Автор Тема: Великден 2006  (Прочетена 99512 пъти)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Великден 2006
« -: 25 Март 2006, 10:49:33 »
Споделете как се подготвяте за празника? Имате ли някакви специални техники за боядисване на яйцата - споделете ги? Месите ли козунаци и курабии - ако да, пуснете вашите изпробвани рецепти в "Гответе с нас"! Какво още слагате на трапезата - ако имате, покажете и снимки на вашата празнична маса!
« Последна редакция: 09 Май 2007, 08:51:20 от marabu »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Великден
« Отговор #1 -: 25 Март 2006, 12:06:36 »
Ще копна няколко техники за рисуване и украсявене на яйца, които бях описала в Готварският форум на  БГ-мамма  преди година. Тъй като чехите освен варени яйца украсяват и изпразнени от съдържанието яйчени черупки, тези техники са по-скоро за такива яйца - те издържат и по-дълго:)

Повечето техники са за сурови яйца, изпразнени от съдържанието, като с игла се правят малки дупчици от острата и тъпата страна на яйцето(за незнаещите:)) и съдържението се издухва! Преди това е най-добре да се избърше яйцето с кърпа натопена в оцет, за да се махнат нечистотиите.

1. вариант е, че боядисвам яйцето с акрилова (водоразтворима) боя в един основен тон и след това се рисуват върху него различни дребни повтарящи се детайли с различни бои. Един практичен съвет от мен, ако не ви се дават пари за акрилови бои, можете да смесите темперни бои с лепило тип С 200(такова бяло, което се използва за залепване на дървени неща. Това ще направи боичките по-лъскави. След нарисуване, задължително се напръскват с лак. Ако искате да направите детайлите  релефни(много е красиво), вместо да купувате скъпи релефни бои, може към сместа от темпер и лепило, да прибавите някаква евтина паста за зъби(бяла). Получава се гъста смес, която може да се нанася върху яйцето със хартиена фунийка - все едно украсявате торта с крем:) Отворът трябва обаче да е много
малък, за да изглежда красиво.

2 вариант: От стара опаковъчна хартия с красиви мотиви изрязвам тънки лентички и ги лепя последователно една до друга, докато облепя цялото яйце. Колкото е по-тънка хартията, толкова по-добре. Тук номерът е, да се измери точно дължината на яйцето и да се следва добре мотивът, за да изглежда добре. Още по-добре е да се използва така наречената салфеткова техника. От избрната трипластова салфетка се изрязва мотивът и след махане на двата излишни пласта, се залепва внимателно на намазаното с лепило яйце (ако нямате специално, става пак с С 200) и отново се намазва много внимателно с лепило, като се стремим да не разкъсаме или разместим мотива.Яйцето трябва да е бяло или боядисано в много светъл цвят за да изпъкне мотивът. Отново лакирваме (прилагам го винаги - издържат по- дълго и са по-здрави).
Можете по същият начин да налепите разноцветни тънки вълнени конци, докато обвиете цялото яйце.Тук вече не лакирвате.

3 техника: това е от чешките типични техники и съществува от много дълги години. Всъщност тук украсяването на яйца си е народен занаят и някои семейства си изкарват хляба по този начин.
Прави се с чист пчелен восък и бои за яйца или природни бои - люспи от лук(жълта), червено цвекло(лилава), дъбови кори(червена) и т.н.
За тази техника са ви нужни: топлийка(със стъклена главичка), молив на които от неподострената страна се забива карфицата. Освен това е нужно да поддържате восъка постоянно разтопен. Аз лично ползвам стара арома лампа, но на мястото в което се слага ароматичното масло, слагам желязна капачка или ламаринка(вдлъбната) и оставям восъка да се топи там.
Взимате в ръка молива от към страната на карфицата, топвате главичката във восъка и много бързо нанасяте чертички върху яйцето. Едно топване - една чертичка. То всъщност не е точно чертичка, а по-скоро нещо като разтеглена капка. По този начин се павят много красиви цветя и фигури. След това се  потапя в горещата жълта боя, правят се още мотиви с восък, боядисва се в червена боя и т.н до най-тъмната боя . След окончателното засъхване се разтопява восъкът внимателно и се втрива в яйцето.
Аз правя и по-лесен начин, като използвам восъчни пастели. Техниката на нанасяне е същата, но не е нужно да се боядисва яйцето в няколко бои. Просто се нанасят различни по цвят пастели - мах. 3 цвята. И на края, не се разропяват, а само се напръскват с лак - също стават релефни:)
Тази техника е подходяща и за сварени яйца - боядисани в един основен цвят и изтинали. Разбира се не се лакирват, а леко се обтриват с олио! Дано идеите да са ви харесали и да помогнат за разнообразяване дома ви по време на Великден:))



Ако искате да ги видите отблизо: http://natalyna.multiply.com/photos/album/7
« Последна редакция: 28 Март 2006, 22:32:46 от natalyna »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Великден
« Отговор #2 -: 25 Март 2006, 12:20:21 »
Ето няколко начина за боядисване с природни бои, за любителите на природните багри,  които преписвам от един чешки сайт. Предварително предупреждавам, че не съм ги опитвала сама и не гарантирам за резултата:))

Светло синя - варят се листа на свежо червено зеле - 30мин + лъжица оцет. Отварата трябва да е хладка по време на боядисването. Цвета и е виолетов, но боядисва синьо.


Останалите отвари за боядисване се приготвят по същият начин, но се прибавят различни видове растения:

Лека жълта: лимонова или портокалова кора,смлян ким, листа на моркови(зелената част), куркума на прах, шафран

Оранжева: люспи от лук - цвета зависи от времето на боядисването

Червена: прясно червено цвекло(може и замразено), червени боровинки или малини(замразени). Това не го пише тук, но съм чела, че и дъбовата кора боядисва до червено.

Тъмно червена до кафява: люспи от червен лук

Тъмно синя: боровинки или купини, много интересен цвят се получава при варенето на яйцата в червено(може и евтино) вино.

Виолетова: липов цвят,шафран(тук не става ясно дали трябва да се смесят или поотделно?)

Зелена: спанак(може и замразен), липов цвят, млада ръж

Кафява: силен чай или кафе, брезова кора

За по-силни цветове, може да варите яйцата в различните отвари, но без тази с чевеното зеле!

И това го бях пускала някъде май :)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Великден
« Отговор #3 -: 26 Март 2006, 09:54:28 »
Само аз ли се подготвям?

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Re: Великден
« Отговор #4 -: 26 Март 2006, 17:12:44 »
Само аз ли се подготвям?
Е, не ама така, както ти..... сигурно не са много  ::)
Страшна си ..от бг мамм'та съм те признала с още 2-3..4-5 имена, които и срещам из други форуми, дето откривам тия дни.
Аз обаче, както някой казваше - предимно чета и ви се възхищавам и от време на време се хващам да направя по нещо ;) .
MZ

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Великден
« Отговор #5 -: 26 Март 2006, 18:32:50 »
Ами аз исках да ви повзбудя - да споделите, ама сега усещам, че съм направила май грешка. Спокойно - за мен това е просто хоби! Е, не винаги това което искам е сполучливо, но с опити става.

Но тук има страхотни готвачи - не е нужно да показвате яйца само, може и гозби или да разкажете какво приготвяте вие! А ако има и рецепти... супер!

Аз например агнешко не съм готвила тук досега, защото почети не се намира. Но сега питах в една месарница и ми обещаха, че ще имат котлети. Та може и да сготвя тази година(мъжа ми в живота си не е хапвал агнешко - как ли да му го приготвя най-вкусно, със спанак(това се готви на Великден в нашето семейство) или печено? Надявам се и вие да дадете идеи!  ;)

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Re: Великден
« Отговор #6 -: 26 Март 2006, 18:40:03 »
Ами аз миналата събота си харесах рецептата на Ирландския посланник у  нас , който беше на гости на Звездев и ако не ползваш сайта на Бон апети-то да то я предложа , а ..... с телешко/агнешко е ( за мен с агнешко определено :)) .
MZ

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Великден
« Отговор #7 -: 26 Март 2006, 18:44:02 »
О, чудесно би било! Предварително благодаря! :-*

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Re: Великден
« Отговор #8 -: 26 Март 2006, 19:24:30 »
Цитат
..Предварително благодаря!
8) Ама моля, чест е за мен, чирака(буквално) !

Агнешко задушено с тъмна бира по ирландски


« Последна редакция: 26 Март 2006, 20:27:56 от Morena »
MZ

to4ica

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 13
Re: Великден
« Отговор #9 -: 30 Март 2006, 00:23:51 »
За украсите отсега започвам да си събирам черупки от яйца, като пробивам в яйцето две дупки в двата края и изпразвам черупката през тях. После ги измивам и суша. Украсявам ги с маслени бои и лепя върху неизсъхналата боя пайети, перли, полускъпоценни камъни, малки мидички, семенца и каквото се сетя. Колко бижута са пожертвани за тая цел! После нанизвам панделки през дупките и ги окачвам на зелени клонки или ги правя на свещничета за малки ароматизирани свещички. Други пък пълня с течен шоколад и разни гъсти кремове с шприц през дупките и ги оставям в хладилника да стегнат.Сервирам ги като рохки яйца в чашка с лъжичка. После е изненада кой на какъв крем ще попадне. Почти като на Фаберже стават ;))) Но Цветница с риба е по-близо, дайте рецепти и за този празник, рибите са ми голямата страст :P

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Великден
« Отговор #10 -: 30 Март 2006, 10:13:25 »
Вярно, че идва Великден...
"Подготовката" ми за него за сега се състои само в блаженни мисли,
че ще има 4 почивни дни (честно казано) и в това че е време за
обичайните великденски колетчета от мен за моите близки.
А "немския" Великден е само след 2 седмици?!
Разликата тази година е, че дъщеря ми е вече "голяма" /4 год./
и знае за традйциjaта с яйцата и иска да участва в боядисването
 (до се го правех "тайно" та да не се цапа), но сега обещах...
Обислям за тази zел по-"mild" техники на боядисване (студени бои, студени ваденки, моливи за рисуване бърху студени яйца)...то ще е атракция!
Любима "техника" ми е, като небрежно razлея различни цветове  na един памук и с него yвия яйцето- става непредвидимо и уникално.
Я да ви питам дали някои зане как се правят яиzата като "на кристали"
 (беше ли с limontyzy или сол?).
Тази година ще прави Kака ви и козунази (ако не ми мине котка път)...

PS- to4ica, не занех че на Връбница се яде риба (а си мислех ,
че като селско момиче познавам традициите, но и преди съм се убеждавала,
че не е така)?

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2685
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Великден
« Отговор #11 -: 30 Март 2006, 14:57:36 »
         ::)      Привет и от мен.     Аз всяка година боядисвам яйца с кристали.Макар,че черупката им става много крехка и не стават за борци,но 10-15 правя за асортимент на праздника.Слагам ги да се варят в солена вода и 5 мин преди да ги сваля от котлона слагам винена киселина (така наречено лимонтузо).Оставям ги малко да поизстинат и на памуци напръсквам от всички бои.Вадя яйцето от тенджерата и веднага го овивам в памука .Колкото повече стоят толкова по наситени стават цветовете.Може и отгоре да ги полейте с цветове да не остава ненапоено място.Много са готини на външен вид , но киселината разяда черупката.
 :-*   С тези готовите пакетчита кристали които продават за велик ден съм пробвала но не стават така наситени кристали или да се сложат 2 пакетчита.Но за винената киселина със сигурност са като кристално-плюшени(нещо такова изглеждат)
 :)   Само остава да пробваш и да се увериш сама.

       П Р И Я Т Н А     П О Д Г О Т О В К А  З А   П Р А З Д Н И К А      И    Б О Я Д И С В А Н Е  Н А  Я Й Ц А Т А

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Великден
« Отговор #12 -: 30 Март 2006, 15:22:40 »
Благодаря,  mivis !
Сега съм наясно с техниката, но изниква големия въпрос
 дали ще мога да си намеря винена киселина (нашето лимонтуzу)...
Тук съм виждала лимонена киселина, но понеже съм химик и знам,
че 2те киселини се различават по структура, може и да изкристализират различно,
 т.е. да не се получи желания резултат, ако ги заменя.
Ще потърся първо винена киселина (в краен случай ще поръчам във фирмите,
 от където идват химикалите ни), ако не- ще пробвам с каквото намеря,
пък да видим.То ще се чуе...
Danke!

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2685
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Великден
« Отговор #13 -: 30 Март 2006, 18:04:42 »
         :D    Желая ти успех в търсенето, за да задоволиш любобитното си дело и да видиш крайния резултат!
      Щом си химик и си наясно със структорите им търси усилено.И аз съм била на това мнение и с много съм спорила че са различни,но като не съм химик и не са ми ясни тези работи взех да си мисля че са еднакви.Ето че и аз научих нещо от теб за което толкова години сам търсила отговор.Благодаря ти.
           :)   АЗ съм се снабдила със нея от цех за производство на вина,то и от името показва къде се използва.Ако имаш възможности и в такива управления питай.
         ;)   С удоволствие бих ти дала , но сигурно си много по на далече от мен,като смятам от отговора на МИЛИНКИТЕ като споменаваш за твоя край.А бе то и по пощата може ама...

to4ica

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 13
Re: Великден
« Отговор #14 -: 30 Март 2006, 19:03:27 »
PS- to4ica, не занех че на Връбница се яде риба (а си мислех ,
че като селско момиче познавам традициите, но и преди съм се убеждавала,
че не е така)?
Да ти призная, не съм съвсем наясно - знам, че някъде разрешават риба на Благовещение и на Цветница, но дали е съвсем по канона не знам. Вкъщи правеха и аз си спазвам тази традиция.
За кристалните яйца - майка ми също беше химик и ги правеше и с двата вида киселина, важното е да е повечко, за да станат наистина като кристал :) Блестят страхотно на светлина.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

gurpcylk от Jasonomine
[19 Септември 2019, 01:12:43 ]


TubeDigger crack keygen for windows от Stevenlah
[18 Септември 2019, 12:15:01 ]


ocqoueuj от Jasonomine
[16 Септември 2019, 15:17:43 ]


Търся рецепта за едновремешните пасти от Charlessmoke
[12 Септември 2019, 19:53:10 ]


Заместител на вредни храни от podolCob
[22 Август 2019, 20:21:46 ]