Автор Тема: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"  (Прочетена 139899 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #90 -: 02 Май 2011, 11:29:00 »
И едни много ефектни

Пълнени картофени топки с агнешко месо

Продукти:

1 кг. картофи
300гр. агнешко месо
500гр.извара
2 – 3 яйца
1 глава лук
Магданоз
черен пипер
Сол
1 кубче гъбен бульон
Галета
Олио

Приготвяне:
Картофите се сваряват цели. Обелват се и се намачкват на пюре с прибор. Добавя се изварата, сол на вкус и яйцата. Омесва се и се оставя  в хладилника да отлежи. През това време се нарязва месото на много ситно, аз меля в робота. Поставя се в тиган с олио да се запържи. Когато се запържи месото се добавя лука и магданоза и се обърква за няколко минути на котлона. Прибавя се и черния пипер и кубчето бульон. Оставя се да изстине. Взема  се от картофената смес, около лъжица-две и се разстила на дланта. С лъжичка се поставя плънка от месото в центъра и притискайки се завива и оформя на топче. Топчетата се овалват в галета и се изпържват в маслена баня. Поднасят се със салата според сезона. Опитайте, много е вкусно!

Забележка:
Топките могат вместо да се запържват да се овалят в брашно и да се пуснат вряла вода да се сварят за около 10 минути. Трябва обаче да не се допуска завиране на водата, за да не се разпукнат топките. Вече готови се поливат с масло, запържено с малко червен пипер. Така ястието е по-диетично и леко.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #91 -: 02 Май 2011, 11:30:06 »

Агнешко с тъмна бира

Продукти:
1 агнешко бутче
сол
черен пипер
червен пипер
1 с.л. сух джоджен /може пресен, замразен/
1 връзка пресен или замразен магданоз
1 с.л. сух девисил /може пресен, замразен/
1 връзка пресен лук
2ч.ч. тъмна бира

Приготвяне:
Бутчето се обезкостява и нарязва на порции. Костите се отделят за супа. Парчетата месо се обтриват със солта, пиперите и подправките. Оставя се 1/2 -1 час да поеме ароматите. Месото се поставя в дълбока тава с капак, налива се бирата, нарязания пресен лук, покрива се с лист фолио и се захлупва с капака. Пече се първо на 250 градуса до завиране, после на 150 около 2 часа.
Изключително вкусно и крехко се получи - така казаха и гостите ми за именния ден

Djema

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 8
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #92 -: 02 Май 2011, 11:33:25 »
Поради нарушаване на условията за авторски права на снимката рецептата е свалена от конкурса.

« Последна редакция: 09 Май 2011, 10:00:08 от pep-4o »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #93 -: 02 Май 2011, 11:35:45 »
Освен че е от нищо - нещо е и вкусно и полезно - количеството витамин С и желязо е повече отколкото в основния продукт.
След като сте изчистили спанака, вместо да изхвърлите коренчетата, опитайте това:

Коренчета от спанак

Коренчетата се почистват, ако трябва се остъргват власинките. Отгоре откъм дръжките на спанака се подрязват на около 2-3 см, отдолу връхчето също малко се подрязва. Измиват се хубаво. сваряват се в подсолена вода до омекване. В дълбок тиган се запържват леко 3-4 с.л. брашно. Долива се бързо 1 ч.ч. студено прясно мляко, при непрекъснато бъркане, за да не стане на гранулки. Добавят се и коренчетата и част от бульона в който са се варили, до желаната гъстота на соса. 2 мин. преди да се свали от огъня се добавя 1 жълтък от яйце, разбит хубаво с няколко лъжици кисело мляко. Прибавят 1-2 скилидки чесън и копър,  ситно нарязани  и смлян черен пипер.Разбъркваме хубаво. Вкусно, лесно, евтино, полезно.Опитайте.  

Djema

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 8
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #94 -: 02 Май 2011, 11:41:21 »
Поради нарушаване на условията за авторски права на снимката рецептата е свалена от конкурса.


 
« Последна редакция: 09 Май 2011, 10:01:18 от pep-4o »

Djema

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 8
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #95 -: 02 Май 2011, 12:00:12 »
Агнешко соте с гъби

Продукти: /за 6 порции/
900гр агнешко меко нарязано на по-малки парчета
1 глава нарязан лук
1 домат – обелен и много ситно нарязан
2 бр червени пиперки - нарязани
200гр култивирана печурка – също нарязана на тънки филийки
1к.л. черен пипер
1ч.л сол
1 ч.ч соев сос
5-6 стръка пресен магданоз
2-3с.л зехтин

Приготвяне:
В подходящ съд за пържене  загрявяме зехтина .Прибавяме месото, лука, гъбите и пържим докато се изпари водата.Добавяме чушките , черният пипер и солта.Пържим около 3мин и добавяме соевият сос и доматите.Пържим още 5 мин на бавен котлон и сервираме с подходяща салата.
« Последна редакция: 09 Май 2011, 18:52:00 от pep-4o »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #96 -: 02 Май 2011, 12:29:37 »
АПЕТИТКА „БАБА МИЛКА”

Продукти:

200гр.люти чушки /моите в случая бяха от тези дългичките, подобни на чорбаджийски, но по-тъмно зелени – само такива имаше на пазара/
1 краставица
1 ч.ч. оцет
1/3ч.ч.олио
1с.л.захар
сол на вкус
1 връзка пресен чесън
1/2вр.магданоз
1/2вр.копър


Приготвяне:
Чушлетата се изпичат, поопърлят на котлон/скара. Аз не ги белих, но ако са с дебела люспа ще трябва. Почистват се от семето и се нарязват на дребни парченца. Добавя се и нарязаната на ситни кубчета краставица. Чесъна, копъра, магданоза също се наситняват и се добавят. Заливат се със сместта от олио, оцет, сол и захар. Обърква се добре и се оставя да престои. Отваря вълчи апетит   .


vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #97 -: 02 Май 2011, 12:30:25 »

Кайгана

Продукти:
3яйца
1 връзка пресен лук
½ връзка магданоз
2-3 стръка пресен джоджен
1 ч.чаша брашно
Олио
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Нарязват се магданоза, джоджена и лука много на ситно. В купа се смесват яйцата, солта и брашното. Добавят се нарязаните подправки. Получава се гъста каша. Сгорещява се олио в тиганче и в него се изсипва по лъжица от сместта и се пържи от двете страни. Поднасят се с айран и с парче сирене. Вкуснотия е.


cakova

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #98 -: 02 Май 2011, 19:36:04 »
                Сърми от лапад със млечно чеснов сос

           Продукти ;

   30 листа бланширан лапад
   1 чаена чаша ориз
   1глава кромид лук
   1 голям морков
   1 кафяна чаша доматено пюре
   1 чаена лажица червен пипер
   0.500мл.топла вода
   1 кафяна чаша мазнина
   сол,черен пипер,джоджан

         Млечено чеснов сос ;

   1 кофичка кисело мляко
   1/2 кутийка майонеза
   1 супена лъжица горчица
   1,2 стръка пресен чесън

         Бланширане на лапада;

          В съд с гореща вода със сол се бланшират големи лисата от лапад за няколко минути ,докато леко се промени цвета и се пускат в ледено студена вода.

         Приготвяне на плънката;

         Измитият ориз се изпържва в мазнина заедно с нарязания на дребно лук и морков,докато оризът стане стъклен.Към него се прибавя червен пипер и топлата вода и се оставя на бавен огън леко да се вари .След това се слага доматеното пюре и ако е нужно още малко вода
Солта,черният пипер и джоджана се слагат към края.Вари се докато се изпари водата.
След като изстине плънката се взема бланшираното листо лапад от ледено студената вода и върху него се слага една супена лъжица плънка.Завива се на сърма.Готовите сърми се нареждат в иенска тенджера и се заливат с една чаша топла вода,и се завъртат за около 10 минути на пълна мощност в микровълнова фурна.Готовите сърми се сервират поляти с млечно-чесновия сос.
   
« Последна редакция: 03 Май 2011, 23:07:53 от pep-4o »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #99 -: 02 Май 2011, 19:54:24 »
 :thumbup:
« Последна редакция: 03 Май 2011, 23:08:07 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #100 -: 02 Май 2011, 20:17:57 »
Каша от киселец

Продукти:
200-300 г киселец
парче солена сланина - около 100 г
3-4 с. л. брашно
3 яйца
200 г сирене
литър прясно мляко
Приготвяне:
Нарязваме на кубчета сланината и я слагаме в дълбок тиган, докато се запържи и придобие златистокафяв цвят на средно силен котлон. Добавяме нарязания предварително измит и отцеден киселец и бъркаме да се задуши 2-3 минути.
Добавяме натрошеното сирене и след минута брашното, като бъркаме непрекъснато. Постепенно наливаме разбитите заедно с млякото яйца, като продължаваме да бъркаме, докато стане гладка каша, но не повече от 5-10 минути.
Ако сместа е прекалено гъста, може да се разреди с малко вода. Не се соли, достатъчни са сланината и сиренето.
Това е – да си оближеш пръстите.
]

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1010
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #101 -: 03 Май 2011, 10:01:28 »
Руло със спанак и доматен сос

Продукти:   

  За блата:
5 яйца
5 с.л. брашно
сол и черен пипер на вкус

  За плънката:
500 гр. спанак /4 - 5 шепи/
3 стръка пресен лук
2 с. л. зехтин
3 с.л. смлени орехови ядки
3 с.л. кисело мляко
150 гр. сирене
черем пипер на вкус
 
   За соса:
1 ч.ч. доматено пюре
2 скилидки чесън - пресовани
1/2 ч.л. риган
2 с.л. зехтин

Приготвяне: 

 Отделете белтъците и ги разбийте на сняг. Жълтъците леко се разбиват и се смесват с белтъците,добавете и брашното. Посолява се, поръсва се с черния пипер и се разбърква с дървена лъжица в една посока. Готовото тесто се разпределя в предварително покрита с хартия за печене тава с диаметър 35 - 40 см. Пече се за 5 - 7 мин. в предварително загрята фурна на 220 градуса. След като платката се изпече, покрийте с кърпа и оставете да омекне.
   Спанака се почиства, изсипва се в голяма тенджера и се залива с вряла вода. Бланшира се за около 2 мин., изплаква се със студена вода, изстисква се и се нарязва надребно. Лукът нарежете наситно и запържете за кратко в мазнината, прибавете и смлените орехови ядки.  В дълбока купа поставете спанака, намачканото сирене, лукът, киселото мляко и подправките. Разбъркват се добре и се разпределя върху тестената платка. Навива се на руло и се прехвърля в намаслена тава.
   Всички продукти за соса се поставят в купа и хубаво се разбъркват. С готовия сос поливате рулото и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 мин.

aqua_marin_blue

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 195
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #102 -: 03 Май 2011, 11:35:58 »


Спанак с нахут и оризов микс

450гр. сварен нахут
700гр. спанак
50гр. лефурда
1 връзка зелен лук (5-6 стръка)
300гр смес от дългозърнест и див ориз
600мл. зеленчуков бульон
1 малък настърган морков
розмарин
магданоз
сол
20гр. масло
олио от рапица


Нарязваме лефурдата, зелния лук и спанака на едро и задушаваме в малко олио. След около 5мин. добавяме и нахута, посоляваме и оставяме за още 5 мин да се задушава. След това оттегляме от огъня.
В подходящ съд смесваме маслото и олиото и загряваме на среден огън. Междувременно настъргваме един малък морков и го слагаме да се задуши в мазнината за 2-3мин.  Добавяме  ориза, подправките и солта, разбъркваме и заливаме с врелия зеленчуков бульон. Оставяме ориза да ври на среден огън, докато поеме водата. След това изключвваме котлона, похлупваме съда и го оставяме така за 20мин.
Добър апетит!
« Последна редакция: 03 Май 2011, 12:36:06 от pep-4o »
Успехът идва с вдъхновението!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #103 -: 03 Май 2011, 12:18:04 »

                                                            Банички със спанак и риба тон


4 порции - 8 банички

4 готови кори за баница
3 с.л. зехтин
1 връзка зелен лук, нарязан на ситно
200 г спанак, накъсан на едро
1 консерва риба тон, отцедена и накъсана на парченца
2 яйца, сварени и ситно нарязани
сол и черен пипер


   В тенджера със зехтина се задушава лукът за 3 минути. Прибавя се спанакът и се готви още 3 минути. Тенджерата се маха от котлона и се оставя сместа да изстине.
   Корите за баница се поставят една върху друга и с помощта на чинийка с диаметър 13-14 см се изрязват 6 кръга. Взема се един кръг, намазва се леко със зехтин, отгоре се поставя втори, пак - зехтин, трети кръг - зехтин.
   Към изстиналата спаначена смес се добавят рибата тон, яйцата, сол и черен пипер на вкус.
   Във всеки от слепените с кори 8 кръга по средата се поставя по 1 с.л. от сместа и се прегъва наполовина. Краищата се извиват, отгоре се намазват кръговете със зехтин. Поставят се в намазнена тава и се пекат 12-15 минути на 200 градуса.

    Освен полезна и вкусна закуска това е и чудесна вечеря, поднесена със салата.
 

baronessa1985

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #104 -: 04 Май 2011, 14:16:12 »
Спанак с ориз и сирене

1 кг. изчистени и измити листа от спанак, 1/2 ч.ч. ориз,2 стръка пресен чесън, 125 гр. краве масло, сол, черен пипер, 200 гр. сирене


Нарязания спанак се задушава в разтопеното масло,добавя се и пресният чесън. След това се залива с гореща вода. Добавя се измития ориз и се оставя да ври на бавен огън. Добавят се и солта и черния пипер.След като ориза е сварен и ястието се е сгъстило, се натрошава сиренето и се изклчва котлона.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Къде да продам колата от mariqna44
[Днес в 08:34:36]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]


Re: Нова кола от roseto
[27 Ноември 2019, 00:12:37 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:12:01 ]


Re: Нова кола от cvetozara123
[27 Ноември 2019, 00:10:16 ]


Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:08:23 ]


Re: Кола втора употреба от mariqna44
[25 Ноември 2019, 19:45:43 ]


Кола втора употреба от jeneta
[25 Ноември 2019, 16:25:18 ]


Re: Монитор? от mariqna44
[24 Ноември 2019, 16:43:12 ]


Re: За банята от cvetozara123
[24 Ноември 2019, 15:23:24 ]


Монитор? от cvetozara123
[24 Ноември 2019, 14:20:39 ]


За банята от mariqna44
[24 Ноември 2019, 13:09:14 ]


Re: Фризер от jeneta
[19 Ноември 2019, 19:25:54 ]