава, наливат се 1  ½  чаени чаши  вода , нарежда се на парченца останалото масло. Тавата се покрива с фолио и се пече в умерена фурна около 40-50 минути. Разбиват се яйцата с малко сол и киселото мляко , залива се ястието и се допича до златиста коричка. Дробницата се поднася топла.

Гуинет

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 750
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #193 -: 19 Май 2011, 00:36:01 »
Запечени яйца със спанак и шунка



Необходими продукти за 4 порции:

2 с. л. зехтин или масло, 1 връзка пресен лук, нарязана на дребно, 300-400 гр. пресен  спанак, 100гр. шунка или бекон, нарязани на ивици, 4 домата на кубчета, 4 яйца, сол, черен пипер, прясна мащерка, 4 рибки аншоа, срязани надлъжно за украса

Загрявате фурната на 200 градуса. В тиган слагате зехтина и лука и задушавате 3-4 мин. докато омекне. Прибавяте шунката и спанака, захлупвате до омекване на спанака. Овкусете със сол, черен пипер и мащерка. Разделяте спаначената смес в 4 плитки подмазани гювечета или по-дълбоки порцеланови чинийки, подреждате доматите покрая и чуквате по едно яйце в средата на всяко гювече. Подправяте яйцата със сол, пипер и мащерка, поставяте накръст по две рибки аншоа върху яйцата и запичате под фолио 5-10 мин. в загрятата фурна. Може да ги приготвите и микровълнова - в този случай боднете всяко яйце с шишче или вилица, за да не гръмне и покрийте с набоден целофан. Печете на силна степен - 100% до готовност на яйцата! Ще ви бъде вкусно!
Моите съвети: Може да замените спанака с коприва, шунката с кренвирш, а мащерката с босилек, магданоз или риган, както и да добавите малко готварска сметана в зелената смес! Страхотно съчетание на вкусове се получава!


Djema

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 8
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #194 -: 19 Май 2011, 09:15:09 »
Охлюви натюр

Продукти:
около 2 кг охлюви
олио за пържене
1 к. л. червен пипер
черен пипер
½ лимон

Начин на приготвяне:
Охлювите се оставят два-три дни в затворен съд с притиснат капак. Измиват се и се и се заливат с вряла вода и се варят около 60-80мин като през това време се  препенват няколко пъти до напълното изчезване на пяната.За по-добър аромат при варенето във водата пускам ½ лимон с кората . Вадят се и се охлаждат.На всеки охлюв се маха чревцето и се изплакват отново.Посоляват се и се запържват в сгорещено олио около 10мин .Малко преди да са готови се добавя червиният и черният пипер . Сервират се със зелена салата.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]