Автор Тема: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"  (Прочетена 140109 пъти)

sstani_slava

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 100
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #120 -: 06 Май 2011, 10:31:25 »
Пролетна чорба – мозайка

Пролет е… Всичко наоколо напомня за този съзидателен сезон – цветовете, ароматите, полъхът на вятъра. Не остава на последно място и градският пазар със своето изобилие от сезонните зеленчуци и подправки.
Спанак… Родината на спанака е древна Персия, съвременен Иран. Пренесен е около два века пр. Хр. в Централна Азия, където бързо намира място в богатата на продукти кухня. В Европа спанакът идва през XIII век, като арабите го пренасят в Испания.
Да, сещам се за Попай Морякът и неговата сила, придобита от похапване на спанак. Добре известен е митът за грешката в десетичната запетая, която провъзгласява спанака като вълшебно растение с невероятно съдържание на желязо. През 1870 г. д-р Е. Вон Волф изчислява, че спанакът има 10 пъти повече желязо, отколкото в действителност.
С правописна грешка или не, спанакът е ароматен пролетен зеленчук, които намира приложение в разнообразни кулинарни изделия. Предлагам ви рецепта за супа от любимите ми стари готварски книги. Свежа и уханна, тя се поднася с кубчета от твърдо сварено яйце и пресен магданоз.



Необходими продукти:
200 г спанак, пресен
5-6 стръка зелен лук
4-5 с.л. олио
1 литър вода
2 с.л . ориз
20 броя черни маслини
Сол
Черен пипер
1 ч.ч. прясно мляко
1 яйце, сварено

Начин на приготвяне:
Спанакът и лукът се почистват, измиват и нарязват на ситно.
Задушават се в олиото до омекване.
Налива се водата.
Когато възври се добавят ориза, маслините, подправките на вкус.
Сваля се от котлона щом оризът се свари.
Прибавя се прясното мляко.

Източник: Съвременна готварска книга, 1966 г, рецепта 222, с. 105.

ЧЕСТИТ ГЕРГЬОВДЕН, ПРИЯТЕЛИ! С ПОЖЕЛАНИЕ ЗА ЗДРАВЕ И СМЕЛИ МЕЧТИ! ДА СЕ ЧУВА ВИНАГИ С ДОБРО ИМЕТО НА ИМЕННИЦИТЕ!
Дай шанс на всеки твой ден да бъде най-добрия в живота ти.
Ароматно в кулата на вещицата

neveja

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 247
  • С усмивка животът е песен!
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #121 -: 06 Май 2011, 14:01:38 »
      Копривена чорба

300 г коприва, 0,5 л прясно мляко, 3 стръка зелен лук,2-3 супени лъжици олио, 1 кафена чашка ориз, 1/2 връзка магданоз, настъргано сирене, щипка настъргано индийско орехче, сол

Лукът и копривата се почистват, измиват се и се нарязват на ситно. Слагат се в дълбока тенджера на огъня заедно с щипка сол, олиото и 1 чаша вода. Задушават се на умерен огън, докато омекнат. Доливат се прясното мляко и 3 чаши вода. Щом супата заври, се прибавят оризът и индийското орехче. Като се свари, се наръсва със ситно нарязания магданоз. Сервира се наръсена със сиренето.



neveja

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 247
  • С усмивка животът е песен!
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #122 -: 06 Май 2011, 14:04:46 »
   Тиквички гратен

40гр.масло
 50гр.брашно
500мл прясно мляко
1 яйце
лимонов сок
сол,пипер
мускатово орехче
1кг.тиквички
50гр.галета
50гр.кашкавал
В загрятото масло се запържва за кратко брашното и се разрежда с млякото.Подправя се,посолява се,добавя се разбитото яйце и лимоновия сок. Тиквичките се нарязват на кубчета и се заливат със соса.Отгоре се настъргва кашкавала и се поръсва с галета.Ястието се запича в гореща фурна до хрупкава коричка.


neveja

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 247
  • С усмивка животът е песен!
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #123 -: 06 Май 2011, 14:11:30 »
   Топчета от тиквички с млечно-чеснов сос

2 тиквички,1 филия сух хляб,1 яйце,малко сирене,магданоз,чесън,чер пипер,галета
за соса - кисело мляко,чесън,копър

  2 малки млади тиквички се настъргват,посоляват и се оставят за поне 30 мин. след което се изстискват много добре от сока.Накисва се една филийка сух хляб,изстисква се.Замесва се с тиквичките,едно яйце,хляба,бучка сирене,нарязан магданоз,пресован чесън,млян черен пипер.И накрая се ръси галета,докато сместа стане подходяща за оформяне на меки топчета. Загрява се олио(фритюрник),с мокри ръце се оформят топчета с големината на орех и се пържат на не много силен огън.Изваждат се на хартия да се отцедят,макар че не поемат много мазнина. Млечно-чесновия сос всеки знае как се приготвя - чесънче,кисело мляко,малко от препърженото олио,сол,копър,който обича.


studi

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 472
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #124 -: 06 Май 2011, 19:57:38 »
АГНЕШКО ПО ИРЛАНДСКИ



Продукти:

2-3 с.л. олио
2 с.л. масло
600гр. обелен арпаджик
1,400кг. агнешко от плешката ,нарязано на късове
450гр. моркови,обелени и нарязани на не много тънки  кръгчета
12 средно големи картофи ,обелени и нарязани на едри филийки
5-6 стръка мащерка
няколко дафинови листа
1 с.л. сос “Уорчестършир”
пресен магданоз


Приготвяне:
   В тиган загряваме половината мазнина.В нея позлатяваме първо лукчетата от всички страни.Вадим ги и ги поставяме в гювеч.Запържваме месото ,докато добие кафеникава коричка и го поставяме в гювеча.Запържваме леко морковите и картофите ,прибавяме и тях в гювеча.Прибавяме подправките,мазнината от тигана,останалата мазнина и,700мл. вода и 150 мл. ароматно бяло вино.Покриваме с намаслена хартия,слагаме капака и печем в предварително загрята фурна около 2 часа на 200 гр.
   Може да се пече и в дълбока тавичка с капак.
   Сервира се топло,поръсено с прясно нарязан магданоз.
   Ако приготвите ястието предния ден,преди да го сервирате,го сложете във фурната да къкри около 20 мин. На 160гр.
   Напълно изстинало ,ястието може да се замрази във фризера и да се запази там до 2 месеца.
   Много е вкусно!
   ПРИЯТЕН АПЕТИТ!

STUDI

transportirka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 8
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #125 -: 06 Май 2011, 20:00:10 »
Здравейте! Рецептата научих и пиготвих преди около две седмици и наистина си стуваше.

Сарми от лапад в млечен сос
Необходими продукти за сармите: 500 гр. кайма, 80 гр. мазнина, 200  гр.  листа от лапад,  1 глава  лук, 60 гр. ориз, магданоз, сол, черен пипер
Продукти за млечен сос: 40 гр. краве масло, 3с.л. Брашно, 2ч.ч. прясно мляко, 2 жълтъка , 1/2ч.л. сол

Начин на приготвяне на сърмите: Нарязаният лук на дребно се пържи в мазнината. Прибавя се смляното месо и се пържи до готовност. Слагат се оризът, солта, черният пипер и нарязаният на дребно магданоз. Вари се до сваряването на ориза.  С полученото се правят сарми, като върху дланта се слага попареният лист лапад с лицевата страна наопаки, слага се от плънката и се увива руло. Сармите се нареждат в плитка тенджера. Готовите сарми се поднасят с млечен сос.

Начин на приготвяне на млечния сос: Кравето масло се слага в тиган  да се разтопи. Брашното се разтваря в 150мл хладка вода да стане на каша. Когато маслото се разтопи се добавя брашнената каша и се бърка непрекъснато. За малко тигана се оттегля от огъня. Налива се прясно мляко и съда отново се връща на котлона. Бърка се непрекъснато с дървена лъжица . Трябва да се получи гладък и леко гъст сос. След като  стане готов се сваля от огъня. Поръсва се сол и се добавят двата жълтъка. Бърка се със лъжицата докато се получи еднородна смес.

« Последна редакция: 06 Май 2011, 20:45:24 от marabu »

studi

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 472
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #126 -: 06 Май 2011, 20:05:06 »
БЪРЗИ  БАНИЧКИ  НА  ГРИЛ  ТИГАН



       Продукти:
1 пакет кори за баница
масло или маргарин за намазване
сирене
кашкавал
колбас или шунка
спанак
1 домат
шарена сол

      Изпълнение:
   От тези продукти правя два вида банички – със сирене и тип сандвич.
   За всяка баничка е необходима една кора.
   Корите разрязвам на две по ширина.Леко намазвам кората с мазнина ,върху нея поставям още една половинка и също намазвам.В единия край  по диагонал поставяме пълнежа – сирене или колбас ,домат и кашкавал ,нарязани на тънки резени.     

   Сгъваме на пликче .Така приготвям нужния брой банички. Изпичам на грил тиган ,като предварително го загрявам ,но не го мажа с нищо.

   Баничките мажа след изпичането.

   ДА ВИ Е СЛАДКО!!!
STUDI

obichamdagotvq

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #127 -: 06 Май 2011, 22:47:34 »
Лека и пролетна салата
Съдържа:Салата от рукола,пармезан,чери доматки обвити в руло от бутер тесто,в допълнение отстрани домати и топено сирене

кокона

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 657
  • Целувки{}
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #128 -: 07 Май 2011, 09:00:51 »
Пролетни хлебчета



1/2 кубче прясна мая
2 яйца (малка част от белтъка оставяме за намазване)
200 г кисело мляко
100 мл вода
100 мл прясно мляко
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
50 г разтопено масло
Брашно- около 600-700 г


1 връзка репички
1 връзка зелен лук
50 г масло

* Репичките и зеления лук нарязваме на ситно.

* Разтваряме маята в леко затопленото прясно мляко, заедно със захарта и солта и с добавени 2 с.л. брашно. Оставяме да втаса на топло.

* Пресяваме брашното в тава, правим кладенче и добавяме киселото мляко, яйцата, водата и разтопеното масло. Изсипваме втасалата мая и замесваме меко тесто. Оставяме да втаса на топло.

* Разделяме тестото на 3 части, всяка разточваме на квадратна кора, режем на ленти, около 20 см всяка, намазваме с масло, добавяме нарязани на ситно репички и лук, навиваме на рулца и нареждаме в намаслена тава. Оставяме да втасат на топло.

* Намазваме хлебчетата с леко разбит белтък и печем в загрята фурна 180-200 градуса, около 30 мин. При нужда покриваме с лист алуминиево фолио, за да не изгорят отгоре.



кокона

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 657
  • Целувки{}
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #129 -: 07 Май 2011, 09:44:38 »
Пълнени панирани тиквички



1 кг тиквички

Плънка:
2 яйца
400 г сирене
бял или черен смлян пипер
копър - по желание

*Разбъркваме яйцата с натрошено сирене и добавяме бял пипер и нарязан на ситно копър

За панировка :
4 яйца
1 ч.ч брашно
1 ч.ч. газирана вода
сол

* Разбиваме с миксер жълтъците заедно с брашното, солта и газираната вода на ниска степен на миксера. Белтъците разбиваме отделно на сняг и после добавяме при жълтъците като внимателно разбъркваме с дървена лъжица, за да не спадне сместа.

* Тиквичките могат да се срежат или по дължина или на кръгчета. Осоляваме ги. Слагаме върху едното кръгче от плънката и отгоре притискаме с второто кръгче. Потапяме в панировката и пържим от двете страни в сгорещено олио. Тиквичките леко хрупат и са с много приятен вкус. По желание, може първо осолените тиквички да се изпекът за кратко на грил и след това да се панират с плънката.



кокона

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 657
  • Целувки{}
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #130 -: 07 Май 2011, 09:56:45 »
Салата от тиквички



500  тиквички
500 г цедено кисело мляко
200 г майонеза (може и без нея)
1/2 връзка копър
20 г сусам
олио за пържене
чесън на прах
2-3 скилидки чесън, или няколко пера от пресен чесън
черен пипер
сол на вкус

* Тиквичките се режат на кубчета и се изпържват в сгорещено олио. След като са готови се поставят в купа и се смесват с цеденото мляко, майонезата, наситнения копър, скилидките чесън или перата от пресен чесън, нарязани на ситно, сусама, чесън на прах, черен пипер и сол и 1 с.л. олио. Всичко се разбърква добре и се охлажда. При поднасяне се поръсва с копър или сусам.

stefi30

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #131 -: 07 Май 2011, 11:07:51 »
 :smile1:КРЕМВИРШИ СЪС СИРЕНЕ КРЕМА И СПАНАК


4 кремвирша
30 гр.краве масло
200 гр.спанак (аз използвах замразен)
2 пакетчета сирене Крема
3 супени лъжици заквасена сметана
2 яйца
2 стръка пресен лук
сол и черен пипер на вкус



Нарязваме кремвиршите по диагонал на парчета с дебелина 1 см.и ги подреждаме в намазана с масло йенска тавичка.Слагаме във фурната да се запекат докато леко покафенеят.През това време в малка тенджерка задушаваме спанака до омекване. Отделно разбиваме сиренето със сметаната, ситно нарязания лук, и накрая яйцата едно по едно, като бъркаме непрекъснато. Овкусяваме сместа със сол и черен пипер. Върху горещите кремвирши разпределяме спанака и върху него изсипваме готовата смес. Допичаме ястието до образуване на кафява коричка и поднасяме.

transportirka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 8
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #132 -: 07 Май 2011, 11:23:16 »
Запеканка с тиквички и ориз

Продукти: 2 тиквички, 2 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 4 скилидки чесън, 2 домата, 1 връзка копър, 1 кубче зеленчуков бульон, сол, половин пакетче краве масло

Начин на приготвяне: Половината масло се разтопява в тавичка. Тиквичките се нарязват на малки кубчета, а лукът на ситно. Слагат се в тавичката заедно със чесъна. Запичат се в предварително загрята фурна за 20 минути. След това се добавят нарязаните домати и оризът. Заливат се с 3 ч.ч. бульон приготвен от кубчето. Слагат се подправките на вкус и останалото масло. Разбърква се и се пече в умерено загрята фурна.

transportirka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 8
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #133 -: 07 Май 2011, 11:31:56 »
Кюфтета от тиквички и  зелени подправки

Продукти: 3 -4 тиквички, млади без семена, 2 -3 стръка зелен лук, 1 стрък зелен чесън, 1 яйце, 5-6 стръка копър, 5-6 стръка магданоз, 100 гр сирене, 1 к. ч. галета или царевично брашно, олио за пържене

Начин на приготвяне:  Тиквичките се измиват, обелват се съвесем тънко и се настъргват на едро ренде. Поставят се за 15 -20 мин в гевгир да се отцедят, а след това се изтискват и с ръце. В голяма купа се нарязват на ситно зеления лук, зеления чесън (или 1-2 скилидки чесън), копъра, магданоза и се омесват с изцедените тиквички. Добавя се яйцето, сиренето и галетата (или царевичното брашно). От сместа се оформят кюфтета. Оформените кюфтета се слагат за 20 минути във фризера да стегнат. Проверен метод – така зеленчуковите кюфтета поемат по-малко мазнина при пърженето. Пържат се в предварително сгорещено олио до златисто от двете страни. Кюфтета от тиквички се съчетават много добре с кисело мялко, разбито със счукан чесън, копър и магданоз.

mimiii

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: КОНКУРС "Моeтo любимо пролетно ястие"
« Отговор #134 -: 07 Май 2011, 21:06:07 »
Торта от спанак
500гр спанак; 1/2кф извара; 1ч.ч. прясно мляко; 3 скилидки чесън;сол,черен пипер,1/2 ч.ч.орехи; 3 опаковки желатин
3 яйца, 1ч.ч. течна сметана 1ч.ч. кашкавал 2с.л. орехи
Спанакът се задушава и се оставя да изстине. Пюрира се. Добавят се изварата,млякото,подправките. Разбива се до еднородна смес. Желатинът се залива с хладка вода и се оставя да набъбне. Разтваря се на водна баня съгласно указанията на опаковката. Щом се поохлади, се излива в общата смес. Разбърква се. Изсипват се счуканите орехи. Цялата тази маса се излива във форма за торта с пръстен и се слага в хладилника да се стегне. Преди поднасяне тортата се изважда от формата, поставя се върху кръгло плато. Отгоре се поръсва равномерно с настърганите твърдо сварени яйца  и настъргания кашкавал след което се полива с течна готварска сметана. Върху нея се поръсват счукани орехи.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Готвене на пара от Mariaboalk
[11 Декември 2019, 16:07:24 ]


Re: ново лаптопче от mariqna44
[08 Декември 2019, 17:57:45 ]


Re: Сайт на фирмата от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:59:25 ]


Re: Сайт за онлайн новини от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:40:08 ]


Re: Къде да продам колата от jeneta
[08 Декември 2019, 14:57:40 ]


Re: Онлайн казино от jeneta
[08 Декември 2019, 10:17:07 ]


Re: Сайт на фирмата от jeneta
[07 Декември 2019, 23:26:50 ]


Re: Сайт за онлайн новини от jeneta
[07 Декември 2019, 22:38:32 ]


Сайт на фирмата от mariqna44
[07 Декември 2019, 15:48:29 ]


Сайт за онлайн новини от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:44:05 ]


Онлайн казино от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:31:01 ]


Re: Къде да продам колата от mariqna44
[06 Декември 2019, 08:34:36 ]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]